WOZ-waarde gestegen? Vraag om verlaging van je hypotheekrente!
Het bericht van de gemeente met de nieuwe WOZ-waarde kan een flinke tegenvaller zijn. Als de gemeente de waarde van je huis hoog vaststelt, moet je veel belasting betalen aan de gemeente. Maar een hoge WOZ-waarde kan ook wat opleveren: die kun je soms gebruiken om je hypotheekrente te laten verlagen! Hoe dat zit, lees je in dit artikel.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: 🏡 Wanneer kan je hypotheekrente omlaag? 🏡 Hoe vraag je renteverlaging op basis van je WOZ-waarde? 🏡 Wat levert dat op? 🏡 Wat kun je doen als je bank geen WOZ-beschikking accepteert?
Lees ook: Zo maak je in 5 stappen bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis
Hypotheekrente tussentijds omlaag: het kan
Veel mensen denken dat de hypotheekrente die ze betalen vaststaat totdat de rentevaste periode afloopt. Dat kan na bijvoorbeeld na vijf, tien of twintig jaar zijn. Maar in sommige gevallen kan de rente ook tussentijds omlaag. Meestal gaat dat niet vanzelf. Je moet er zelf om vragen bij de aanbieder van je hypotheeklening.
Alleen als je risico-opslag (renteopslag) betaalt
Je maakt alleen kans op een tussentijdse verlaging van je hypotheekrente als je een risico-opslag betaalt, ook wel renteopslag genoemd. Risico-opslag is een verhoging van de hypotheekrente, een extra vergoeding voor de bank dus. De bank vraagt deze vergoeding voor een extra risico, bijvoorbeeld omdat je 100 procent van de marktwaarde van je woning hebt geleend. De bank weet in dat geval niet zeker of je woning bij verkoop wel genoeg oplevert om de lening mee af te betalen. De risico-opslag is een vergoeding voor die onzekerheid.
Hoe weet je of je renteopslag betaalt?
Bij het aanvragen van een hypotheek kun je vaak in de hypotheekofferte zien of de bank renteopslag in rekening brengt en hoeveel. Banken kunnen de renteopslag ook laten zien in de online omgeving, waar je je hypotheekgegevens kunt inzien. Kun je het niet vinden, vraag dan aan de bank of je renteopslag betaalt. Goed om te weten: bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) betaal je nooit renteopslag.
Renteopslag en de waarde van je huis
De renteopslag hangt af van de waarde van je huis en van de hoogte van de lening. Als de waarde van je huis 500.000 euro is en je hebt het volledige bedrag geleend, dan betaal je een hoge renteopslag. De verhouding tussen je hypotheekschuld en de marktwaarde is dan 100 procent. Maar als de waarde van je huis stijgt naar 570.000 euro, dan daalt die verhouding naar net iets minder dan 88 procent. De hele rekensom is (500.000 : 570.000) x 100 procent = 87,7 procent. Dat kan betekenen dat je renteopslag omlaag kan.
Het risico neemt ook af doordat je aflossingen doet. Als je schuld op een gegeven moment nog maar 450.000 euro is en de woning is nog steeds 500.000 euro waard, dan is de verhouding tussen je schuld en de marktwaarde ook afgenomen. In dat geval verlagen banken de renteopslag soms automatisch.
💡 Maar let op: bij een verhoging van de waarde van je huis verlagen banken nooit automatisch de renteopslag. Dan moet je er altijd zelf om vragen.
©kunakorn
Wanneer kan de renteopslag omlaag?
Iedere bank berekent de renteopslag anders. De ene bank heeft hiervoor drie tariefklassen, de andere bank heeft er elf. Bij een bank met veel tariefklassen kom je eerder voor verlaging in aanmerking dan bij een bank met weinig tariefklassen.
Sommige banken passen al een lagere renteopslag toe als de verhouding tussen schuld en woningwaarde onder de 95 procent ligt, zoals ING. Andere banken verlagen de renteopslag pas als de verhouding onder de 90 komt, zoals Rabobank. Hieronder zie je als voorbeeld alle tariefklassen van beide banken. Het percentage is de verhouding tussen hypotheekschuld en marktwaarde. Dit voorbeeld laat duidelijk zien dat je bij Rabobank veel langer moet wachten voordat je renteverlaging kunt krijgen dan bij ING. Het heeft alleen zin om verlaging van de renteopslag aan te vragen als je opschuift van de ene tariefklassen naar de andere.
Dit zijn de tariefklassen van ING
t/m 55%
t/m 60%
t/m 65%
t/m 70%
t/m 75%
t/m 80%
t/m 85%
t/m 90%
t/m 95%
t/m 100%
meer dan 100%
Dit zijn de tariefklassen van Rabobank
t/m 67,5%
t/m 90%
meer dan 90%
Vraag aan je bank met welke tariefklassen je rekening moet houden. Vaak kun je dit ook op de website van de bank vinden. Of kijk in dit overzicht van de Vereniging Eigen Huis.
©Fokke Baarssen
Renteverlaging vragen met je WOZ-beschikking
Veel banken zien een WOZ-beschikking als voldoende bewijs dat je huis een bepaalde waarde heeft. De WOZ-beschikking die je in 2024 krijgt, geeft de waarde aan die je huis had op 1 januari 2023. Op dat moment waren de huizenprijzen nog net het stijgen. Het kan zijn dat je huis daarna in waarde is gedaald. Toch kun je dan nog de WOZ-beschikking met de hogere waarde gebruiken. Welke banken een WOZ-beschikking accepteren, vind je ook in het overzicht van de Vereniging Eigen Huis. Mail een kopie van je WOZ-beschikking naar de bank en vraag om renteverlaging.
WAT IS WOZ? WOZ staat voor Wet Onroerende Zaakbelasting. De gemeente heft deze belasting over de waarde van je huis. Daarom bepaalt de gemeente ieder jaar de waarde van je huis. Dat heet de WOZ-waarde. Je hebt de WOZ-waarde ook nodig voor je belastingaangifte. Over een deel van de WOZ-waarde betaal je namelijk ook inkomstenbelasting. Ook kan de WOZ-waarde gebruikt worden voor de berekening van andere lokale heffingen, zoals rioolheffing en de heffing van het waterschap.
Ook interessant voor jou als huiseigenaar: Wat kost isoleren en wat levert het op?
Wat als de bank een WOZ-beschikking niet accepteert?
Banken die geen WOZ-beschikking accepteren, willen meestal een taxatierapport zien. Dat kan best prijzig zijn, meestal een paar honderd euro of meer. Het is slim om vooraf uit te rekenen of je die kosten wel terugverdient met een tariefverlaging. Realiseer je ook dat een taxatie lager kan uitpakken dan de WOZ-waarde, omdat de huizenprijzen in 2023 gemiddeld wat zijn gaan dalen.
Sommige banken vragen een Calcasa Desktop Taxatie. Dat is een digitale taxatie op basis van data die al beschikbaar zijn. Je betaalt hiervoor wel een vergoeding, maar niet meer dan honderd euro.
Lees ook: Deze aanpassingen aan je eigen huis verhogen je woningwaarde
🚨 (Spoiler alert: een hoger energielabel scheelt al snel duizenden en soms zelfs tienduizenden euro's!)