7 momenten in je leven waarop je echt je verzekeringen moet controleren

© Tetiana Kolinko

7 momenten in je leven waarop je echt je verzekeringen moet controleren

Geplaatst: 20 november 2023 - 14:01

José Mast

Kijk jij nooit om naar je verzekeringen? Dan kan het zijn dat je te veel betaalt voor dekkingen die je niet meer nodig hebt óf dat je zonder het te weten onderverzekerd bent. Dit kun je voorkomen door je verzekeringen regelmatig te controleren, in ieder geval bij belangrijke mijlpalen in je leven.

Ook interessant voor jou: Zo maakt je verzekeringsclaim de beste kans

 Verzekeringen hebben geen best imago. Ze zijn saai en ingewikkeld, je betaalt er jarenlang premie voor, ook als je nooit iets te claimen hebt, en bij schade krijg je vaak niet eens het hele bedrag vergoed. Kijk jij er ook zo tegenaan? En heb je daardoor weinig aandacht voor je verzekeringen? Dan loop je het risico dat je niet de best passende polissen hebt en dat je óf te veel betaalt óf te weinig dekking hebt. En dat is hét recept voor een nieuwe teleurstelling in je verzekering. 

Zet verzekeringen in je agenda

Wil jij hier in de toekomst slimmer mee omgaan? Dan is het belangrijk om je verzekeringspolissen goed af te stemmen op je levensfase en je woonsituatie. Dit zijn momenten waarop je je verzekeringen in ieder geval zou moeten controleren.

✔ Voor het eerst op jezelf wonen
✔ Samenwonen of trouwen
✔ Gezinsuitbreiding
✔ Kind de deur uit
✔ Uit elkaar gaan
✔ Overlijden partner
✔ Verhuizen

Natuurlijk zijn dit ook net de life events waarbij je hoofd niet staat naar kleine lettertjes. Dat kun je oplossen door een reminder in je (digitale) agenda te zetten, als het kan vóórdat de verandering gaat gebeuren en anders zo snel mogelijk erna. Zo kun je niet vergeten om je verzekering aan te passen of een andere verzekering te kiezen.

0

Powered by

logo

1. Voor het eerst op jezelf wonen

Als je voor het eerst een eigen woonruimte krijgt, heb je waarschijnlijk nog niet zoveel ervaring met verzekeringen. Misschien heb je alleen een zorgverzekering en dat is het. Als je op kamers gaat wonen, kunnen de spullen in je kamer onder de inboedelverzekering van je ouder(s) blijven vallen. Vraag aan je vader of moeder om dat na te kijken.

Is de inboedel in je kamer niet gedekt? Dan kun je zelf een inboedelverzekering afsluiten. Bij een diefstal uit je kamer kan het een voorwaarde zijn dat er braaksporen te zien zijn. Het is dan dus belangrijk dat je je kamer goed kunt afsluiten en dat je dat ook doet. Zijn je enige waardevolle spullen een dure laptop en je telefoon? Dan kun je voor deze apparaten ook een losse verzekering afsluiten. Dit is relatief duur, maar je apparaat is dan wel verzekerd tegen meer soorten schade, ook buitenshuis.

Als je op jezelf woont, heb je ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren nodig. Die verzekering keert uit als jij aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan een ander, bijvoorbeeld omdat je per ongeluk iets stukmaakt of omdat iemand gewond raakt door jouw fout. Misschien val je nog onder de aansprakelijkheidsverzekering van je ouder(s). Zo niet, dan moet je er zelf één afsluiten. Dat kan al voor rond de 4 euro per maand. 

Jongeman achter laptop in koffiebar

© Ron Dale

2. Samenwonen of trouwen

Ga je samen in één huis wonen – al of niet gehuwd – dan is het handig om ook samen je verzekeringen te kiezen. Dat geldt in ieder geval voor je inboedelverzekering, voor je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren en bij een eigen huis ook voor de opstalverzekering. Het is vaak goedkoper om deze verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen. Als jij en je partner tot nu toe verschillende verzekeraars hadden, moet je dus kiezen bij welke verzekeraar je blijft óf je kiest samen een nieuwe verzekeraar. In de nieuwe situatie kan een andere verzekering voordeliger zijn. Geef aan de verzekeraar door dat je met zijn tweeën bent, zodat de dekking voor jullie beiden geldt.

Ga je in de nieuwe situatie ook samen één auto gebruiken? Dat is geen probleem, want de autoverzekering geeft dezelfde dekking als een samenwoonpartner de auto bestuurt. Hebben beide partners een eigen auto, dan kan het voordelig zijn om allebei een autoverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar.

Heb je allebei een doorlopende reisverzekering? Het is goedkoper om die voortaan samen af te sluiten. Maak een vergelijking wat gunstiger is: samen op één van beide polissen verzekerd zijn of samen een nieuwe polis kiezen.

Bruidstaart

© WavebreakmediaMicro

3. Gezinsuitbreiding

De eerste verzekering waar je aan moet denken als je een baby krijgt, is de zorgverzekering voor de nieuwe wereldburger. Laat je kind bijschrijven op je eigen polis (of die van je partner) zodra het een BSN-nummer heeft, maar in ieder geval binnen 4 maanden. Je kind is tot zijn of haar achttiende verjaardag gratis meeverzekerd.

Voor de woonhuisverzekering en aansprakelijkheidsverzekering maakt een persoon meer of minder vaak niet zoveel verschil, maar verzekeraars willen wel graag weten welke personen bij jouw gezin horen. Heb je voor de baby veel dure spullen aangeschaft, controleer dan voor de zekerheid de dekking van je inboedelverzekering.

Ook op je doorlopende reisverzekering kan je baby vaak gratis meeverzekerd worden, meestal tot zijn of haar vijfde jaar. Denk ook even na wat gezinsuitbreiding verder betekent voor je vakanties. Misschien ga je voortaan minder ver of minder vaak weg en kun je beter een tijdelijke reisverzekering afsluiten als je een keer wel een grote reis gaat maken.

Welke zorgverzekering past bij jou?

Ontdek het met de zorgverzekeringsvergelijker

4. Kind de deur uit

Een studerend kind dat op kamers gaat wonen, kan vaak nog meeverzekerd blijven op de inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de doorlopende reisverzekering van de ouder(s). Maar als het kind gaat werken en zelfstandig woont, heeft het geen zin meer als het op de polis blijft staan. De verzekering kan hierdoor iets goedkoper worden.

Op jezelf gaan wonen

© HighwayStarz

5. Uit elkaar gaan

Als je uit elkaar gaat, moet je vrijwel al je verzekeringen veranderen. Dat geldt in ieder geval voor je woonhuisverzekering en je aansprakelijkheidsverzekering. Op je doorlopende reisverzekering kun je misschien wel allebei verzekerd blijven, maar het is meestal niet de bedoeling om op die manier verbonden te blijven. Je moet dan aan je verzekeraar doorgeven welke partner voortaan niet meer verzekerd hoeft te worden en die partner moet een eigen verzekering afsluiten.

Voor je autoverzekering kan een relatiebreuk erg ingrijpend zijn. De schadevrije jaren staan in principe op naam van de polishouder, niet op naam van de partner. Het is wel toegestaan om schadevrije jaren onderling te verdelen of over te dragen. Overleg met je verzekeraar wat er mogelijk is. 

6. Overlijden partner

Het overlijden van je partner (of een ander gezinslid) kan ertoe leiden dat je verzekeraar minder risico loopt. De premie gaat hierdoor misschien omlaag. Geef het overlijden liefst zo snel mogelijk door, zodat je polis meteen kan worden aangepast.

Was je partner de eigenaar van een gezamenlijke auto en ga je de auto en autoverzekering nu op je eigen naam zetten? Dan kun je de verzekeraar vragen om de schadevrije jaren van je partner nu op jouw naam te zetten. Dat kan alleen als je allebei op hetzelfde adres woonde en als je een rijbewijs hebt. 

7. Verhuizing

Voor je inboedelverzekering kan het voldoende zijn om gewoon je nieuwe adres door te geven aan je verzekeraar. Als je verhuist naar een ander postcodegebied, kan de premie veranderen. Je kunt dan geld besparen door je polis te vergelijken met vergelijkbare verzekeringen bij andere verzekeraars. Ga je in het nieuwe huis wonen met een (veel) duurdere inboedel? Controleer dan ook de dekking van je verzekering.

Ga je naar een (ander) koophuis verhuizen? Dan heb je een (andere) opstalverzekering nodig. Een opstalverzekering is gebonden aan het woonadres, dus die kun je niet meeverhuizen. Als je verhuist naar een koopappartement, heeft de Vereniging van Eigenaren als het goed is al een opstalverzekering afgesloten. Ga je naar een huurappartement, dan is je verhuurder hiervoor verantwoordelijk.

Je nieuwe postcode kan ook gevolgen hebben voor je autoverzekering. Maak eventueel een vergelijking om te zien of een andere verzekeraar voor jou nu goedkoper uitpakt.

Zelf verhuizen

© BalanceFormCreative

Verhuizen?

Onmisbaar ➡

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000