Grondige schoonmaak voor uw telefoon of tablet

© PXimport

Grondige schoonmaak voor uw telefoon of tablet

Geplaatst: 13 maart 2012 - 13:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jeroen Horlings

Telefoons en tablets zijn gebruiksvoorwerpen. Gedurende een dag komen ze onder de vingerafdrukken te zitten, liggen ze op vieze tafels, vallen ze mogelijk een keer op de grond en zitten ze in een broekzak of tas stof te happen. Het is dan ook goed om uw smartphone of tablet eens in de zoveel tijd aan een grondige schoonmaakbeurt te onderwerpen.

1. Vuil en stof

Zonder dat u het merkt nestelt zich stof in uw telefoon of tablet. Fijne stofjes in de lucht, uw broekzak of uw tas, vinden probleemloos openingen, randen en kieren. Ze komen vroeg of laat terecht in de usb-connector, het uitbreidingsslot en de koptelefoonaansluiting. Hoewel een telefoon of tablet best ergens tegen kan, is het raadzaam om deze stofjes met enige regelmaat te verwijderen. Dat voorkomt dat ze een opening letterlijk verstoppen of dat er communicatieproblemen ontstaan met de contacten. Een eerste mogelijkheid is een blaasbalg die het stof wegblaast, of u gebruikt een stofzuiger om de stofdeeltjes op te zuigen (let er op dat de stang van de stofzuiger het apparaat niet aanraakt). Het gebruik van een spuitbus met perslucht is ook een optie, maar deze moet zeer secuur gebruikt worden omdat hij vloeistof bevat. Houd de spuitbus recht en nooit schuin.

© PXimport

Ongemerkt nestelt stof zich in alle openingen van een telefoon.

2. Scherm

Het merendeel van de huidige telefoons is een smartphone met een aanraakgevoelig scherm, zoals een iPhone of Android-toestel. Uiteraard hebben ook tablets een aanraakscherm. De schermen zijn niet echt gevoelig voor stof, maar wel voor vingerafdrukken, vet en krassen. Gelukkig is een aanraakschermscherm relatief eenvoudig schoon te krijgen. Even wrijven met een T-shirt of keukendoekje is meestal voldoende om hem weer te laten glimmen. Toch is het aan te raden om in plaats daarvan een zacht microfiberdoekje te gebruiken. Een T-shirt of een ander doekje kan harde stofdeeltjes bevatten (of zelfs zand), die krassen kunnen veroorzaken. Er bestaan ook setjes met een speciale reinigingsvloeistof. In de meeste gevallen is dit niet echt nodig om het scherm schoon te krijgen, maar het bevat meestal een antibacterieel middel dat wel nuttig is bij een grondig reinigingsproces. Pas overigens op met vocht en gebruik niet teveel. Er zijn ook schoonmaaksetjes met een speciaal soort schuim in plaats van vloeistof, waardoor het risico op schade aan het toestel kleiner is.

© PXimport

Een reinigingsset met vloeistof jaagt ook de bacteriën weg.

3. Krassen verwijderen

Het kan de beste overkomen: een kras op uw scherm! Hoewel de meeste beeldschermen een anti-kraslaag hebben, kan er na verloop van tijd toch sprake zijn van zichtbare krasjes. Ook de plastic behuizingen van telefoons of tablets kunnen krassen bevatten. In principe heeft dit geen gevolgen voor het functioneren van het apparaat, maar het staat wel minder fraai. Als u van de krasjes af wilt, bijvoorbeeld vanwege een voorgenomen verkoop, dan kunt u overwegen een polijstmiddel voor mobiele telefoons te kopen, zoals Displex. Dat is een vloeistof met een soort schuurmiddel. Door met een bijbehorend doekje in ronde bewegingen te wrijven worden krasjes weggewerkt. Het is vooral effectief bij kleine krasjes; een diepe kras zult u er niet geheel mee weg krijgen. Het werkt ook voor het plastic van de behuizing. Let op: er bestaan verschillende soorten Displex en er wordt onderscheid gemaakt tussen telefoons met een aanraakgevoelig scherm (touchscreen) en een standaardscherm.

© PXimport

Krassen op het scherm kunt u verwijderen met een speciaal polijstmiddel

4. Beschermde folie

Wanneer u uw mobiele telefoon of tablet helemaal hebt gepoetst, of deze nieuw uit de verpakking haalt, is beschermfolie een optie. Daarmee beschermt u het scherm (en eventueel ook andere delen) tegen krassen en slijtage. Voor vrijwel iedere populaire telefoon of tablet is beschermfolie op maat beschikbaar. Een aanraakgevoelig scherm blijft probleemloos functioneren met beschermfolie. Het netjes aanbrengen van de folie is wel een secuur werkje, omdat deze zo recht mogelijk moet zitten. Sommige setjes worden geleverd met een plastic kaartje waarmee u de folie glad kunt strijken, maar u kunt als alternatief ook een creditcard gebruiken. Sommige fabrikanten gebruiken een vloeistof om de folie op het scherm te plakken, wat luchtbellen moet voorkomen. Mochten er na het aanbrengen luchtbelletjes zichtbaar zijn, raak dan niet in paniek, maar wacht even. Het is mogelijk dat deze binnen afzienbare tijd verdwijnen. In het ergste geval moet u het folie op die plek weer loshalen en opnieuw plakken. Wees er honderd procent zeker van dat uw telefoon helemaal schoon is voordat u folie gaat plakken.

© PXimport

Beschermende folie op het beeldscherm van een tablet of smartphone voorkomt krassen en slijtage.

5. Virtuele schoonmaak

Als de fysieke schoonmaak achter de rug is, dan is het goed om de telefoon ook van binnen eens onder handen te nemen. Virtueel dan. Verwijder wat applicaties die u zelden gebruikt of die veel opslagruimte in beslag nemen. Denk ook aan muziek, video's en andere data die ruimte in beslag nemen, maar die u in de praktijk zelden of nooit gebruikt. De telefoon eens uit- en weer aanzetten kan helpen om hem weer wat sneller te laten presteren. Verder kunt u uw telefoon eventueel opnieuw indelen, door de volgorde van de applicaties aan te passen zodat u de meest gebruikte apps snel bij de hand hebt en er niet naar hoeft te zoeken.

© PXimport

Na de fysieke schoonmaak is het tijd voor een virtuele.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten