ID.nl logo
Zo voorkom je schade aan je inboedel door inbraak of brand
© Alex Ruhl - stock.adobe.com
Zekerheid & gemak

Zo voorkom je schade aan je inboedel door inbraak of brand

Een goede woonverzekering geeft een veilig gevoel. Maar het is nog fijner als je er nooit gebruik van hoeft te maken, in ieder geval niet vanwege een inbraak of brand. Je kunt zelf veel doen om schade te voorkomen met goede sloten, een rookmelder op iedere verdieping en door goed op te letten. ID.nl

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.

  • Wat zijn veel voorkomende inbraakmethoden?
  • Wat werkt het beste tegen inbraak?
  • Is een alarmsysteem of bewakingscamera een goed idee?
  • Hoe bescherm je je huis tegen brand?

Ook interessant voor jou: 7 tips om te besparen op je inboedelverzekering

Voorkom insluiping

De gelegenheid maakt de dief. Een open raam en een buit in het zicht maken het wel heel verleidelijk om een poging te wagen. Een achterdeur die niet op slot is omdat je maar even van huis bent, is voor een insluiper een uitnodiging om zijn slag te slaan. Maar ook een voordeur die niet op slot is gedraaid, is niet veilig. Een inbreker kan de schoot van het slot met een stevig stukje plastic naar binnen duwen. Dit staat bij de politie bekend als ‘flipperen’.

Deze inbraakmethoden kun je effectief bestrijden met je eigen gedrag. Sluit dus altijd alle ramen en deuren als je weggaat. Draai sloten op slot en haal de sleutel eruit.

Laat ook geen onbekenden binnen die onaangekondigd zogenaamd een controle komen uitvoeren of even je wc willen gebruiken. De kans is groot dat dit foute boel is. Je bent beter voorbereid op dit soort bezoekjes met een videodeurbel, waarmee je op je smartphone kunt zien wie er voor de deur staat. Doe je toch open? Denk er dan aan dat dieven soms samenwerken. Een partner kan proberen door de achterdeur naar binnen te komen, terwijl jij aan de voordeur staat. Zorg dat dit je niet overkomt en houd de achterdeur zoveel mogelijk op slot.


Sloten en extra beveiliging

Alle sloten zijn te forceren, maar bij het ene slot gaat dat makkelijker en sneller dan bij het andere. Zorg dus dat je het een inbreker zo moeilijk mogelijk maakt met goedgekeurd hang- en sluitwerk. Let daarbij op het SKG-keurmerk en kies sloten met twee of drie sterren. Ook een anti-inbraakstrip kan helpen, zodat een inbreker geen breekijzer tussen het kozijn en de deur of het raam kan zetten.

Het kan ook slim zijn om ramen te beveiligen met sloten, zodat inbrekers deze niet makkelijk open kunnen wrikken. 

Lees ook: Vier slimme sloten getest

©Ronstik

Beveilig het kattenluik

Heb je een kattenluik, zodat de kat makkelijk in en uit kan lopen? Handig, maar het maakt je huis wel extra kwetsbaar. Inbrekers kunnen hierdoor bijvoorbeeld hengelen naar een sleutel. Je kunt een kattenluik beveiligen met een timer en een chip. De timer zorgt ervoor dat het luik alleen overdag opengaat op tijdstippen dat je thuis bent bijvoorbeeld. En met een chip kun je ervoor zorgen dat het luik alleen open gaat voor jouw kat. Daarmee verklein je het risico.


Is een alarmsysteem een goed idee?

Heb je veel waardevolle spullen en is je huis een makkelijk doelwit, bijvoorbeeld omdat je aan de rand van het dorp woont waar inbrekers ongestoord hun gang kunnen gaan? Dan kan het verstandig zijn om je spullen te beveiligen met een alarmsysteem. Een alarmsysteem werkt met sensoren die beweging in huis detecteren en/of met contactpunten in ramen en deuren die een signaal doorgeven als het contact wordt verbroken. Wat er dan moet gebeuren, kun je zelf instellen. Je kunt een sirene laten afgaan, licht laten flitsen en een melding doorsturen naar je smartphone of naar een alarmcentrale. 

Een alarmsysteem heeft ook nadelen. Je moet er altijd aan denken om het in te schakelen als je van huis gaat en weer uit te schakelen als je thuiskomt. Ook als je naar bed gaat, zet je in de regel de alarminstallatie aan en ook dan moet je eraan denken om het systeem weer uit te zetten.

Er zijn grote verschillen tussen alarmsystemen, ook qua prijs. Verdiep je daar goed in voordat je een systeem kiest. Als je inboedelverzekeraar een alarmsysteem verplicht stelt, moet het systeem aan bepaalde eisen voldoen. Het is sowieso verstandig om het systeem te laten aanleggen door een erkend installateur. Als je handig bent, kun je ook bij de bouwmarkt een doe-het-zelf-pakket kopen. 

Lees ook: Zo kies je het beste alarmsysteem om je huis te beveiligen

Bewakingscamera

Gaat een alarmsysteem je net iets te ver, maar wil je wel een oogje in het zeil kunnen houden als je zelf niet thuis bent? Dat kan met een slimme bewakingscamera. Je kunt dan op je eigen smartphone kijken of alles rustig is. Een bewakingscamera heeft wel een paar haken en ogen. Zo mag je de camera alleen op je eigen terrein gebruiken. Je mag dus geen opnames maken van de straat of de tuin van de buren. Ook moet je laten weten dat je een camera hebt. Hang dus een bordje of sticker op met de melding dat er opnames worden gemaakt. Verder mag je geen gezichten opnemen zonder toestemming. 

©APchanel

Voorkom inbraak uit de schuur of garage

Voor inbrekers is het vaak makkelijker om in een schuur, tuinhuisje, garage of kelderbox in te breken dan in huis. Ook daar vinden ze vaak een waardevolle buit. Denk aan fietsen en e-bikes, tuinmeubelen en gereedschap. Beveilig je opslagplaats dus met goedgekeurde sloten en gebruik die altijd, ook als je thuis bent en niet de hele tijd zicht hebt op de schuur of garage. Je hoeft niet op een vergoeding van je inboedelverzekeraar te rekenen bij diefstal als de deur niet op slot was! Het kan zelfs slim zijn om ook je fiets op slot te zetten. Dat is niet alleen een voorwaarde voor een vergoeding van de fietsverzekering, maar het maakt het voor de inbreker ook minder makkelijk om de fiets mee te nemen. Zorg verder voor goede scharnieren en deurbeslag, net als je bij je woonhuis doet.

Goede verlichting schrikt inbrekers af. Hang lampen op met een bewegingssensor, zodat er altijd licht is als er iemand in de buurt is. Een kelderbox kun je beveiligen met metalen anti-inbraakstrips op de deur en het kozijn. Daarmee wordt het voor een inbreker onmogelijk om de deur open te wrikken. 

Telefoon terugvinden

Een telefoon of tablet is niet altijd (volledig) verzekerd op je inboedelverzekering. Voor verlies of diefstal buitenshuis heb je sowieso een extra buitenshuisdekking nodig. Wees dus voorbereid op verlies of diefstal en zorg dat je je telefoon of tablet kunt terugvinden. Stel hiervoor 'Vind mijn apparaat’ in, als dit nog niet automatisch is gebeurd. Dit kan zowel op Android-telefoons als op iPhones. Kijk in de handleiding hoe je dit controleert. Om een verloren telefoon of tablet terug te vinden, kun je nu inloggen in je Google-account (voor een Android-apparaat) of in iCloud (voor een iPhone of iPad). Als er geen kans is dat je de telefoon nog terugkrijgt, kun je ook op afstand de gegevens wissen. 

Lees ook: Zo kun je de AirTag gebruiken op een Android-smartphone

Is een kluis een goed idee?

Als je veel waardevolle sieraden of andere kostbaarheden hebt, kun je overwegen een kluis aan te schaffen. Een goede kluis is niet makkelijk open te krijgen én niet makkelijk mee te nemen. Je moet er dus voor zorgen dat je óf een hele zware kluis neemt óf een kluis die je verankert aan de muur en of de vloer. Laat je hierover goed voorlichten door een specialist of vraag je inboedelverzekeraar om advies. Misschien geeft je inboedelverzekering een ruimere dekking als je kostbaarheden zijn opgeborgen in een goedgekeurde kluis. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Voorkom brand

Een brand in huis is een nachtmerrie waar je liever niet aan denkt. Bij het voorkomen van brand is je eigen gedrag weer een belangrijke factor, maar het is ook belangrijk dat je apparaten goed onderhouden zijn dat je rookkanalen op tijd laat schoonmaken. Een paar tips.

Rookmelders zijn verplicht op iedere verdieping. Het kan ook verstandig zijn een extra rookmelder op te hangen in de schuur of garage, als je daar je fietsaccu oplaadt.
• Zorg voor een blusdeken in huis. Dit is in veel gevallen de snelste en veiligste manier om een beginnende brand te doven.
• Blijf erbij als er een pan op het fornuis of op de kookplaat staat, zodat je het merkt als er iets aanbrandt of droogkookt.
• Zorg dat je afzuigkap schoon is. Een eventuele vlam in de pan kan dan niet overslaan op het vet in de afzuigkap.
• Blus een vlam in de pan met een brandblusser die geschikt is voor het blussen van brandend vet, niet met een blusdeken.
• Heb je een kachel of allesbrander? Laat dan de schoorsteen jaarlijks schoonmaken.
• Gebruik alleen originele opladers voor het opladen van je telefoon of fietsaccu.
• Laat een telefoon tijdens het opladen op een harde ondergrond liggen, niet op textiel of een kussen.
• Controleer stekkerdozen en verlengsnoeren op beschadigingen voordat je ze gebruikt.
• Gebruik stekkerdozen niet voor apparaten die veel stroom vragen, zoals een elektrische oven of kachel.
• Maak het stoffilter van de wasdroger regelmatig schoon. Er kunnen ook meer stoffilters zijn. Kijk hiervoor in de handleiding.


 

▼ Volgende artikel
Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?
© Davizro Photography
Huis

Een vaatwasser die de vaat droogt: hoe doet-ie dat eigenlijk?

Bij het kiezen van de ideale vaatwasser zijn er heel wat zaken om op te letten. Eén daarvan is de droogtechniek die wordt toegepast. Er zijn grofweg drie methodes: ventilatiedroging, condensdroging en drogen met zeoliet. In dit artikel leggen we uit wat elke techniek precies inhoudt.

⏱ In dit artikel leggen we je alles uit over de verschillende droogtechnieken die vaatwasmachines kunnen gebruiken:

  • Drogen met de ventilatiedroogtechniek (verdamping)
  • Drogen met de condensdroogtechniek
  • Drogen met zeoliet

Ook interessant voor jou: De belangrijkste functies en programma’s van je vaatwasser uitgelegd

Schoon én droog

Een vaatwasser moet natuurlijk in de eerste plaats zorgen voor blinkend schone vaat. Maar minstens zo belangrijk is hoe goed hij alles droogt, want niets is zo irritant als bij het uitruimen alsnog de theedoek tevoorschijn moeten halen. Blijft er water achter op borden of in glazen, dan loop je bovendien het risico op schimmelvorming – en dat is allesbehalve fris. Ben je toe aan een nieuwe vaatwasser? Let dan zeker ook op de gebruikte droogtechniek.

Vaatwassers met ventilatiedroogtechniek

Een veelgebruikte manier om de vaat te drogen, is door het water te laten verdampen. Dit wordt ook wel de ventilatiedroogtechniek genoemd. Sommige vaatwassers hebben een mechanische arm die de deur automatisch opent zodra het programma is afgelopen. Het warme vocht in de machine kan dan vanzelf ontsnappen. Je kunt de deur natuurlijk ook handmatig openen, maar doe dat dan wel meteen na afloop van het programma. Omdat zowel de vaat als het water dan nog warm zijn, verdampt het vocht sneller dan wanneer je langer wacht.

Deze methode is het meest milieuvriendelijk, maar heeft ook een nadeel: het kan vrij lang duren voordat alles echt droog is. En soms blijft er toch nog vocht achter, waardoor je alsnog naar die theedoek moet grijpen.

©VLADYSLAV LEHIR

Vaatwassers met condensdroogtechniek

Een andere mogelijkheid is een vaatwasser met condensdroogtechniek. Deze methode is vooral geschikt als je vaak glaswerk, aardewerk of roestvrij staal reinigt. De warme, vochtige lucht in de machine slaat daarbij neer op de koelere wanden van de binnenruimte. Het gecondenseerde water wordt opgevangen en vervolgens weggepompt.

Het nadeel van deze techniek is dat de vaat vaak nog niet helemaal droog is wanneer het programma klaar is. Een theedoek blijft dus onmisbaar. Wil je toch profiteren van dit betaalbare systeem? Combineer het dan met handmatige ventilatie: zet de deur na afloop even op een kier zodat de stoom sneller kan ontsnappen en de vaat beter nadroogt.

Vaatwassers met zeoliet: hoe werkt dat?

De beste droogtechniek van dit moment? Dat is zonder twijfel zeolietdroging. Zeoliet is een mineraal dat warmte afgeeft zodra het in aanraking komt met water. Gebruikers zijn vaak laaiend enthousiast: volgens velen is hun vaat nog nooit zó goed droog uit de machine gekomen. Of het nu om plastic bakjes, glazen of borden gaat – alles komt er kurkdroog uit, ongeacht waar het staat in de vaatwasser. Niet gek dus dat modellen met deze techniek steeds populairder worden en steeds meer gemeengoed worden. Ze zijn dan ook bij diverse webwinkels te vinden.

Maar hoe werkt het precies? Onder in de vaatwasser liggen speciale zeolietkorrels. Zodra het programma is afgelopen en het water is afgevoerd, komen de korrels in actie. Ze geven warmte af aan de binnenruimte, waardoor de vaat efficiënt wordt gedroogd. Handig: de korrels regenereren zichzelf na elke wasbeurt. Je hoeft ze dus nooit te vervangen. Bovendien is dit systeem ook nog eens bijzonder energiezuinig.

Fijn: Vaatwassers met zeoliet zijn niet per se duurder dan de andere varianten. De prijs wordt mede bepaald door het type vaatwasser dat je aanschaft en de manier waarop je hem installeert.

VentilatieCondensZeoliet
✅ Meest eco-vriendelijk✅ Heel geschikt voor glas, aardewerk of staal✅ Vaat echt droog
❌ Drogen duurt lang❌ Vaat niet altijd helemaal droog✅ Energie-efficiënt
❌ Vaat niet altijd helemaal droog
▼ Volgende artikel
Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg
© Vadym - stock.adobe.com
Huis

Check-in op iPhone: slimme geruststelling voor onderweg

Veel gebruikers vragen hun kinderen of hun vrienden om iets te laten weten wanneer ze veilig zijn aangekomen. Uiteraard kan de ander een sms of een geruststellend appje sturen, maar in iOS zit een functie die hier speciaal voor is gemaakt.

In dit artikel laten we zien hoe je met een iPhone automatisch laat weten dat je veilig bent aangekomen via iMessage:

  • Voeg Check-in toe in een iMessage-chat
  • Stel in of de melding moet gaan op basis van reistijd of locatie
  • Selecteer het vervoermiddel en pas instellingen aan

Lees ook: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Check-in toevoegen aan de chat

De functie heet toepasselijk Check-in. De optie maakt deel uit van de standaard berichten-app van Apple: iMessage. Voorwaarde is wel dat zowel de verzender als de ontvanger over een iPhone beschikken waarop minstens iOS 17 staat. Laten we er even van uitgaan dat jij degene bent die onderweg is en het thuisfront wilt geruststellen. Je opent de app Berichten. Daar ga je in de chat naar degene met wie je zo’n check-in wilt versturen en je tikt linksonder op het plusteken. Vervolgens kies je de optie Meer en kun je Check-in selecteren. Geef aan of je het bericht Beperkt of Volledig wilt delen. Eventueel kun je de voorbeeldgegevens vergelijken zodat je weet wat je moet kiezen.

De optie Check-in maakt deel uit van iMessage.

Is jouw fiets weleens verdwenen?

Met deze handige tracker houd je 'm goed in de gaten

Stap 2: Op basis van reistijd of locatie

De andere persoon zal verschillende meldingen ontvangen: wanneer de sessie begint, wanneer je aankomt en als je vertraging hebt. Zelfs wanneer je iPhone een langere tijd offline is, zal er automatisch een melding verzonden worden. Standaard werkt Check-in met een timer waarin je aangeeft hoelang je onderweg denkt te zijn. Tik op Wijzig om deze duur aan te passen. Het is ook mogelijk een melding te versturen op basis van de locatiegegevens. In dat geval moet je in een volgend scherm het adres invullen waar je naartoe gaat. Op de kaart verschijnt een cirkel die je op drie groottes kunt instellen. Op die manier bepaal je de actieradius waarop Check-in zich zal baseren om te melden dat je bent gearriveerd. Je kunt ook aangeven met welk vervoermiddel je reist.

Geef de bestemming in en het vervoermiddel.

Stap 3: Versturen

Je krijgt nog een overzicht van de volledige check-in. Tik op Gereed en daarna op Versturen. Met Check-in kun je slechts één chat tegelijk versturen. Het is mogelijk dat je tijdens de reis een waarschuwing ontvangt om je te melden. Als je daar niet op reageert, ontvangt de andere persoon een bericht met informatie zoals de afgelegde route en het batterijpercentage. Deze persoon kan dan via een berichtje of via de telefoon informeren of alles goed gaat.

Je ontvangt nog even een samenvatting van de check-in.

Watch on YouTube