ID.nl logo
Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur
© chaylek - stock.adobe.com
Huis

Met deze software-updaters houd je indringers buiten de deur

Gebruik van up-to-date software is een belangrijke beveiligingsmaatregel voor je pc. Het helpt hackers en malware buiten de deur te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat alle software op je computer ook echt altijd actueel is? Simpel: met een software-updater!

Na het lezen van dit artikel weet jij welke software-updater het best bij jouw wensen past. We bespreken de volgende updaters:

  • Patch My PC Home Updater
  • Ninite
  • QuickInstaller
  • Scoop
  • UCheck
  • VulnDetect
  • WingetUI

Lees ook: Maak van Windows Fort Knox: zo beveilig je je systeem en gegevens

Alle software bevat fouten en een deel daarvan maakt de computer minder veilig. Hackers kunnen ervan gebruikmaken om in de computer in te breken of malware te installeren. Om dit te voorkomen brengen softwaremakers updates uit. Met kleine of grotere aanpassingen aan een bestaand programma worden daarmee fouten eruit gehaald en beveiligingen toegevoegd. De manier waarop je moet updaten verschilt bijna per programma. Maar vaak weet je helemaal niet dat er een update is.

Wat te updaten?

Bij het updaten om kwetsbaarheden te verhelpen, gaat het om alle software op de pc: het besturingssysteem, de programma’s die geïnstalleerd zijn, de drivers en stuurprogramma’s. Deze laatste zorgen ervoor dat hard- en software goed samenwerken, maar deze hebben geen goede reputatie als het gaat om de veiligheid en de kwaliteit. Ook zijn stuurprogramma’s veel minder zichtbaar en missen ze vaak een manier om kenbaar te maken dat er een update is. Wie veilig online wil, moet al deze software up-to-date houden.

BIOS Behalve de software op de pc verdient ook die in de computer zelf een update, zoals het BIOS. Denk ook aan de firmware van bijvoorbeeld ssd’s en harde schijven. Sommige leveranciers bieden specifieke programma’s aan om de firmware bij te werken, maar helaas geldt dat niet voor allemaal.

Verwijder oude software

Updates ontwikkelen en verspreiden kost veel tijd en geld. Daarom brengen ook bijna alle leveranciers alleen updates uit voor de laatste versie van hun product, of hooguit nog één of twee oudere versies. Dat er geen updates meer uitkomen voor een programma betekent niet dat er geen lekken meer in de software zitten. Hackers zijn daarom gek op oude software die geen update meer krijgen en die nog wel worden gebruikt.

De enige oplossing om lekken te voorkomen, is de oude programma’s verwijderen of vervangen. Windows biedt via Instellingen / Apps / Geïnstalleerde apps een overzicht van alle software. De installatiedatum die erbij staat, is een mooie indicatie om te zien hoe oud de software is. Om een programma te verwijderen, klik je op de drie puntjes achter de titel en kies je voor Verwijderen.

Zet het apart Heb je softwareprogramma’s waarvoor geen updates meer uitkomen, maar wil je die toch blijven gebruiken? Neem dan extra maatregelen om het risico op malware of hackers te verkleinen. Zet de software bijvoorbeeld op een eigen computer, het liefst zonder internettoegang. Plaats de pc in een eigen netwerk of het gastnetwerk, afgescheiden van het thuisnetwerk. Werk niet met administratorrechten en beveilig de pc verder maximaal met goede antimalware en een strenge firewall. De pc ‘apart zetten’ is ook een goede maatregel voor slimme apparaten die vaak niet of beperkt een update krijgen.

Altijd updaten

Niet elke update richt zich overigens op beveiligingsproblemen. Een update kan ook functionele problemen oplossen of functionaliteit toevoegen. Wat een update precies aanpast, bepaalt elke leverancier zelf. Daarbij gebruiken ze vaak dezelfde termen, zoals updates, fixes en hotfixes, maar met verschillende betekenissen. Dit maakt het lastig om te beslissen of een update noodzakelijk is. Daardoor blijft er maar één advies over: update alles en zo snel mogelijk!

Windows Update

Windows Update zorgt ervoor dat het besturingssysteem zelf alle andere Microsoft-producten, en ook steeds meer drivers, blijft updaten. Via Windows-toets+I / Windows Update heb je toegang tot de configuratie van Windows Update, maar het meeste gaat automatisch en vraagt weinig aandacht.

Via Geavanceerde opties / Optionele updates zijn soms extra driverupdates beschikbaar. De drivers die Windows Update installeert, leveren doorgaans een stabiel systeem op, maar ze halen zelden het maximale uit de hardware. Zeker bij nieuwere hardware en grafische kaarten is het aan te raden om de drivers direct bij de producent te downloaden, installeren én updaten. Dat laatste blijft onverminderd nodig.

Updates managen

Hoe goed Windows Update inmiddels ook is, alle producten die niet van Microsoft zijn worden niet geüpdatet. Je krijgt zelfs geen overzicht van ontbrekende updates voor die programma’s. De oplossing is een updatemanager. Deze inventariseert de software op je pc en controleert deze op beschikbare updates. Het downloaden en installeren doet de updatemanager ook. Het is eigenlijk Windows Update voor alles wat niet van Microsoft is.

Een variant van de updatemanager is de packagemanager. Dit is een programma voor het beheren van software, dus het installeren, configureren, verwijderen en ook updaten. De verschillen tussen de twee soorten programma’s worden steeds kleiner doordat ze functies van elkaar overnemen.

Packagemanagers Packagemanagers kennen we vooral van Linux, dat er met APT, dpkg en RPM verschillende heeft. Windows en MacOS hebben er standaard geen. Microsoft biedt wel Winget, maar de werking verschilt sterk van de rest van Windows en ook is de toekomst onzeker. Voor macOS is er Homebrew, maar dat is niet van Apple.

Gezochte functionaliteit

Een goede updatemanager update zo veel mogelijk en het liefst alle software op de pc. Dat geldt eventueel ook voor Windows en drivers, maar vooral voor alle andere software. Het gaat dan om software die is geïnstalleerd, en ook om portable programma’s, software die niet hoeft te worden geïnstalleerd. Deze laatste schrijven geen informatie in het Windows Register en zijn daardoor minder makkelijk vindbaar.

Als een updatemanager niet alle software updatet, dan is het belangrijk dat je weet welke programma’s hij niet meeneemt. Die kun je dan alsnog zelf van een update voorzien. Ook is het belangrijk dat een updatemanager geen nieuwe risico’s introduceert. Alleen originele updates mogen worden geïnstalleerd. Dit kan door updates alleen direct bij de softwareleverancier te downloaden en met technische controles, zoals certificaten en hashes. Als gebruiker wil je natuurlijk ook zelf de herkomst kunnen controleren, bijvoorbeeld met een link bij elke update naar de bron.

Voor een packagemanager is dit niet anders. Alleen geldt dit dan voor de hele applicatie en niet alleen voor de update. Door een bekende online bron voor software te gebruiken, zoals GitHub, bouwt een packagemanager al veel zekerheid in.

Patch My PC Home Updater

Home Updater is de gratis versie van Patch My PC, bedoeld voor thuisgebruik. Een overzicht van de meer dan driehonderd programma’s staat op de site. Na het opstarten scant de computer naar aanwezige software. Je krijgt een helder overzicht van de software die up-to-date is en welke moet worden geüpdatet.

De interface van het programma is erg druk en kan wel een update gebruiken. Verwarrend is bijvoorbeeld dat ook alle software wordt weergegeven die het programma wel ondersteunt, maar die niet is geïnstalleerd. Dit maakt het minder overzichtelijk. Ook is niet duidelijk waar een update wordt weggehaald. De functionaliteit is verder zeer uitgebreid, compleet met automatisch scannen, automatisch updaten en uitgebreide logging. Het programma vereist zelf geen installatie.

Pluspunten

  • Selectie applicaties

  • Functionaliteit

  • Portable (geen installatie vereist)

Minpunten

  • Interface

  • Bron updates onduidelijk

Download Patch My Pc Home Updater: www.patchmypc.com/home-updater

Ninite

Ninite update niet, maar installeert de laatste versie van een programma. Het bestaat uit een gratis en een betaalde versie. De gratis versie is een website waarop je uit een beperkte reeks programma’s een selectie maakt. Daarna maakt Ninite daarvoor een uitvoerbaar bestand dat de geselecteerde programma’s downloadt en installeert.

Ninite downloadt altijd de laatste versie, je bent dus meteen up-to-date. De installatie gebeurt zo veel mogelijk in de stille modus, maar helemaal zonder klikken of meldingen lukt niet altijd. Het is wel verstandig om met Ninite mee te kijken, omdat niet elke installatie lukt. De gratis versie geeft geen inzicht in beschikbare updates of geïnstalleerde software, daarvoor is de betaalde Ninite Pro nodig. De prijs is zeer vriendelijk, daarvoor hoef je het niet te laten.

Pluspunten

  • Eenvoudig

  • Portable (geen installatie vereist)

  • Pro-versie heeft relevante functies

Minpunten

  • Geen inzicht in beschikbare updates

  • Geen rapportage niet-ondersteunde applicaties

  • Selectie applicaties

  • Vooral packagemanager

  • Bron updates onduidelijk

Probeer Ninite uit: https://ninite.com

QuickInstaller

De Noor Hans Christian Ihlen-Abelson ontwikkelde QuickInstaller voor zijn familie, maar biedt het nu aan de hele wereld aan. De interface lijkt op die van Patch My Pc en UCheck, maar is rustiger. Dat komt ook doordat QuickInstaller iets minder functionaliteit biedt. Het scant geïnstalleerde en portable applicaties en toont daarna voor welke daarvan een update beschikbaar is. Updates laten zich met één druk op de knop installeren. Er treedt nog weleens een foutje op, of het programma meldt (soms onterecht) dat een update niet is gelukt.

QuickInstaller ondersteunt 846 programma’s, maar rekent wel elke versie als een apart programma. De werkelijke lijst is dus iets korter. Ontbreekt er een versie of programma, dan kun je die zelf voordragen voor ondersteuning. Ihlen-Abelson probeert dan om binnen dertig dagen de ondersteuning alsnog te regelen, maar het aantal aanvragen is groter dan deze ontwikkelaar aan kan.

Pluspunten

  • Duidelijk overzicht updates

  • Gebruiksvriendelijk

  • Functionaliteit

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Enkele foutmeldingen

  • Submit-proces ongewis

Download QuickInstaller: www.quickinstaller.net

SUMo In dit artikel ontbreekt SUMo. Deze Software Update Monitor (SUMo) was snel en eenvoudig in het gebruik en daardoor jarenlang onze favoriete updater. SUMo was het product van de Franse softwareontwikkelaar Kyle Katarn, maar de achterliggende techniek raakte te verouderd en de inspanning om deze weer helemaal bij de tijd brengen, was volgens hem te groot in vergelijking tot de licentie-inkomsten.

SUMo zelf is nog wel te downloaden, maar gebruik ervan is net als van alle andere verouderde software en abandonware af te raden. Dat veel SUMo-gebruikers een alternatief zoeken merkt ook Hans Christian Ihlen-Abelson. “Het aantal gebruikers van QuickInstaller is sinds SUMo is gestopt, dramatisch toegenomen.”

Scoop

Scoop is een echte packagemanager waarmee je applicaties kunt downloaden, installeren, verwijderen en updaten. De applicaties en installatie-informatie haalt Scoop uit een standaard ScoopInstaller-bucket op GitHub. Als je wilt kun je ook anders ‘buckets’ toevoegen of er zelf een maken. Scoop heeft geen grafische interface, het werkt volledig in PowerShell. Het heeft hierdoor een steilere leercurve dan de andere programma’s, maar het is wel heel krachtig en snel.

Op de Scoop-website zoek je snel door de beschikbare software; de benodigde commando’s krijg je er netjes bij. Vervolgens even kopiëren en plakken in PowerShell én het werkt. Het aantal applicaties is bizar groot en gevarieerd. Het omvat zowel opensource, commerciële producten, installatiesoftware en standalone. Desondanks is het niet helemaal compleet. Zo vind je wel Microsoft Office en Teams, maar bijvoorbeeld geen titels van Affinity of ACDSee. Scoop installeert applicaties in een eigen Scoop-map in de Home-map van de gebruiker die daardoor groeit. Ook is het geen oplossing voor software die niet in een repository zit. Verder werkt het heerlijk.

Pluspunten

  • Selectie applicaties

  • Vernuftige werking

  • Vereist geen installatie

  • Snel

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Steile leercurve

  • Geen inzicht in beschikbare updates

  • Vooral package-manager

  • Software moet in repository zitten

  • Bron updates onduidelijk

Probeer Scoop uit: https://scoop.sh

UCheck

UCheck scant de software op de pc, controleert op beschikbare updates, toont een overzicht en biedt een update met één klik. Het ondersteunt 250 programma’s volledig en gebruikt aanvullend informatie over programma’s en versies van de systemen van gebruikers. Dit staat standaard aan, maar laat zich uitschakelen. Deze community-informatie maakt nog eens tienduizenden programma’s en versies bekend bij UCheck. Alleen helaas kunnen deze niet worden geüpdatet. UCheck meldt alleen dat er een nieuwere versie is, de rest moet je zelf doen.

Het programma is keurig vertaald én bij de instellingen vind je handige functies, zoals een overzicht van eerdere uitsluitingen en de mogelijkheid een map voor alle portable-software aan te wijzen. De Premium-versie doet ook automatische scans en kan nieuwe software installeren. De prijs is best hoog voor één computer. Ex-SUMo-gebruikers voelen zich bij UCheck snel thuis.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Selectie applicaties

  • Goede rapportages

  • Eenvoudig

  • Nederlandstalig

Minpunten

  • Automatisering alleen in betaalde versie

  • Bron updates onduidelijk

Download UCheck: www.adlice.com/ucheck

VulnDetect

Secunia PSI (Personal Software Inspector) was een fameuze software-updater tot het door een concurrent werd gekocht en de ontwikkeling stopte. VulnDetect wordt gemaakt door oud-medewerkers van Secunia. Het is een zakelijke oplossing, maar voor consumenten gratis. Helaas is het er maar voor één pc, maar volgens directeur Michael Zaman komt er binnen enkele maanden een gezinsversie voor vijf computers. Deze versie is eveneens gratis.

De zakelijke achtergrond blijkt uit de werking met een agent (een Windows-service) die daarna via een webportal communiceert en configureert. De opties zijn beperkt tot de dagen en tijden dat je wilt dat een systeem wordt gescand op ontbrekende updates en of je VulnDetect ook wilt laten updaten. De webportal is zeer overzichtelijk, maar een rapportage over ontbrekende of succesvolle updates is nu nog voorbehouden tot de zakelijke grootverbruikers. Hierdoor is het zicht op het updaten uiteindelijk wat onzichtbaar. Kies je ervoor om VulnDetect niet ook te laten updaten, dan vind je in de webportal wel de koppeling naar alle benodigde updates.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Vernuftige werking

  • Online dashboard

  • Functionaliteit

Minpunten

  • Updateproces onzichtbaar

  • Vereist online inloggen

  • Geen software-installaties

  • Beperkt tot één pc

Download VuInDetect: https://secteer.com/vulndetect/

WingetUI

WingetUI is geen updater en ook geen packagemanager, maar een grafische schil (UI) voor Winget. Optioneel kan dit ook bij enkele andere packagemanagers, zoals Scoop. Winget is de Windows-packagemanager van Microsoft, een enigszins verstopt onderdeel. Winget is net als Scoop niet grafisch en daarbij ook nog wat minder bekend. WingetUI lost voor Winget, en eventueel dus ook voor andere packagemanagers, de steile leercurve op.

Door het gebruik van Github zit er al snel enkele duizenden programma’s in WingetUI om te updaten. Voeg je nog andere bronnen toe, dan groeit dit snel. Ook de informatie die WingetUI geeft over een update en de herkomst, is zeer uitgebreid. Het is een heerlijk programma om te gebruiken, ook al mist het soms een update. Gebruik je meerdere bronnen, dan kunnen die verschillen wat betreft versies. Dit ligt niet aan WingetUI, maar aan de werking van softwarerepositories.

Pluspunten

  • Overzichtelijk

  • Selectie applicaties

  • Gebruikt openbare repositories

  • Goede rapportages

  • Volledig gratis

Minpunten

  • Repositories kunnen elkaar tegenspreken

  • Geen taalvoorkeur

Conclusie

De ideale updatemanager is er nog niet. VulnDetect is misschien de mooiste, maar helaas nog tot één pc beperkt. We wachten met smart op de beloofde versie voor vijf computers. Zoek je een eenvoudige updatemanager die updatet, dan is QuickInstaller een goede keuze. Schrik je niet terug voor een packagemanager, dan zijn zowel Scoop als Winget aanraders. Daarbij heeft WingetUI de vriendelijkste interface. In theorie kun je ook meerdere update- en packagemanagers naast elkaar gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je elk programma met maar één van deze managers updatet om conflicten te voorkomen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard
© Wesley Akkerman
Huis

Review Amazon Kindle Paperwhite (2024) – Geen echt grote stap vooruit, maar toch de moeite waard

Op papier (!) voegt de Amazon Kindle Paperwhite niet ontzettend veel toe. Maar de aanpassingen kunnen wel waardevol zijn voor iedereen die al jaren een (verouderde) Kindle-versie heeft. Wat brengt de 2024-variant?

Uitstekend
Conclusie

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen aanraden om over te stappen vanaf het 2021-model – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

Plus- en minpunten
  • Sneller
  • Hoger contrast
  • Groter scherm
  • Geen echte grote stap vooruit
  • Bekende minpunten

We vallen meteen met de deur in huis. Mocht je de 2021-versie van de Amazon Kindle Paperwhite gekocht hebben, dan zal de stap naar de 2024-variant te klein zijn om opnieuw 180 euro uit te geven aan een (eerlijk is eerlijk: voortreffelijke) e-reader. Maar als jouw Kindle uit 2018 of eerder komt, dan is het wél tijd om de overstap te maken. De Amazon Kindle van de twaalfde generatie heeft namelijk twee belangrijke en waardevolle aanpassingen.

Ten eerste is het systeem nu tot 25 procent sneller. Amazon geeft weinig informatie vrij over de processor en andere specificaties; maar als je een oude en nieuwe Kindle naast elkaar houdt, merk je dat verschil. Het menu reageert vlotter op je aanrakingen, waardoor je minder lang hoeft te wachten. Dit is met name merkbaar wanneer je iets moet intypen, als je een boek zoekt bijvoorbeeld.

Daarnaast is het scherm ten opzichte van de 2021-editie is het scherm met een inch gegroeid. Er past nu net wat meer op het scherm: wat ons betreft betekent dat vooral meer leesplezier. Dat hij daardoor een paar gram zwaarder en wat groter is dan de voorgaande Paperwhite mag eigenlijk geen naam hebben. Met een gewicht van 211 gram en een scherm van 7 inch blijft de 2024-variant namelijk nog steeds een e-reader die niet zwaar of ontzettend groot is. Het is nog steeds een compact apparaat dat je vrijwel overal mee naartoe kunt nemen.

©Wesley Akkerman

Kleine frustratie

Het apparaat ligt lekker in de hand, maar is tevens ontzettend glad waardoor we een hoesje eigenlijk verplicht vinden. Zo voorkom je dat je de e-reader stevig vast wilt houden, waardoor je mogelijk met je duim op het e-inkt-scherm tikt.

Tikken op het scherm betekent dat je van pagina wisselt in een boek of comic. Dat wil je natuurlijk niet per ongeluk doen, want dat kan je een beetje uit het lezen halen. Het is geen groot probleem, maar wel een kleine smet op de ervaring. Verder hebben we weinig aan te merken op het ontwerp. Onderop zit de knop waarmee je hem uit de slaapstand haalt. Ook zit hier de usb-c-poort waarmee je hem oplaadt. De accu kan het tot drie maanden uithouden.

©Wesley Akkerman

(Bijna) hetzelfde, verbeterd

Net als bij andere Kindle-modellen kun je de kwaliteit van het scherm aanpassen op je eigen zicht. Zo heb je verschillende niveaus van helderheid, die er zowel in de avond als overdag prima uitzien. Daarnaast ben je in staat de warmte van het scherm te veranderen. Dan maak je de digitale pagina's in feite meer geel dan wit, maar dat vinden we geen groot probleem. Na een seconde is je zicht daaraan gewend en lees je de woorden prettig van het schermpje. Ook de contrastverhouding is nu hoger. Dat zie je voornamelijk wanneer je comics of graphic novels leest. Een verbetering waarvan we zeggen: meer dan welkom. Maar...

©Wesley Akkerman

Oude(re) Kindle vervangen of niet?

...Ondanks de verbeteringen wat betreft snelheid, schermgrootte en de hierboven beschreven contrastverhouding is de sprong tussen de variant uit 2021 en deze uit 2024 ook weer niet zó groot dat we meteen roepen dat je er nu een moet bestellen. Ja, de ervaring is beter – maar ook weer niet zó veel beter.

Daarnaast is het jammer dat Amazon de Amazon Kindle Paperwhite voorziet van slechts 16 GB aan opslagruimte. Nu zal dat voor je verzameling oude en nieuwe boeken en novels meer dan voldoende zijn, maar fans van audioboeken kunnen beter naar een model kijken met iets meer ruimte. De Paperwhite Signature Edition heeft bijvoorbeeld 32 GB aan opslagruimte, maar kost met 199 euro ook meteen twee tientjes meer.

©Wesley Akkerman

Een Kindle zoals verwacht

Het zal niemand verrassen dat de Amazon Kindle Paperwhite presteert zoals verwacht. Zoals altijd kun je heel fijn je boeken lezen op dit apparaat, zonder vermoeide ogen. De interface is toegankelijk en boeken aanschaffen is zo gepiept. Dat kan direct op de e-reader, met een Amazon-account, of via de website. Dan worden ze naar de e-reader gestuurd. Gekochte boeken worden verder netjes gepresenteerd op het thuisscherm van het apparaat. Zoals altijd is het ook mogelijk gratis epubs met een omweg naar het product te sturen.

Het apparaat biedt een aantal opties voor het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype, maar voelt tegelijkertijd ook een beetje beperkt. We zien graag meer opties in het menu staan. Daarnaast is het jammer dat de nieuwe Paperwhite geen koptelefoonaansluiting heeft en dat je voor luisterboeken bent aangewezen op bluetooth – zeggen we in het kader van veelzijdigheid.

©Wesley Akkerman

Amazon Kindle Paperwhite kopen?

Hoewel we enthousiast zijn over de Amazon Kindle Paperwhite (2024) en de aanpassingen zeker de moeite waard vinden, betekent dat niet dat we iedereen met een 2021-model aanraden om over te stappen – want daarvoor zijn de stappen te klein. Maar heb je een veel ouder model, dan kun je dat met een gerust hart wél doen. De basis is vertrouwd gebleven, en ondanks een paar kleine minpunten is dit zeker geen miskoop.

▼ Volgende artikel
Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?
© Hedgehog94
Huis

Vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie: welk model vriezer moet ik kiezen?

Of het nu gaat om pizza's, ijs of zelf ingevroren maaltijden: een goede vriezer is onmisbaar. Maar kies je voor een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie? In dit artikel zetten we de verschillen op een rij, zodat jij de beste keuze kunt maken.

⏱ Dit artikel in het kort:

Een nieuwe vriezer kopen? Bedenk dan goed waar je het meeste aan hebt: een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie. Een vrieskast is een staande vriezer met overzichtelijke lades, die er van buiten uitziet als een koelkast. Een vrieskist is een liggende vriezer met veel opbergruimte (tot wel 600 liter). Een koelvriescombinatie combineert een koelkast en vriezer in één apparaat en heeft vaak een relatief klein vriesgedeelte.

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aanschaf van een nieuwe vriezer

Voordat je je zoektocht naar het juiste model vriezer start, is het belangrijk om te bepalen hoeveel vriesruimte je nodig hebt. Het zou zonde zijn als je een duur apparaat in de keuken of schuur hebt staan dat uiteindelijk te weinig opbergruimte blijkt te hebben, of juist een apparaat dat altijd maar tot de helft gevuld is en daardoor onnodig veel energie verbruikt. Of je nu een vrieskast, vrieskist of koelvriescombinatie kiest: voor alle modellen geldt dat je zo'n 50 liter vriesruimte per persoon rekent. Bestaat jouw huishouden uit vier mensen, dan heb je dus een vriezer met een inhoud van minstens 200 liter nodig. Met z'n tweeën heb je vaak genoeg aan 100 tot 150 liter.

Vrieskast

Een vrieskast lijkt door zijn verticale model veel op een koelkast, met als verschil dat de gehele kast bedoeld is om te vriezen. De binnenkant van een vrieskast bestaat dan ook uitsluitend uit lades. Het fijne daaraan is dat een vrieskast erg overzichtelijk is: als je ervoor staat, zie je in één oogopslag welke producten waar liggen. Dat is anders bij een vrieskist, waarin diepvriesproducten op elkaar gestapeld liggen in één groot vriesvak. Ook kun je in een vrieskast over het algemeen erg veel producten kwijt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het compacte vriesgedeelte van een koelvriescombinatie. Vrieskasten zijn er ook in tafelmodellen, die ideaal zijn voor kleinere keukens of huishoudens. Een tafelmodel plaats je bijvoorbeeld onder het keukenblad, waardoor hij geen extra ruimte in je keuken inneemt.

©carballo

Vrieskist

Iets minder populair dan de vrieskast en koelvriescombinatie is de vrieskist: een liggende vriezer met een deksel bovenop. Het voordeel van dit type vriezer is ook meteen een nadeel: een vrieskist is erg groot, waardoor hij niet in de gemiddelde keuken past. Vrieskisten scoren ook op esthetisch gebied wat minder hoog, waardoor de meeste mensen dit apparaat sowieso niet snel in de keuken zouden plaatsen. Toch kunnen vrieskisten juist vanwege hun grote formaat ontzettend handig zijn. Bijvoorbeeld als je vaak in bulk koopt, hobbykok bent, een moestuin hebt of in de zomer veel ijsjes of ijsblokjes wilt bewaren. Sommige vrieskisten hebben zelfs een netto inhoud van 600 liter! Als je ruimte overhebt in je schuur of garage en vaak voedsel invriest, is een vrieskist dus zeker het overwegen waard. Vrieskisten zijn daarnaast relatief goedkoop én energiezuinig, omdat de kou na het openen van het deksel direct weer terug in de kist 'valt'. Het apparaat hoeft na openen dus niet extra hard te werken om de vriesruimte weer op de juiste temperatuur te krijgen.

Lees ook: Een vrieskast in de schuur of garage? Een koud kunstje!

©Vinícius Bacarin

Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Koelvriescombinatie

Veruit de meeste huishoudens hebben een koelvriescombinatie: een koelkast en vriezer ineen. De vriezer bevindt zich meestal boven of onder het koelgedeelte. Zo'n koelvriescombinatie is natuurlijk hartstikke handig, want het bespaart een hoop ruimte in de keuken. Ook is een koelvriescombinatie over het algemeen goedkoper dan een losse koelkast en vriezer. En omdat er maar één compressor hoeft te draaien, is een koelvriescombinatie vaak ook energiezuiniger dan twee losse apparaten bij elkaar. Maar zo'n twee-in-één-apparaat heeft ook een nadeel: je kunt er veel minder diepvriesproducten in kwijt dan in een losse vrieskast of -kist. Vaak beslaat de koelruimte het grootste gedeelte van het apparaat, en blijven er drie tot vijf lades over voor het vriezen. Voor een gemiddeld gezin dat af en toe wat invriest is dat meestal wel voldoende. Heb je meer vriesruimte nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak aanbiedingen koopt of aan mealpreppen doet? Dan heb je aan een koelvriescombinatie mogelijk niet genoeg en is een vrieskast of -kist voor jou een beter idee.

©Indofootage

Extra functies

Als je eenmaal besloten hebt voor welk type vriezer je gaat, zou je ook nog kunnen kijken welke functies je wilt dat het apparaat heeft. Veel moderne vrieskasten, -kisten en koelvriescombinaties beschikken over allerlei slimme functies die helpen om voedsel langer vers te houden en het apparaat efficiënt te laten werken. Zo hoef je met No Frost nooit meer te ontdooien, is de snelvriesfunctie handig voor het snel invriezen van nieuwe boodschappen en voorkomt een deuralarm dat warme lucht de vriezer binnendringt. Bij vrieskisten is binnenverlichting extra belangrijk, zodat je niet eindeloos hoeft te graaien als je een product zoekt. Let ook op het energielabel van je nieuwe vriezer, want vriezers vreten behoorlijk wat stroom. Wil je een zo zuinig mogelijk apparaat, ga dan voor een vriezer met energielabel C of hoger (tot A). Je kunt ook het energieverbruik in kWh/jaar gebruiken om apparaten te vergelijken; dit geeft het absolute verbruik van een vriezer aan.