Hoe groen is elektrisch laden? Dit is waar je op moet letten
Als je elektrisch rijdt, doe je dat waarschijnlijk deels omdat dat een milieuvriendelijk alternatief is op benzine- en dieselrijden. En inderdaad: bij het rijden zelf veroorzaak je geen uitstoot. Bij het opladen van je auto heb je echter wel elektriciteit nodig. In Nederland is die elektriciteit lang niet altijd duurzaam opgewekt, waardoor je indirect mogelijk toch nog voor vervuiling zorgt. Je kunt dat echter flink beperken. In dit artikel leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je toch zo groen mogelijk elektrisch laadt.
In samenwerking met Greenchoice.
Is elektrisch laden vervuilend?
Hoewel er tijdens het rijden zelf geen directe uitstoot plaatsvindt, is er wel indirecte uitstoot door middel van de opwekking van elektriciteit die nodig is om je auto op te laden. Want inderdaad: de stroom die je verbruikt bij het laden is lang niet altijd groen. Vaak werken laders – zowel thuisladers als openbare laders – op een mix van groene en grijze stroom. Laatstgenoemde is in Nederland gebruikelijker en dus goedkoper om consequent te leveren. Er zijn daarom een hoop leveranciers die nog niet volledig op duurzame stroomopwekking zijn overgestapt. Vooral bij openbare laadpalen is de verbruikte stroom vaak voor een groot deel afkomstig van niet-hernieuwbare bronnen.
Hoewel dat zeker niet ideaal is (en we verderop vertellen hoe je dat voor jezelf kunt beperken) willen we meteen een misverstand uit de wereld helpen: zelfs als je overwegend grijze stroom gebruikt, ben je nog lang niet zo vervuilend als met een benzineauto. Een onderzoek van TNO heeft de uitstoot van benzine- en elektrische auto’s met elkaar vergeleken, en daarbij ook de opwekking van fossiele stroom meegewogen. Daaruit bleek dat een EV nog altijd een circa 30 procent lagere CO₂-emissie heeft dan een brandstofauto.
Wél duurzaam laden?
Toch is het fijn als je wél de garantie hebt dat je groen kunt laden; dan is de positieve impact die je achterlaat met de keuze voor elektrisch rijden immers dubbel zo groot. Gelukkig heb je dat vaak in eigen hand. Want hoewel het vaak moeilijk is om te zien of je laadpaal groene of grijze stroom gebruikt, zijn er wel degelijk fabrikanten die beloven alléén groene stroom te gebruiken.
Een voorbeeld is Greenchoice, dat zich op dit vlak volop inzet. Dit bedrijf verkoopt verschillende laadpalen met één gemene deler: alle benodigde energie die voor het laden wordt gebruikt is écht groen opgewekt. Echt groen inderdaad, want de energieleverancier kijkt ook kritisch naar de verschillen tussen groene energiebronnen. Zo zegt deze vanaf 2021 helemaal geen stroom meer te leveren die is opgewekt uit biomassa.
Wil jij elektrisch rijden?
Ontdek hier alle mogelijkheden.
Biomassa wordt over het algemeen gezien als groene energiebron, maar Greenchoice ziet duurzaam gewonnen biomassa vooral als grondstof voor materialen, niet zozeer als een bron van energie. Omdat er in Nederland steeds meer stroom beschikbaar komt uit de meer duurzame bronnen wind en zon, is de inzet van biomassa volgens Greenchoice ook steeds minder nodig. Met zijn stroometiket laat deze fabrikant tevens in een helder overzicht zien uit welke bronnen zijn duurzame stroom komt, zodat je zeker weet dat je een groene keuze maakt door je elektriciteit af te nemen bij Greenchoice.
Volgens De Correspondent, die meerdere onderzoeken over dit aspect bekeek, zijn de verschillen tussen het opwekken van elektriciteit met groene en grijze energie groot. Bij grijze stroom is de uitstoot 35 tot 42 ton CO₂ gedurende een heel autoleven en bij alleen groene stroom 14 tot 21 ton CO₂.
Je vraagt je misschien af waar die resterende uitstoot nog vandaan komt. Dat is te wijten aan de productie van de accu zelf en de rest van de auto, en dus helaas niet te voorkomen. Maar je ziet dat je een hoop extra uitstoot kunt vermijden door bewust om te gaan met waar je je stroom vandaan haalt. In vergelijking met een benzineauto is dat wel drie tot vier keer meer.
Duurzaam laden in het openbaar?
Leuk en aardig, denk je nu misschien, maar hoe zit het dan met openbaar laden? Hier zitten helaas meer haken en ogen aan. Volgens de huidige overheidsregels is de laadpaaleigenaar namelijk degene die bepaalt van welke energieleverancier je stroom afneemt. En als het die eigenaar geen fluit uitmaakt of die stroom duurzaam is, heb je gewoon pech. Als je écht groene stroom wilt, moet je dus een laadpaal opzoeken die dat aanbiedt. Dat is natuurlijk niet in alle gevallen haalbaar, en soms is het lastig om te achterhalen of de stroom duurzaam is. De herkomst van de stroom wordt vaak niet kenbaar gemaakt.
Als de openbare laadpalen in de buurt geen garantie op groene stroom bieden, zou je er wel voor kunnen kiezen om de groene laadpas van Greenchoice te gebruiken. Deze zorgt er weliswaar niet voor dat alle stroom die je gebruikt bij openbare laadpalen meteen groen is, maar compenseert dit wel door inzet van Garanties van Oorsprong. Dat zijn certificaten die de overheid uitgeeft aan elektriciteitsbedrijven die duurzame energie opwekken. Greenchoice koopt dergelijke certificaten en ondersteunt daarmee financieel de productie van hernieuwbare energie. Zo kun je er dus voor zorgen dat je CO2-uitstoot wordt gecompenseerd en draag je alsnog een steentje bij aan een duurzame toekomst.
Wil jij elektrisch rijden?
Ontdek hier alle mogelijkheden.
Lees meer: Wanneer kies je voor een 1-fase of 3-fase lader? ID.nl informeert je.