Heb je een router maar heb je niet het idee dat je er het maximale uithaalt? Of heb je – ondanks genoeg bandbreedte – te maken met haperende films en slechte prestaties tijdens het spelen van online games? We geven je 5 tips waarmee het beter gaat waarmee je optimaal profiteert van je href="http://www.kpn.com/internet.htm">internetsnelheid</a>.

© PXimport

1. Zet ‘m op een centrale plek

De locatie van je router is erg belangrijk, met name voor apparaten die er via wifi-verbinding mee maken. Soms heb je geen andere keuze dan de meterkast maar in veel gevallen blijkt hij wel degelijk op een andere locatie in huis te kunnen staan. Is dat laatste het geval, kies dan een plek die zo centraal mogelijk is. Het zorgt ervoor dat de ontvangst voor al je apparaten zo optimaal mogelijk is en kan voorkomen dat je met range extenders of repeaters aan de slag moet.

2. Check de snelheid van andere apparaten

De meeste routers beschikken over gigabit-poorten waarop bekabelde apparaten kunnen worden ingeprikt. Wanneer je hier een 100 mbit switch op aansluit of een pc met een trage netwerkkaart, kunnen deze apparaten niet gebruik maken van je snelle internetverbinding. En dat is vooral zonde als je over supersnel glasvezel internet beschikt. Ons devies: vervang langzame switches en trage netwerkkaarten zodat je bekabelde thuisnetwerk op de maximale snelheid kan werken.

3. Gebruik QoS

Moderne routers beschikken over een functie die Qos heet. Dit is een afkorting voor Quality of Service en een manier om bepaald internetverkeer een hogere prioriteit te geven. Gaat het bekijken van video’s met horten en stoten of heb je tijdens online gamen te maken met ‘lag’? Gebruik dan QoS om dit verkeer de hoogste prioriteit te geven. Is het effect nihil? Check dan of de bandbreedte van je verbinding volstaat en kies eventueel voor sneller internet.

4. Stel wifi goed in

Last van langzaam draadloos internet? Naast de locatie van je router spelen er andere aspecten mee. Gebruikt WiFi Analyzer om te bepalen of je router voor draadloos internet niet gebruik maakt van een kanaal dat al door zoveel andere routers in de buurt wordt gebruikt. Schakel de ondersteuning voor langzamere protocollen als 802.11a, b of g uit als geen van je apparaten hier gebruik van maakt. Beveilig je wifi middels WPA2 en gebruik lastige wachtwoorden. Zo voorkom je dat anderen stiekem van je netwerk gebruik kunnen maken.

5. Beperk het aantal diensten

Sommige routers beschikken over allerlei extra mogelijkheden zoals een ingebouwde FTP- of webserver. Hou er rekening mee dat deze diensten voor een flinke belasting kunnen zorgen, iets dat met name bij routers met een lichte processor ten koste kan gaan van de snelheid. Ook VPN kan de processor van de router flink belasten. Hou daarom het aantal diensten beperkt en schakel diensten die je niet gebruikt zoveel mogelijk uit. Op die manier blijft je router ‘lean and mean’ en internet snel.

Benieuwd naar je internetsnelheid? Doe de speedtest online bij KPN en kom erachter of het maximale uit je verbinding haalt.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000