BLOG: Moet PCM publiceren over Tim Cooks coming out?

In de toekomst willen we jullie als lezers graag meer inzicht geven in onze redactionele keuzes. Waarom schrijven we ergens wel over, of waarom juist niet? Uiteraard gaan we daarover graag met jullie in discussie, via de comments of via Facebook. We beginnen met een ethische kwestie: moet PCMweb publiceren dat TIm Cook homo is?

Groot nieuws vorige week: Tim Cook, de ceo van Apple, is uit de kast gekomen. De topman van één van 's werelds grootste en machtigste bedrijven komt er openlijk voor uit homo te zijn, en de media spraken er lof van. Overal was de brief die de topman publiceerde in Business Week te lezen, maar op onze redactie zaten we vooral met een dilemma: Moeten we hier over schrijven of niet?

To news or not to news?

Wij schrijven dag in, dag uit over alles in de tech-wereld. Niet alleen over de nieuwste producten en leukste gadgets, maar ook over de industrie, en daar viel het nieuws van Cooks coming-out ook onder. Toch kwamen we er na een korte rondgang op de redactie achter dat niemand dit bericht nieuwswaardig vond. Ook op Facebook waren onze lezers unaniem: "Iemands seksualiteit is niet van invloed op zijn prestaties."

Conservatief Amerika

Dat klopt, natuurlijk is dat niet relevant. Als homo's écht getolereerd zouden worden, zou de coming out van Cook geen nieuws zijn, maar de treurige realiteit is dat het dat wel is - zeker in het conservatieve Amerika. Daar hebben veel mensen nog moeite met homoseksualiteit, dus is het wel degelijk nieuwswaardig dat één van de belangrijkste topmannen homo is.

Hoop

Omdat Tim Cook openlijk homo is, kan hij veel betekenen voor de homoemancipatie in Amerika. Immers, als duidelijk is dat je ondanks je seksualiteit toch topman van een bedrijf als Apple kan worden, dan geeft dat hoop voor jongeren die niet voor zichzelf uit durven komen.

Invloedrijk

De tech-wereld is anno 2014 zo groot dat bedrijven als Apple, Google en Facebook tot de grootste ter wereld behoren. De tech-reuzen zijn de grootste en machtigste van de moderne tijd, en topmannen als Cook, maar ook Steve Jobs, Mark Zuckerberg, en Sergey Brin en Larry Page zijn publiekslievelingen geworden wiens invloed op de cultuur gigantisch en niet te onderschatten is.

Waarom wij niet berichten over Cook

Zo sec bekeken is Tim Cooks coming-out wel degelijk nieuws. Toch hebben we besloten het nieuws niet te publiceren. In de eerste plaats omdat we ook wel weten dat nieuws als dit overal te lezen is, en dat wij er weinig aan kunnen toevoegen. Maar de keus was vooral moreel. Want we wonen in Nederland, en daar is homoseksualiteit gewoon geaccepteerd (op wat nare uitzonderingen na). Als wij het nieuws over Tim Cook brengen, dan geven we een signaal: dat homoseksualiteit nog steeds iets nieuwswaardigs is, iets unieks, iets nieuws dat verteld moet worden als een noviteit. En dat willen we niet. Want in Nederland moet het helemaal niet vreemd zijn om uit de kast te komen, en wij willen het niet doen overkomen alsof het dat wel is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000