Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?
Zonnepanelen brengen je energielasten omlaag, maar de aanschaf en installatie is nu niet bepaald goedkoop. Het is wel zo handig om te weten hoelang het duurt voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. In dit artikel vertellen we je hoe je de terugverdientijd van zonnepanelen berekent.
In dit artikel geven we antwoord op de volgende vragen:
- Waar hangt de terugverdientijd van zonnepanelen van af?
- Hoe bereken je wanneer je de zonnepanelen hebt terugverdiend?
- Ook interessant: Is het slim om zonnepanelen te huren?
Wanneer heb je de investering van zonnepanelen terugverdiend?
Hoelang het duurt voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend, is afhankelijk van verschillende aspecten. Het begint bij de aanschafprijs en de installatiekosten van de panelen en de omvormer(s). Hoe meer geld je daaraan kwijt bent, hoe meer er terugverdiend moet worden.
Ook is de prijs van elektriciteit een belangrijke maatstaf om te weten hoe snel je de zonnepanelen terugverdient. Hoe hoger de kosten zijn om elektriciteit van het net af te nemen, hoe sneller de zonnepanelen zichzelf zullen terugverdienen. Je hoeft immers minder stroom af te nemen van het net en daardoor niet voor deze hoge kosten te betalen. Daarnaast geldt er momenteel een salderingsregeling, waardoor je geld krijgt voor teruggeleverde energie. Deze regeling wordt vanaf 2025 echter afgebouwd tot er vanaf 2031 helemaal niet meer gesaldeerd kan worden.
Daarnaast is de terugverdientijd afhankelijk van hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken. Dat hangt onder meer af van de hoeveelheid zonlicht en in hoeverre er sprake is van schaduw op de panelen. Bovendien zijn er het ene jaar mogelijk meer zonuren dan andere jaren. Ook het vermogen van je zonnepanelen en de hellingshoek en oriëntatie van de panelen spelen een rol bij de terugverdientijd.
Duurzaam elektrisch laden met of zonder zonnepanelen?
Greenchoice legt uit waar je op moet letten
Verder is het slim om rekening te houden met de kwaliteit en levensduur van de zonnepanelen. Hoewel goedkope zonnepanelen en omvormers aantrekkelijk lijken, is er mogelijk een grotere kans dat ze een defect krijgen voordat de investering is terugverdiend. Soms kun je aanspraak maken op de garantie, maar die verschilt per aanbieder. Fabrikanten van goedkope panelen hebben vaak een hoofdkantoor in China, waardoor het lastig is om contact op te nemen om aanspraak te kunnen maken op de garantie.
©CR - stock.adobe.com
Doorgaans hebben goede zonnepanelen een levensduur van minstens 25 jaar. Omvormers gaan echter minder lang mee en moeten waarschijnlijk minstens één keer vervangen worden tijdens de levensduur van de zonnepanelen. De gemiddelde levensduur van omvormers is volgens Milieu Centraal 12 jaar. Dit is iets om in je achterhoofd te houden bij de aanschaf van zonnepanelen.
Ook is het belangrijk om je te realiseren dat het vermogen van zonnepanelen terugloopt naarmate ze verouderen. Over het algemeen garanderen aanbieders van zonnepanelen een vermogen van minstens 80 procent aan het einde van de levensduur van de panelen.
☀ Ook aan de zonnepanelen?
Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!
Bereken de terugverdientijd van je zonnepanelen
Met een rekensom kun je erachter komen hoelang het duurt voordat je je zonnepanelen hebt terugverdiend. Eerst is het belangrijk om te weten hoeveel je zonnepanelen naar verwachting produceren op jaarbasis.
❗❗ Let op Deze rekensom gaat uit van de huidige salderingsregeling. Deze regeling verandert over enkele jaren, waardoor de uitkomst van de rekensom anders kan zijn dan de werkelijkheid.❗❗
De jaaropbrengst is te berekenen door de capaciteit van het systeem in Wattpiek te vermenigvuldigen met 0,9. Heb je 10 panelen op je dak van 405 Wp, dan heb je een systeem van 4050 Wp. Je jaaropbrengst is dan 4050 x 0,9 = 3645 kWh.
Als we uitgaan van een energietarief op het prijsplafond van 2023, dan is het tarief 0,40 euro per kWh aan stroom. 3645 x 0,40 = 1458 euro per jaar. Tel de totale kosten van de aanschaf en installatie van je zonnepanelen bij elkaar op en deel dit bedrag door de jaarlijkse besparing die je hebt.
Stel je voor dat je voor 10 zonnepanelen in totaal 6000 euro betaalt, dan is de terugverdientijd als volgt: 6000 / 1458 = 4,12 jaar. Dit betekent dat je de zonnepanelen in iets langer dan 4 jaar tijd hebt terugverdiend. Het eenmalig vervangen van de omvormer(s) en eventuele onderhoudskosten door de jaren heen worden hierin niet meegerekend. Kortom:
Terugverdientijd = totale kosten zonnepanelen + installatie / jaarlijkse besparing
Met de huidige energieprijzen is de terugverdientijd over het algemeen vrij kort. Naarmate de energieprijzen dalen en de salderingsregeling verdwijnt, duurt het langer voordat je de zonnepanelen terugverdient. Het is dus een slimme keuze om niet al te lang te wachten met het plaatsen van zonnepanelen. Volgens de overheid zijn zonnepanelen na afbouw van de salderingsregeling in ongeveer 7 jaar tijd terugverdiend.
©Marc Calleja Lopez
Als je er niet uitkomt met de rekensom, kun je ook aankloppen bij installateurs en aanbieders van zonnepanelen. Zij melden vaak op de offerte wat de verwachte terugverdientijd is. Omdat dit van verschillende aspecten afhangt, kan de werkelijke terugverdientijd echter iets afwijken.
💶 Lees ook: Zonnepanelen te duur? Zo financier je ze alsnog!
Geen ruimte, maar wel energie?
Met portable panelen profiteer je overal van de zon