De veelzijdige opties van het Synology Download Station

© PXimport

De veelzijdige opties van het Synology Download Station

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 januari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:59

Maikel Dijkhuizen

Met het Synology Download Station ontwikkelt Synology een eigen applicatie om downloadtaken te verwerken. Naast nzb-bestanden weet deze tool ook raad met torrents en http-downloads. Kortom, een veelzijdig hulpje om een uitgebreide mediacollectie voor je nas te realiseren.

Download Station vereist geen externe pakketbron, want de tool bevindt zich in de lijst met standaard-apps. Je opent dus het Package Center om de installatie in orde te maken. Start de applicatie op vanuit het hoofdmenu en geef aan waar je de downloads wilt onderbrengen. Je maakt indien nodig meteen een nieuwe map aan. De gebruikersomgeving van Download Station verschijnt nu op het scherm. We gaan direct aan de slag!

Klik linksonder op het pictogram met het tandwieltje om de instellingen te openen. Ga naar Automatisch uitpakken en zet vinkjes voor Schakel de Automatisch uitpakken-service in voor Synology NAS-gebruikers om bestanden automatisch uit te pakken en Schakel Automatisch uitpakken in voor gedownloade bestanden. Eventueel bewaar je de uitgepakte bestanden in een specifieke map of DSM maakt op jouw verzoek submappen aan. Verder is de optie Archieven verwijderen na het uitpakken handig, zodat je zelf geen downloadresten hoeft op te ruimen.

Sommige zip- of rar-archieven zijn beveiligd met een wachtwoord. Die kun je eventueel alvast opgeven, waardoor Download Station het archief zonder vertraging uitpakt. Als je een e-mailaccount op je nas hebt ingesteld, stel je via het onderdeel Meldingen optioneel notificaties in. Na een voltooide download of een onverhoopte fout ontvang je dan een mailtje. Wil je liever niet dat de nas continu bestanden downloadt, omdat je overdag de bandbreedte nodig hebt voor andere taken? Klik onder BT/HTTP/FTP/NZB op Algemeen en kies voor Geavanceerde planning. Via Schemaplan stel je een rooster in. Nuttig is dat je de snelheid van bittorrent-verkeer op gezette tijden kunt beperken.

© PXimport

Torrents downloaden

Download Station is prima geschikt om downloadtaken van usenet en bittorrent te verwerken. Bij laatstgenoemd p2p-netwerk stel je gedownloade data automatisch weer beschikbaar aan andere gebruikers van bittorrent. Neem geen risico en download uitsluitend rechtenvrije bestanden. Klik binnen het instellingenscherm op Locatie wanneer je een specifieke map wilt controleren op torrent- en nzb-bestanden. Zodra je zo’n bestand in deze map plaatst, begint het downloadproces vanzelf.

Vink de optie Geladen torrent/NZB-bestand(en) verwijderen aan om overbodige data weg te gooien. Je selecteert vervolgens bij Gecontroleerde map de map waarin je torrents en nzb’tjes bewaart. Klik op BT om eventueel de tcp-poort te wijzigen, al kun je ook de standaardpoort 16881 gebruiken. Belangrijk is dat je hiervoor binnen de instellingen van je router een portforwarding-regel instelt. Verder hanteer je naar eigen inzicht een upload- en downloadlimiet. Tot slot heb je via BT Protocolcodering de mogelijkheid om uitgaand en inkomend bittorrent-verkeer te versleutelen. Selecteer in dat geval de optie Altijd. Sluit het instellingenvenster via OK.

Heb je een geschikt torrentbestand in bezit, dan zet je de Synology-nas direct aan het werk. Overigens heeft Download Station ook een geïntegreerde zoekfunctie om torrentsites af te struinen. Voor het importeren van een torrentbestand klik je bovenaan op het blauwe plusteken, waarna je via Bladeren het bestand selecteert. Indien noodzakelijk vul je voor het uitpakken nog een wachtwoord in. Bevestig met OK / Maken om het downloadproces te starten.

© PXimport

Usenet en app

Zoals je misschien van een reguliere newsreader als SABnzbd gewend bent, geef je ook in Download Station nieuwsserverinstellingen op. Open met het tandwielpictogram de instellingen en navigeer aan de linkerkant naar NZB. Vul nu achtereenvolgens de nieuwsserver, poort en inloggegevens in. Veiligheidshalve vink je de optie Uitsluitend SSL/TLS verbinding toestaan aan en stem je het poortnummer daarop af. Daarnaast bepaal je het aantal verbindingen naar de nieuwsserver. Sluit het venster met OK en voeg via het blauwe plusteken een nzb-bestand toe.

Via de app DS Get bedien je Download Station op afstand. Jammer genoeg is de iOS-versie vorig jaar opgedoekt. De reden hiervoor is dat Apple bepaalde (download)handelingen niet toestaat. Na de installatie van DS Get op een Android-toestel log je simpel in met een zogeheten QuickConnect ID. Heb je die nog niet, dan maak je binnen DSM via Configuratiescherm / QuickConnect een account aan. Gebruik het plusteken om een torrent- of nzb-bestand te laden.

Als alternatief kun je ook een downloadlink opgeven. Zodra je bevestigt met Toevoegen, verschijnt direct het voortgangsvenster met de resterende tijd. Binnen de instellingen van DS Get kun je nog enkele zaken wijzigen, zoals de upload-/downloadlimiet en doellocatie. Ten slotte gebruik je de app om online naar torrents te speuren.

© PXimport

Browserplug-in

Voor Chrome bestaat er een handige browserplug-in, zodat je tijdens surfsessies eenvoudig downloadtaken kunt starten. Bedenk wel dat deze uitbreiding door derden is ontwikkeld, dus Synology biedt zelf geen ondersteuning. Installeer Synology Download Station vanuit de Chrome Web Store. Na de installatie opent er in Chrome een nieuw tabblad. Vul het juiste ip-adres en poortnummer van je nas in. Verder typ je de gebruikersnaam en het wachtwoord in, waarna je met Verbinding testen controleert of Chrome met je nas kan communiceren. Inloggen via een QuickConnect ID is helaas niet mogelijk.

Klik op Bewaar instellingen. De browserplug-in nestelt zich rechtsboven in de werkbalk van Chrome. Je voegt op verschillende manieren downloadopdrachten toe. Open bijvoorbeeld maar eens een YouTube-filmpje en kopieer de url in de adresbalk. Klik op het Download Station-pictogram en daarna op het plusteken. Vervolgens plak je de weblink in het lege veld en download je het filmpje via Voeg toe naar een nas. Voor een succesvolle downloadtaak is het een vereiste dat de Python-applicatie op je nas is geïnstalleerd. Verder kun je downloadtaken vanuit Chrome starten via torrents, nzb’tjes en magnet-links. Gebruik hiervoor het contextmenu onder de rechtermuisknop. Op deze manier kun je overigens ook online afbeeldingen naar je nas sturen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000