Mozilla woedend over stiekeme plug-ins Microsoft

Een topman van Mozilla is flink van leer getrokken tegen Microsoft, Apple en Google. Die bedrijven zouden stiekem plug-ins installeren in Firefox zonder dat de gebruiker daar vanaf weet.

Asa Dotzler, open webevangelist en hoofd communityontwikkeling bij Mozilla, ging gisteren op zijn weblog flink uit zijn bol over Google, Apple en Microsoft. Hij beschuldigt de drie techgiganten ervan om stiekem plug-ins te installeren in Firefox. Dat zouden die bedrijven doen als Firefoxgebruikers bepaalde software installeren.

Zonder toestemming

“Ik installeerde iTunes om mijn muziekverzameling te beheren en te synchroniseren met mijn iPod. Waarom dacht Apple toen dat het oké was om de iTunes Application Detector plug-in aan Firefox toe te voegen zonder mijn toestemming”, vraagt hij zich af op zijn weblog.

“Waarom dacht Microsoft dat het oké was om stiekem hun Windows Live Photo Gallery en Office Live plugin voor Firefox stiekem te installeren (waarschijnlijk) toen ik Microsoft Office installeerde? Waarom denkt Google dat het redelijk is om een Google update plug-in voor Firefox te verstoppen in Google Earth of Google Chrome zonder mij eerst te vragen?”, gaat de Mozilla topman door.

Malware

Dotzler vergelijkt het gedrag van de softwareleveranciers met het installeren van malware op zijn computer. “Dit gedrag is niet in orde. Deze extra software is geïnstalleerd zonder mijn toestemming. Het mag dan geen kwaadaardige software zijn, maar de manier waarop het geïnstalleerd is, is stiekem, achterbaks en verkeerd”, foetert hij.

“Microsoft, stop met evil zijn, Apple, stop met evil zijn en Google, stop met evil zijn”, roept hij de grote softwarebedrijven toe. Hij raadt de ontwikkelaars van de nieuwe ‘sociale’ browser RockMelt bovendien aan niet in de kwade voetsporen van deze drie bedrijven te treden. Dotzler besluit zijn tirade met de woorden “het is heel simpel. Eerst vragen!”

'Bing in plaats van Google'

Asa Dotzler kwam eerder in het nieuws toen hij Firefoxgebruikers opriep om Bing als standaardzoekmachine in de browser in te stellen. Dat deed hij nadat Google-ceo Eric Schmidt vertelde dat privacy volgens hem iets is voor mensen die wat te verbergen hebben.

Microsoft kwam overigens later in opspraak omdat het stilletjes een plug-in in Firefox installeerde. Die plug-in was volgens Microsoft voor onder andere zoekmachine Bing.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000