Hoewel het bedrijf FileMaker onderdeel is van Apple, komt er al sinds jaar en dag ook een Windows-versie uit van het bekende databasepakket FileMaker Pro. In versie 11 kunt u onder meer aan de slag met grafieken en een eenvoudige zoekfunctie à la Google.

Het Snel aan de slag-scherm dat ons begroet zodra we FileMaker Pro opstarten, is veranderd, maar niet verduidelijkt. Het biedt toegang tot FileMakers sjablonen, recente databases, nieuwe databases, videolessen, zelfstudie, favorieten en het FileMaker-forum. Met zo’n hoeveelheid mogelijkheden raken we de weg een beetje kwijt. Zodra we een bestand maken of openen, komen we echter weer in de bekende FileMaker-interface terecht.

U kunt bestanden maken op basis van meer dan 30 sjablonen, waar in deze versie één nieuwe aan is toegevoegd (Facturen). Onopvallend en toch ongelofelijk intuïtief is het nieuwe zoekvenster in de rechterbovenhoek van het scherm. Het functioneert precies zoals we dankzij Google tegenwoordig van alle zoekvensters verwachten: door het invoeren van een zoekopdracht kunnen we direct alle velden op een lay-out doorzoeken. Ook nieuw zijn de grafieken, die al even makkelijk te gebruiken zijn als de zoekfunctie. Het aanmaken van een grafiek is een kwestie van enkele klikken, zelfs als u gegevens uit meerdere tabellen wilt combineren.

Ook de tabelweergave is in versie 11 aangepast. In een nieuwe database krijgt u meteen een lege tabel voorgeschoteld. De weergave doet denken aan spreadsheets als Excel, waardoor u zonder al te veel te leren direct aan de slag kan. De eenvoud is hierbij ook het grootste nadeel: omdat FileMaker u niet dwingt om goed na te denken over de opzet van uw database, loopt u de kans om u halverwege te realiseren dat u vergeten bent om bepaalde gegevens of tabelrelaties toe te voegen.

Het ontwerpen van een nieuwe database was al eenvoudig, maar nu is het opzetten van de bijbehorende lay-outs ook aangepakt. In het nieuwe Infovenster vindt u alle functies die te maken hebben met lay-outontwerp, zoals het instellen van de positie van objecten en het opmaken ervan. Dat deze functies nu gebundeld zijn, maakt het ontwerpen makkelijker, maar het blijft voor de beginnende gebruiker enigszins overweldigend. Gelukkig biedt FileMaker ook documentatie. Vanuit het beginscherm of het Helpmenu komt u terecht in het online Bronnencentrum, waar u een grote hoeveelheid informatie vindt. Helaas is dit niet allemaal beschikbaar in het Nederlands, hoewel de software zelf wel volledig vertaald is.

Ook als u niet beschikt over het (duurdere) pakket FileMaker Server kunt u uw databases toch delen met (maximaal negen) andere gebruikers. Interessante toevoeging hieraan in versie 11 is de mogelijkheid om snapshots te versturen. U selecteert hiermee een aantal records in uw database en verstuurt deze als een fpsl-bestand naar een collega. Dit bestand linkt naar precies die records in uw database en laat de collega ze gelijk aanpassen. De collega moet dan ook beschikken over FileMaker; voor mensen zonder FileMaker kunt u webtoegang aanbieden.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • goede zoekfunctie

  • grafieken

  • soms te eenvoudig en soms te overweldigend

FileMaker is een van de goedkopere databasepakketten, vergelijkbaar met Microsoft Access. Soms is het pakket best overweldigend en soms is het juist te eenvoudig. Hoewel dat niet per definitie 'slecht' betekent, is FileMaker wel een 'databases voor dummies'-pakket. Wie houdt van uitgebreid databaseontwerp, is bij FileMaker aan het verkeerde adres. Als u echter genoeg hebt aan eenvoudige oplossingen voor niet al te grote groepen gebruikers, kunt u prima uit de voeten met FileMaker Pro 11.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten