Zo kun je de volledige capaciteit van een SD-kaart herstellen

© PXimport

Zo kun je de volledige capaciteit van een SD-kaart herstellen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 8 augustus 2014 - 05:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie

Een lezer heeft ons om hulp gevraagd bij het herstellen van de capaciteit van zijn SD-kaart: "Mijn SD-kaart laat een capaciteit van slechts 1GB zien, terwijl dat 4GB moet zijn. Kan ik dit repareren?" In deze how to laten we zien hoe je de volledige capaciteit weer terugkrijgt.

"Ik maak gebruik van een usb kaartlezer en wanneer ik mijn kaart inplug wordt hij weergegeven als een drive, maar Windows zegt dat hij geformatteerd moet worden voordat ik hem kan gebruiken. Als ik ga formatteren is er slechts 1GB beschikbaar, terwijl ik weet dat het een kaart van 4GB is. Ik ben naar de Disk Management tool in Windows 8 gegaan om daar naar de drive te kijken. Hier vond ik iets wat lijkt op verschillende partities, waarvan ik er een aantal heb kunnen verwijderen, maar er blijven er ook veel steevast staan. Hoe kan ik mijn kaart helemaal wissen en de volledige capaciteit van 4GB terugkrijgen?"

De beste oplossing

Je SD-kaart lijkt inderdaad een beetje een puinhoop te zijn, dus de beste oplossing is waarschijnlijk low-level formatteren. Je zei dat je al geprobeerd hebt om de kaart te formatteren, dus we nemen aan dat er niets op staat wat je wilt bewaren.

Bij het low-level formatteren zal je kaart volledig gewist worden, zonder dat er rekening gehouden wordt met partities of volumes. Dit principe is ook van toepassing op andere soorten opslagmedia, zoals harde schijven en SSD's.

Voor low-level formatteren kun je een gratis tool gebruiken zoals de HDD LLF Low Level Format Tool van Hddguru.com. De gratis versie van deze tool heeft een snelheidsbeperking van maximaal 180GB per uur, maar aangezien je slechts een SD-kaart van 4GB gaat formatteren is dit geen probleem. Als je ooit een 1TB drive op deze manier moet formatteren is het een goed idee om $3.30 te betalen voor de versie voor thuisgebruikers die geen snelheidsbeperking heeft.

Zorg dat je helemaal zeker weet dat je de juiste drive geselecteerd hebt voordat je verdergaat met formatteren, omdat alle data onherroepelijk van de geselecteerde drive verwijderd wordt. Als je per ongeluk je harde schijf selecteert, zul je daar veel spijt van krijgen. Zodra het low-level formatteren klaar is, zou je je kaart opnieuw moeten kunnen formatteren om de volledige 4GB te kunnen gebruiken.

In het geval van wispelturige SSD's zul je vaak zien dat fabrikanten software aanbieden met een veilige wisfunctie waarmee je alle locaties op de SSD op nul kunt zetten. Zelfs locaties die normaal gesproken niet door computersoftware benaderd kunnen worden. Dit werkt door middel van een Secure Erase commando dat naar de ingebouwde controller van de SSD gestuurd wordt, waardoor de SSD de opdracht krijgt om zichzelf te wissen.

Als je fabrikant geen hulpprogramma biedt waarmee je dit kunt doen, kun je een gratis tool met de naam HDDErase gebruiken die op een bootable USB-drive geïnstalleerd kan worden. Je kunt deze downloaden via de website van de maker - tinyurl.com/qf234gz. Deze tool is echter erg kieskeurig over de precieze configuratie van je drives en PC BIOS, en kan dan ook frustrerend zijn om te gebruiken.

© PXimport

Parted Magic is helaas niet langer gratis, maar voor slechts $4.99 biedt het een grafische interface en een enorme hoeveelheid opslag gerelateerde tools, waaronder een SSD Secure Erase hulpprogramma.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000