© © Eugenio Marongiu

Muzieklijsten in Spotify

Geplaatst: 15 maart 2011 - 12:27

Aangepast: 23 april 2024 - 09:40

Redactie ID.nl

Een van de leukste functies van de online muziekdienst Spotify is dat u afspeellijsten kunt delen. In deze snelstart leest u hoe u lijsten van andere gebruikers vindt. Dit kunnen lijsten zijn van vrienden of familie, of bijvoorbeeld een afspeellijst met de artiesten die tijdens een festival optreden.

1. Spotify

Voor wie Spotify nog niet heeft uitgeprobeerd, hebben we een dringend advies: surf naar Spotify en maak een gratis account aan. U krijgt er geen spijt van! De gratis versie heet Spotify Open. Download en installeer de software. U kunt direct muziek luisteren, afspelen en afspeellijsten aanmaken. U kunt uw eigen afspeellijsten delen door Spotify Social te activeren. Klik op het icoontje van het radertje, rechts boven in beeld naast People. Kies in het menu voor Go to my profile en bevestig met Done. Als u het rader-icoontje niet ziet staan (en People ook niet), activeer dit scherm dan via het menu View / People list. Gebruikt u Facebook? Dan gaat Spotify Social nog een stapje verder. Klik op Import friends en koppel Spotify aan uw Facebook-account. Hiermee verschijnen uw Facebook-vrienden in een lijst onder People. Door een Facebook-vriend aan te klikken, krijgt u direct alle gedeelde afspeellijsten te zien.

© PXimport

Activeer Spotify Social om uw afspeellijsten te delen met anderen.

2. Muziek van vrienden

We kennen allemaal wel iemand in onze omgeving die de mooiste verzamel cd’s- en afspeellijsten maakt. Deze muziekliefhebbers zijn waarschijnlijk al verwoede Spotify-gebruikers. U kunt hun afspeellijsten eenvoudig bekijken en beluisteren. Het enige dat u moet weten is de gebruikersnaam van de persoon waarvan u de afspeellijsten wilt zien. Surf met uw webbrowser naar http://open.spotify.com/user/ en tik achter user/ de gebruikersnaam, bijvoorbeeld http://open.spotify.com/user/robbispot. Klik op I have Spotify en vervolgens op de afspeelknop. De gedeelde afspeellijsten verschijnen nu in beeld, inclusief de meest beluisterde liedjes en artiesten. Met de knop Add robbispot voegt u de Spotify-gebruiker toe aan uw favorieten. De gebruiker robbispot verschijnt nu onder People. Als iemand anders uw afspeellijsten wil beluisteren, hoeft u alleen uw gebruikersnaam door te geven. Deze is eenvoudig op te vragen via het menu Help / Your account. De naam staat achter Username.

© PXimport

Open de afspeellijsten van uw vrienden direct via uw eigen Spotify-account.

3. Afspeellijsten en concerten

Als u naar een concert of festival gaat (of bent geweest), was YouTube in 2009 de plek bij uitstek om bandjes en artiesten nog eens te zien en te horen. Anno 2011 neemt Spotify het stokje over en het maakt het nog eenvoudiger. Liefhebbers maken de mooiste afspeellijsten en die vindt u op een verzamelsite als Hot Spotify. De populairste afspeellijsten zijn niet statisch, maar worden regelmatig bijgewerkt door één of meerdere lefhebbers. Voorbeelden hiervan zijn hitparades of een cd top 100. Een andere manier om gedeelde Spotify-afspeellijsten te vinden is door Google in te schakelen. Als u op zoek bent naar een overzicht van alle muziek van Lowlands 2010, gebruikt u bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘lowlands 2010 spotify playlist’. U kunt de muziek direct afspelen. Met de knop Subscribe voegt u de afspeellijst toe aan uw afspeellijsten.

© PXimport

Liefhebbers delen hun Spotify-afspeellijsten via fora, blogs en verzamelwebsites.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten