Wie vergoedt de schade van vallende takken in de tuin van de buren?
Als je een grote boom in je tuin hebt, kan een vallende tak een flinke schade veroorzaken in je eigen tuin of in de tuin van de buren. Ook een schutting die omvalt, een parasol die wegwaait of een tuinhuisje dat instort kan bezittingen van de buren beschadigen. Is er dan een verzekering die de schade vergoedt?
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 🌳 Hoe kun je tuinschade verzekeren? 🌳 Wie vergoedt tuinschade als het stormt? 🌳 Wie vergoedt tuinschade als het niet stormt? 🌳 Wat kun je zelf doen om schade te voorkomen?
Lees ook: Welke snoeischaar voor welke snoeiklus?
Schade aan je tuin kun je verzekeren met een woonverzekering. Een woonverzekering kan bestaan uit een inboedelverzekering en een opstalverzekering. Een inboedelverzekering vergoedt over het algemeen schade aan losse spullen die in de tuin thuishoren, zoals tuinmeubels, een parasol, een droogmolen, een tuinkasje en tuinverlichting. Schade aan een fiets of scooter valt er niet onder, want die horen volgens de verzekeraar in een afgesloten berging. Als je een eigen huis hebt, heb je ook een opstalverzekering nodig voor zaken die vastzitten, zoals een schutting of tuinhuisje. Beplanting, vijvers en andere zaken waarmee je je tuin hebt ingericht kunnen onder de dekking vallen, maar dat verschilt per polis. Een zwembad of jacuzzi is vaak niet gedekt.
Als zaken in jouw tuin schade veroorzaken in de tuin van de buren, heb je niets aan je woonverzekering. In die gevallen kan een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren goed van pas komen. Welke verzekering jij en je buren nodig hebben, ligt onder andere aan de weersomstandigheden.
©Alfazet Chronicles
Schade zonder storm
Als het windstil is en er valt een tak van de boom, dan is het de vraag of de eigenaar goed voor de boom heeft gezorgd. Hij of zij moet dode of loshangende takken op tijd (laten) afzagen. Dat is vooral belangrijk als duidelijk is dat vallende takken schade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld omdat ze boven de tuin van de buren hangen. Heeft de eigenaar van de boom geen onderhoud gepleegd terwijl dat wel nodig was, dan kunnen de buren de eigenaar met succes aansprakelijk stellen. Hebben de buren gevraagd om onderhoud van de boom of om het snoeien van overhangende takken en heeft de eigenaar dat geweigerd? Dat maakt de zaak nog sterker. Overigens geldt dit alles ook als de tak uit de boom waait bij een flinke wind. Tot en met windkracht 6 is er nog geen sprake van storm.
Beschadigt een vallende tak onder deze omstandigheden je eigen spullen, dan kun je je inboedelverzekering erop nakijken of die dekking biedt. Als je allrisk verzekerd bent, valt ook schade door eigen schuld onder de dekking.
Veroorzaakt jouw boom materiële schade of letselschade bij de buren en kunnen je buren bewijzen dat je daar schuld aan hebt omdat je niet tijdig onderhoud hebt gepleegd? Dan kunnen de buren jou aansprakelijk stellen. Je kunt hiervoor je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren inzetten. Gaat het om materiële schade, dan is het vaak handiger als de buren de schade claimen bij hun woonverzekering. De woonverzekeraar van de buren regelt de zaak dan zo nodig met jouw aansprakelijkheidsverzekeraar.
©Picasa | ALAN
Stormschade
Bij storm is er sprake van overmacht. Officieel begint een storm bij windkracht 9, maar verzekeraars houden windkracht 7 als grens aan. Bij windkracht 7 en hoger kunnen ook gezonde takken afbreken en kan een boom omwaaien. De schade is dan vaak gedekt door de woonverzekering. Veroorzaakt een boom of tak schade aan spullen in je eigen tuin, dan is dat een zaak voor je eigen woonverzekering. Gaat het om de tuin van de buren, dan moeten zij zelf hun woonverzekering aanspreken. Spullen die los in de tuin staan, vallen meestal onder de dekking van de inboedelverzekering. Spullen die vastzitten, vallen onder de opstalverzekering. Bij een huurhuis is de verhuurder hiervoor verantwoordelijk.
Toch moet je bij storm vaak ook zelf kosten maken. Als je stormschade claimt bij je woonverzekering, geldt er bijna altijd een (hoger) eigen risico van bijvoorbeeld een paar honderd euro. En als je de schade had kunnen voorkomen, kan de verzekeraar je helemaal voor de kosten laten opdraaien.
LET OP Er zijn ook woonverzekeringen die schade aan spullen in de tuin door het weer en weersinvloeden niet verzekeren. Dat betekent dat ook schade door storm is uitgesloten. Kijk je polis hierop na.
Tijdens de storm naar buiten om de schade te inspecteren?
Met een stormparaplu blijf je droog!
Als de schutting omvalt
De schutting tussen twee tuinen staat vaak precies op de erfgrens. In dat geval zijn beide buren er voor de helft verantwoordelijk voor. Als bij een eigen huis de schutting omvalt door storm, kunnen beide buren hiervoor hun opstalverzekering aanspreken, ieder voor de helft van de waarde. Het gevolg is dat je ook maar de helft van het eigen risico betaalt. Ook voor de gevolgschade ben je ieder voor de helft verantwoordelijk. Heb je niet genoeg aan onderhoud gedaan en had je de schade kunnen voorkomen? Dan kan de verzekeraar een vergoeding weigeren.
Bij een huurhuis kan een schutting de verantwoordelijkheid zijn van de verhuurder. Dat ligt eraan wie de schutting heeft neergezet. Hebben de huurders de schutting zelf neergezet? Dan zijn zij ook zelf verantwoordelijk. Heb je een inboedelverzekering waarin huurdersbelang is meeverzekerd, dan dekt deze de stormschade.
©paulbriden
Als je tuinhuisje instort
Voor bouwwerken die volledig in je eigen tuin staan ben je zelf verantwoordelijk. Een schutting die op je eigen grond staat bijvoorbeeld. Of een tuinhuisje, overkapping of pergola. Je moet er zelf voor zorgen dat die stevig zijn en blijven. Als een tuinhuisje instort en schade veroorzaakt bij de buren, is dat dus jouw verantwoordelijkheid. Net als bij schade door een boom kan deze schade worden verhaald op je aansprakelijkheidsverzekering. Maar ook hier geldt: als de schade ontstaat bij windkracht 7 of hoger, is het een zaak voor de woonverzekering van de buren.
Schade voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Controleer daarom regelmatig de schutting en bouwwerken in je tuin, maar ook je zonnepanelen, satellietschotel, vlaggenmast, dakgoot en andere zaken die los kunnen raken. Doe dit ook na iedere storm, zodat je zwakke punten meteen kunt verstevigen. Zorg ook voor goed onderhoud van de bomen in je tuin. Snoei losse of overhangende takken. Heb je een hoge boom in de tuin die bij omvallen schade kan veroorzaken? Laat deze dan van tijd tot tijd inspecteren.
Lees ook: Na de storm: zo inspecteer je je huis op stormschade (+ stappenplan stormschade melden)
Is er storm op komst, neem dan nog een paar extra maatregelen. Haal zonneschermen op, klap parasols in en haal losse tuinspullen binnen. Zet vuilniscontainers op een plek waar de wind er geen vat op kan krijgen. Houd deuren en ramen gesloten.