ID.nl logo
Goedkoop je huis beveiligen
© APchanel
Zekerheid & gemak

Goedkoop je huis beveiligen

Een compleet alarmsysteem voor consumenten kost al gauw honderden euro’s. Bovendien hebben gebruikers vaak ook nog te maken met abonnementskosten voor cloudopslag en een meldkamerfunctie. Betaal je liever niet de hoofdprijs voor het beveiligen van jouw woning? In dit artikel passeren verschillende betaalbare oplossingen de revue. Met de juiste spullen tuig je voor een prikkie een volwaardig alarmsysteem op!

Het kost vaak veel geld om een compleet alarmsysteem aan te schaffen. Maar er zijn ook betaalbare oplossingen waarmee je voor weinig geld een volwaardig alarmsysteem in huis haalt. In dit artikel laten wij jou een aantal betaalbare oplossingen zien, zo tuig je gemakkelijk een alarmsysteem op! We behandelen het onder andere de volgende punten:

  • Dummy-beveiliging 
  • Bewegingsensoren
  • Slimme buitenverlichting 

Meer tips om jou huis te beveiligen? Lees dan: Zo kun je je Eufy-camera zonder abonnement gebruiken

Een huis heeft vaak maar één of twee plekken die voor insluipers interessant zijn als toegangspoort. Zo blijkt uit onderzoek onder 587 huishoudens (februari 2022) van de stichting Nationale Inbraakpreventie dat de meeste inbrekers via de achterdeur binnenkomen. De voordeur staat op plek twee. Daarnaast speuren inbrekers altijd naar openstaande ramen. 

Naast gebruik van goed hang- en sluitwerk (zie kader) is het slim om de belangrijkste toegangspunten extra te beveiligen. Dat kan op allerlei manieren. Alarmsystemen voor consumenten zijn op grote schaal te verkrijgen. Merken als Somfy, Gigaset, WoonVeilig, Bosch en Ring ontwikkelen prima beveiligingsproducten, maar daar betaal je dan ook flink voor. Met een beetje creativiteit verklein je tegen lage kosten de kans op een woninginbraak. Wie weet heb je de juiste spullen zelfs al in bezit! 

 

Goed hang- en sluitwerk 

Het is wellicht een open deur, maar rust je woning uit met goed hang- en sluitwerk. Een slot met SKG-keurmerk verdient de voorkeur. Zo’n slot is gecertificeerd door de Stichting Kwaliteit Gevelbouw en voldoet aan diverse eisen. Hoe meer sterren een SKG-gecertificeerd slot bevat, hoe meer tijd een inbreker nodig heeft om binnen te komen. De hoogste normering bedraagt drie sterren, waarbij het bij gebruik van zwaar gereedschap minimaal vijf minuten duurt om het hang- of sluitwerk te kraken. 

Verder is deurbeslag met cilindertrekbeveiliging een verstandige keuze. Bescherm de woning daarmee tegen een veelvoorkomende inbraakmethode. Check ook het sluitwerk van de ramen en gebruik het liefst SKG-gecertificeerde raamboompjes met een geïntegreerd slot. 

Schaf bij voorkeur hang- en sluitwerk met dit SKG-keurmerk aan. 

 

01 Dummy-beveiliging 

Zichtbare beveiliging verkleint de kans dat criminelen een inbraak wagen. In plaats van duurbetaalde beveiligingsapparatuur kun je om die reden ook zogeheten dummyproducten monteren. Deze nepapparaten zijn meestal niet van echt te onderscheiden, waardoor ze preventief werken tegen inbraken. 

Hang bijvoorbeeld een nepcamera aan de gevel. De behuizing bevat vaak een knipperend ledlampje, waardoor het net lijkt alsof de camera actief is. Voor de voeding van dit lampje gaan er in de behuizing veelal AA-batterijen. Kies bij voorkeur een namaakproduct van een bekende fabrikant waarbij de merknaam duidelijk zichtbaar is. Dat bevordert de geloofwaardigheid. 

Naast camera’s zijn er ook volop buitensirenes als dummy te koop. Die bevatten doorgaans ook een knipperend ledlampje. De merken Elro, Alecto, Nedis en Smartwares ontwikkelen verschillende imitatieproducten voor huisbeveiliging. Als aanvulling kun je eventueel ook alarmstickers op deuren, ramen en poorten plakken. Dergelijke stickers zijn in allerlei webwinkels verkrijgbaar. 

Deze ‘buitencamera’ van Smartwares kost zo’n twaalf euro en is niet van echt te onderscheiden. 

 

02 Tuinlamp met bewegingssensor 

Inbrekers gaan het liefst in het donker te werk. Een felle buitenlamp met geïntegreerde bewegingssensor geldt dan ook als een effectieve methode om een mogelijke inbraak te voorkomen. Zodra een ongenode gast in het donker jouw voor- of achtertuin betreedt, springt de schijnwerper aan. De kans is vervolgens groot dat de inbreker jouw huis overslaat. 

Bij veel lampen kun je het bereik en de gevoeligheid van de bewegingssensor aanpassen, zodat je het gewenste gebied kunt bewaken. Heeft de beoogde plek geen nabijgelegen netstroom? Kies dan voor een exemplaar met een oplaadbare accu inclusief zonnepaneel. Koop bij voorkeur een buitenlamp waarbij de bewegingssensor een ruim detectiegebied ondersteunt. Zo kan het apparaat een groot deel van de achter- of voortuin monitoren. De budgetmerken Baltimore en Livarno fabriceren zeer goedkope buitenlampen met een bewegingssensor. 

 

Deze felle schijnwerper van Baltimore kost slechts een tientje, terwijl je er bijvoorbeeld een volledige oprit of achtertuin mee kunt verlichten. 

 

03 Slimme buitenverlichting 

Heb je al slimme buitenverlichting? Vanwege de hoge energieprijzen is het zonde om die de hele nacht te laten branden. Een budgetvriendelijke oplossing is een bewegingssensor aan het verlichtingssysteem koppelen. Bevestig dit hulpstuk bijvoorbeeld vlakbij de poort in de achtertuin. Komt er iemand binnen, dan gaan de buitenlampen aan. Ook zo houd je insluipers op afstand. 

Belangrijk is dat de bewegingssensor een weerbestendige behuizing heeft. Helaas ontwikkelen fabrikanten van slimme verlichtingssystemen voornamelijk sensors voor gebruik binnen. Philips Hue geldt als uitzondering. Dit bekende merk hanteert voor zijn buitensensor een adviesprijs van 49,99 euro. In de behuizing gaan batterijen, zodat je het apparaatje op elke gewenste plek kunt monteren. 

Deze buitensensor van Philips Hue activeert bij bewegingsdetectie één of meerdere slimme lampen. 

04 Camera met verlichting en sirene 

Wie een tuin goed wil beveiligen, kan een bewakingscamera met geïntegreerde schijnwerper en sirene overwegen. Dit alles-in-één-systeem begint bij bewegingsdetectie direct met opnemen. Verder springt er felle ledverlichting aan, waardoor de persoon duidelijk in beeld verschijnt. Tegelijkertijd gaat de geïntegreerde sirene af. Ondersteunt de camera tweewegaudio, dan kun je op afstand ook nog een gesproken boodschap aan de bewuste persoon doorgeven. 

Een zogeheten floodlight-camera bevat meestal twee felle schijnwerpers met een hoge lichtopbrengst. Hierdoor zijn ze prima geschikt om een grote tuin of lange oprit te bewaken. Zodra de camera iemand identificeert, ontvang je een pushbericht op een smartphone. Afhankelijk van het gekozen model bewaart de bewakingscamera beeldmateriaal op een microSD-kaart, in de cloud of op een NAS. 

Vergeleken met de andere besproken beveiligingsoplossingen is een floodlight-camera wel wat duurder. Daarentegen is het een voordeel dat dit apparaat meerdere functies combineert, zodat je geen losse sirene en/of verlichting hoeft aan te schaffen. Onder meer Ezviz, Eufy, WOOX, Reolink en Ring ontwikkelen geschikte producten. 

De Ezviz LC1C beveiligingscamera bevat twee schijnwerpers en een luide sirene van 100 decibel. 

 

05 LSC Smart Connect (Action) 

Als je een uitgebreid alarmsysteem tegen lage kosten wilt optuigen, kun je diverse producten van Action-huismerk LSC Smart Connect overwegen. Mensen kennen deze naam vooral van goedkope slimme lampen, maar de fabrikant ontwikkelt ook op brede schaal interessante beveiligingsproducten

Producten van LSC Smart Connect zijn gebaseerd op het Tuya-ecosysteem. Ook diverse andere bekende merken zijn bij dit Amerikaanse/Chinese platform aangesloten, zoals Nedis, WOOX, Hombli en Alecto. Om die reden kunnen producten van deze merken veelal met elkaar samenwerken. 

In tegenstelling tot de meeste andere alarmsystemen vereist LSC Smart Connect geen aanwezigheid van een bridge (ook wel basisstation of huiscentrale genoemd). Dat scheelt weer een extra apparaat. Je verbindt de apparaten rechtstreeks met wifi. Tegelijkertijd is dat ook een valkuil; wifi is namelijk relatief gevoelig voor storingen van naburige netwerken. 

Voeg van dit Action-huismerk onder meer een sirene (6,95 euro), rookmelder (14,95 euro), binnencamera (19,95 euro), pan- en tilt-camera (26,95 euro), buitencamera met lamp (39,95 euro) en videodeurbel (29,95 euro) aan het draadloze netwerk toe. Alle producten gebruiken hiervoor de 2,4GHz-frequentieband. Met name op drukke plekken met veel huizen in een relatief klein gebied is dat weleens lastig. De 2,4GHz-frequentieband is namelijk drukbezet. Dat vergroot de kans op storingen. 

Deze zeer goedkope camera van LSC Smart Connect kan 355 graden draaien en 180 graden kantelen. 

 

**Zelfbouw-alarmsysteem **

Lijkt het je leuk om zelf een werkend alarmsysteem in elkaar te knutselen? Met een goedkoop Raspberry Pi-systeem, een Z-Wave-transceiver (Razberry) en de gratis software Domoticz komen handige gebruikers al een heel eind. Gebruik het zelfbouw-alarmsysteem in combinatie met allerlei domotica-apparaten. Een pluspunt is het als deze apparaten met de universele Z-Wave-standaard overweg kunnen, zoals geschikte bewegingssensors, raam-/deurcontacten, buitensirenes en lampen. Als je goed zoekt, vind je dergelijke producten voor kleine prijsjes in specifieke webshops. 

Installeer Domoticz op een singleboardcomputer en creëer met de juiste spullen een zelfbouw-alarmsysteem. 

 

06 LSC Smart Connect-app 

Apps van op Tuya-gebaseerde slimme apparaten lijken erg op elkaar. Over het algemeen werken ze ook vrijwel identiek. In deze basiscursus focussen we ons op de Nederlandstalige LSC Smart Connect-app. Installeer deze toepassing vanuit de App Store of Play Store op je smartphone. Nieuwe gebruikers creëren eerst een account. Bepaal vervolgens in hoeverre je meldingen van deze app wilt ontvangen. Je komt daarna in het overzichtelijke hoofdscherm terecht.

Als voorbeeld voegen we de LSC Smart Connect Siren toe. Dit product kost slechts 6,95 euro bij de plaatselijke prijsvechter en laat bij specifieke activiteiten een sirene van maar liefst 110 decibel horen. Nadat een slimme sensor of raam-/deurcontact bijvoorbeeld ongewenst bezoek detecteert, gaat het alarm af en ontvang je een pushnotificatie. Je dient in de LSC Smart Connect-app hiervoor de juiste scènes te configureren. 

We prikken de slimme sirene in het stopcontact, waarna er rode verlichting gaat knipperen. Na een tik op Apparaat toevoegen speurt de toepassing naar slimme apparaten in de nabije omgeving. Schakel hiervoor zo nodig wifi en/of bluetooth op het mobiele toestel in. Lukt het toevoegen niet? Wijs dan in het overzicht het juiste product aan en volg de instructies om alsnog verbinding met het apparaat te maken. Tik op Voltooid en open de instellingen van het apparaat. Bij gebruik van de genoemde sirene pas je bijvoorbeeld het volumeniveau van het alarmgeluid aan en koppel je de gewenste (bewegings)sensors. 

Deze goedkope sirene met geïntegreerde verlichting prik je rechtstreeks in het stopcontact. 

07 Silvercrest (Lidl) 

Supermarktketen Lidl ontwikkelt met zijn Silvercrest-huismerk betaalbare elektronica, waaronder ook diverse beveiligingsapparatuur. Met name de bewegingsmelder (9,99 euro) is een betaalbare oplossing om je bij ongewenst bezoek te waarschuwen. Als alternatief gebruik je deze sensor om slimme verlichting te activeren. Voorheen had Lidl ook een raam-/deurcontact in zijn assortiment, maar dit product is op het moment van schrijven helaas uitverkocht. Verder zijn er allerlei goedkope slimme (buiten)lampen te koop. 

Voor aansturing van de genoemde producten is er een zogeheten Zigbee-bridge vereist. Die verkoopt de supermarktketen eveneens, voor een bedrag van 24,95 euro. Zigbee is een veelgebruikt draadloos communicatieprotocol voor smarthome-apparatuur. Een voordeel is dat je producten van verschillende merken via Zigbee kunt combineren, al werkt dat in de praktijk niet altijd vlekkeloos. Je verbindt de Zigbee-bridge via ethernet met een router of switch, waarna dit apparaat een eigen draadloos signaal uitzendt. Installeer de app Lidl Home om pushnotificaties van bewegingsmelders te ontvangen. 

Met een detectiebereik van 120 graden gebruik je de bewegingsmelder van Silvercrest voor het bewaken van een binnenruimte. 

 

08 KlikAanKlikUit 

Over Zigbee gesproken; KlikAanKlikUit ontwikkelt volop betaalbare oplossingen die met dit energiezuinige communicatieprotocol overweg kunnen. Deze producten verkoopt de fabrikant binnen de zogeheten Premium Line. Overigens fabriceert KlikAanKlikUit ook smarthome-spullen die voor de verbinding een reguliere 433MHz-radioverbinding gebruiken. De mogelijkheden hiervan zijn wel wat beperkter. 

Het Nederlandse merk ontwikkelt onder meer een rookmelder, koolmonoxidemelder, lekkagemelder, binnencamera, buitencamera en bewegingsmelder met Zigbee-ondersteuning. De genoemde producten zijn relatief goedkoop, al is de benodigde Smart Bridge wel behoorlijk prijzig. Alle verkoopadressen rekenen hiervoor namelijk meer dan honderd euro. Geïnteresseerden kunnen eventueel KlikAanKlikUit-producten aan een goedkopere Zigbee-bridge van een ander merk hangen, zoals het eerder besproken exemplaar van Silvercrest. 

Deze robuuste KlikAanKlikUit-buitencamera combineer je desgewenst met Zigbee-apparaten van andere merken. 

 

09 Nedis 

Nedis baseert net als het eerder besproken Action-huismerk LSC Smart Connect zijn smarthome-producten op het Tuya-platform. Verder heeft dit Nederlandse merk enkele huisbeveiliging-producten met Zigbee-ondersteuning in zijn assortiment. 

Zo haal je voor weinig geld een bewegingsmelder (16,79 euro), raam-/deurcontact (16,79 euro), rookmelder (41,99 euro) en gasdetector (41,99 euro) in huis. De montage heeft weinig om het lijf. De juiste batterijen zijn al bij de bewegingsmelder, de rookmelder en het raam-/deurcontact inbegrepen, zodat je meteen aan de slag kunt. Bevestig deze apparaatjes met de aanwezige plakstrips op de gewenste plek; boren is dus niet nodig. De gasdetector hoef je alleen maar in een vrij stopcontact te prikken. 

Na detectie sturen de genoemde apparaten een seintje naar de Zigbee-bridge, waarna je op de smartphone een pushbericht ontvangt. Nedis ontwikkelt hiervoor de Smartlife-app. Overigens is de Zigbee-bridge met een aanschafprijs van 31,99 euro niet duur. Je kunt hiermee maximaal vijftig apparaten draadloos verbinden. Schaf daarnaast optioneel een afstandsbediening aan. 

Als je een raam of deur tegen inbraak wilt beveiligen, is dit magneetcontact van Nedis een goedkope oplossing. 

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Toch liever professionele beveiliging?

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk