Internet Explorer met pensioen, wat als je de browser nog gebruikt?

© PXimport

Internet Explorer met pensioen, wat als je de browser nog gebruikt?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 15 juni 2022 - 10:55

Aangepast: 25 november 2022 - 11:40

Wesley Akkerman

De Microsoft Internet Explorer-browser (IE) gaat met pensioen. Ooit was dit de grootste browser, waardoor er websites bestaan die alleen optimaal werken binnen dit programma. Wat houdt de toekomst in voor iedereen die nu nog (wellicht noodgedwongen) IE gebruikt?

Na bijna 27 jaar dienst valt het doek voor de Internet Explorer-browser van Microsoft. Vanaf vandaag ondersteunt Microsoft het programma officieel niet meer. Dit geldt voor alle versies van Windows die na de Windows 10 October 2020 Update verschenen. Dat betekent dat de browser geen software- en beveiligingsupdates meer ontvangt. 

Je kunt de browser – voorlopig – blijven gebruiken als je dat wil, maar de kans is klein dat je dat doet. Volgens de website Statcounter, die het gebruik van besturingssystemen en browsers bijhoudt, gebruikt slechts 0,45 procent van internetgebruikers de oude browser van Microsoft nog.

Het doek valt voor Internet Explorer

Dat Internet Explorer nu met pensioen gaat, komt niet uit de lucht vallen. Microsoft bereidt gebruikers hier al ruim twee jaar op voor. Vorig jaar zette Microsoft nog wat extra stappen bij IE vandaan, om de focus meer op de Edge-browser te leggen. Dat is een moderne browser van Microsoft, die gebouwd is op Chromium; een platform waar Google tevens Chrome op gebouwd heeft. Microsoft zet Edge in de markt als een sneller, veiliger en functioneler alternatief op IE, maar toch zijn er dus nog mensen die – soms noodgedwongen – de browser gebruiken.

Sommige websites zijn namelijk speciaal gebouwd voor Internet Explorer en werken niet of minder goed in browsers van concurrerende partijen. Heel vaak gaat hem om bedrijfswebsites of zaken op het intranet van een bedrijf; belangrijke onderdelen binnen een intern bedrijfsproces die nog niet voorbereid zijn op een toekomst zonder IE. 

Om die mensen gewoon hun werk te kunnen laten doen, maakt Microsoft het voorlopig mogelijk Internet Explorer te blijven gebruiken. Maar houd er rekening mee dat dit in de nabije toekomst kan veranderen.

© PXimport

Internet Explorer-modus in Edge

Nu de ondersteuning officieel wegvalt, moet je er als gebruiker rekening mee houden dat je er alleen voor staat wanneer er iets misgaat. Daarnaast is het zo dat Microsoft je actief probeert te om te leiden naar de moderne wereld van Edge, zodat je die browser in het vervolg gebruikt.

Chrome en Edge lijken best veel op elkaar en delen veel functionaliteiten, maar Edge heeft wel een streepje voor op Chrome als het gaat om compatibiliteit met Internet Explorer. Dat is niet gek, aangezien beide browsers uit dezelfde stal komen.

Wat maakt Edge dan zo bijzonder? Die browser beschikt over een speciale Internet Explorer-modus. Daarmee laad je websites en content die geoptimaliseerd zijn voor de oude browser van Microsoft, binnen een moderne en veilige omgeving. Sommige websites laden de modus automatisch, maar in andere gevallen moet je de modus handmatig activeren.

Betekent dit dat je nu de Internet Explorer-app van je Windows-systeem kunt verwijderen? Als je zeker weet dat je geen speciale websites nodig hebt voor je werk, dan is het antwoord ja. Voor een handjevol gebruikers is het handig om het programma gewoon te laten staan. De IE-modus van Edge werkt namelijk alleen wanneer de browser zelf nog geïnstalleerd is, aangezien die componenten uit die browser gebruikt. En als de browser verdwijnt, dan verdwijnt dus ook de functionaliteit.

© CIDimport

Naar alternatieven zoeken

De Internet Explorer-modus binnen Microsoft Edge blijft niet voor altijd bestaan. Microsoft laat weten dat die modus tot aan tenminste 2029 ondersteund wordt. Daarna moet je als bedrijf, of als verstokte gebruiker, toch echt naar een alternatief zoeken (maar het liefst eerder, natuurlijk). Een jaar voordat Microsoft de stekker uit de IE-mode trekt, krijg je als gebruiker een notificatie.

De komende maanden staan in het teken van een transitieperiode. Voorlopig concentreert Microsoft zich nog op het overhevelen van achtergebleven gebruikers, zodat die Edge gaan gebruiken. Het doorverwijzen naar die browser gebeurt eveneens trapsgewijs, zodat administrators van bedrijven de tijd krijgen eventuele problemen op te sporen en aan te pakken. Het is niet zo dat IE binnen deze fase van het traject uitgeschakeld wordt, maar Microsoft raadt wel aan een andere browser te gebruiken.

Wel moet je er rekening mee houden dat je de Internet Explorer mettertijd niet meer kunt opstarten. Wanneer je dat probeert, dan open je automatisch Edge. Pas in de tweede fase schakelt Microsoft IE helemaal uit. Dat gebeurt via een update die via Windows Update vrijgegeven wordt. Wanneer dat gebeurt, dat heeft het bedrijf uit Redmond nog niet bekendgemaakt.

Kennismaken met Edge

Ben je nog niet zo bekend met Microsoft Edge en wil je dat wel? Op Computer!Totaal hebben we al veel artikel geschreven over de browser van Microsoft. Lees bijvoorbeeld dit artikel vol Edge-tips of lees hoe je Edge sneller kunt maken. Daarnaast is het mogelijk de browser als standaard PDF-lezer in te stellen

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000