ID.nl logo
Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur
© chaylek - stock.adobe.com
Huis

Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur

Gebruik van up-to-date software is een belangrijke beveiligingsmaatregel voor je pc. Het helpt hackers en malware buiten de deur te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat alle software op je computer ook echt altijd actueel is? Simpel: met een software-updater!

Na het lezen van dit artikel weet jij welke software-updater het best bij jouw wensen past. We bespreken de volgende updaters:

  • Patch My PC Home Updater
  • Ninite
  • QuickInstaller
  • Scoop
  • UCheck
  • VulnDetect
  • WingetUI

Lees ook: Maak van Windows Fort Knox: zo beveilig je je systeem en gegevens

Alle software bevat fouten en een deel daarvan maakt de computer minder veilig. Hackers kunnen ervan gebruikmaken om in de computer in te breken of malware te installeren. Om dit te voorkomen brengen softwaremakers updates uit. Met kleine of grotere aanpassingen aan een bestaand programma worden daarmee fouten eruit gehaald en beveiligingen toegevoegd. De manier waarop je moet updaten verschilt bijna per programma. Maar vaak weet je helemaal niet dat er een update is.

Steeds meer programma’s bieden de mogelijkheid op updates te controleren of zelfs automatisch te updaten.

Wat te updaten?

Bij het updaten om kwetsbaarheden te verhelpen, gaat het om alle software op de pc: het besturingssysteem, de programma’s die geïnstalleerd zijn, de drivers en stuurprogramma’s. Deze laatste zorgen ervoor dat hard- en software goed samenwerken, maar deze hebben geen goede reputatie als het gaat om de veiligheid en de kwaliteit. Ook zijn stuurprogramma’s veel minder zichtbaar en missen ze vaak een manier om kenbaar te maken dat er een update is. Wie veilig online wil, moet al deze software up-to-date houden.

Windows Apparaatbeheer geeft informatie over de geïnstalleerde stuurprogramma’s en versies.

BIOS Behalve de software op de pc verdient ook die in de computer zelf een update, zoals het BIOS. Denk ook aan de firmware van bijvoorbeeld ssd’s en harde schijven. Sommige leveranciers bieden specifieke programma’s aan om de firmware bij te werken, maar helaas geldt dat niet voor allemaal.

Verwijder oude software

Updates ontwikkelen en verspreiden kost veel tijd en geld. Daarom brengen ook bijna alle leveranciers alleen updates uit voor de laatste versie van hun product, of hooguit nog één of twee oudere versies. Dat er geen updates meer uitkomen voor een programma betekent niet dat er geen lekken meer in de software zitten. Hackers zijn daarom gek op oude software die geen update meer krijgen en die nog wel worden gebruikt.

Online is vaak informatie te vinden over software waarvoor geen updates meer worden uitgebracht.

De enige oplossing om lekken te voorkomen, is de oude programma’s verwijderen of vervangen. Windows biedt via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps een overzicht van alle software. De installatiedatum die erbij staat, is een mooie indicatie om te zien hoe oud de software is. Om een programma te verwijderen, klik je op de drie puntjes achter de titel en kies je voor Verwijderen.

Software waarvoor geen updates meer zijn, kun je beter verwijderen.

Zet het apart Heb je softwareprogramma’s waarvoor geen updates meer uitkomen, maar wil je die toch blijven gebruiken? Neem dan extra maatregelen om het risico op malware of hackers te verkleinen. Zet de software bijvoorbeeld op een eigen computer, het liefst zonder internettoegang. Plaats de pc in een eigen netwerk of het gastnetwerk, afgescheiden van het thuisnetwerk. Werk niet met administratorrechten en beveilig de pc verder maximaal met goede antimalware en een strenge firewall. De pc ‘apart zetten’ is ook een goede maatregel voor slimme apparaten die vaak niet of beperkt een update krijgen.

Bescherm je thuisnetwerk door risicovolle apparatuur in een gastnetwerk te plaatsen.

Altijd updaten

Niet elke update richt zich overigens op beveiligingsproblemen. Een update kan ook functionele problemen oplossen of functionaliteit toevoegen. Wat een update precies aanpast, bepaalt elke leverancier zelf. Daarbij gebruiken ze vaak dezelfde termen, zoals updates, fixes en hotfixes, maar met verschillende betekenissen. Dit maakt het lastig om te beslissen of een update noodzakelijk is. Daardoor blijft er maar één advies over: update alles en zo snel mogelijk!

Windows Update

Windows Update zorgt ervoor dat het besturingssysteem zelf alle andere Microsoft-producten, en ook steeds meer drivers, blijft updaten. Via Windows-toets+I / Windows Update heb je toegang tot de configuratie van Windows Update, maar het meeste gaat automatisch en vraagt weinig aandacht.

Via Geavanceerde opties / Optionele updates zijn soms extra driverupdates beschikbaar. De drivers die Windows Update installeert, leveren doorgaans een stabiel systeem op, maar ze halen zelden het maximale uit de hardware. Zeker bij nieuwere hardware en grafische kaarten is het aan te raden om de drivers direct bij de producent te downloaden, installeren én updaten. Dat laatste blijft onverminderd nodig.

Met Windows Update beschikt Microsoft over een eigen updateservice voor alle Microsoft-producten.

Updates managen

Hoe goed Windows Update inmiddels ook is, alle producten die niet van Microsoft zijn worden niet geüpdatet. Je krijgt zelfs geen overzicht van ontbrekende updates voor die programma’s. De oplossing is een updatemanager. Deze inventariseert de software op je pc en controleert deze op beschikbare updates. Het downloaden en installeren doet de updatemanager ook. Het is eigenlijk Windows Update voor alles wat niet van Microsoft is.

Een variant van de updatemanager is de packagemanager. Dit is een programma voor het beheren van software, dus het installeren, configureren, verwijderen en ook updaten. De verschillen tussen de twee soorten programma’s worden steeds kleiner doordat ze functies van elkaar overnemen.

Packagemanagers Packagemanagers kennen we vooral van Linux, dat er met APT, dpkg en RPM verschillende heeft. Windows en MacOS hebben er standaard geen. Microsoft biedt wel Winget, maar de werking verschilt sterk van de rest van Windows en ook is de toekomst onzeker. Voor macOS is er Homebrew, maar dat is niet van Apple.

Gezochte functionaliteit

Een goede updatemanager update zo veel mogelijk en het liefst alle software op de pc. Dat geldt eventueel ook voor Windows en drivers, maar vooral voor alle andere software. Het gaat dan om software die is geïnstalleerd, en ook om portable programma’s, software die niet hoeft te worden geïnstalleerd. Deze laatste schrijven geen informatie in het Windows Register en zijn daardoor minder makkelijk vindbaar.

Als een updatemanager niet alle software updatet, dan is het belangrijk dat je weet welke programma’s hij niet meeneemt. Die kun je dan alsnog zelf van een update voorzien. Ook is het belangrijk dat een updatemanager geen nieuwe risico’s introduceert. Alleen originele updates mogen worden geïnstalleerd. Dit kan door updates alleen direct bij de softwareleverancier te downloaden en met technische controles, zoals certificaten en hashes. Als gebruiker wil je natuurlijk ook zelf de herkomst kunnen controleren, bijvoorbeeld met een link bij elke update naar de bron.

Voor een packagemanager is dit niet anders. Alleen geldt dit dan voor de hele applicatie en niet alleen voor de update. Door een bekende online bron voor software te gebruiken, zoals GitHub, bouwt een packagemanager al veel zekerheid in.

Patch My PC Home Updater

Home Updater is de gratis versie van Patch My PC, bedoeld voor thuisgebruik. Een overzicht van de meer dan driehonderd programma’s staat op de site. Na het opstarten scant de computer naar aanwezige software. Je krijgt een helder overzicht van de software die up-to-date is en welke moet worden geüpdatet.

De interface van het programma is erg druk en kan wel een update gebruiken. Verwarrend is bijvoorbeeld dat ook alle software wordt weergegeven die het programma wel ondersteunt, maar die niet is geïnstalleerd. Dit maakt het minder overzichtelijk. Ook is niet duidelijk waar een update wordt weggehaald. De functionaliteit is verder zeer uitgebreid, compleet met automatisch scannen, automatisch updaten en uitgebreide logging. Het programma vereist zelf geen installatie.

Pluspunten

  • Selectie applicaties

  • Functionaliteit

  • Portable (geen installatie vereist)

Minpunten

  • Interface

  • Bron updates onduidelijk

Download Patch My Pc Home Updater: www.patchmypc.com/home-updater

Met Windows Update beschikt Microsoft over een eigen update-service voor alle Microsoft-producten.

Ninite

Ninite update niet, maar installeert de laatste versie van een programma. Het bestaat uit een gratis en een betaalde versie. De gratis versie is een website waarop je uit een beperkte reeks programma’s een selectie maakt. Daarna maakt Ninite daarvoor een uitvoerbaar bestand dat de geselecteerde programma’s downloadt en installeert.

Ninite downloadt altijd de laatste versie, je bent dus meteen up-to-date. De installatie gebeurt zo veel mogelijk in de stille modus, maar helemaal zonder klikken of meldingen lukt niet altijd. Het is wel verstandig om met Ninite mee te kijken, omdat niet elke installatie lukt. De gratis versie geeft geen inzicht in beschikbare updates of geïnstalleerde software, daarvoor is de betaalde Ninite Pro nodig. De prijs is zeer vriendelijk, daarvoor hoef je het niet te laten.

Pluspunten

  • Eenvoudig

  • Portable (geen installatie vereist)

  • Pro-versie heeft relevante functies

Minpunten

  • Geen inzicht in beschikbare updates

  • Geen rapportage niet-ondersteunde applicaties

  • Selectie applicaties

  • Vooral packagemanager

  • Bron updates onduidelijk

Probeer Ninite uit: https://ninite.com

De gratis versie van Ninite maakt voor een reeks programma’s één installatiebestand.

QuickInstaller

De Noor Hans Christian Ihlen-Abelson ontwikkelde QuickInstaller voor zijn familie, maar biedt het nu aan de hele wereld aan. De interface lijkt op die van Patch My Pc en UCheck, maar is rustiger. Dat komt ook doordat QuickInstaller iets minder functionaliteit biedt. Het scant geïnstalleerde en portable applicaties en toont daarna voor welke daarvan een update beschikbaar is. Updates laten zich met één druk op de knop installeren. Er treedt nog weleens een foutje op, of het programma meldt (soms onterecht) dat een update niet is gelukt.

QuickInstaller ondersteunt 846 programma’s, maar rekent wel elke versie als een apart programma. De werkelijke lijst is dus iets korter. Ontbreekt er een versie of programma, dan kun je die zelf voordragen voor ondersteuning. Ihlen-Abelson probeert dan om binnen dertig dagen de ondersteuning alsnog te regelen, maar het aantal aanvragen is groter dan deze ontwikkelaar aan kan.

Pluspunten

  • Duidelijk overzicht updates

  • Gebruiksvriendelijk

  • Functionaliteit

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Enkele foutmeldingen

  • Submit-proces ongewis

Download QuickInstaller: www.quickinstaller.net

QuickInstaller werd in eerste instantie door de Noorse maker ontwikkeld voor zijn familie.

SUMo In dit artikel ontbreekt SUMo. Deze Software Update Monitor (SUMo) was snel en eenvoudig in het gebruik en daardoor jarenlang onze favoriete updater. SUMo was het product van de Franse softwareontwikkelaar Kyle Katarn, maar de achterliggende techniek raakte te verouderd en de inspanning om deze weer helemaal bij de tijd brengen, was volgens hem te groot in vergelijking tot de licentie-inkomsten.

SUMo zelf is nog wel te downloaden, maar gebruik ervan is net als van alle andere verouderde software en abandonware af te raden. Dat veel SUMo-gebruikers een alternatief zoeken merkt ook Hans Christian Ihlen-Abelson. “Het aantal gebruikers van QuickInstaller is sinds SUMo is gestopt, dramatisch toegenomen.”

Scoop

Scoop is een echte packagemanager waarmee je applicaties kunt downloaden, installeren, verwijderen en updaten. De applicaties en installatie-informatie haalt Scoop uit een standaard ScoopInstaller-bucket op GitHub. Als je wilt kun je ook anders ‘buckets’ toevoegen of er zelf een maken. Scoop heeft geen grafische interface, het werkt volledig in PowerShell. Het heeft hierdoor een steilere leercurve dan de andere programma’s, maar het is wel heel krachtig en snel.

Op de Scoop-website zoek je snel door de beschikbare software; de benodigde commando’s krijg je er netjes bij. Vervolgens even kopiëren en plakken in PowerShell én het werkt. Het aantal applicaties is bizar groot en gevarieerd. Het omvat zowel opensource, commerciële producten, installatiesoftware en standalone. Desondanks is het niet helemaal compleet. Zo vind je wel Microsoft Office en Teams, maar bijvoorbeeld geen titels van Affinity of ACDSee. Scoop installeert applicaties in een eigen Scoop-map in de Home-map van de gebruiker die daardoor groeit. Ook is het geen oplossing voor software die niet in een repository zit. Verder werkt het heerlijk.

Pluspunten

  • Selectie applicaties

  • Vernuftige werking

  • Vereist geen installatie

  • Snel

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Steile leercurve

  • Geen inzicht in beschikbare updates

  • Vooral package-manager

  • Software moet in repository zitten

  • Bron updates onduidelijk

Probeer Scoop uit: https://scoop.sh

Scoop heeft een steile leercurve, maar is daarna heerlijk om te gebruiken.

UCheck

UCheck scant de software op de pc, controleert op beschikbare updates, toont een overzicht en biedt een update met één klik. Het ondersteunt 250 programma’s volledig en gebruikt aanvullend informatie over programma’s en versies van de systemen van gebruikers. Dit staat standaard aan, maar laat zich uitschakelen. Deze community-informatie maakt nog eens tienduizenden programma’s en versies bekend bij UCheck. Alleen helaas kunnen deze niet worden geüpdatet. UCheck meldt alleen dat er een nieuwere versie is, de rest moet je zelf doen.

Het programma is keurig vertaald én bij de instellingen vind je handige functies, zoals een overzicht van eerdere uitsluitingen en de mogelijkheid een map voor alle portable-software aan te wijzen. De Premium-versie doet ook automatische scans en kan nieuwe software installeren. De prijs is best hoog voor één computer. Ex-SUMo-gebruikers voelen zich bij UCheck snel thuis.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Selectie applicaties

  • Goede rapportages

  • Eenvoudig

  • Nederlandstalig

Minpunten

  • Automatisering alleen in betaalde versie

  • Bron updates onduidelijk

Download UCheck: www.adlice.com/ucheck

UCheck is eenvoudig in het gebruik en kent voldoende geavanceerde opties, sommige alleen in de betaalde versie.

VulnDetect

Secunia PSI (Personal Software Inspector) was een fameuze software-updater tot het door een concurrent werd gekocht en de ontwikkeling stopte. VulnDetect wordt gemaakt door oud-medewerkers van Secunia. Het is een zakelijke oplossing, maar voor consumenten gratis. Helaas is het er maar voor één pc, maar volgens directeur Michael Zaman komt er binnen enkele maanden een gezinsversie voor vijf computers. Deze versie is eveneens gratis.

De zakelijke achtergrond blijkt uit de werking met een agent (een Windows-service) die daarna via een webportal communiceert en configureert. De opties zijn beperkt tot de dagen en tijden dat je wilt dat een systeem wordt gescand op ontbrekende updates en of je VulnDetect ook wilt laten updaten. De webportal is zeer overzichtelijk, maar een rapportage over ontbrekende of succesvolle updates is nu nog voorbehouden tot de zakelijke grootverbruikers. Hierdoor is het zicht op het updaten uiteindelijk wat onzichtbaar. Kies je ervoor om VulnDetect niet ook te laten updaten, dan vind je in de webportal wel de koppeling naar alle benodigde updates.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Vernuftige werking

  • Online dashboard

  • Functionaliteit

Minpunten

  • Updateproces onzichtbaar

  • Vereist online inloggen

  • Geen software-installaties

  • Beperkt tot één pc

Download VuInDetect: https://secteer.com/vulndetect/

VulnDetect werkt met een kleine agent op de systemen en met aansturing en rapportage via een website.

WingetUI

WingetUI is geen updater en ook geen packagemanager, maar een grafische schil (UI) voor Winget. Optioneel kan dit ook bij enkele andere packagemanagers, zoals Scoop. Winget is de Windows-packagemanager van Microsoft, een enigszins verstopt onderdeel. Winget is net als Scoop niet grafisch en daarbij ook nog wat minder bekend. WingetUI lost voor Winget, en eventueel dus ook voor andere packagemanagers, de steile leercurve op.

Door het gebruik van Github zit er al snel enkele duizenden programma’s in WingetUI om te updaten. Voeg je nog andere bronnen toe, dan groeit dit snel. Ook de informatie die WingetUI geeft over een update en de herkomst, is zeer uitgebreid. Het is een heerlijk programma om te gebruiken, ook al mist het soms een update. Gebruik je meerdere bronnen, dan kunnen die verschillen wat betreft versies. Dit ligt niet aan WingetUI, maar aan de werking van softwarerepositories.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Selectie applicaties

  • Gebruikt openbare repositories

  • Goede rapportages

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Repositories kunnen elkaar tegenspreken

  • Geen taalvoorkeur

WingetUI is een grafische schil voor Winget en sommige andere packagemanagers, en maakt deze daarmee eenvoudig te gebruiken.

Conclusie

De ideale updatemanager is er nog niet. VulnDetect is misschien de mooiste, maar helaas nog tot één pc beperkt. We wachten met smart op de beloofde versie voor vijf computers. Zoek je een eenvoudige updatemanager die updatet, dan is QuickInstaller een goede keuze. Schrik je niet terug voor een packagemanager, dan zijn zowel Scoop als Winget aanraders. Daarbij heeft WingetUI de vriendelijkste interface. In theorie kun je ook meerdere update- en packagemanagers naast elkaar gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je elk programma met maar één van deze managers updatet om conflicten te voorkomen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: