ID.nl logo
Vier slimme sloten getest
© PXimport
Zekerheid & gemak

Vier slimme sloten getest

Het slimme deurslot wint snel aan populariteit in Nederland. Met zo’n slot maak je het binnenkomen voor jezelf en voor geselecteerde mensen in je omgeving toegankelijker. Welke functies bieden zulke sloten, hoe goed werken ze en zijn ze wel veilig? We nemen de proef op de som en testen vier deursloten met prijzen variërend van 169 tot 349 euro.

Slimme deursloten zijn in korte tijd razend populair geworden. En dat is ook niet gek, in de afgelopen paar jaar is er een zee aan slimme sloten op de markt gekomen. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. ID.nl laat jou in dit artikel vier verschillende sloten zien. We behandelen de:

Een slim deurslot is in de meeste gevallen een toevoeging aan het slot dat reeds aanwezig is in de voor- of achterdeur. Je vervangt de bestaande cilinder niet, maar klikt het systeem als het ware vast aan het huidige slot. Het enige wat het dan in feite doet, is de sleutel (die je al hebt) voor je omdraaien op het gewenste moment; bijvoorbeeld wanneer je aan komt lopen met twee volle boodschappentassen of omdat je vanaf de bank het commando geeft de deur te ontgrendelen. 

Maar er bestaan ook systemen waarbij je de cilinder vervangt en je dus ook een andere sleutel krijgt. Naast fysieke sleutels ondersteunen dergelijke apparaten vaak ook digitale sleutels, waarmee je mensen (eenmalig of voor een (on)bepaalde periode) toegang kunt verlenen tot jouw huis. Denk aan de schoonmaker of de buur die de plantjes water geeft wanneer je op vakantie bent. 

Een slim slot kun je bedienen met je smartphone (afgebeeld de Tedee). 

 

Hoe we testen 

Voor dit artikel hebben we vier slimme sloten getest, allemaal op de eigen voordeur. Door de producten thuis en niet op een speciaal daarvoor ingerichte locatie te testen, krijgen we een veel beter beeld van de voor- en nadelen van slimme sloten.

 

Als gebruiker van een slim slot moet je rekening houden met de afstand tot een wifi-punt, hoe snel een slot reageert op jouw locatie middels geo-fencing en hoe gemakkelijk andere mensen met een digitale sleutel binnen kunnen komen. 

Daarnaast speelt de installatie in de beoordeling een rol. Hoewel je dit proces slechts één keer doorloopt, kunnen we nu alvast verklappen dat het installeren niet altijd zo gemakkelijk gaat als je zou willen. 

Tot slot kijken we naar de (soms exclusieve) functies van de sloten, hoe toegankelijk de gratis apps zijn en in hoeverre je ze kunt opnemen in je smarthome. We laten eventuele, optionele accessoires (zoals keypads en accupacks) achterwege, en kijken dus naar het basisproduct dat je in huis haalt: het zelfstandige, slimme slot. 

  

Watch on YouTube

Wil je meer video’s zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Technische aandachtspunten 

Wanneer je in de markt bent voor een slim deurslot, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Kijk voorafgaand sowieso eens op de website van zo’n slotenfabrikant. Hier kun je meestal een voorlopig installatieproces doorlopen en zien hoe een en ander in z’n werk gaat. 

Je moet rekening houden met de klink (en of er buiten een handvat zit), naar welke kant die opengaat en hoeveel ruimte er tussen het slot en het schot zit. Daarna kun je je verdiepen in zaken als accuduur, het gebruik van de app, de (mogelijk exclusieve) opties en of jouw favoriete smarthomeplatform wel ondersteund wordt. 

Natuurlijk beschikken slimme sloten allemaal over dezelfde basale functies. Je kunt met een druk op een knop binnen de app de deur openen (via bluetooth, wanneer je voor de deur staat), je kunt digitale sleutels aanmaken (voor vrienden of familie) en je kunt van binnen een knop omdraaien om het slot handmatig te bedienen. Ook zijn er standaard zaken als geo-fencing aanwezig: het slot bepaalt dan aan de hand van je locatie of de deur open moet. Automatische vergrendeling (het apparaat doet na verloop van tijd automatisch de deur op slot) is ook een basisfunctie. 

©Michael Ferlin-Fiedler

Een slim slot zoals deze Niki dien je uiteraard op je deur te installeren. 

 

Veiligheid 

Slimme sloten hebben veel voordelen. Je komt gemakkelijker je huis in, de deur kan automatisch op slot … Maar hoe veilig is zo’n systeem aan je voordeur? Hoe zit het bijvoorbeeld met hackers? 

Nou, een slim slot blijft een slot en kan dus altijd geforceerd worden. Fysiek kun je een slot doorboren, maar digitaal wordt het extreem lastig. Slimme sloten maken namelijk allemaal gebruik van dezelfde online beveiliging als banksystemen. Middels deze encryptie opent het slot alleen de deur op het moment dat het beveiligde, niet-onderschepte signaal herkend wordt. Jouw smartphone, met de app van de fabrikant, heeft de digitale sleutel tot het systeem (en hetzelfde geldt voor alle smartphones van de mensen waar je digitale sleutels aan uitgedeeld hebt). 

Natuurlijk kunnen onverlaten altijd een poging wagen om in te breken op dat signaal, maar ze kunnen ook gewoon een raampje intikken om binnen te komen. En als je je deur onverhoopt een keertje open laat staan, dan werkt geen enkel slot. Digitale sleutels uitdelen is veiliger dan een sleutel onder de mat leggen, want dan weet je zeker wie er op welk moment binnenkomt. De app kan namelijk een overzicht geven van wie de deur van het slot haalde. 

De app van het slimme slot bevat een digitale sleutel die jou herkent. 

Best getest: Tedee 

Wanneer je het over een slim slot hebt, dan komt de naam Tedee waarschijnlijk niet meteen naar boven. Tedee is namelijk nog niet zo heel lang op de markt. Wel heeft deze fabrikant meteen een van de beste slimme sloten uitgebracht. 

Met dit slimme slot aan de binnenkant van je deur is het altijd mogelijk de deur van buitenaf open te maken, mits je de juiste cilinder hebt (anders dien je er eentje te bestellen). Is de accu leeg? Dan heb je altijd een back-up om binnen te komen: je eigen sleutel. De batterij raakt niet snel leeg; de accu gaat namelijk een dik jaar mee. Via geo-fencing gaat de deur automatisch open wanneer je nadert, maar dit kan soms een paar seconden te lang duren. Verder vonden we het fijn dat dit slot zo compact is en dankzij een elegant en herkenbaar design vertrouwen uitstraalt. 

Het opladen is handig aangepakt. Omdat het usb-kopje magnetisch is, en er dus af kan, draai je hem nooit stuk tijdens het opladen; het kopje laat los zodra het slot draait. Tot slot is er (met een extra accessoire) ondersteuning voor Google Assistent, HomeKit, Fibaro, Homey en meer. De installatieprocedure had iets duidelijker gekund en ook is het jammer dat je nergens ziet of de deur nog open staat. 

Website: tedee.com

Fantastisch
Conclusie

De relatief nieuwe Tedee is een van de beste slimme sloten van het moment. Het slot is compact, heeft een elegant en herkenbaar design, gaat een dik jaar mee op één acculading. Er zijn wel nog wat verbeterpunten zoals de onduidelijke installatieprocedure en het feit dat je niet kan zien of de deur openstaat.

Plus- en minpunten
  • Elegant design
  • Overzichtelijke app 
  • Magnetisch usb-kopje
  • Deur altijd te openen
  • Mogelijk extra kosten voor nieuwe cilinder
  • Niet te zien of deur nog open staat

 

Yale Linus 

De installatie van de Yale Linus neemt weinig tijd in beslag. Je laat namelijk de sleutel van het slot aan de binnenkant van de deur zitten en klikt het slimme slot daar als het ware aan vast. Vervolgens kan het motortje aan de sleutel draaien wanneer het daarvoor de opdracht krijgt. Houd er wel rekening mee dat als de cilinder in de deur geen paniekfunctie heeft (sleutel is aan beide kanten tegelijkertijd te gebruiken), je de deur niet meer van buitenaf met de sleutel kunt openen. 

De Linus is best groot en grof en werkt op vier AA-batterijen. Wanneer ze bijna leeg zijn, krijg je daarvan een notificatie. Geo-fencing werkt snel; soms zo snel dat de deur al open vliegt voordat je er helemaal voor staat. 

Binnen de app kun je met een feature genaamd DoorSense, altijd zien of de deur open of dicht is. Wanneer de deur niet (goed) dicht zit, dan kan de Linus een signaal afgeven om dat alsnog te doen. De app is overzichtelijk en verder is er support (met een extra accessoire) voor Google Assistent, Amazon Alexa en Siri. 

Een groot nadeel is dat het slot een beetje los aan de deur hangt, wat geen veilig gevoel geeft; maar dat verschilt wellicht per deur. 

Goed
Conclusie

De Yale Linus weet zich te onderscheiden door de gemakkelijke installatie en relatief eenvoudige bediening. DoorSense laat jou altijd zien of de deur open of dicht is. Wel is het apparaat redelijk groot en log.

Plus- en minpunten
  • Gemakkelijke installatie
  • Eenvoudige bediening
  • DoorSense
  • Groot en log
  • Hangt soms los
  • Slot niet altijd meer van buitenaf te openen

Redactietip: Nuki Smart Lock 3.0 

De Nuki Smart Lock 3.0 is met z’n 149 euro zeer prettig geprijsd. Net als de andere sloten in deze test is het slot, zonder een accessoire, alleen via bluetooth te bedienen (de Pro-variant van dit slot heeft wifi ingebouwd). Installeren gaat zeer eenvoudig: binnen een paar minuten hangt het slot aan de deur en kun je beginnen met kalibreren en instellen. De sleutel moet altijd in het slot zitten, aangezien de Smart Lock 3.0 voor jou aan de sleutel draait. Ook hier moet je dus even uitzoeken of jouw cilinder een paniekfunctie heeft. 

De app kent enkele handige functies. Zo kun je gebruikmaken van geo-fencing en dus het slot automatisch laten werken. De resultaten zijn wisselend: soms sta je nog even voor een dichte deur voordat het slot (via gps) registreert dat je ervoor staat. Verder kun je instellen dat de overzichtelijke app je een notificatie stuurt wanneer je dicht bij huis bent. Dan bepaal je zelf of het slot opengaat. 

Tot slot is het goed om te zien dat Nuki (via een extra accessoire) IFTTT, Google Home en HomeKit ondersteunt, en dat je via een omweg ook support voor SmartThings, Home Assistant en meer hebt. 

Goed
Conclusie

Wie een betaalbaar slim slot wil met veel functies en en overzichtlijke app zal al snel terechtkomen bij de Nuki Smart Lock 3.0. De app kent enkele handige functies. Zo kun je gebruikmaken van geo-fencing en dus het slot automatisch laten werken. Al werkt deze functie niet altijd even goed. Een nadeel is dat de sleutel altijd in het slot moet zitten.

Plus- en minpunten
  • Overzichtelijke app
  • Prijs
  • Veel functies
  • Smarthome-opties
  • Omhulsel van kunststof
  • Geo-fencing werkt niet perfect
  • Sleutel altijd in het slot

 

Loqed Touch Smart Lock 

Loqed is het duurste en meest ingrijpende slot van deze test. Dat komt doordat je het gehele deurbeslag dient te vervangen, inclusief het cilinder. Voor 349 euro haal je dus een flink bouwpakket in huis. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar de installatie is zeker niet zo simpel als bij Yale of Nuki. 

Wat krijg je daar dan voor terug? Aan de buitenkant van je deur zit voortaan een touchpad (waar het slot zou zitten). Wanneer je voor de deur staat (het systeem ziet dat via geo-fencing) en je tapt daarop, gaat de deur open. Omdat je je aanwezigheid moet bevestigen, gaat de deur niet vanzelf open wanneer je toevallig lang genoeg in de buurt bent. Verder kunnen mensen niet zomaar op dat touchpad tappen om binnen te komen (tenzij je dat wilt). 

Het slot vereist acht AA-batterijen die zes tot twaalf maanden meegaan. Mochten ze onverhoopt leeg zijn, dan kun je het slot alsnog van buitenaf bedienen middels een 9volt-accu. Mocht je telefoon leeg zijn, dan kun je een code gebruiken om binnen te komen. De app is uitgebreid en er is ondersteuning voor veel smarthome-platformen via de meegeleverde wifi-bridge. 

Uitstekend
Conclusie

Loqed Touch Smart Lock is gemaakt voor de mensen die zoeken naar het ultieme slimme slot. Met slechts één druk op de touchpad ben je binnen. Het nadeel? De omslachtige installatie en het dure prijskaartje.

Plus- en minpunten
  • Binnenkomst bevestigen
  • Uitgebreide app
  • Veel smarthome-mogelijkheden
  • Installatie kost veel tijd
  • Prijs

Conclusie 

Een slim slot is pas écht slim wanneer je het ook via wifi kunt bedienen. Alleen Loqed levert standaard een wifi-bridge mee (vandaar ook de iets hogere prijs). Voor de andere sloten geldt dat je de bridge, die vaak een prijs heeft van rond de 100 euro, los moet aanschaffen. Alleen dan krijg je toegang tot openen op afstand en de vele opties die je via de smarthome-platformen ontgrendelt. 

Wil je een echt slim slot en heb je daar een flink bedrag voor over, dan kun je voor de Loqed van Nederlandse bodem gaan. De fabrikant heeft aan heel veel dingen gedacht en biedt meer dan genoeg back-upopties wanneer de accu van het slot of je telefoon leeg is. Toch is de Tedee onze persoonlijke favoriet vanwege zijn beperkte omvang, gebruikersgemak, relatief simpele installatie en usb-oplossing. 

De sloten van Nuki en Yale schitteren in eenvoud. Niet dat ze weinig functies bieden, integendeel, maar vooral dankzij de eenvoudige installatie. Mag zo’n slim slot voor jou niet al te veel kosten, dan kun je prima uit de voeten met een van deze twee modellen. En voor alle sloten geldt: als je wat extra geld besteedt aan verschillende accessoires, dan verhoog je het gemak en maak je het systeem alleen maar slimmer. 

 

Model:Best Getest: Tedee Smart LockRedactietip: Nuki Smart Lock 3.0Loqed Touch Smart LockYale Linus
Merk:TedeeNukiLoqedYale
Oordeel:4,5 sterren3,5 sterren4 sterren3,5 sterren
Adviesprijs:€ 279,-€ 149,-€ 349,-€ 199,-
Afmetingen:45 × 55 millimeter110 × 60 × 60 millimeter284 × 60 × 29 millimeter150 × 58 × 58 millimeter
Beloofde accuduur:Tot twaalf maandenTot vier maandenTot twaalf maandenZes tot negen maanden
Internetverbinding:Via bridgeVia bridgeVia bridgeVia bridge
Bridge meegeleverd:XXVX
Bluetoothversie:5.05.04.24.2
Oplaadbare accu:VXXX
Losse batterijen:XVVV
Optionele accessoires:VVVV

 🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

 

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇