© PXimport

Pure Elan E3: DAB zonder plus

Geplaatst: 21 november 2016 - 09:44

Aangepast: 14 december 2022 - 14:36

Lennart Koster

De radiospotjes maakten het wel duidelijk: DAB+ is de toekomst. Als je nog ouderwets radio luistert door de juiste frequentie te zoeken, dan loop je achter. Er komen dus ook steeds meer DAB+ radio's op de markt, zoals autoradio's, maar ook gewoon draagbare radio's. Het merk Pure investeert hier flink in, bijvoorbeeld met de Pure Elan E3.

De Pure Elan E3: retro-achtig, in design maar ook in gebruik

Het design van de Pure Elan E3 doet wat retro-achtig aan, net als vele andere radio’s van Pure. De complete omhuizing is plastic en dat doet wat goedkoop aan. Wel is hij voorzien van een kleurenscherm waarop je alles kan zien en regelen. Switch tussen FM en DAB+ met één druk op de knop. Verder heb je een grote draaiknop waarmee je het volume regelt en het menu opent en vier keuzezenders die je snel kunt selecteren. Verder heb je nog een uitgebreid menu, waarin je onder andere de wekker kunt zetten zodat je ’s ochtends met de radio wordt gewekt. Lees ook: Muziek streamen in de allerhoogste kwaliteit.

Media has no description

© PXimport

De Pure Elan E3 doet lijken als of hij draagbaar is, maar helaas beschikt hij niet over een accu. Je zou dit overigens wel verwachten. Zodra je de radio aansluit met netstroom en hem aanzet, dan zie je rechtsboven een batterij-icoontje staan. Hierin staat het teken dat hij aangesloten is aan netstroom, wat je van je telefoon kent als je hem oplaadt. Zodra je de stekker uit de E3 trekt, is het alleen klaar met de pret en valt hij uit. Wel kan je batterijen in de radio doen, maar dat is eigenlijk niet meer van deze tijd en je moet er maar liefst vier stuks in stoppen voor hij draagbaar wordt. Je zit de meeste tijd dus toch nog vast aan een snoer en dat is jammer.

De DAB+-verbinding komt niet tot z’n recht

Deze radio moet het natuurlijk hebben van zijn DAB+-verbinding, maar je kunt ook gewoon via de ether radio luisteren of je favoriete muziek afspelen via de AUX-aansluiting. Bluetooth is helaas niet beschikbaar.

Achterop de E3 zit een grote antenne verstopt. Om je ontvangst te optimaliseren, moet je deze helemaal uitschuiven. Helaas is het ontvangst van DAB+, zelfs dan, niet optimaal. Op het scherm zie je een ontvangsticoontje zoals je die ook van je mobiele telefoon kent. Het bereik springt continu heen en weer. Dit resulteert vaak in een wegvallend signaal, waardoor DAB+ zijn één van zijn belangrijke pluspunten verliest.

Media has no description

© PXimport

Vrij blikkerig geluid

De geluidskwaliteit is gematigd en zeker als je hem wat harder zet, vrij blikkerig. Het doet zijn best om de lage tonen ook tevoorschijn te halen, maar zeker op een hoger volume lukt dit niet echt. Het klinkt een beetje als de goedkopere draadloze bluetooth-speakers en dat is zonde, want zo klinkt DAB+ hetzelfde als FM.

Media has no description

© PXimport

Conclusie

Al met al is de Pure Elan E3, ondanks zijn aantrekkelijke prijs, geen topper. Het feit dat er geen accu aanwezig is, maar vooral het slechte bereik, zorgen ervoor dat dit geen aanrader is. Er zijn veel DAB+-radio's op de markt en er zullen er ook nog veel meer komen, dus kijk nog even verder.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Kleurenscherm

Gebruik

Minpunten

DAB+ ontvangst

Geluid

Omhuizing

Conclusie

Pure Elan E3 ------------ **Prijs:** € 99,- **Afmetingen:** 142 mm x 72.5 mm x 8,1 mm **Gewicht:** 145 gram **Radio:** DAB/DAB+ en FM **Batterijen:** 4x AA **Aansluitingen:** AUX-in en koptelefoon **Extra’s:** Wekker, timer en kookwekker...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000