Nas'en met ruimte voor twee schijven zijn energiezuinig, klein en stil. Ze bieden wel tot 20 TB bruto opslagcapaciteit. We hebben de afgelopen tijd zes modellen getest, op zoek naar de beste 2bay-nas.

De nieuwste generatie harde schijven gaan tot 10 TB. Dat betekent dat je in een 2bay-nas 20 TB bruto opslagruimte kwijt kunt. Dat is véél voor een apparaatje dat doorgaans niet veel groter is dan een kloeke paperback. Deze kleine servers draaien dezelfde krachtige software als hun soortgenoten met vier, zes of méér schijfsleuven. Voor veel gebruikers is een 2bay-nas daarom ruim voldoende. In deze test beoordelen we de wat krachtigere exemplaren die dankzij recente dual- of zelfs quadcore-processoren geschikt zijn voor allerlei servertaken, niet alleen de klassieke back-up- en opslagfuncties.

Een moderne nas is een centrale server die dienst kan doen als mediaspeler- en streamer, downloadserver, web- en databaseserver, e-mailserver of videobewakingsserver. Deze en veel meer andere functies zijn inbegrepen in de aankoopprijs. Voor een beperkt aantal functies moet je soms bijbetalen. Dat is met name het geval als je de nas als videobewakingsserver wil inzetten: vaak zijn maar één of twee cameralicenties inbegrepen in de aankoopprijs.

De wat duurdere 2bay-nas’en kun je trouwens vaak uitbreiden met een module voor extra schijven of koppelen aan een tweede nas van hetzelfde merk. Op die manier zijn ze meer toekomstbestendig dan ooit tevoren.

We testen zes nas’en met plaats voor twee schijven, die voldoende snel zijn om er ook 4K-video mee te streamen. We kijken niet alleen naar de snelheid, die trouwens sowieso vooral afhangt van de geïnstalleerde schijven, maar ook en vooral naar de mogelijkheden en functionaliteit van deze kleine centrale servertjes. Een nas is vandaag zoveel méér dan een centrale opslagruimte voor al je bestanden; hij vormt het hart van elk modern thuisnetwerk. We gaan in dit artikel op zoek naar de nas die deze ambitie het meest waar maakt.

© PXimport

Asustor AS6302T

© PXimport

Deze kleine metalen nas heeft een Intel Celeron J Series-processor. Beide metalen schijfsleuven zijn niet afsluitbaar met een slot. Je monteert er 2,5- of 3,5-inch sata-schijven in met behulp van meegeleverde duimschroefjes. De AS6302T is ruim voorzien van poorten. Eén van de vier usb3.0-poorten is een kleine type c-poort. De usb-poort op de voorkant ondersteunt het met één knopdruk back-uppen van een aangesloten externe schijf of stick.

Via usb kun je bijvoorbeeld ook een usb-dac van Asus of een usb-speaker aansluiten. Met behulp van de SoundsGood-app gebruik je deze nas dan als high-end digitale muziekspeler. De hdmi 2.0-poort op de achterkant ondersteunt 4K-video en wordt geflankeerd door een aparte optische digitale geluidsuitgang. Bediening met een ir-afstandsbediening is mogelijk, maar die is niet inbegrepen.

De AS6302T is krachtig genoeg om een niet-ondersteund oorspronkelijk videoformaat tot 1080p-resolutie tijdens het streamen om te zetten in een compatibel videoformaat (‘transcoderen’).

De installatiewizard laat je de keuze tussen installatie met één klik of handmatig, waarbij je stap voor stap keuzes maakt. De standaardinstelling ‘Maximale ruimte’ creëert een raid0-volume. Dat levert veel capaciteit op, maar is heel onveilig: als één schijf stuk gaat, zijn je gegevens weg. Wij hebben deze nas zoals alle andere getest in het veiligere raid1, te kiezen via de instelling ‘Gebalanceerd’. Dan verlies je wel de helft van de totale capaciteit, maar als één schijf stuk gaat kun je je gegevens herstellen door die gewoon te vervangen.

De setupprocedure duurt niet langer dan enkele minuten, maar het synchroniseren van het raid-volume vergt uiteraard méér tijd. Intussen kun je de nas wel al op lagere snelheid benaderen. De desktop-achtige ADM-beheerinterface doet wat denken aan die van Qnap en Synology, maar is niet multitasking. De mogelijkheden zijn erg uitgebreid en vul je nog aan met apps, al zijn er dat wel wat minder dan bij die bekendere nas-merken. Maar alle belangrijke apps zijn van de partij.

Asustor AS6302T

Prijs: € 388,-
Website: asustor.com7Score70

 • Pluspunten

 • Bouwkwaliteit

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • Aparte digitale geluidsuitgang

 • Minpunten

 • Geen schermpje

 • Niet afsluitbaar

Netgear ReadyNAS RN422

© PXimport

De RN422 is een wat luxere, op recente Intel Atom C Series gebaseerde nas uit Netgear’s zakelijke gamma die zowel leeg als gevuld met harde schijven tot 12 TB verkocht wordt. Wij testen de lege versie. Onmiddellijk valt de uitstekende bouwkwaliteit op, die overigens wel bijdraagt aan het vrij hoge gewicht. Zelfs de schijflades zijn van stevig metaal vervaardigd. Ze gaan schuil achter een niet-afsluitbaar klepje waarin een tweeregelig lcd-scherm is verwerkt.

Met behulp van vijf blauw oplichtende navigatieknoppen blader je snel door de statusboodschappen. De knoppen lichten pas op wanneer je erop drukt. Via het lcd-scherm vind je eenvoudig het toegewezen ip-adres, al kan dit ook met het Negear RAIDar-hulpprogramma. Met de knoppen start je verder een back-uptaak die automatisch de inhoud van een aangesloten usb-schijf naar de nas kopieert. De RN422 heeft twee snelle usb 3.0-poorten, één voorop en één achterop. Achterop zijn er twee gigabit-ethernetpoorten en een eSata-aansluiting voor een apart verkrijgbare expansiemodule met ruimte voor vijf extra schijven.

Een externe sata-schijf past er uiteraard ook op. Schijven installeren kan zonder schroeven, behalve als het 2,5inch-exemplaren zijn. De RN422 werkt met hetzelfde op Linux gebaseerde, uitgebreide ReadyNAS-besturingssysteem als de grotere nas’en van Netgear. Dat start met een eenvoudige wizard voor de basisinstellingen, maar verplicht je helaas niet om een uniek admin-wachtwoord te kiezen. De ReadyNAS-interface werd opgefrist en heeft nu dezelfde desktop-achtige werking als bij de andere fabrikanten. De standaardfuncties breid je uit met een brede waaier aan apps.

Netgear ReadyNAS RN422

Prijs: € 594,-
Website: netgear.bl9Score90

 • Pluspunten

 • Bouwkwaliteit

 • Vijf jaar garantie

 • Uitbreidbaar

 • Minpunten

 • Duur

 • Zwaar

 • Niet afsluitbaar

QNAP TS-251A

© PXimport

De op Intel dualcore Celeron N Series-gebaseerde TS-251A bestaat ook in een verder identieke variant met vier schijfsleuven (TS-451A) en is de eerste Qnap-nas met een usb3.0-micro-b-poort op de voorkant. Daarmee verbind je deze nas direct met een computer zonder netwerkverbinding. Hij werkt dan als externe schijf met een toegangssnelheid van rond de 100 MB/s. Het rechtenbeheer is ook via deze poort van de partij, zodat onbevoegden niet zomaar bij je bestanden kunnen. De noodzakelijke usb3.0-kabel wordt echter niet meegeleverd.

Het is een erg compacte, vrij lichte nas die volledig uit wit kunststof bestaat. De twee niet-afsluitbare schijfsledes hebben geen snel bevestigingssysteem voor 3,5inch-schijven: die moet je net zoals 2,5inch-exemplaren in de slede vastschroeven met behulp van meegeleverde schroefjes. Vooraan is er ook nog een gewone usb 3.0-poort en bijbehorende back-upknop waarmee je snel gegevens van een externe schijf naar de nas kopieert. Dat kan overigens ook vanaf een geheugenkaartje dat je in de sd-cardsleuf steekt. Achteraan vind je twee extra usb 3.0-poorten, een hdmi1.4b-videopoort die 4K video met 30 fps uitvoert en analoge audio in- en uitgangen.

Een compacte infrarood-afstandsbediening maakt van deze kleine nas een compleet multimedia-apparaat, dat dankzij de OceanKTV-app en analoge 3,5mm-microfooningang zelfs voor karaoke kan worden gebruikt. Sluit je een computerscherm, usb-muis en usb-toetsenbord aan dan kun je het apparaat ook als Ubuntu-gebaseerde pc gebruiken (‘Qnap Linux Station’). Het standaardmodel heeft 2 GB ram, maar wij testen de variant met 4 GB ram.

De firmware kan op drie manieren worden geïnstalleerd: via de cloud, met behulp van de ‘cloud key’ die je op de zijkant van de nas vindt, via Qfinder Pro-software, lokaal door een scherm op de hdmi-poort en een usb-toetsenbord op de usb-poort aan te sluiten, of via de USB QuickAccess-poort. Heb je geen usb-toetsenbord dan kun je ook de meegeleverde afstandsbediening gebruiken, maar dat werkt uiteraard omslachtig.

De cloudinstallatie is veruit het gemakkelijkst, dus die hebben wij gekozen. De slimme installatiegids vraagt je vóór het starten te kiezen voor thuis- of zakelijk gebruik. Kies je thuisgebruik, dan worden verschillende multimedia-apps geïnstalleerd die bij zakelijk gebruik worden genegeerd. Je moet verplicht een uniek wachtwoord instellen voor de beheerder.

Het op Linux gebaseerde QTS nas-besturingssysteem hebben we al eerder beschreven. Het is zeer uitgebreid en behoort samen met Synology DSM tot het beste wat er op nas-gebied te vinden is.

De keuze aan apps is overweldigend. Bovendien voegt Qnap constant nieuwe mogelijkheden toe. Nieuw is bijvoorbeeld Qsirch, een zoekmachine die natuurlijke taal verstaat en waarmee je snel alles op je nas terugvindt. De nas transcodeert in hardware 4K- of 1080p-video’s on-the-fly of offline (via een bewaakte videomap). Behalve met één usb3.0-expansiemodule van vijf of acht schijven kun je de opslagruimte ook uitbreiden met behulp van een tweede Qnap-nas en ‘Virtual jbod’ (vjbod).

QNAP TS-251A

Prijs: € 373,-
Website: qnap.com8Score80

 • Pluspunten

 • Betaalbaar

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • 4K-transcodering

 • Minpunten

 • Van kunststof

 • Geen snelle bevestiging hdd’s

 • Niet afsluitbaar

QNAP TS-253B

© PXimport

De op Intel quadcore-Celeron J Series gebaseerde TS-252B, die eveneens verkrijgbaar is met vier schijfposities (TS-452B), heeft ondanks zijn kleine afmetingen toch een piepklein, tweeregelig monochroom oled-scherm voor statusboodschappen, die ook nog eens via een interne luidspreker voorgelezen worden door een synthetische vrouwenstem. Beide opties kun je in het beheer uitschakelen. Je kunt 3,5inch-schijven zonder schroeven monteren.

De schijven gaan schuil achter een verwijderbare klep. Ook hier is de volledige buitenkant van zwarte kunststof gemaakt, met een blauw kleuraccent vooraan. De aansluitingen zijn identiek aan de TS-251A, maar er is achteraan wel een tweede hdmi1.4b-poort, beide met 4K-ondersteuning. Ook heeft deze kleine nas achteraan vier in plaats van twee usb3.0-type-a-poorten en twee microfooningangen, zodat je in duet kunt karaoken. De QuickAccess-poort vooraan, waarmee je deze nas als externe schijf gebruikt, is van het type usb-c; voor een kabel moet je zelf zorgen.

Intern is er plaats voor een pci-e-insteekkaart. Daarin past naar keuze een Qnap QM2-uitbreidingskaart met m.2ssd-cache en 10GbE-netwerkconnectiviteit, een draadloze pci-e-adapter of een usb3.1-10GbE-netwerkkaart met één of twee poorten. Een infrarood-afstandsbediening wordt meegeleverd. Deze nas is verkrijgbaar met 4 GB ram, maar wij testen de iets duurdere variant met 8 GB. Ingebruikname en werking zijn verder identiek aan de TS-251A. Ook de expansiemodule UX-500P en UX-800P kun je met deze nas combineren.

QNAP TS-253B

Prijs: € 670,-
Website: qnap.com10Score100

 • Pluspunten

 • Statusscherm

 • Uitgebreide mogelijkheden

 • 4K-transcodering

 • Minpunten

 • Van kunststof

 • Niet afsluitbaar

 • Duur

Synology DiskStation DS716+II

© PXimport

Dit is de derde Intel Celeron N Series-nas in deze test. Synology gebruikt net zoals Thecus een quadcore-versie, tegenover de dualcore-variant in de Qnap TS-251A. Voor gewone kopieer- en bestandstaken maakt dat niet zoveel uit. Integendeel zelfs, want die handelt de nas van Qnap sneller af dan die van Synology. Dat heeft te maken met het geïnstalleerde geheugen. De DS716+II heeft 2 GB ram en dat kun je niet uitbreiden.

De geteste TS-251A komt met 4 GB ram, dat je tot 16 GB kunt uitbreiden. Voor enkele geavanceerde functies maken de extra processorkernen overigens wel een verschil. De nas van Synology verhapstukt bijvoorbeeld iets meer gelijktijdige vpn- en cameraverbindingen dan die van Qnap. Ook kan deze meer 4K-videoformaten dan alleen h.264 transcoderen naar andere resoluties en formaten.

Deze nas is volledig van metaal vervaardigd, met uitzondering van de kunststof-schijfsleuven. Die hebben een snel bevestigingssysteem voor 3,5inch-schijven. De sleuven kun je vastzetten zodat ze niet per ongeluk openspringen, maar niet echt afsluiten met een unieke sleutel zoals bijvoorbeeld wel kan bij de nas van Thecus. De DS716+II heeft drie usb3.0-poorten, waarvan één zich vooraan bevindt, samen met een kopieerknop.

Op de eSata-poort achteraan past een optionele uitbreidingsmodule met ruimte voor vijf extra schijven. Met twee van deze nas’en creëer je bovendien eenvoudig een ‘failover systeem’, waarbij de tweede nas onzichtbaar alle gegevens van de eerste synchroniseert en bij uitval direct de werking ervan overneemt zonder dat de eindgebruiker dit merkt. Er zit geen lcd-scherm op, alleen leds. Maar het ip-adres vind je eenvoudig terug via Synology Assistant.

Daarna is de wizard-gestuurde ingebruikname een fluitje van een cent. Het op Linux gebaseerde DSM (DiskStation Manager)-besturingssysteem heeft een desktopachtige vensterinterface. Het kan meerdere taken tegelijk uitvoeren, net zoals een desktopbesturingssysteem. De web-interface werkt naadloos met mobiele browsers en is dus zonder meer toegankelijk op een tablet of smartphone, al heeft Synology ook de nodige mobiele apps hiervoor. Via packages breid je de functionaliteit fors uit.

Synology DiskStation DS716+II

Prijs: € 472,-
Website: synology.com7Score70

 • Pluspunten

 • Gebruiksvriendelijk en uitgebreid OS

 • Veel apps

 • 4K-transcodering

 • Minpunten

 • Geen schermpje

 • Niet afsluitbaar

 • Hoge prijs

Thecus N2810PRO

© PXimport

Deze kleine, vrij zware, volledig metalen nas heeft als enige in deze test afsluitbare sledes. Gewone 3,5inch-schijven zijn snel te bevestigen. De N2810PRO gebruikt dezelfde quadcore-Intel Celeron N Series cpu als de Synology DS716+II. Achteraan is er niet alleen een hdmi1.4b-, maar ook een DisplayPort1.1a-videouitgang, naast een digitale optische s/pdif-audio-uitgang. Koppel je een usb-toetsenbord en -muis aan deze nas, dan creëer je een Linux-pc met X-Windows desktop.

Met de gebundelde Acronis Backup Software maak je in één beweging bestands- en imageback-ups van al je pc’s. Thecus is de enige fabrikant die dit gratis meelevert. Ook volledig gratis is de videobewakingsserver. Die is gebaseerd op opensource-software en je mag zoveel camera’s aansluiten als de nas fysiek aankan.

Met behulp van het Thecus Setup Utility spoor je deze nas op in je thuisnetwerk, wijzig je eventueel de netwerkconfiguratie en start je het webbeheer. Deze nas heeft af-fabriek een vast ip-adres (192.168.1.100). Bij de eerste login (met admin/admin) dien je verplicht een uniek beheerderwachtwoord te kiezen. Je komt direct in de ThecusOS desktop terecht. Van een wizard is geen sprake en het Nederlands wordt niet ondersteund.

Kies je het ‘Disk & Raid’-pictogram dan start wel spontaan ‘Raid Manager Create’, zodat je een volume kunt creëren. ThecusOS ondersteunt vier verschillende bestandssystemen (ext3, XFS, ext4 en btrfs); wij testen deze nas in btrfs. Vink je de ‘Quick Raid’-optie aan dan is het volume in enkele minuten klaar en gezond. Er wordt dan geen controle op uitgevoerd. Dat is alleen een goed idee als je splinternieuwe, lege schijven gebruikt, maar het bespaart je dan wel véél tijd. Thecus heeft geen uitbreidingsmodules voor deze nas, maar je kunt met de nieuwste firmware wel een volume uitbreiden naar of combineren met een tweede Thecus-nas via de nieuwe ‘Scale Out’-functie.

Een eigenaardigheidje is dat je poortaggregatie niet kunt gebruiken in combinatie met automatische adrestoewijzing via dhcp: je moet de ipv4- of ipv6-instellingen handmatig uitvoeren via het setup-hulpprogramma of de beheerinterface. Lastig is dat de volledige nas opnieuw moet starten bij elke kleine ip-wijziging, een proces dat ruim twee minuten in beslag neemt.

Thecus N2810PRO

Prijs: € 410,-
Website: thecus.com7Score70

 • Pluspunten

 • Uitstekende bouwkwaliteit

 • Quick Raid versnelt ingebruikname

 • Videobewaking gratis

 • Minpunten

 • Configuratie niet voor beginners

 • Herstarten nodig bij elke netwerkwijziging

 • Geen Nederlands

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000