Offline spraakbediening Home Assistant in aantocht

Offline spraakbediening Home Assistant in aantocht

Geplaatst: 14 november 2022 - 14:00

Aangepast: 13 december 2023 - 15:32

Mark Gamble

Er komt een integratie van de offline opensource-spraakassistent Rhasspy in Home Assistant, waardoor het in de nabije toekomst mogelijk wordt spraakcommando's aan het systeem door te geven, zonder dat je daarvoor online hoeft te zijn.

Rhasspy is een vrijetijdsproject van ontwikkelaar Michael Hansen. Hij gaat vanaf eind november aan de slag bij Nabu Casa (het bedrijf achter Home Assistant) en neemt zijn zelf-ontwikkelde product en de kennis die hij hiermee heeft opgebouwd, mee naar het thuisautomatiserings-softwarebedrijf.

Sneller commando's herkennen

Met de integratie van Rhasspy in het Home Assistant-ecosysteem wordt het straks makkelijker om spraakcommando's door te geven, zoals 'Lampen uit in de woonkamer' zonder dat je zo'n spraakcommando hoeft te configureren. Nu moet je in Home Assistant nog acties koppelen aan spraakcommando's, maar dankzij de integratie van Rhassby herkent het systeem de commando's automatisch en zal de daaraan gekoppelde actie voor je uitvoeren.

Alle commando's voer je bovendien offline uit: de database met geaccepteerde en herkende commando's staat lokaal, waardoor de opdrachten sneller uitgevoerd kunnen worden omdat er geen controle via aan webserver plaatsvindt. Ook voor gebruikers die zich zorgen maken over hun privacy is het offline uitvoeren van commando's een plezierige bijkomstigheid.

Meerdere talen

Dankzij de komst van Hansen bij Home Assistant is er meer tijd voor de verdere ontwikkeling van nieuwe spraakcommando's alsmede het (door)ontwikkelen van ondersteuning voor extra talen. Home Assistant ondersteunt via Rhasspy nu in principe alleen Engelse commando's, maar voor komend jaar staan ook commando's in Europese, Afrikaanse en Aziatische talen op de planning om geaccepteerd te worden.

Hardwareondersteuning

Ondertussen werken steeds meer smarthomeproducten met Home Assistant. Zo werden onlangs de slimme tandenborstels van Oral-B aan de catalogus toegevoegd en heeft de Amerikaanse smarthome-producent JASCO laten weten haar producten met Home Assistant te laten samenwerken. Home Assistant werkt sinds juni van 2022 met een nieuw certificeringsprogramma waarbij hardwareproducenten betere ondersteuning van hun producten voor Home Assistant moeten garanderen. Dit 'Works with Home Assistant'-logo moet voorkomen dat fabrikanten na een (te) korte tijd weer stoppen met ondersteuning.

Fabrikanten die aangeven goede ondersteuning te bieden voor Home Assistant, mogen het logo ook gebruiken op productverpakkingen, net zoals dat nu gebeurt met Google Assistant, Apple HomeKit en Alexa.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000