Vier slimme sloten getest

© PXimport

Vier slimme sloten getest

Domotica

Geplaatst: 3 februari 2023 - 09:29

Wesley Akkerman

Het slimme deurslot wint snel aan populariteit in Nederland. Met zo’n slot maak je het binnenkomen voor jezelf en voor geselecteerde mensen in je omgeving toegankelijker. Welke functies bieden zulke sloten, hoe goed werken ze en zijn ze wel veilig? We nemen de proef op de som en testen vier deursloten met prijzen variërend van 169 tot 349 euro.

Een slim deurslot is in de meeste gevallen een toevoeging aan het slot dat reeds aanwezig is in de voor- of achterdeur. Je vervangt de bestaande cilinder niet, maar klikt het systeem als het ware vast aan het huidige slot. Het enige wat het dan in feite doet, is de sleutel (die je al hebt) voor je omdraaien op het gewenste moment; bijvoorbeeld wanneer je aan komt lopen met twee volle boodschappentassen of omdat je vanaf de bank het commando geeft de deur te ontgrendelen. 

Maar er bestaan ook systemen waarbij je de cilinder vervangt en je dus ook een andere sleutel krijgt. Naast fysieke sleutels ondersteunen dergelijke apparaten vaak ook digitale sleutels, waarmee je mensen (eenmalig of voor een (on)bepaalde periode) toegang kunt verlenen tot jouw huis. Denk aan de schoonmaker of de buur die de plantjes water geeft wanneer je op vakantie bent. 

Een slim slot kun je bedienen met je smartphone (afgebeeld de Tedee). 

 

Hoe we testen 

Voor dit artikel hebben we vier slimme sloten getest, allemaal op de eigen voordeur. Door de producten thuis en niet op een speciaal daarvoor ingerichte locatie te testen, krijgen we een veel beter beeld van de voor- en nadelen van slimme sloten.

 

Als gebruiker van een slim slot moet je rekening houden met de afstand tot een wifi-punt, hoe snel een slot reageert op jouw locatie middels geo-fencing en hoe gemakkelijk andere mensen met een digitale sleutel binnen kunnen komen. 

Daarnaast speelt de installatie in de beoordeling een rol. Hoewel je dit proces slechts één keer doorloopt, kunnen we nu alvast verklappen dat het installeren niet altijd zo gemakkelijk gaat als je zou willen. 

Tot slot kijken we naar de (soms exclusieve) functies van de sloten, hoe toegankelijk de gratis apps zijn en in hoeverre je ze kunt opnemen in je smarthome. We laten eventuele, optionele accessoires (zoals keypads en accupacks) achterwege, en kijken dus naar het basisproduct dat je in huis haalt: het zelfstandige, slimme slot. 

  

Watch on YouTube

Wil je meer video’s zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.

Technische aandachtspunten 

Wanneer je in de markt bent voor een slim deurslot, dien je met een aantal zaken rekening te houden. Kijk voorafgaand sowieso eens op de website van zo’n slotenfabrikant. Hier kun je meestal een voorlopig installatieproces doorlopen en zien hoe een en ander in z’n werk gaat. 

Je moet rekening houden met de klink (en of er buiten een handvat zit), naar welke kant die opengaat en hoeveel ruimte er tussen het slot en het schot zit. Daarna kun je je verdiepen in zaken als accuduur, het gebruik van de app, de (mogelijk exclusieve) opties en of jouw favoriete smarthomeplatform wel ondersteund wordt. 

Natuurlijk beschikken slimme sloten allemaal over dezelfde basale functies. Je kunt met een druk op een knop binnen de app de deur openen (via bluetooth, wanneer je voor de deur staat), je kunt digitale sleutels aanmaken (voor vrienden of familie) en je kunt van binnen een knop omdraaien om het slot handmatig te bedienen. Ook zijn er standaard zaken als geo-fencing aanwezig: het slot bepaalt dan aan de hand van je locatie of de deur open moet. Automatische vergrendeling (het apparaat doet na verloop van tijd automatisch de deur op slot) is ook een basisfunctie. 

Een slim slot zoals deze Niki dien je uiteraard op je deur te installeren. 

© Michael Ferlin-Fiedler

 

Veiligheid 

Slimme sloten hebben veel voordelen. Je komt gemakkelijker je huis in, de deur kan automatisch op slot … Maar hoe veilig is zo’n systeem aan je voordeur? Hoe zit het bijvoorbeeld met hackers? 

Nou, een slim slot blijft een slot en kan dus altijd geforceerd worden. Fysiek kun je een slot doorboren, maar digitaal wordt het extreem lastig. Slimme sloten maken namelijk allemaal gebruik van dezelfde online beveiliging als banksystemen. Middels deze encryptie opent het slot alleen de deur op het moment dat het beveiligde, niet-onderschepte signaal herkend wordt. Jouw smartphone, met de app van de fabrikant, heeft de digitale sleutel tot het systeem (en hetzelfde geldt voor alle smartphones van de mensen waar je digitale sleutels aan uitgedeeld hebt). 

Natuurlijk kunnen onverlaten altijd een poging wagen om in te breken op dat signaal, maar ze kunnen ook gewoon een raampje intikken om binnen te komen. En als je je deur onverhoopt een keertje open laat staan, dan werkt geen enkel slot. Digitale sleutels uitdelen is veiliger dan een sleutel onder de mat leggen, want dan weet je zeker wie er op welk moment binnenkomt. De app kan namelijk een overzicht geven van wie de deur van het slot haalde. 

De app van het slimme slot bevat een digitale sleutel die jou herkent. 

Best getest: Tedee 

Wanneer je het over een slim slot hebt, dan komt de naam Tedee waarschijnlijk niet meteen naar boven. Tedee is namelijk nog niet zo heel lang op de markt. Wel heeft deze fabrikant meteen een van de beste slimme sloten uitgebracht. 

Met dit slimme slot aan de binnenkant van je deur is het altijd mogelijk de deur van buitenaf open te maken, mits je de juiste cilinder hebt (anders dien je er eentje te bestellen). Is de accu leeg? Dan heb je altijd een back-up om binnen te komen: je eigen sleutel. De batterij raakt niet snel leeg; de accu gaat namelijk een dik jaar mee. Via geo-fencing gaat de deur automatisch open wanneer je nadert, maar dit kan soms een paar seconden te lang duren. Verder vonden we het fijn dat dit slot zo compact is en dankzij een elegant en herkenbaar design vertrouwen uitstraalt. 

Het opladen is handig aangepakt. Omdat het usb-kopje magnetisch is, en er dus af kan, draai je hem nooit stuk tijdens het opladen; het kopje laat los zodra het slot draait. Tot slot is er (met een extra accessoire) ondersteuning voor Google Assistent, HomeKit, Fibaro, Homey en meer. De installatieprocedure had iets duidelijker gekund en ook is het jammer dat je nergens ziet of de deur nog open staat. 

Website: tedee.com

9,0

ONS OORDEEL

Tedee 

Pluspunten

Elegant design

Overzichtelijke app 

Magnetisch usb-kopje

Deur altijd te openen

Minpunten

Mogelijk extra kosten voor nieuwe cilinder

Niet te zien of deur nog open staat

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De relatief nieuwe Tedee is een van de beste slimme sloten van het moment. Het slot is compact, heeft een elegant en herkenbaar design, gaat een dik jaar mee op één acculading. Er zijn wel nog wat verbeterpunten zoals de onduidelijke installatieprocedure en het feit dat je niet kan zien of de deur openstaat. ...
Lees meer

 

Yale Linus 

De installatie van de Yale Linus neemt weinig tijd in beslag. Je laat namelijk de sleutel van het slot aan de binnenkant van de deur zitten en klikt het slimme slot daar als het ware aan vast. Vervolgens kan het motortje aan de sleutel draaien wanneer het daarvoor de opdracht krijgt. Houd er wel rekening mee dat als de cilinder in de deur geen paniekfunctie heeft (sleutel is aan beide kanten tegelijkertijd te gebruiken), je de deur niet meer van buitenaf met de sleutel kunt openen. 

De Linus is best groot en grof en werkt op vier AA-batterijen. Wanneer ze bijna leeg zijn, krijg je daarvan een notificatie. Geo-fencing werkt snel; soms zo snel dat de deur al open vliegt voordat je er helemaal voor staat. 

Binnen de app kun je met een feature genaamd DoorSense, altijd zien of de deur open of dicht is. Wanneer de deur niet (goed) dicht zit, dan kan de Linus een signaal afgeven om dat alsnog te doen. De app is overzichtelijk en verder is er support (met een extra accessoire) voor Google Assistent, Amazon Alexa en Siri. 

Een groot nadeel is dat het slot een beetje los aan de deur hangt, wat geen veilig gevoel geeft; maar dat verschilt wellicht per deur. 

7,0

ONS OORDEEL

Yale Linus

Pluspunten

Gemakkelijke installatie

Eenvoudige bediening

DoorSense

Minpunten

Groot en log

Hangt soms los

Slot niet altijd meer van buitenaf te openen

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

De Yale Linus weet zich te onderscheiden door de gemakkelijke installatie en relatief eenvoudige bediening. DoorSense laat jou altijd zien of de deur open of dicht is. Wel is het apparaat redelijk groot en log. ...
Lees meer

Redactietip: Nuki Smart Lock 3.0 

De Nuki Smart Lock 3.0 is met z’n 149 euro zeer prettig geprijsd. Net als de andere sloten in deze test is het slot, zonder een accessoire, alleen via bluetooth te bedienen (de Pro-variant van dit slot heeft wifi ingebouwd). Installeren gaat zeer eenvoudig: binnen een paar minuten hangt het slot aan de deur en kun je beginnen met kalibreren en instellen. De sleutel moet altijd in het slot zitten, aangezien de Smart Lock 3.0 voor jou aan de sleutel draait. Ook hier moet je dus even uitzoeken of jouw cilinder een paniekfunctie heeft. 

De app kent enkele handige functies. Zo kun je gebruikmaken van geo-fencing en dus het slot automatisch laten werken. De resultaten zijn wisselend: soms sta je nog even voor een dichte deur voordat het slot (via gps) registreert dat je ervoor staat. Verder kun je instellen dat de overzichtelijke app je een notificatie stuurt wanneer je dicht bij huis bent. Dan bepaal je zelf of het slot opengaat. 

Tot slot is het goed om te zien dat Nuki (via een extra accessoire) IFTTT, Google Home en HomeKit ondersteunt, en dat je via een omweg ook support voor SmartThings, Home Assistant en meer hebt. 

7,0

ONS OORDEEL

Nuki Smart Lock 3.0

Pluspunten

Overzichtelijke app

Prijs

Veel functies

Smarthome-opties

Minpunten

Omhulsel van kunststof

Geo-fencing werkt niet perfect

Sleutel altijd in het slot

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Wie een betaalbaar slim slot wil met veel functies en en overzichtlijke app zal al snel terechtkomen bij de Nuki Smart Lock 3.0. De app kent enkele handige functies. Zo kun je gebruikmaken van geo-fencing en dus het slot automatisch laten werken. Al werkt deze functie niet altijd even goed. Een nadeel is dat de sleutel altijd in het slot moet zitten....
Lees meer

 

Loqed Touch Smart Lock 

Loqed is het duurste en meest ingrijpende slot van deze test. Dat komt doordat je het gehele deurbeslag dient te vervangen, inclusief het cilinder. Voor 349 euro haal je dus een flink bouwpakket in huis. Dat hoeft geen nadeel te zijn, maar de installatie is zeker niet zo simpel als bij Yale of Nuki. 

Wat krijg je daar dan voor terug? Aan de buitenkant van je deur zit voortaan een touchpad (waar het slot zou zitten). Wanneer je voor de deur staat (het systeem ziet dat via geo-fencing) en je tapt daarop, gaat de deur open. Omdat je je aanwezigheid moet bevestigen, gaat de deur niet vanzelf open wanneer je toevallig lang genoeg in de buurt bent. Verder kunnen mensen niet zomaar op dat touchpad tappen om binnen te komen (tenzij je dat wilt). 

Het slot vereist acht AA-batterijen die zes tot twaalf maanden meegaan. Mochten ze onverhoopt leeg zijn, dan kun je het slot alsnog van buitenaf bedienen middels een 9volt-accu. Mocht je telefoon leeg zijn, dan kun je een code gebruiken om binnen te komen. De app is uitgebreid en er is ondersteuning voor veel smarthome-platformen via de meegeleverde wifi-bridge. 

8,0

ONS OORDEEL

Loqed Touch Smart Lock

Pluspunten

Binnenkomst bevestigen

Uitgebreide app

Veel smarthome-mogelijkheden

Minpunten

Installatie kost veel tijd

Prijs

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Loqed Touch Smart Lock is gemaakt voor de mensen die zoeken naar het ultieme slimme slot. Met slechts één druk op de touchpad ben je binnen. Het nadeel? De omslachtige installatie en het dure prijskaartje....
Lees meer

Conclusie 

Een slim slot is pas écht slim wanneer je het ook via wifi kunt bedienen. Alleen Loqed levert standaard een wifi-bridge mee (vandaar ook de iets hogere prijs). Voor de andere sloten geldt dat je de bridge, die vaak een prijs heeft van rond de 100 euro, los moet aanschaffen. Alleen dan krijg je toegang tot openen op afstand en de vele opties die je via de smarthome-platformen ontgrendelt. 

Wil je een echt slim slot en heb je daar een flink bedrag voor over, dan kun je voor de Loqed van Nederlandse bodem gaan. De fabrikant heeft aan heel veel dingen gedacht en biedt meer dan genoeg back-upopties wanneer de accu van het slot of je telefoon leeg is. Toch is de Tedee onze persoonlijke favoriet vanwege zijn beperkte omvang, gebruikersgemak, relatief simpele installatie en usb-oplossing. 

De sloten van Nuki en Yale schitteren in eenvoud. Niet dat ze weinig functies bieden, integendeel, maar vooral dankzij de eenvoudige installatie. Mag zo’n slim slot voor jou niet al te veel kosten, dan kun je prima uit de voeten met een van deze twee modellen. En voor alle sloten geldt: als je wat extra geld besteedt aan verschillende accessoires, dan verhoog je het gemak en maak je het systeem alleen maar slimmer. 

 

Model:Best Getest: Tedee Smart LockRedactietip: Nuki Smart Lock 3.0Loqed Touch Smart LockYale Linus
Merk:TedeeNukiLoqedYale
Oordeel:4,5 sterren3,5 sterren4 sterren3,5 sterren
Adviesprijs:€ 279,-€ 149,-€ 349,-€ 199,-
Afmetingen:45 × 55 millimeter110 × 60 × 60 millimeter284 × 60 × 29 millimeter150 × 58 × 58 millimeter
Beloofde accuduur:Tot twaalf maandenTot vier maandenTot twaalf maandenZes tot negen maanden
Internetverbinding:Via bridgeVia bridgeVia bridgeVia bridge
Bridge meegeleverd:XXVX
Bluetoothversie:5.05.04.24.2
Oplaadbare accu:VXXX
Losse batterijen:XVVV
Optionele accessoires:VVVV

0

Powered by

logo

 

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000