Printer kopen? Stel eerst deze 8 vragen

© PXimport

Printer kopen? Stel eerst deze 8 vragen

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 9 november 2017 - 09:26

Aangepast: 14 december 2022 - 14:13

Partnerredactie

Bij de aanschaf van een nieuwe printers spelen veel meer aspecten mee dan snelheid of afdrukkwaliteit. We vertellen je welke 8 belangrijke vragen je moet stellen om de printer te vinden die perfect bij je past.

© PXimport

1. Wat wil ik gaan printen?

Welke printer het beste op jouw wensen aansluit, hangt in sterke maat af van wat je denkt te gaan printen. Druk je voornamelijk tekstdocumenten, presentaties, vouchers of andere zakelijke documenten af? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan een 4-kleuren printer met dus 4 inktcartridges.

Ligt de nadruk op foto’s en grafische drukwerk in hoge kwaliteit, dan is een printer met 5, 6 of zelfs meer kleuren aan te raden. Vanwege het uitgebreidere kleurengamma zullen je afdrukken namelijk een stuk beter worden.

2. Hoeveel denk ik te gaan printen?

Ben je iemand die maar een paar pagina’s per maand afdrukt? Dan is de kans groot dat je al met een eenvoudig model printer bent geholpen. Wanneer je maandelijks echter tientallen of misschien wel honderden prints maakt, dan is het aan te raden om een printer te nemen die hier voor geschikt is.

Immers, de inktcartridges die het vloeibare goud bevatten zijn bij veel printers klein en kostbaar. Slimmer is het om in zo’n geval te kiezen voor een printer met grote inktreservoirs, zoals de EcoTank-printers van Epson.

3. Op welk formaten wil ik afdrukken?

Druk je af op zwaarder papier of andere formaten zoals A3, check dan goed of de printer die je voor ogen hebt hiermee overweg kan. Ben je iemand die eigenlijk alleen maar op standaard A4 afdrukt of foto’s op bijvoorbeeld 10 x 15 formaat? Dan ben je waarschijnlijk al geholpen met een standaard A4 all-in-one of een fotoprinter. Check daarnaast ook over de printer in staat is om helemaal tot aan de rand van het papier te printen. Met name bij voor het afdrukken van foto’s is dat een pré.

4. Kan ik dubbelzijdige printen?

Voor het afdrukken van brieven of foto’s is dubbelzijdig printen niet echt noodzakelijk. Maar druk je af en toe presentaties of rapporten af, dan is deze functie eigenlijk onmisbaar. Of vind je het niet erg om je papier twee keer door je printer heen te laten gaan?

5. Zit er een functie op om te scannen?

Met je mobieltje kun je tegenwoordig makkelijk een bonnetje of document omzetten naar een pdf. Maar een scanner doet dit veel nauwkeurig en dat kan een goede reden zijn om te kiezen voor een all-in-one. Digitaliseer je veel documenten? Overweeg dan een exemplaar met een ‘automatische document feeder (ADF)’ waarmee je in één keer een hele stapel A4-tjes (dubbelzijdig) kan inscannen.

6. Hoe snel is de printer?

Print je grotere hoeveelheden, dan is een vlotte printer erg prettig. Let op, sommige printers doen pagina’s in zwart/wit supernel maar vertragen enorm bij kleurenafdrukken. Een vlotte printer moet toch wel 10 kleurenpagina’s per minuut kunnen produceren. Staar je echter niet blind op snelheid, voor het normale huis-tuin-en-keuken printwerk is dit namelijk echt niet zo belangrijk.

7. Zijn er meerdere papierlades?

Gebruik regelmatig je verschillende formaten door elkaar heen, neem dan een printer die over meerdere papierlades beschikt. Zo voorkom je dat je telkens het papier moet wisselen.

Ben je iemand die veel afdrukt, dan is ook zeker het formaat van de papierlades belangrijk. Kijk ook hoe makkelijk de lades zijn bij te vullen. Het zou vervelend zijn om te moeten ontdekken dat je een printer eerst moet verplaatsen voordat je het papier kunt bijvullen.

Hoe het papier geladen wordt kan ook van belang zijn. Veel gebruikers vinden het prettig een papierlade aan de voorkant van de printer te hebben in plaats van het insteken van een stapeltje papier aan de achterkant van de printer. Let hier dus ook op bij aanschaf, want dit bepaalt mede waar en hoe je je printer kan plaatsen (in een kast of niet bijvoorbeeld).

© PXimport

8. Wat zijn de kosten na een paar jaar?

Overweeg je een goedkope printer van 50 of 60 euro? Onderzoek eerst wat deze printer je daadwerkelijk heeft gekost als je twee jaar verder bent. De eigendomskosten – inkt, cartridges, toners, etc – blijken dan in veel gevallen een veelvoud te zijn van de aanschafkosten waardoor de paginaprijs al snel ver boven de 10 cent ligt. Een handige handige online calculator laat je vergelijken helpt je om te voorkomen dat je voor onverwachte uitgaven komt te staan.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000