Downloaden via Usenet op je Synology NAS

© PXimport

Downloaden via Usenet op je Synology NAS

Geplaatst: 4 juli 2019 - 10:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Ronald Smit

Je kunt je Usenet downloads automatisch binnen laten komen op je Synology NAS met Package Center. Hoe dat werkt leggen we je uit.

Heb je een Synology NAS, dan kun je daarop via Package Center - de app store van Synology met grotendeels gratis software - het programma Download Station installeren. Daarmee kun je torrents downloaden, maar ook vanaf Usenet bestanden binnenhalen. Usenet is het aloude discussieplatform dat al heel veel jaren meegaat. Hoewel nooit specifiek voor bestandsoverdracht ontworpen, kan het dat wel. In discussiegroepen met de term Binaries vind je allerlei bestanden. Natuurlijk een hoop illegale rommel, maar ook wel degelijk open source materiaal. Punt is alleen dat handmatig downloaden nauwelijks te doen is. Je moet ten eerste een nieuwsgroepenlezer installeren op je computer. En dan de vele opgesplitste bestandjes samenvoegen tot een geheel. Handiger is al software die dat trucje voor je opknapt. En nog weer veel handiger is het genoemde Download Station dat dit klusje voor je opknapt. Na installatie is echter wel eerste een abonnement nodig op een Usenet-provider. Je eigen provider geeft je mogelijk ook toegang tot nieuwsgroepen, maar vaak dan weer net niet tot de binary-groepen. Een bekende Usenet-provider is bijvoorbeeld XLNed. Je kunt daar kiezen uit diverse abonnementen, waarbij snelheid en de lengte van het abonnement prijsbepalend zijn. Noteer alle gegevens die bij je abonnement horen en log in op je Synology. Start Download Station. Zorg voor een gedeelde map waarin je je downloads straks wilt plaatsen of kies een al bestaande map via Locatie in het menu links. Klik dan - wederom links - op NZB en vul alle gevraagde gegevens in. Dat zijn tenminste de Nieuwsserver, de Nieuwsserverpoort, Gebruikersnaam, Wachtwoord en Bevestig wachtwoord. Achter Het aantal verbindingen per NZB-taak vul je het aantal in dat bij jouw gekozen abonnement hoort. Zet zeker ook de optie Uitsluitend SSL/TLS verbinding toestaan aan, daarmee kan niemand zien wat je downloadt! Tot slot kun je de maximale downloadsnelheid nog beperken, om te voorkomen dat je hele internetverbinding wordt dichtgetrokken tijdens een download-actie. Dat kun je echter ook regelen via de QoS-settings van bijvoorbeeld je router. Klik aan de linkerkant eventueel nog op Automatisch uitpakken en stel de zaken daar naar wens in. Eenmaal ingeschakeld heb je dan meteen de juiste bestanden klaar staan na het downloadproces zonder verdere handelingen! Klik op OK om de instellingen door te voeren.

Zo stel je Synology Download Station in voor gebruik met een Usenet-provider

© PXimport

Op zoek naar bestanden

Usenet-bestanden worden aangeboden via een NZB-bestand. Zo'n NZB-bestand bevat een beschrijving waar alle losse stukjes te vinden zijn. Om bestanden te zoeken en vinden op Usenet, moet je dus een NZB-zoekmachine gebruiken. Er zijn gratis en betaalde exemplaren, waarbij de laatste categorie soms weer net wat meer te bieden heeft. Een gratis exemplaar is bijvoorbeeld http://www.nzbindex.nl/. Zoek naar een term, bijvoorbeeld Ubuntu. Selecteer het bestand of de bestanden die je wilt binnenhalen en klik dan op de knop Download selected. Bewaar het resulterende .nzb-bestand (bijvoorbeeld) even op je bureaublad. Sleep dit bestand vervolgens van daaraf naar het nog openstaande venster van Download Station in je browser. Er opent een nieuw dialoogvenster, klik hierin op OK en de download begint. Voor bezitters van een Android-apparaat kan het een stuk makkelijker. Download de app DS Get van Synology. als je op je Android-apparaat klikt op de downloadknop van nzbindex.nl, kun je die in de betreffende app openen waarna deze automatisch wordt toegevoegd aan de downloadwachtrij. Tot een ruim jaar geleden kon dat ook op iOS-apparaten, maar dat mag niet meer van Apple en dus is de app niet meer te vinden in de app Store. Mocht je 'm ooit echter in het verleden al eens gedownload hebben, dan is DS Get echter nog wel in je aankooplijst terug te vinden en van daaruit alsnog te installeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000