🚨 Hoe veilig ben jíj eigenlijk online?

© Kob | Thaweerat

🚨 Hoe veilig ben jíj eigenlijk online?

Geplaatst: 30 april 2024 - 17:24

Partnerredactie

Identiteitsfraude, gehackte bankrekeningen, malware, sms-oplichting: steeds meer mensen zijn zich bewust van digitale dreigingen en maken zich daar zorgen over. Toch neemt een grote groep geen maatregelen om zich tegen de risico's te beschermen. Hoe zit dat eigenlijk met jou – en wat kun je wél doen om online zo veilig mogelijk te blijven?

Partnerbijdrage - In samenwerking met Bitdefender

Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen zich weliswaar bewust zijn van alle digitale dreigingen die er dagelijks op ons afkomen, maar dat ze toch nog vaak nonchalant omgaan met hun wachtwoorden. Ook beschermen ze hun smartphones niet (of niet goed genoeg) bij gevoelige handelingen zoals digitaal betalen of het invoeren van persoonlijke gegevens. Bovendien nemen ze vaak geen maatregelen om hun privacy goed te beschermen wanneer ze online gaan.

Digitale dreigingen? Hierover maken we ons de meeste zorgen:

🔺 Bijna de helft van de ondervraagden is bang dat cybercriminelen inbreken op de bankrekening of dat er creditcardgegevens en andere financiële informatie gestolen wordt.
🔺Ruim één op de zes ondervraagden maakt zich zorgen over diefstal van identiteitsgegevens.
🔺Bijna driekwart van de ondervraagden heeft zorgen over de online veiligheid van kinderen.
🔺De overgrote meerderheid is bezorgd over de gevolgen van AI (kunstmatige intelligentie) voor digitale veiligheid en privacy.
🔺Een nieuw fenomeen is doxing. Hiervan is sprake wanneer iemand je privé-gegevens online onthult, vaak met het doel je te bedreigen, te intimideren of te beschadigen. De helft van de ondervraagden maakt zich hier zorgen over.
🔺Tot slot werd aan de deelnemers van het onderzoek gevraagd of ze dachten dat zij een doelwit vormen voor hackers. Ondanks alle zorgen over online veiligheid denkt driekwart van de ondervraagden geen doelwit te zijn.

Wachtwoorden, beveiliging en VPN

Hieronder gaan we per thema wat dieper in op de uitkomsten van het onderzoek. We geven ook meteen tips over hoe je zelf je online veiligheid op dat gebied kunt vergroten.

Wachtwoorden

De meeste ondervraagden hebben gemiddeld tussen de vijf en de tien online accounts. Eenderde van de ondervraagden gebruikt hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Slechts een kleine groep, net iets meer dan één op de vijf, werkt met een wachtwoordmanager.

De onderzoekers denken dat mensen bij het beantwoorden van vragen over hun wachtwoordgebruik vooral díe accounts in gedachten hadden die ze regelmatig gebruiken. Denk daarbij aan accounts van socialke media, streamingdiensten en dergelijke. Maar de kans is groot dat het werkelijke aantal accounts wel eens flink hoger kan zijn. Want we maken allemaal wel eens (of vaak) een account aan bij een webshop of online dienst waar we even één dingetje willen kopen, of één ding moeten regelen. Omdat we zulke accounts daarna eigenlijk niet meer gebruiken of verwijderen, blijven die ‘vergeten accounts’ nog jaren bestaan. Cybercriminelen doorbreken dagelijks ergens de beveiliging, waarbij het ze lukt om grote hoeveelheden data te stelen. De vergeten accounts vormen dan een extra risico, zeker wanneer je hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts gebruikt.

Digitaal leven

© Wutzkoh

💡 Wat kun je zelf doen?

Een wachtwoordmanager is een handig hulpmiddel dat je helpt om voor elke website en elk account een uniek en sterk wachtwoord te gebruiken. Het enige wat je moet onthouden is één hoofdwachtwoord. Zorg ervoor dat je een wachtwoordmanager kiest die sterke encryptie gebruikt, om de veiligheid van je gegevens te waarborgen. Installeer dezelfde wachtwoordmanager op al je apparaten.

Beveiligingspakket

Ruim de helft van de ondervraagden gebruikt de telefoon voor gevoelige transacties. Opvallend is dat een bijna net zo veel mensen geen beveiligingspakket op hun telefoon hebben. Vaak is dat omdat men denkt dat de telefoon al veilig genoeg is, maar er zijn ook veel mensen die niet eens wéten dat er speciale beveiliging voor smartphones bestaat. Uit het onderzoekt blijkt ook dat Androidgebruikers vaker voor een beveiligingspakket kiezen dan mensen met een iPhone.

💡 Wat kun je zelf doen?

Installeer een goed beveiligingspakket. Met de nadruk op goed: want dat doet meer voor je telefoon dan alleen malware tegenhouden. Een pakket als Bitdefender Premium Security Plus waarschuwt bijvoorbeeld ook bij phishing en houdt stiekeme opnames met je camera en microfoon tegen.

VPN

Een VPN (de afkorting staat voor Virtual Private Network) beschermt tegen het afluisteren van het netwerkverkeer. Wil je buitenshuis openbare wifi gebruiken (bijvoorbeeld in een restaurant, op de camping of in de trein), dan is het veiliger om dat via VPN te doen. Je weet tenslotte nooit wie er nog meer op het netwerk zit. Toch gebruikt bijna de helft van de ondervraagden geen VPN. Ook opvallend: wie wel een VPN gebruikt doet dat soms niet vanuit veiligheidsoogpunt, maar bijvoorbeeld om geoblocking te omzeilen. Een VPN verbergt namelijk je ip-adres, waardoor je privacy verhoogd wordt.

💡 Wat kun je zelf doen?

Een VPN gebruiken. Zorg wel dat je een betrouwbare VPN-aanbieder kiest die je privacy respecteer – want privacy is nou net waar het allemaal om draait!

Altijd op je smartphone

© Fernando Campos Villafaina

Iedereen kan slachtoffer worden

Cybercriminelen zijn onverbiddelijk. Met geavanceerde tools voeren zij 24 uur per dag geautomatiseerde aanvallen uit. Lukt het om gevoelige gegevens te phishen of in te breken, dan slaan zij toe. Denk niet dat het jou niet zal overkomen, iedereen kan slachtoffer worden.

Compleet pakket

De makkelijkste en goedkoopste manier om je online beveiliging te verhogen is door te kiezen voor Bitdefender Premium Security. Dit bevat alles wat je nodig hebt voor je digitale beveiliging, inclusief bescherming van je apparaten, anti-phishing, een be-trouwbare wachtwoordmanager, e-mailbescherming, identiteitsbescherming en een VPN.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten