Lettertypen insluiten in Word

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 19 april 2020 - 13:00

Aangepast: 25 november 2022 - 08:42

Ronald Smit

Het is altijd maar afwachten of wanneer jij een Word-document of bijvoorbeeld PowerPoint-presentatie naar iemand mailt, die er bij de ontvanger net zo uit ziet. Als de ontvangende partij een door jou gebruikt lettertype niet op de computer heeft staan, gaat het mis. Dat euvel is gelukkig eenvoudig op te lossen! Zo moet je lettertypen insluiten in Word.

Je hebt in de loop der tijd ongetwijfeld flink wat lettertypen op je computer verzameld. Vaak gebeurt dat zelfs ongemerkt; allerlei software installeert zomaar extra lettertypen. Leuk, maar als je niet meer weet wat er ooit standaard aan lettertypen onder Windows was geïnstalleerd en je gebruikt ‘per ongeluk’ een niet-standaard lettertype in je Worddocument of PowerPoint-presentatie, en je mailt of gebruikt zo’n document op een computer waar dat lettertype niet op aanwezig is ziet alles er ineens heel anders uit.

Om die ellende te voorkomen, moet je zorgen dat de in jouw document gebruikte lettertypen ingesloten (‘embedded’) worden. Je document wordt daardoor wel wat groter, zeker als je heel veel lettertypen door elkaar gebruikt (sowieso vanuit esthetisch oogpunt bezien geen super-idee trouwens). Maar het voorkomt de ellende van een ineens totaal anders ogend document.

Insluiten

Om een lettertype in te sluiten, klik je in het Lint van bijvoorbeeld Word op Bestand en dan op Opties. Klik in het geopende venster in de kolom links op Opslaan. Schakel vervolgens rechts de optie Lettertypen in het bestand insluiten in. Heb je veel lettertypen gebruikt (misbruikt…?) dan is het een optie om ook de optie daaronder - Alleen in het document gebruikte tekens insluiten – aan te zetten. Met die optie worden alléén de ook echt gebruikte tekens mee bewaard, wat weer in bestandsomvang scheelt.

In ieder geval geldt nu dat jouw document er op iedere computer – ongeacht of gebruikte lettertypen nou wel of niet zijn geïnstalleerd – er ’t zelfde uitzien. Mits je vanzelfsprekend eerst even je document opslaat na het inschakelen van de genoemde optie(s). Word en PowerPoint zijn trouwens onderdeel van Microsoft Office, inmiddels alweer bij versie 2019 aanbeland.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000