Verander in één klap al je online wachtwoorden

© PXimport

Verander in één klap al je online wachtwoorden

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 25 april 2018 - 07:46

Aangepast: 24 november 2022 - 13:06

Martin Gijzemijter Gijzemijter

Wanneer, bijvoorbeeld, je Facebookpagina gehackt wordt, dan is dat een kleine ramp. Maar het kan nog veel erger als vervolgens je accounts sneuvelen. Met Dashlane verander je in één keer al je wachtwoorden.

In een ideale wereld gebruiken we netjes voor al onze online accounts een ander wachtwoord. In de realiteit doen we dat echter vaak niet en dat neemt veel risico's met zich mee. Want als je ene social media-account gehackt wordt, dan is de kans dat de andere accounts volgen vrij groot, als je voor allemaal hetzelfde wachtwoord gebruikt. Nu zijn daar prima oplossingen voor, bijvoorbeeld wachtwoordmanagers als OnePass en LastPass, maar het enige dat deze applicaties doen, is je wachtwoorden voor je bijhouden zodat je ze zelf niet meer hoeft in te vullen.

In één keer al je wachtwoorden veranderen

Maar wat als je in één klap de wachtwoorden voor ál je online accounts wilt veranderen? Dat is het moment dat Dashlane om de hoek komt kijken. Dashlane is een wachtwoordmanager, zoals OnePass en LastPass dus, maar dan met een krachtige extra functie: je kunt in één klap al je wachtwoorden veranderen als je dat zou willen, zonder dat je stuk voor stuk op alle sites hoeft in te loggen.

Dashlane

Om dit te doen zul je eerst een account moeten aanmaken bij Dashlane via www.dashlane.com. Zo'n basisaccount is overigens gratis. Surf naar de site en klik op Get Dashlane. Vervolgens wordt het installatiebestand gedownload, waarna je het programma kunt installeren. Na de installatie start het programma direct en krijg je de vraag om een account aan te maken en een Master Password in te stellen. Dit is het wachtwoord waarmee al je andere wachtwoorden beschermd worden (en ook het wachtwoord dat je nooit, maar dan ook nooit kwijt wilt raken). Je krijgt vervolgens een e-mailtje met een verificatiecode die je binnen drie uur dient in te voeren. Tot slot wordt er een plug-in toegevoegd aan de browser van je keuze, zodat de app de wachtwoorden voor je kan invullen.

© PXimport

Wachtwoord veranderen

Vervolgens kun je de applicatie gaan gebruiken. Elke keer wanneer je inlog op een website, zal de app je aanbieden om de wachtwoorden op te slaan, zodat ze volgende keer automatisch worden ingevuld. Na verloop van tijd start je de Dashlane-applicatie op je bureaublad en klik je op Passwords en vervolgens op het kopje Password Changer. Je ziet nu een overzicht van je wachtwoorden en welke er zwak en sterk zijn. Heb je te maken met een hack of vind je je wachtwoorden te zwak, dan vink je alle wachtwoorden aan die je wilt veranderen en Dashlane begint direct met het veranderen van de wachtwoorden.

© PXimport

Klein nadeel...op dit moment worden sites als Facebook en Twitter nog niet ondersteund, maar sites als Dropbox, Pinterest enzovoort wel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000