© APchanel

Goedkoop je huis beveiligen

Geplaatst: 15 januari 2023 - 09:01

Aangepast: 25 juli 2023 - 12:59

Maikel Dijkhuizen

Een compleet alarmsysteem voor consumenten kost al gauw honderden euro’s. Bovendien hebben gebruikers vaak ook nog te maken met abonnementskosten voor cloudopslag en een meldkamerfunctie. Betaal je liever niet de hoofdprijs voor het beveiligen van jouw woning? In dit artikel passeren verschillende betaalbare oplossingen de revue. Met de juiste spullen tuig je voor een prikkie een volwaardig alarmsysteem op!

Een huis heeft vaak maar één of twee plekken die voor insluipers interessant zijn als toegangspoort. Zo blijkt uit onderzoek onder 587 huishoudens (februari 2022) van de stichting Nationale Inbraakpreventie dat de meeste inbrekers via de achterdeur binnenkomen. De voordeur staat op plek twee. Daarnaast speuren inbrekers altijd naar openstaande ramen. 

Naast gebruik van goed hang- en sluitwerk (zie kader) is het slim om de belangrijkste toegangspunten extra te beveiligen. Dat kan op allerlei manieren. Alarmsystemen voor consumenten zijn op grote schaal te verkrijgen. Merken als Somfy, Gigaset, WoonVeilig, Bosch en Ring ontwikkelen prima beveiligingsproducten, maar daar betaal je dan ook flink voor. Met een beetje creativiteit verklein je tegen lage kosten de kans op een woninginbraak. Wie weet heb je de juiste spullen zelfs al in bezit! 

 

SKG Logo

Schaf bij voorkeur hang- en sluitwerk met dit SKG-keurmerk aan. 

 

01 Dummy-beveiliging 

Zichtbare beveiliging verkleint de kans dat criminelen een inbraak wagen. In plaats van duurbetaalde beveiligingsapparatuur kun je om die reden ook zogeheten dummyproducten monteren. Deze nepapparaten zijn meestal niet van echt te onderscheiden, waardoor ze preventief werken tegen inbraken. 

Hang bijvoorbeeld een nepcamera aan de gevel. De behuizing bevat vaak een knipperend ledlampje, waardoor het net lijkt alsof de camera actief is. Voor de voeding van dit lampje gaan er in de behuizing veelal AA-batterijen. Kies bij voorkeur een namaakproduct van een bekende fabrikant waarbij de merknaam duidelijk zichtbaar is. Dat bevordert de geloofwaardigheid. 

Naast camera’s zijn er ook volop buitensirenes als dummy te koop. Die bevatten doorgaans ook een knipperend ledlampje. De merken Elro, Alecto, Nedis en Smartwares ontwikkelen verschillende imitatieproducten voor huisbeveiliging. Als aanvulling kun je eventueel ook alarmstickers op deuren, ramen en poorten plakken. Dergelijke stickers zijn in allerlei webwinkels verkrijgbaar. 

Dummy inbraakbeveiliging

Deze ‘buitencamera’ van Smartwares kost zo’n twaalf euro en is niet van echt te onderscheiden. 

 

02 Tuinlamp met bewegingssensor 

Inbrekers gaan het liefst in het donker te werk. Een felle buitenlamp met geïntegreerde bewegingssensor geldt dan ook als een effectieve methode om een mogelijke inbraak te voorkomen. Zodra een ongenode gast in het donker jouw voor- of achtertuin betreedt, springt de schijnwerper aan. De kans is vervolgens groot dat de inbreker jouw huis overslaat. 

Bij veel lampen kun je het bereik en de gevoeligheid van de bewegingssensor aanpassen, zodat je het gewenste gebied kunt bewaken. Heeft de beoogde plek geen nabijgelegen netstroom? Kies dan voor een exemplaar met een oplaadbare accu inclusief zonnepaneel. Koop bij voorkeur een buitenlamp waarbij de bewegingssensor een ruim detectiegebied ondersteunt. Zo kan het apparaat een groot deel van de achter- of voortuin monitoren. De budgetmerken Baltimore en Livarno fabriceren zeer goedkope buitenlampen met een bewegingssensor. 

 

Schijnwerper

Deze felle schijnwerper van Baltimore kost slechts een tientje, terwijl je er bijvoorbeeld een volledige oprit of achtertuin mee kunt verlichten. 

 

03 Slimme buitenverlichting 

Heb je al slimme buitenverlichting? Vanwege de hoge energieprijzen is het zonde om die de hele nacht te laten branden. Een budgetvriendelijke oplossing is een bewegingssensor aan het verlichtingssysteem koppelen. Bevestig dit hulpstuk bijvoorbeeld vlakbij de poort in de achtertuin. Komt er iemand binnen, dan gaan de buitenlampen aan. Ook zo houd je insluipers op afstand. 

Belangrijk is dat de bewegingssensor een weerbestendige behuizing heeft. Helaas ontwikkelen fabrikanten van slimme verlichtingssystemen voornamelijk sensors voor gebruik binnen. Philips Hue geldt als uitzondering. Dit bekende merk hanteert voor zijn buitensensor een adviesprijs van 49,99 euro. In de behuizing gaan batterijen, zodat je het apparaatje op elke gewenste plek kunt monteren. 

Buitensensor van Philips Hue

Deze buitensensor van Philips Hue activeert bij bewegingsdetectie één of meerdere slimme lampen. 

04 Camera met verlichting en sirene 

Wie een tuin goed wil beveiligen, kan een bewakingscamera met geïntegreerde schijnwerper en sirene overwegen. Dit alles-in-één-systeem begint bij bewegingsdetectie direct met opnemen. Verder springt er felle ledverlichting aan, waardoor de persoon duidelijk in beeld verschijnt. Tegelijkertijd gaat de geïntegreerde sirene af. Ondersteunt de camera tweewegaudio, dan kun je op afstand ook nog een gesproken boodschap aan de bewuste persoon doorgeven. 

Een zogeheten floodlight-camera bevat meestal twee felle schijnwerpers met een hoge lichtopbrengst. Hierdoor zijn ze prima geschikt om een grote tuin of lange oprit te bewaken. Zodra de camera iemand identificeert, ontvang je een pushbericht op een smartphone. Afhankelijk van het gekozen model bewaart de bewakingscamera beeldmateriaal op een microSD-kaart, in de cloud of op een NAS. 

Vergeleken met de andere besproken beveiligingsoplossingen is een floodlight-camera wel wat duurder. Daarentegen is het een voordeel dat dit apparaat meerdere functies combineert, zodat je geen losse sirene en/of verlichting hoeft aan te schaffen. Onder meer Ezviz, Eufy, WOOX, Reolink en Ring ontwikkelen geschikte producten. 

Ezviz LC1C beveiligingscamera

De Ezviz LC1C beveiligingscamera bevat twee schijnwerpers en een luide sirene van 100 decibel. 

 

05 LSC Smart Connect (Action) 

Als je een uitgebreid alarmsysteem tegen lage kosten wilt optuigen, kun je diverse producten van Action-huismerk LSC Smart Connect overwegen. Mensen kennen deze naam vooral van goedkope slimme lampen, maar de fabrikant ontwikkelt ook op brede schaal interessante beveiligingsproducten

Producten van LSC Smart Connect zijn gebaseerd op het Tuya-ecosysteem. Ook diverse andere bekende merken zijn bij dit Amerikaanse/Chinese platform aangesloten, zoals Nedis, WOOX, Hombli en Alecto. Om die reden kunnen producten van deze merken veelal met elkaar samenwerken. 

In tegenstelling tot de meeste andere alarmsystemen vereist LSC Smart Connect geen aanwezigheid van een bridge (ook wel basisstation of huiscentrale genoemd). Dat scheelt weer een extra apparaat. Je verbindt de apparaten rechtstreeks met wifi. Tegelijkertijd is dat ook een valkuil; wifi is namelijk relatief gevoelig voor storingen van naburige netwerken. 

Voeg van dit Action-huismerk onder meer een sirene (6,95 euro), rookmelder (14,95 euro), binnencamera (19,95 euro), pan- en tilt-camera (26,95 euro), buitencamera met lamp (39,95 euro) en videodeurbel (29,95 euro) aan het draadloze netwerk toe. Alle producten gebruiken hiervoor de 2,4GHz-frequentieband. Met name op drukke plekken met veel huizen in een relatief klein gebied is dat weleens lastig. De 2,4GHz-frequentieband is namelijk drukbezet. Dat vergroot de kans op storingen. 

LSC Smart Connect

Deze zeer goedkope camera van LSC Smart Connect kan 355 graden draaien en 180 graden kantelen. 

 

Zelfbouw-alarmsysteem

Installeer Domoticz op een singleboardcomputer en creëer met de juiste spullen een zelfbouw-alarmsysteem. 

 

06 LSC Smart Connect-app 

Apps van op Tuya-gebaseerde slimme apparaten lijken erg op elkaar. Over het algemeen werken ze ook vrijwel identiek. In deze basiscursus focussen we ons op de Nederlandstalige LSC Smart Connect-app. Installeer deze toepassing vanuit de App Store of Play Store op je smartphone. Nieuwe gebruikers creëren eerst een account. Bepaal vervolgens in hoeverre je meldingen van deze app wilt ontvangen. Je komt daarna in het overzichtelijke hoofdscherm terecht.

Als voorbeeld voegen we de LSC Smart Connect Siren toe. Dit product kost slechts 6,95 euro bij de plaatselijke prijsvechter en laat bij specifieke activiteiten een sirene van maar liefst 110 decibel horen. Nadat een slimme sensor of raam-/deurcontact bijvoorbeeld ongewenst bezoek detecteert, gaat het alarm af en ontvang je een pushnotificatie. Je dient in de LSC Smart Connect-app hiervoor de juiste scènes te configureren. 

We prikken de slimme sirene in het stopcontact, waarna er rode verlichting gaat knipperen. Na een tik op Apparaat toevoegen speurt de toepassing naar slimme apparaten in de nabije omgeving. Schakel hiervoor zo nodig wifi en/of bluetooth op het mobiele toestel in. Lukt het toevoegen niet? Wijs dan in het overzicht het juiste product aan en volg de instructies om alsnog verbinding met het apparaat te maken. Tik op Voltooid en open de instellingen van het apparaat. Bij gebruik van de genoemde sirene pas je bijvoorbeeld het volumeniveau van het alarmgeluid aan en koppel je de gewenste (bewegings)sensors. 

Sirene met geïntegreerde verlichting

Deze goedkope sirene met geïntegreerde verlichting prik je rechtstreeks in het stopcontact. 

07 Silvercrest (Lidl) 

Supermarktketen Lidl ontwikkelt met zijn Silvercrest-huismerk betaalbare elektronica, waaronder ook diverse beveiligingsapparatuur. Met name de bewegingsmelder (9,99 euro) is een betaalbare oplossing om je bij ongewenst bezoek te waarschuwen. Als alternatief gebruik je deze sensor om slimme verlichting te activeren. Voorheen had Lidl ook een raam-/deurcontact in zijn assortiment, maar dit product is op het moment van schrijven helaas uitverkocht. Verder zijn er allerlei goedkope slimme (buiten)lampen te koop. 

Voor aansturing van de genoemde producten is er een zogeheten Zigbee-bridge vereist. Die verkoopt de supermarktketen eveneens, voor een bedrag van 24,95 euro. Zigbee is een veelgebruikt draadloos communicatieprotocol voor smarthome-apparatuur. Een voordeel is dat je producten van verschillende merken via Zigbee kunt combineren, al werkt dat in de praktijk niet altijd vlekkeloos. Je verbindt de Zigbee-bridge via ethernet met een router of switch, waarna dit apparaat een eigen draadloos signaal uitzendt. Installeer de app Lidl Home om pushnotificaties van bewegingsmelders te ontvangen. 

Bewegingsmelder van Silvercrest

Met een detectiebereik van 120 graden gebruik je de bewegingsmelder van Silvercrest voor het bewaken van een binnenruimte. 

 

08 KlikAanKlikUit 

Over Zigbee gesproken; KlikAanKlikUit ontwikkelt volop betaalbare oplossingen die met dit energiezuinige communicatieprotocol overweg kunnen. Deze producten verkoopt de fabrikant binnen de zogeheten Premium Line. Overigens fabriceert KlikAanKlikUit ook smarthome-spullen die voor de verbinding een reguliere 433MHz-radioverbinding gebruiken. De mogelijkheden hiervan zijn wel wat beperkter. 

Het Nederlandse merk ontwikkelt onder meer een rookmelder, koolmonoxidemelder, lekkagemelder, binnencamera, buitencamera en bewegingsmelder met Zigbee-ondersteuning. De genoemde producten zijn relatief goedkoop, al is de benodigde Smart Bridge wel behoorlijk prijzig. Alle verkoopadressen rekenen hiervoor namelijk meer dan honderd euro. Geïnteresseerden kunnen eventueel KlikAanKlikUit-producten aan een goedkopere Zigbee-bridge van een ander merk hangen, zoals het eerder besproken exemplaar van Silvercrest. 

KlikAanKlikUit-buitencamera

Deze robuuste KlikAanKlikUit-buitencamera combineer je desgewenst met Zigbee-apparaten van andere merken. 

 

09 Nedis 

Nedis baseert net als het eerder besproken Action-huismerk LSC Smart Connect zijn smarthome-producten op het Tuya-platform. Verder heeft dit Nederlandse merk enkele huisbeveiliging-producten met Zigbee-ondersteuning in zijn assortiment. 

Zo haal je voor weinig geld een bewegingsmelder (16,79 euro), raam-/deurcontact (16,79 euro), rookmelder (41,99 euro) en gasdetector (41,99 euro) in huis. De montage heeft weinig om het lijf. De juiste batterijen zijn al bij de bewegingsmelder, de rookmelder en het raam-/deurcontact inbegrepen, zodat je meteen aan de slag kunt. Bevestig deze apparaatjes met de aanwezige plakstrips op de gewenste plek; boren is dus niet nodig. De gasdetector hoef je alleen maar in een vrij stopcontact te prikken. 

Na detectie sturen de genoemde apparaten een seintje naar de Zigbee-bridge, waarna je op de smartphone een pushbericht ontvangt. Nedis ontwikkelt hiervoor de Smartlife-app. Overigens is de Zigbee-bridge met een aanschafprijs van 31,99 euro niet duur. Je kunt hiermee maximaal vijftig apparaten draadloos verbinden. Schaf daarnaast optioneel een afstandsbediening aan. 

Magneetcontact

Als je een raam of deur tegen inbraak wilt beveiligen, is dit magneetcontact van Nedis een goedkope oplossing. 

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

0

Powered by

logo

Toch liever professionele beveiliging?

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten