In de schijnwerpers: in 4 stappen een lichtplan voor je tuin
Tuinverlichting is niet alleen handig, het geeft de tuin ook een gezellige sfeer 's avonds. Zet je tuin in de spotlights met mooie wandlampen, lichtslangen en handige terrasverlichting. Plaats niet zomaar overal maar wat lampjes, maar denk er goed over na en maak een lichtplan voor de tuin.
In dit artikel ontdek je deze vier stappen en meer:
- Stap 1: Een plattegrond van de tuin maken.
- Stap 2: Bepalen wat je in de spotlights wilt zetten.
- Stap 3: Het type tuinverlichting kiezen.
- Stap 4: De soort verlichting uitkiezen die past bij jouw wensen.
- Extra tips voor het aanschaffen van tuinverlichting.
- Onderhoud van de tuinlampen.
Ook interessant om te lezen over dit onderwerp: Wat zijn de voordelen van slimme buitenverlichting.
Stap 1: Maak een plattegrond
Het maken van een lichtplan voor je tuin begint met het maken van een plattegrond van de tuin. Deze plattegrond teken je op schaal en je zet er alles in wat je in de tuin hebt staan. Denk hierbij aan het gazon, een looppad, de buitenkeuken, een trappetjes, speeltoestellen, het terras met tuinset, de carport en bijzondere bomen en struiken.
Droom je van een buitenkeuken?
Lekker koken en bakken en samen uitgebreid tafelen!
Stap 2: Bepaal wat je gaat verlichten in de tuin
Nu je een overzicht hebt van de tuin, is het tijd om te bepalen welke elementen je extra onder de aandacht wilt brengen met lampen. Bedenk wat het doel is van de verlichting: wil je sfeer aanbrengen of moet het licht functioneel zijn? Net als in huis ga je uit van de drie soorten verlichting, namelijk:
Basisverlichting; die gebruik je voor het verlichten van de looppaden, de oprit en de voor- en achterdeur.
Accentverlichting; hiermee licht je bepaalde elementen uit, zoals bepaalde bomen, planten, de vijver of een beeld dat je in de tuin hebt staan. Je zet deze elementen in de schijnwerpers met accentverlichting.
Sfeerverlichting; breng sfeer aan met indirect licht in de tuin, waardoor die een warme uitstraling krijgt.
©Ryhor Bruyeu (Grisha Bruev)
Stap 3: Kies het type buitenverlichting
Voor het verlichten van een oprit, trappen of looppaden heb je een lage lichtintensiteit nodig met een bereik tot 1,5 meter. Voor een standbeeld, kleine bomen, je schutting of struiken heb je een bereik van 1,5 meter tot 3 meter nodig. En voor lange elementen, zoals een hoge boom, een hoog beeld, de gevel of een hoge struik moet het lichtbereik 3 meter of meer zijn.
Hierbij is het aantal lumen ook belangrijk. Lees daarom ook: Hoeveel lumen heb je nodig voor buitenverlichting.
Stap 4: Kies de verlichting die past bij jouw lichtplan
Vanuit welke richting je het licht laat schijnen, heeft invloed op je lichtplan. Zo kun je licht vanuit grondspots laten schijnen, sokkellampen gebruiken om het terras vanaf een hoger punt te verlichten en sfeerverlichting aanbrengen met wandlampen tegen de muren en lampenslingers in een boom. Met een sokkellamp zet je bepaalde elementen, zoals een beeld, in de schijnwerpers. Wanneer je hebt vastgesteld waar je welk soort lamp wilt plaatsen, ga je op zoek naar tuinlampen die aansluiten bij jouw stijl en wensen.
Let bij de aanschaf van tuinverlichting ook nog op:
- Of je lampen met of zonder bewegingssensoren wilt. Dit is vooral handig langs tuinpaden.
- Schemersensoren gaan vanzelf aan als het donker wordt, je kunt ze instellen dat ze op een bepaalde tijd ook weer uitgaan.
- Waar je de lampen aansluit. Maak je een buitenstopcontact in de tuin?
Onderhoud van tuinverlichting
Hoewel tuinverlichting van sterke materialen wordt gemaakt om tegen water, wind en vervuiling te kunnen, is het wel aan te raden om tuinverlichting goed te onderhouden. Zo kan zoute zeewind, waar je meer last van hebt als je aan de kust woont, schadelijk zijn voor de tuinverlichting.
Zet voordat je de lampen schoonmaakt altijd de stroom uit om ongelukken te voorkomen. Kunststof buitenlampen maak je het best ieder jaar schoon met een sopje dat je bijvoorbeeld ook voor je ramen gebruikt. Tuinlampen van rvs moet je vier keer per jaar schoonmaken. Eerst maak je de lampen met een sopje schoon en daarna behandel je de lamp. Dit doe je met een speciale rvs-reiniger die je op de lamp wrijft. En een gelakte buitenlamp maak je twee keer per jaar schoon met een sopje.