Wat betekent een hoog energielabel voor je energierekening?

© DOC RABE Media - stock.adobe.com

Wat betekent een hoog energielabel voor je energierekening?

Geplaatst: 17 januari 2023 - 08:57

Aangepast: 27 juli 2023 - 09:47

Justin Doornekamp

Met de huidige hoge energieprijzen wil je er zeker van zijn dat je er alles aan doet om de kosten zo laag mogelijk te houden. Uit onderzoek blijkt dat een hoog energielabel echt loont. Niet alleen is je huis duurzamer, maar je energiekosten zijn beduidend lager dan bij een huis met een lager label.

Of je nu een nieuw huis koopt of je huidige huis wilt verduurzamen: je energiekosten op jaarbasis kunnen fors lager uitvallen bij een hoog energielabel. Een huis met een hoog label is goed geïsoleerd, van de vloer tot de spouwmuren en het dak, en heeft een zonneboiler of warmtepomp in plaats van een HR-ketel. En vergeet de zonnepanelen niet.

💡 Tip: op ID.nl vind je een uitgebreid warmtepompendossier en een zonnepanelendossier!

Groot verschil in kosten

Het kan een flinke investering zijn om je woning te verduurzamen, maar het verschil in energiekosten tussen een duurzame en niet-duurzame woning is groot, zo concludeert taxateur Calcasa in een nieuw onderzoek. Zo liggen de energielasten voor een gemiddeld huurhuis met een oppervlakte van 100 m2 en een energielabel G circa 2.500 euro per jaar, ofwel ruim 40%, hoger dan bij eenzelfde woning met energielabel A. Bij een vergelijkbare koopwoning gaat het om een verschil van 2.000 euro per jaar. Calcasa berekende dit op basis van de daadwerkelijke verbruikscijfers van aardgas en elektriciteit. Zo ligt het gasverbruik van woningen met label G 50% hoger dan bij een woning met label A, terwijl het elektriciteitsverbruik 15% tot 25% hoger ligt.

Calcasa baseert zich op de gemiddelde tarieven die verschillende grote energieleveranciers per medio september 2022 hanteren. Een huishouden in een woning met energielabel G en met een modaal inkomen (38.000 euro bruto per jaar), zou ruim 22% van het inkomen kwijt zijn aan de energierekening.

De conclusie is dus dat een hoger label daadwerkelijk tot lagere energielasten leidt. En dat verschil wordt uitvergroot nu de energiekosten zo hoog zijn.

Wil je je energielabel verbeteren? Dit kun je doen

Er is niet één handig stappenplan voor het verbeteren van je energielabel. De maatregelen die je kunt nemen, hangen voor een deel namelijk af van het label dat je huis nu heeft. In onderstaande tabel zie je per energielabel welke stappen je kunt nemen. Heb je de nodige aanpassingen gedaan en is je woning klaar voor een hoger energielabel? Dan kun je zo’n label aanvragen door een afspraak te maken met een vakbekwaam energieadviseur, die langskomt en de woning uitgebreid bekijkt. Vanuit daar kun je dan weer verder gaan verduurzamen, en zo uiteindelijk uitkomen bij een zo hoog mogelijk energielabel voor je woning. Je kunt bijvoorbeeld op de site van energieleverancier Engie meer lezen over de verschillende energielabels.

Huidige energielabelMaatregelen die je kunt nemen
GIsoleren. Dubbel glas laten plaatsen. Nieuwe kozijnen laten plaatsen.
FBestaande isolatie verbeteren. Dubbelglas laten plaatsen.
EBestaande isolatie uitbreiden of verbeteren. Dubbelglas laten plaatsen.
DBestaande isolatie uitbreiden, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie. Dubbelglas of HR+-glas laten plaatsen. CV-leidingen isoleren. CV-ketel vervangen door een combiketel.
CBestaande isolatie verbeteren (spouwmuur-, vloer- en dakisolatie).
BWarmtepomp en zonnepanelen laten plaatsen.
AA is al behoorlijk hoog, maar wil je je huis nog duurzamer maken, dan zijn een warmtepomp en zonnepanelen een verstandige keuze.
A+/+/+/+Hoger dan A++++ kan niet. Maar nóg duurzamer leven kan wel. Bijvoorbeeld door te proberen zoveel mogelijk energie te besparen!

Energie besparen

Met simpele ingrepen kun je al snel een hoop energie besparen in huis. Korter douchen en de thermostaat lager zetten zijn open deuren, maar die vertalen zich niet terug in je energielabel. In deze video gaan we dieper in op energiebesparing. Ook kun je een energiecoach inschakelen ( meer daarover lees je in ons artikel Dit doet een energiecoach en zo kun je een energiecoach vinden), die je niet alleen advies geeft, maar je vaak ook meteen praktisch helpt, bijvoorbeeld met het aanbrengen van radiatorfolie of andere kleine energiebesparende maatregelen.

Energie besparen

© Proxima Studio - stock.adobe.com

Er zijn vaak veel manieren om je huis duurzamer te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Schakel een energiecoach in.

Overstappen naar een andere energieleverancier?

Vergelijk aanbieders

Watch on YouTube

Meer ID.nl-video's zien over zuinig met energie? Kijk dan de Energie & Besparen-collectie op YouYube.

Vraag een offerte aan voor energielabels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten