Welke smartphone heeft de beste camera?

© PXimport

Welke smartphone heeft de beste camera?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 1 juli 2016 - 03:10

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Joris Peterse

De camera van je smartphone is een van de belangrijkste onderdelen. Nu vrijwel iedere fabrikant een nieuw topmodel heeft gelanceerd, rijst de vraag wederom welk toestel de aller-allerbeste camera aan boord heeft. Wij namen de proef op de som en testten de zeven beste smartphonecamera's.

Je compactcamera kan niet meer tippen aan de camera van een goede smartphone. Niet alleen omdat je je smartphone altijd op zak hebt, maar ook de kwaliteit van foto's en de directe beschikbaarheid om ze direct te delen met vrienden of op social media, maakt een goede camera een van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Lees ook: Dit zijn de beste smartphones van 2016.

Voordat we met de smartphones op pad gingen, moesten we een keuze maken welke toestellen in aanmerking komen voor de beste smartphone-camera. Die keuze was eenvoudig, aangezien we alle toestellen al aan een algemene, individuele test hadden onderworpen. De volgende zeven toestellen sprongen er wat ons betreft uit: Apple iPhone SE (die dezelfde camera heeft als de iPhone 6s), HTC 10, Huawei Nexus 6P, Huawei P9, Microsoft Lumia 950, de LG G5 en de Samsung Galaxy S7. Al deze toestellen zijn dus sowieso de beste keuze als je nu een goede smartphonecamera zoekt. We zijn samen met de collega's van Zoom.nl er op uitgetrokken om te kijken welke camera het best presteert in verschillende omstandigheden.

Waar is Sony?

Zoek je een goede camera, dan ben je bij Sony altijd goed af. Dat maakt de teleurstelling dat Sony het bij z'n smartphones niet goed voor elkaar krijgt des te teleurstellender. De camera van Xperia Z5 scoort beduidend minder dan de zeven gekozen toestellen. Vooral omdat de camera erg traag is, zijn de resultaten vaak mislukt. Het andere toptoestel, de Xperia X is op het moment van schrijven nog niet beschikbaar, maar onze eerste indruk van de camera van het toestel stelde ons ook wat teleur.

Testmethode

Om de camera's het vuur aan de schenen te leggen zijn we de binnenstad van Haarlem in getrokken. De camera's werden getest onder verschillende omstandigheden: macro, ver af, beweging, zonlicht tegen of juist in de rug. Maar ook binnen met artificieel licht. Hoe komen kleuren uit de verf? Wat zijn de mogelijkheden van de camera-app? Maar ook praktischer, hoe houdt het toestel vast en hoe komen de foto's tot hun recht op het scherm?

Dubbelziend

Een vergelijkbare smartphone-cameratest van de toptoestellen van vorig jaar was relatief eenvoudig. Ieder toestel had één sensor, waarvan die van de LG G4 uiteindelijk all-round als beste uit de bus kwam. De ontwikkelingen gaan razendsnel en fabrikanten experimenteren met dubbele camera's. LG combineert een gewone cameralens met een groothoeklens, waardoor je kunt kiezen welke lens het geschiktst is voor de foto die je wilt maken. Huawei heeft in samenwerking met camerafabrikant Leica een dubbele camera ontworpen, waarvan er één kleurenblind is, waarbij beide camera's tot één eindresultaat komen waar kleurechtheid, diepte en scherpstelling beter tot hun recht komen. Het concept is overigens niet nieuw. HTC probeerde het met de One M8, maar de Taiwanezen wisten deze camera niet lekker uit de verf te laten komen. Andere fabrikanten zoals Apple en Samsung blijven voorlopig traditioneel inzetten op één cameralens die ondanks de beperkte ruimte zo goed mogelijk moet zijn. Drie toestellen sprongen er wat ons betreft uit als beste smartphonecamera's.

Samsung Galaxy S7: Met afstand de mooiste foto's

Samsung heeft de Galaxy S7 uitgerust met een lager (beter) diafragma van f/1.7 en een grotere sensor. Dit houdt in praktijk in dat in donkere omgevingen veel meer licht afgevangen kan worden. Hierdoor komen foto's in moeilijke, donkere omgevingen ook goed uit de verf. De camera is razendsnel, waardoor nauwelijks bewegingsonscherpte ontstaat en de foto's tonen veel detail, wat je goed kunt zien bij macro-fotografie. De kleuren zijn soms wat te gesatureerd (overdreven), maar hierdoor spatten de foto's wel van het scherm, welke overigens ook de concurrentie achter zich laat. We verkiezen echter wel de gewone S7 boven de edge-variant omdat deze stabieler vasthoudt tijdens het fotograferen.

© CIDimport

In de moeilijkste licht-omstandigheden (in dit geval binnen mét fel tegenlicht van buiten) staat de S7 zijn mannetje.

LG G5: Voor de gevorderde fotograaf

De camera van de G4 riepen we vorig jaar uit tot beste smartphone-camera. In de G5 vinden we dezelfde camera terug (net als in de Nexus 5X en V10 van LG), maar deze is helaas wel voorbijgestreefd door enkele concurrenten. Desondanks zijn de kleuren en het detail van de G5-camera erg goed. Gevorderde fotografen zullen bovendien erg blij zijn met de extra groothoeklens-camera waarmee je veel meer in een foto kunt vastleggen. Minpunt is wel dat foto's van deze lens wat minder gedetailleerd zijn. Als fotograaf kun je je hart op met de uitgebreide mogelijkheden van de camera-app.

© CIDimport

Met de groothoek van de G5 krijg je heel veel op één foto, hoewel er wel een lichte bolling onstaat bij groothoeklenzen.

Huawei P9: Goede camera('s), goede prijs

De prijs van de Huawei P9 ligt zo'n 150 euro lager dan de S7 en G5. Toch weet de dual-cam op de P9 te overtuigen. Warme kleurweergave, ook bij weinig licht komen foto's goed uit de verf en het toestel is in staat de foto's erg snel te schieten. Alleen wanneer tegen zonlicht in gefotografeerd wordt zijn de resultaten wat minder.

© CIDimport

Warme kleuren en veel detail bij de P9.

Gevallen koningen

De iPhone is bijna altijd de beste smartphone-camera geweest. Met de camera in de iPhone 6s en iPhone SE ben je nog steeds uitstekend af, maar hij wordt nu behoorlijk voorbijgestreefd door de concurrentie. Wanneer er buiten veel licht is, komt de iPhone uitstekend mee, maar als er minder licht voorhanden is, stellen de foto's wat teleur en treed er snel bewegingsonscherpte op. Ook blijven klassieke nadelen behouden: 16GB basisopslaggeheugen is onvoldoende, zeker omdat het niet uit te breiden is met een geheugenkaart. Hoewel de kleine iPhone SE prettig vasthoudt en door zijn compacte formaat erg handzaam is, voelt fotograferen en foto's bekijken op het kleine lageresolutiescherm wat ouderwets aan.

Ook Nokia heeft een geweldige reputatie als het aankomt op smartphone-fotografie. Deze erfenis is overgenomen door Microsoft, die met de Lumia 950 ook fantastische foto's maakt, met realistische kleuren, weinig ruis in donkere omgevingen en veel detail. De ingebouwde camera-app biedt veel mogelijkheden. In het donker waren de foto's echter wel wat onscherp. Let er bij de Lumia ook op dat het toestel draait op het kwakkelende Windows Mobile: er zijn weinig apps beschikbaar voor nabewerking of het delen met vrienden of sociale netwerken. Ook de kwaliteit en ondersteuning van deze apps stelt vaak teleur. Dat is jammer, op een ander platform had je meer gehad aan de camera die weinig onderdoet voor de absolute top.

© CIDimport

Degelijk

HTC heeft met de 10 weer een smartphone afgeleverd die qua foto's redelijk mee weet te komen. De foto's zijn opvallend helder, ook in het donker. Wellicht komt dit ook omdat de krachtige hardware ervoor zorgt dat er weinig vertraging te merken is, en dus weinig weinig bewegingsonscherpte. De kleuren zijn echter wat flets, bijna grauw en bij zonlicht tegen leek er een witte waas over de foto heen te hangen.

Minste uit de test was de Nexus 6P. Maar schrijf deze camera niet zomaar af, want hoewel de camera-app wat beperkt is, is de HDR-functie wel erg goed.

Conclusie

Ondanks dat smartphone-fabrikanten steeds meer experimenteren met meerdere lenzen - of juist alles blijven inzetten op enkele lenzen en er steeds meer mogelijk is met camera-apps met handmatige instellingen als belichting, RAW, HDR, filters en zoveel meer, is de keuze voor de beste smartphonecamera nog nooit zo makkelijk geweest: de Galaxy S7 verslaat de concurrentie met gemak. Leuke outsiders zijn de G5 van LG, die gevorderde fotografen aanspreekt met de camera-app en groothoeklens, of de Huawei P9 die voor een iets lager budget een hele interessante (dual-)camera biedt. Opvallend genoeg behoren Apple en Microsoft (voorheen Nokia) niet meer tot de absolute top.

Eindoordeel:

1. Samsung Galaxy S7: 5 sterren

2. Samsung Galaxy S7 edge: 4,5 sterren

3. Huawei P9: 4,5 sterren

4. LG G5: 4 sterren

5. Microsoft Lumia 950: 4 sterren

6. Apple iPhone 6S Plus: 3,5 sterren

7. Apple iPhone 6S: 3,5 sterren

8. Apple iPhone SE: 3,5 sterren

9. HTC 10: 3 sterren

10. Huawei Nexus 6P: 3 sterren

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000