AMD's Radeon RX 480 is goed nieuws voor AMD én virtual reality

AMD kwam dit jaar op Computex met de grootste verrassing: Een videokaart die perfect geschikt is voor virtual reality en net zo snel is als de bestaande high-end-kaarten, maar voor de helft van de prijs. De AMD RX 780 zou wel eens heel belangrijk kunnen worden voor de toekomst van GPU's.

De Radeon RX 480 is de eerste kaart uit de nieuwe Polaris-generatie, en hoewel het apparaat minder rekensnelheid heeft dan de high-end concurrent van Nvidia is de nieuwe Radeon wel een heel geduchte concurrent.
 

Prijs

Het is vooral de prijs die de RX 480 zo interessant maakt. De GPU kost namelijk maar 199 dollar, omgerekend zo'n 150 euro. Dat is een factor 5 goedkoper dan de GTX 1080, het nieuwe vlaggenschip van Nvidia die vorige maand werd uitgebracht. En ondanks dat de RX 480 in zijn eentje niet kan wedijveren met de 1080 (het is eerder een concurrent van Nvidia's GTX 970) heeft AMD een extra troef in handen: Je kunt gewoon 2 RX's gebruiken.

Door een dubbele gpu te plaatsen verdubbel je de kracht van de RX 480, waardoor de prestaties die van de GTX 1080 makkelijk inhalen. Dat kost je dan slechts € 400,-, nog steeds de helft van wat Nvidia's nieuwe kaart kost. We hoeven niet te vertellen hoe aantrekkelijk dat is...
 

Virtual reality

Vooral virtual reality-technologie kan grote sprongen gaan maken met de nieuwe gpu. Nu is high-end virtual reality (zoals de Oculus Rift en de HTC Vive) nog onbetaalbaar omdat je er naast het apparaat zelf ook een dure pc voor nodig hebt met de nieuwste graphics-kaart. Je moet namelijk een kaart hebben van minimaal € 600,- voor je überhaupt met de Rift aan de gang kunt. Daarmee blijft VR vooral een applicatie voor serieuze gamers, terwijl de RX 480 ook voor doorsnee gebruikers een prima aankoop is.
 

Concurrentiepositie

Het nieuwe apparaat is ook een stap in de goede richting voor AMD, dat de laatste jaren zeker op grafische-kaart-gebied steeds verder achterop kwam te liggen op Nvidia. Dat heeft weliswaar onlangs nog de GTX 1080 uitgebracht, maar moet nu wel met een antwoord komen op AMD's gpu.

Waarschijnlijk wordt dat de GTX 1060, waarover al een tijdje geruchten rondgaan. Als de uitgelekte specificaties van de 1060 kloppen, valt dat apparaat ergens tussen de GTX 960 en 970, wat weer de concurrenten zijn van de (enkele) RX 480. Maar aangezien de 1060 waarschijnlijk een stuk duurder uitvalt dan de RX 480, heeft AMD op dat gebied de komende maanden nog een voorsprong op het normaal dominerende Nvidia.
 

Valkuilen

Toch is het succes van AMD nog lang niet verzekerd van succes. Sowieso zijn er nog geen benchmarks binnen van de RX 480, dus weet niemand nog precies hoe de gpu zich straks gedraagt.

We hopen de RX 480 snel binnen te krijgen zodat we er zelf mee aan de gang gaan. Daar lees je uiteraard snel meer over!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000