Zo voorkom je schade aan je inboedel door inbraak of brand
Een goede woonverzekering geeft een veilig gevoel. Maar het is nog fijner als je er nooit gebruik van hoeft te maken, in ieder geval niet vanwege een inbraak of brand. Je kunt zelf veel doen om schade te voorkomen met goede sloten, een rookmelder op iedere verdieping en door goed op te letten. ID.nl
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
- Wat zijn veel voorkomende inbraakmethoden?
- Wat werkt het beste tegen inbraak?
- Is een alarmsysteem of bewakingscamera een goed idee?
- Hoe bescherm je je huis tegen brand?
Ook interessant voor jou: 7 tips om te besparen op je inboedelverzekering
Voorkom insluiping
De gelegenheid maakt de dief. Een open raam en een buit in het zicht maken het wel heel verleidelijk om een poging te wagen. Een achterdeur die niet op slot is omdat je maar even van huis bent, is voor een insluiper een uitnodiging om zijn slag te slaan. Maar ook een voordeur die niet op slot is gedraaid, is niet veilig. Een inbreker kan de schoot van het slot met een stevig stukje plastic naar binnen duwen. Dit staat bij de politie bekend als ‘flipperen’.
Deze inbraakmethoden kun je effectief bestrijden met je eigen gedrag. Sluit dus altijd alle ramen en deuren als je weggaat. Draai sloten op slot en haal de sleutel eruit.
Laat ook geen onbekenden binnen die onaangekondigd zogenaamd een controle komen uitvoeren of even je wc willen gebruiken. De kans is groot dat dit foute boel is. Je bent beter voorbereid op dit soort bezoekjes met een videodeurbel, waarmee je op je smartphone kunt zien wie er voor de deur staat. Doe je toch open? Denk er dan aan dat dieven soms samenwerken. Een partner kan proberen door de achterdeur naar binnen te komen, terwijl jij aan de voordeur staat. Zorg dat dit je niet overkomt en houd de achterdeur zoveel mogelijk op slot.
Sloten en extra beveiliging
Alle sloten zijn te forceren, maar bij het ene slot gaat dat makkelijker en sneller dan bij het andere. Zorg dus dat je het een inbreker zo moeilijk mogelijk maakt met goedgekeurd hang- en sluitwerk. Let daarbij op het SKG-keurmerk en kies sloten met twee of drie sterren. Ook een anti-inbraakstrip kan helpen, zodat een inbreker geen breekijzer tussen het kozijn en de deur of het raam kan zetten.
Het kan ook slim zijn om ramen te beveiligen met sloten, zodat inbrekers deze niet makkelijk open kunnen wrikken.
Lees ook: Vier slimme sloten getest
©Ronstik
Beveilig het kattenluik
Heb je een kattenluik, zodat de kat makkelijk in en uit kan lopen? Handig, maar het maakt je huis wel extra kwetsbaar. Inbrekers kunnen hierdoor bijvoorbeeld hengelen naar een sleutel. Je kunt een kattenluik beveiligen met een timer en een chip. De timer zorgt ervoor dat het luik alleen overdag opengaat op tijdstippen dat je thuis bent bijvoorbeeld. En met een chip kun je ervoor zorgen dat het luik alleen open gaat voor jouw kat. Daarmee verklein je het risico.
Is een alarmsysteem een goed idee?
Heb je veel waardevolle spullen en is je huis een makkelijk doelwit, bijvoorbeeld omdat je aan de rand van het dorp woont waar inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan? Dan kan het verstandig zijn om je spullen te beveiligen met een alarmsysteem. Een alarmsysteem werkt met sensoren die beweging in huis detecteren en/of met contactpunten in ramen en deuren die een signaal doorgeven als het contact wordt verbroken. Wat er dan moet gebeuren, kun je zelf instellen. Je kunt een sirene laten afgaan, licht laten flitsen en een melding doorsturen naar je smartphone of naar een alarmcentrale.
Een alarmsysteem heeft ook nadelen. Je moet er altijd aan denken om het in te schakelen als je van huis gaat en weer uit te schakelen als je thuiskomt. Ook als je naar bed gaat, zet je in de regel de alarminstallatie aan en ook dan moet je eraan denken om het systeem weer uit te zetten.
Er zijn grote verschillen tussen alarmsystemen, ook qua prijs. Verdiep je daar goed in voordat je een systeem kiest. Als je inboedelverzekeraar een alarmsysteem verplicht stelt, moet het systeem aan bepaalde eisen voldoen. Het is sowieso verstandig om het systeem te laten aanleggen door een erkend installateur. Als je handig bent, kun je ook bij de bouwmarkt een doe-het-zelf-pakket kopen.
Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem om je huis te beveiligen
Bewakingscamera
Gaat een alarmsysteem je net iets te ver, maar wil je wel een oogje in het zeil kunnen houden als je zelf niet thuis bent? Dat kan met een slimme bewakingscamera. Je kunt dan op je eigen smartphone kijken of alles rustig is. Een bewakingscamera heeft wel een paar haken en ogen. Zo mag je de camera alleen op je eigen terrein gebruiken. Je mag dus geen opnames maken van de straat of de tuin van de buren. Ook moet je laten weten dat je een camera hebt. Hang dus een bordje of sticker op met de melding dat er opnames worden gemaakt. Verder mag je geen gezichten opnemen zonder toestemming.
©APchanel
Voorkom inbraak uit de schuur of garage
Voor inbrekers is het vaak makkelijker om in een schuur, tuinhuisje, garage of kelderbox in te breken dan in huis. Ook daar vinden ze vaak een waardevolle buit. Denk aan fietsen en e-bikes, tuinmeubelen en gereedschap. Beveilig je opslagplaats dus met goedgekeurde sloten en gebruik die altijd, ook als je thuis bent en niet de hele tijd zicht hebt op de schuur of garage. Je hoeft niet op een vergoeding van je inboedelverzekeraar te rekenen bij diefstal als de deur niet op slot was! Het kan zelfs slim zijn om ook je fiets op slot te zetten. Dat is niet alleen een voorwaarde voor een vergoeding van de fietsverzekering, maar het maakt het voor de inbreker ook minder makkelijk om de fiets mee te nemen. Zorg verder voor goede scharnieren en deurbeslag, net als je bij je woonhuis doet.
Goede verlichting schrikt inbrekers af. Hang lampen op met een bewegingssensor, zodat er altijd licht is als er iemand in de buurt is. Een kelderbox kun je beveiligen met metalen anti-inbraakstrips op de deur en het kozijn. Daarmee wordt het voor een inbreker onmogelijk om de deur open te wrikken.
Telefoon terugvinden
Een telefoon of tablet is niet altijd (volledig) verzekerd op je inboedelverzekering. Voor verlies of diefstal buitenshuis heb je sowieso een extra buitenshuisdekking nodig. Wees dus voorbereid op verlies of diefstal en zorg dat je je telefoon of tablet kunt terugvinden. Stel hiervoor 'Vind mijn apparaat’ in, als dit nog niet automatisch is gebeurd. Dit kan zowel op Android-telefoons als op iPhones. Kijk in de handleiding hoe je dit controleert. Om een verloren telefoon of tablet terug te vinden, kun je nu inloggen in je Google-account (voor een Android-apparaat) of in iCloud (voor een iPhone of iPad). Als er geen kans is dat je de telefoon nog terugkrijgt, kun je ook op afstand de gegevens wissen.
Lees ook: Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone
Is een kluis een goed idee?
Als je veel waardevolle sieraden of andere kostbaarheden hebt, kun je overwegen een kluis aan te schaffen. Een goede kluis is niet makkelijk open te krijgen én niet makkelijk mee te nemen. Je moet er dus voor zorgen dat je óf een hele zware kluis neemt óf een kluis die je verankert aan de muur en of de vloer. Laat je hierover goed voorlichten door een specialist of vraag je inboedelverzekeraar om advies. Misschien geeft je inboedelverzekering een ruimere dekking als je kostbaarheden zijn opgeborgen in een goedgekeurde kluis.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Voorkom brand
Een brand in huis is een nachtmerrie waar je liever niet aan denkt. Bij het voorkomen van brand is je eigen gedrag weer een belangrijke factor, maar het is ook belangrijk dat je apparaten goed onderhouden zijn dat je rookkanalen op tijd laat schoonmaken. Een paar tips.
• Rookmelders zijn verplicht op iedere verdieping. Het kan ook verstandig zijn een extra rookmelder op te hangen in de schuur of garage, als je daar je fietsaccu oplaadt.
• Zorg voor een blusdeken in huis. Dit is in veel gevallen de snelste en veiligste manier om een beginnende brand te doven.
• Blijf erbij als er een pan op het fornuis of op de kookplaat staat, zodat je het merkt als er iets aanbrandt of droogkookt.
• Zorg dat je afzuigkap schoon is. Een eventuele vlam in de pan kan dan niet overslaan op het vet in de afzuigkap.
• Blus een vlam in de pan met een brandblusser die geschikt is voor het blussen van brandend vet, niet met een blusdeken.
• Heb je een kachel of allesbrander? Laat dan de schoorsteen jaarlijks schoonmaken.
• Gebruik alleen originele opladers voor het opladen van je telefoon of fietsaccu.
• Laat een telefoon tijdens het opladen op een harde ondergrond liggen, niet op textiel of een kussen.
• Controleer stekkerdozen en verlengsnoeren op beschadigingen voordat je ze gebruikt.
• Gebruik stekkerdozen niet voor apparaten die veel stroom vragen, zoals een elektrische oven of kachel.
• Maak het stoffilter van de wasdroger regelmatig schoon. Er kunnen ook meer stoffilters zijn. Kijk hiervoor in de handleiding.