Op vakantie? Vergeet niet je slimme apparaten te updaten!

© Kitreel - stock.adobe.com

Op vakantie? Vergeet niet je slimme apparaten te updaten!

Geplaatst: 4 juli 2024 - 07:57

Redactie ID.nl

Stel je voor: je ligt lekker aan het strand en opeens krijg je een melding dat je beveiligingscamera thuis gek doet. Of je slimme verlichting weigert aan te springen, waardoor het lijkt alsof er niemand thuis is. Dááág zorgeloze vakantie. Had je nou maar je slimme apparaten geüpdatet voor vertrek …

Door je smart apparaten regelmatig te updaten, verklein je de kans dat dergelijke dingen gebeuren. Maar hoewel inmiddels bijna iedere Nederlanden (acht op de tien) één of meer slimme apparaten zoals een slimme deurbel, smart-tv of slimme verlichting heeft, gaat het met het updaten daarvan niet zo goed. En dat terwijl we het wél gewend zijn om regelmatig onze smartphones en computers te updaten...

Vier op de tien Nederlanders nemen een nieuw slim apparaat in gebruik zonder het direct te updaten. Een derde van de gebruikers zegt hun slimme spullen al meer dan een jaar niet te hebben gecheckt op updates. Sterker nog: er zijn ook best veel gebruikers die dat nog nóóit gedaan hebben, blijkt uit het onderzoek, waarvoor in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken 1925 Nederlanders zijn ondervraagd.

Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de TU Eindhoven, legt uit waarom updates zo belangrijk zijn: "Je slimme apparaten kunnen 'domme dingen' doen als ze niet up-to-date zijn. Denk aan valse alarmen, slimme sloten die haperen of zelfs cybercriminelen die via je router binnendringen. Dat wil je echt niet als je ver weg bent!"

0

Powered by

logo

Ook interessant: Dingdong: slimme deurbel ophangen en aansluiten doe je gewoon zelf

Updaten dus – maar hoe vaak en hoe?

Om veilig en zorgeloos op vakantie te kunnen gaan, is het belangrijk om slimme apparaten regelmatig, en in ieder geval voor vertrek, te updaten. Houd daarvoor onderstaande checklist aan.

✅ 1. Doe een update-check een week voor je vertrekt. Loop al je slimme apparaten even langs en kijk of er updates klaarstaan. Wil je weten hoe slim jouw huis is? Doe dan de Huis IQ Test.
✅ 2. Zet automatische updates aan waar mogelijk. Wel zo makkelijk!
✅ 3. Geen automatische updates? Maak er dan een gewoonte van om elke drie maanden je apparaten te checken. Zet het in je agenda, dan vergeet je het niet.
✅ 4. Heb je net een nieuwe slimme deurbel of ander smart device gekocht? Update 'm meteen, ook al is-ie splinternieuw. En stel ‘automatisch updaten’ in als dat mogelijk is.

Op vakantie? Vergeet niet je slimme apparaten te updaten!-OOakFHvVTmyvFokll8klFw

De Huis IQ Test laat zien hoe goed jouw slimme huis op orde is.

Wil je meer weten over het updaten van je slimme apparaten? Kijk dan eens op doejeupdates.nl. Daar vind je onder andere uitleg over hoe je je slimme apparaten kunt updaten en welke apparaten regelmatig doelwit zijn van hackers. Fijne vakantie!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten