Bijna 3,000 iOS-apps ontdekt die malware via advertenties verspreidden

Bijna 3,000 iOS-apps maken gebruik van een lekkend advertentienetwerk waardoor persoonlijke informatie te stelen is. Voor zover bekend is het netwerk nog niet uitgebuit door hackers, en is het lek inmiddels gedicht.

De ontdekking werd gedaan door beveiligingsbedrijf FireEye. Dat ontdekte een advertentienetwerk dat werd gebruikt door apps om ads te tonen, waarin een groot gat zat.

Data stelen

Met dat gat was het mogelijk om screenshots te maken van een telefoon, maar ook om persoonlijke bestanden te stelen zoals foto's. Ook was het mogelijk andere apps te installeren op een iOS-apparaat, waarmee nóg meer informatie kon worden gestolen.

Aangepast

Nadat het lek werd gevonden heeft FireEye contact opgenomen met Apple. Dat heeft een aantal van de apps inmiddels verwijderd, maar nog niet allemaal. Ook de app-ontwikkelaars zelf moeten hun apps updaten door gebruik te maken van een ander advertentienetwerk. Voor zover bekend heeft geen enkele app het lek ook daadwerkelijk uitgebuit.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000