Proef met OV-ebikes NS start 30 september

Proef met OV-ebikes NS start 30 september

Elektrische fiets

Geplaatst: 17 september 2022 - 10:30

Of het nu voor het laatste stukje woon-werkverkeer is of omdat je ergens in Nederland lekker wilt fietsen: de OV-fiets van de NS is een uitkomst. Vanaf 30 september kun je voortaan ook een elektrische OV-fiets huren. Het gaat om een proef van een jaar.

Op vier stations in Nederland komen een jaar lang 30 OV-ebikes te staan. Station Driebergen-Zeist heeft de primeur. Kort na 30 september komen er nog drie stations bij. Welke dat zijn, is nu nog niet bekend.

Om een ebike te huren heb je – net als voor de gewone OV-fiets – een persoonlijke OV-chipkaart nodig met daarop het gratis OV-fietsabonnement. Heb je een NS Flex abonnement, dan heb je dat niet nodig. In de NS-app kun je kijken of er OV-ebikes beschikbaar zijn. Reserveren via de app kan niet. Houd er ook rekening mee dat je de elektrische OV-fiets moet inleveren op het station waar je hem gehuurd hebt. Bij de gewone OV-fiets hoeft dat niet: die kun je op elk station inleveren.

Station Driebergen-Zeist heeft de primeur; vanaf 30 september kun je hier een OV-ebike huren. | Foto: NS / Arno Leblanc

Specificaties

Over de specificaties van de fietsen (die afkomstig zijn van het bedrijf Noord) is nog niet veel bekend. Wel zegt de NS dat de fietsen volledig opgeladen zijn op het moment dat ze worden gehuurd. Zelf opladen is uitdrukkelijk verboden. Reizigersvereniging Rover weet verder te melden dat je tijdens het fietsen de resterende actieradius duidelijk kunt aflezen op het stuurdisplay. De actieradius hangt af van de gebruikte ondersteuningsstand. In de zwaarste ondersteuningsstand kan minimaal 50 kilometer worden gereden, in de lichtste stand is dat minimaal 110 kilometer.

GPS

De nieuwe fietsen zijn uitgerust met een GPS-zender. De locatiegegevens daarvan worden verstuurd naar de leverancier van de fiets en zullen tijdens de pilot gebruikt worden om reisafstanden, gebruik en snelheid in kaart te brengen. Ook kan een eventuele gestolen fiets met deze data weer worden gevonden. De NS zegt – Met het oog op de privacy –nadrukkelijk dat deze locatiedata gescheiden worden van de persoonsgegevens van degene die de fiets gehuurd heeft. Noch de NS, noch de leverancier weten dus waar individuele fietsers geweest zijn.

Tarieven

Wil je een OV-ebike huren, dan kost je dat 10 euro per dag (ter vergelijking: de gewone OV-fiets kost 4,15 euro). Wordt de fiets gestolen en kun je geen fietssleutel laten zien, dat moet je 1750 euro betalen. Dat bedrag ben je ook verschuldigd wanneer je de fiets na 21 dagen nog niet ingeleverd hebt. Overigens wordt de OV-ebike niet op slot gezet met het automatische slot dat je misschien kent van de gewone OV-fiets, maar met een regulier ringslot (Abus) met insteekketting (AXA).

Vanaf deze herfst in het op een viertal NS-stations mogelijk om een elektrische OV-fiets te huren.

Watch on YouTube
Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000