Surface Duo 2 – praktisch hebbeding is niet voor iedereen

© PXimport

Surface Duo 2 – praktisch hebbeding is niet voor iedereen

Geplaatst: 22 april 2022 - 13:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:34

Wesley Akkerman

De Microsoft Surface Duo 2 is een Android-smartphone met twee schermen. Vooral mensen die binnen het digitale ecosysteem van Microsoft actief zijn profiteren optimaal van de vorm. Overige gebruikers hebben er toch iets minder aan, maar helemaal nutteloos is het apparaat ook weer niet. Hoe dat zit, lees je in deze Microsoft Surface Duo 2.

Daar waar een groot deel van de smartphonemarkt bezig is met opvouwbare smartphones en tablets, gooit Microsoft het met de Surface Duo 2 over een andere boeg. Vouwbare telefoons hebben schermen die je uitklapt en opvouwt, maar dit apparaat brengt twee verschillende displays samen in één product. In het midden zit een redelijk smalle spleet, terwijl beide helften bij elkaar gehouden worden door twee reguliere scharnieren.

Dat de Surface Duo 2 beschikt over twee schermen, is niet het grootste probleem. Sterker nog, in het kader van duurzaamheid geniet deze opzet voor dit soort telefoons misschien juist de voorkeur. Je vouwt het scherm immers niet dubbel, waardoor het minder snel beschadigt en er minder snel troep tussen de scharnieren komt. Bovendien hoeft dit design ook niet te betekenen dat je iets inlevert op bruikbaarheid; maar daar later meer over.

Het is in elk geval – als consument en recensent – tof om te zien dat Microsoft in dit soort producten investeert; of ze nou echt nuttig zijn, of niet. Frisse opties voor een verzadigde markt is een goede ontwikkeling. Bovendien spreekt de Surface Duo 2 ook echt tot de verbeelding. Wanneer je het toestel voor het eerst vasthoudt, dan begrijp je meteen waarom Microsoft de keuze maakte voor dit design en wat de mogelijkheden zijn.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Aan de specs ligt het niet

De Microsoft Surface Duo 2 beschikt over twee amoled-schermen van 5,8 inch. Wanneer je beide schermen naast elkaar openzet, dan ontstaat er een scherm van 8,3 inch. Aan de buitenkant zit geen display. Dat betekent dat notificaties minder goed zichtbaar zijn wanneer ze binnenkomen. Echter, aan de rand in de spleet zie je een lichtje aangaan wanneer er iets binnenkomt. Maar goed, dat moet je maar net opvallen; niet de meest praktische oplossing.

Met een maximale resolutie van 1.892 bij 2.688 pixels (1.344 bij 1.892 pixels per scherm) en een pixeldichtheid van 401 pixels per inch, presenteert het apparaat scherpe en mooie beelden. De maximale helderheid van 800 nits is prima voor de meeste omgevingen. Daarnaast ogen de beelden soepel dankzij de ondersteuning voor 90 Hertz-beeldverversing en ogen films en series mooi dankzij de support voor HDR.

Het toestel wordt geleverd met 128 tot 512 GB aan interne opslagruimte en 8 GB aan werkgeheugen. Dat is meer dan genoeg ruimte en geheugen voor de meeste applicaties en diensten. Je kunt moeiteloos verschillende communicatie-apps gebruiken of apps naast elkaar draaien, zonder dat het systeem begint te zweten. De Snapdragon 888-processor van Qualcomm neemt natuurlijk ook groot deel van het werk op zich. Aan de specs ligt het dus niet.

 

© PXimport

 

© PXimport

Geoptimaliseerd voor Microsoft-apps

Dit soort smartphones moet het vooral hebben van de software. De Surface Duo 2 draait op Android 11 en heeft voorlopig geen zicht op Android 12. Dat baart al zorgen, want een goede software-ondersteuning is cruciaal voor de levensduur van een apparaat. Daarnaast levert Microsoft heel veel eigen apps mee op het apparaat, waar niet iedereen op zit te wachten. Al die apps verwijderen is helaas geen optie.

Maar goed, ergens kunnen we ons voorstellen dat gebruikers van Microsoft-diensten, die dit apparaat op het oog hebben, de vooraf geïnstalleerde apps wel kunnen waarderen. Dit is mogelijk een kwestie van je doelgroep kennen; maar aan de andere kant dringt het bedrijf zo wel zijn apps op. Per gebruiker verschilt het of dit echt een goede zet is of niet. 

Die Microsoft-apps kennen overigens wel een voordeel ten opzichte van andere apps. Ze zijn namelijk geoptimaliseerd voor beide schermen. Zo kun je bijvoorbeeld Microsoft Teams openen en op beide schermen verschillende soorten informatie zien. Links een rij met chats en rechts de chatgeschiedenis. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Outlook, alleen dan voor mails, vanzelfsprekend. Dan zie je dat Microsoft echt over de functionaliteit en bruikbaarheid nagedacht heeft. Maar dit geldt alleen voor de eigen apps.

 

© PXimport

 

© PXimport

Softwarematig is het… matig

Wanneer je de Surface Duo 2 wil gebruiken in combinatie met apps van derden, dan kun je niet uitgaan van eenzelfde soort ondersteuning. Gmail werkt bijvoorbeeld maar op één scherm en is niet in te delen op het uitgeklapte oppervlak van meer dan 8 inch. De boodschap is dus vrij duidelijk: wil je optimaal genieten van dit apparaat, dan moet je reeds actief zijn binnen het ecosysteem van Microsoft. Dat geldt niet voor iedereen.

Dit betekent niet dat het systeem daardoor in zijn geheel waardeloos is. Want het design leent zich voor veel handige gebruikersmomenten. Zo kun je één scherm plat op een bureau of plank plaatsen en een ander deel rechtop (of in een bepaalde hoek) neerzetten en bijvoorbeeld deelnemen aan digitale vergaderingen. En anders kun je zodoende comfortabel video’s bekijken. Je hoeft dan ondertussen niet te rommelen met stands of accessoires.

Daarnaast lenen beide schermen zich perfect voor multitasking. Zo plaats je op het ene scherm een leeg klasblok voor aantekeningen, terwijl je op het andere scherm vergadert of video’s bekijkt. Of wat dacht je van een geschreven recept met daarnaast een kookvideo? Wanneer je wil gamen via Xbox Game Pass, dan verandert één van de schermen zelfs in een digitale controller. Daarmee bewijst de Duo 2 daadwerkelijk praktisch te kunnen zijn.

 

© PXimport

 

© PXimport

Prima speakers, teleurstellende camera

De Surface Duo 2 beschikt daarnaast over prima speakers. Je verstaat mensen aan de andere kant van de lijn of vergadering perfect, dankzij de stereo geluidsweergave. De enkele selfiecamera boven het scherm is niet van heel hoog niveau, maar is – met voldoende licht om je heen – ook geschikt voor digitale meetings. Achterop zitten drie camera’s. Twee van twaalf megapixel en eentje van zestien.

Dit zijn respectievelijk de hoofdcamera, telelens en groothoekcamera. Het systeem ondersteunt tot twee keer optisch inzoomen. De kwaliteit is niet ontzettend hoog. Hoewel beelden buiten kleurrijk en gedetailleerd ogen, kan het zijn dat ze binnen al gauw aan detail inleveren. Beelden ogen zacht en flets en je komt meer dan eens korrelig materiaal tegen. Dit is weliswaar geen pilaar voor het toestel, maar gezien de prijs hadden we toch iets meer verwacht.

De accu, van bijna 4.500 mAh, gaat gelukkig een volle dag mee. Aan het einde van de dag zit je meestal rond de 25 procent, waardoor je er goed aan doet het apparaat op te laden. Dat laden gaat redelijk snel: binnen dertig minuten zit je alweer op vijftig procent. Draadloos opladen kan helaas niet. Microsoft liet eerder al weten dat daar geen ruimte is door componenten die functies als nfc en 5g aanbieden. Heel erg is dit niet, want draadloos laden is vaak trager dan opladen via een kabel.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Microsoft Surface Duo 2 – conclusie

De Microsoft Surface Duo 2 is uniek in z’n soort. We hebben veel opvouwbare telefoons voorbij zien komen (zoals de Galaxy Z Fold3 en de Galaxy Z Flip3 van Samsung) , maar geen van die modellen lijkt op de Duo 2. Dat bedoelen we zowel positief als negatief. 

Daar waar telefoons met vouwbare schermen vaak wel een goede software-ondersteuning aanbieden voor allerlei apps, is dat voor de Duo 2 niet het geval. Dat geldt helaas alleen voor de apps die Microsoft zelf ontwikkelt.

We zijn positief te spreken over het design. Niet alleen omdat het een keertje wat anders is, maar ook omdat de schermen beter beschermd zijn tegen beschadigingen en het toestel daardoor mogelijk langer meegaat. Mits Microsoft de Duo 2 actief blijft ondersteunen dan, want Android 12 staat helaas nog niet aan de horizon. Verder valt het camerasysteem tegen, maar valt het ons weer reuze mee hoe lang de accu het volhoudt.

Qua bruikbaarheid zijn we ook positief gestemd. Omdat je het toestel op meerdere manieren kunt vouwen en gebruiken, kun je ook af en toe zonder laptop comfortabel meedoen met vergaderingen en kun je daadwerkelijk goed en wel multitasken. Echter, een brede aanbeveling krijgt het toestel niet mee. Daarvoor is 'ie te veel op de zakelijke markt gericht en is de software-ondersteuning echt ondermaats.

7,0

Ons oordeel

Microsoft Surface Duo 2

Pluspunten

Design

Handig in specifieke situaties

Beeld- en audiokwaliteit

Minpunten

Softwarebeleid

Camerakwaliteit

Niet voor iedereen

Conclusie

**Adviesprijs** Vanaf € 1.649,- **Kleuren** Wit en grijs **OS** Android 11 **Scherm** 5,8 oled / 8,3 inch (maximaal 1.892 bij 2.688 pixels , 90 Hz) **Processor** Snapdragon 888 **RAM** 8 GB **Opslag** 128 GB tot 512 GB **Batterij** 4.449 mAh **Camera** 12, 12 en 16 megapixel (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.1, wifi 6, gps, nfc **Formaat** 184.5 x 145.2 x 5.5 mm (open) en 145.2 x 92.1 x 11 mm (dicht) **Gewicht** 284 gram **Overig** Usb-c, stylusondersteuning, vingerafdrukscanner **Website** [www.microsoft.com](https://www.microsoft.com/nl-nl/surface/business/surface-duo-2)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten