Nederlandse breedbandsnelheid vlakt af

© PXimport

Nederlandse breedbandsnelheid vlakt af

Geplaatst: 27 mei 2011 - 13:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

De downloadsnelheid van Nederlandse internetaansluitingen ligt gemiddeld op 15,5 Mbps. Een jaar geleden was het 10,2 Mbps, maar een half jaar geleden al 14,2 Mbps.

De daadwerkelijk behaalde downloadsnelheid voor Nederlands breedband is 15,5 Mbps (Megabit per seconde) in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit is gemeten door onderzoeksbureau Telecompaper bij providers Alice, KPN, Online, Tele2, Telfort, UPC, Xs4all en Ziggo. De meting is gedaan via iPingtest.com en uitgevoerd door 18.000 Nederlandse consumenten.

Beloofd versus behaald

De door isp’s aangeboden - geadverteerde – downloadsnelheid ligt gemiddeld op 24,9 Mbps. Dat lag in het eerste kwartaal van vorig jaar nog op 16,2 Mbps, toen de daadwerkelijke snelheid 10,2 Mbps was. Een half jaar geleden, in het derde kwartaal van 2010, lag de beloofde snelheid al op 24,5 Mbps en de echt gehaalde op 14,2 Mbps.

De ratio tussen de geboden en de gehaalde snelheid is nu iets gedaald: van 63 procent een jaar geleden naar 62 procent, aldus Telecompaper. Dat is wel een stijging ten opzichte van het derde kwartaal: toen was de ratio gedaald naar 58 procent. Het niet halen, of zelfs benaderen, van beloofde snelheden is al jaren een bekend fenomeen en geldt zelfs voor glasvezel.

Glas voorop, dan kabel

Op dit moment biedt 92 procent van de breedbandaansluitingen in Nederland een snelheid die boven de 6 Mbps ligt. Dat was een jaar geleden nog 75 procent, maar een half jaar geleden al 88 procent. Dit omvat zowel DSL als kabel en ook glasvezelverbindingen (ftth, fiber to the home).

Laatstgenoemde loopt wel voorop, met een gemiddelde downloadsnelheid van 40,1 Mbps. Glasvezel haalde in het derde kwartaal van 2010 echter gemiddeld 40,8 Mbps. Na koploper glas (ftth) volgt kabelbedrijf Ziggo en dan kabelconcurrent UPC. DSL loopt achteraan qua snelheid, hoewel KPN versnellingen in het vooruitzicht stelt.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten