Hebben wearables een positief effect op gezondheid?

© CIDimport

Hebben wearables een positief effect op gezondheid?

Geplaatst: 6 januari 2019 - 14:54

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Justin Doornekamp

Fabrikanten van sporthorloges en fitnesstrackers mogen er graag mee pronken dat hun wearables daadwerkelijk een positieve impact hebben op jouw gezondheid en de gezondheidszorg in het algemeen. Maar is dat ook zo?

Het idee dat iets om je pols je gezondheid goed kan doen, is niet ontstaan door de opkomst van slimme horloges en fitnesstrackers. Sterker nog: decennia geleden hadden mensen al armbandjes en geboortestenen, die onder meer eeuwig geluk en gezondheid zouden schenken. Puur placebo-effect.

Gelukkig zijn er genoeg redenen om aan te nemen dat sporthorloges en fitnesstrackers daadwerkelijk een goede bijdrage leveren aan jouw gezondheid, maar ook aan de gezondheidszorg in het algemeen.

Er lopen nog veel onderzoeken of alle beweringen die fabrikanten van wearables maken wel kloppen, maar er zijn zeker enkele trends en ontwikkelingen die nu al een positief effect hebben.

Een verzameling van onderzoeksgegevens

Een van de interessante aspecten van de discussie over het nut van wearables, is dat de gegevens die smartwatches en fitnesstrackers verzamelen nu al bruikbaar zijn voor klinisch onderzoek. Niet alleen kunnen de slimme armbandjes direct gegevens verzamen en analyseren, ze maken het voor onderzoekers ook gemakkelijker om proefpersonen te vinden.

Apple heeft bijvoorbeeld de app ResearchKit uitgebracht, waarmee wetenschappers betrouwbare data kunnen genereren voor medisch onderzoek. “Samen genereren ze een schat aan medische gegevens, op een schaal en met een snelheid die ongekend is”, aldus Apple.

De verwachting is dat deze technologie op termijn veel verder kan verbeteren, met meer proefpersonen en meer gegevens om te analyseren.

© PXimport

Bijstaan van chronische ziekten

Wearables bieden ook veel potentie op het gebied van het monitoren en adresseren van chronische ziektes, waaronder diabetes. Verify, dat voorheen bekend stond als Google’s Life Science, werkt bijvoorbeeld aan een tracker, waarmee diabetici continu hun glucoseniveau in de gaten houden. Door middel van een naaldje in het armbandje en meettechnieken, kunnen er allerlei gegevens naar je mobiele apparaten worden gestuurd.

Meer bewustzijn

Wearables maken je gewoonweg bovendien meer bewust van je gezondheid. Door het dragen van bijvoorbeeld een Fitbit of Apple Watch blijf je continu op de hoogte van je hartslag, je calorieverbruik en beweging. Binnenkort is het zelfs mogelijk je bloeddruk te meten en hartfilmpjes te maken met een wearable. Hierdoor ben je eerder geneigd om op je gezondheid te letten, door net iets meer te bewegen of door afscheid te nemen van enkele slechte gewoontes.

Kortom: er zijn zeker signalen dat er een positieve correlatie is tussen wearables en gezondheid, maar verwacht wordt dat dit verband nog duidelijker gaat worden in de toekomst. De mogelijkheden van fitnesstrackers en sporthorloges voor het verzamelen en analyseren van gegevens zijn alvast veelbelovend.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000