ID.nl logo
Minder afleiding van je telefoon met deze 6 apps
Huis

Minder afleiding van je telefoon met deze 6 apps

Een smartphone kan je gedurende de dag enorm afleiden met allerhande apps en meldingen. Het gebruik van een zogenoemde dumbphone kan dat probleem oplossen. Maar wat als je geen dumbphone wilt, maar ook niet constant met je smartphone bezig wilt zijn? Dan kun je met speciale apps de functionaliteit van je toestel beperken. In dit artikel bespreken we zes opties.

Er zijn allerlei apps waarmee je je slimme telefoon weer dom maakt. Ben je benieuwd naar wat er zoal beschikbaar is? In dit artikel kijken we naar de volgende zes apps:

Wanneer je het hebt over dumbphones, heb je het eigenlijk over telefoons die vroeger in omloop waren. Ze beschikken niet over apps, hebben geen ingewikkelde functies en eigenlijk kun je er alleen maar mee bellen of sms’en. Voor mensen met een zoektocht naar rust een droom die werkelijkheid wordt, voor andere mensen dé gadget om weer eens wat productiever te worden in het leven. Nog niet direct klaar voor een domme telefoon? Met deze verzameling apps tover je jouw smartphone tijdelijk om tot een dumbphone, zodat je veilig kunt ervaren hoe dat is.

Minimalist Phone

De app Minimalist Phone is een van de bekendste apps in deze categorie. Als je deze app downloadt, vervang je de launcher (kortweg de interface) van je Android-smartphone. Met Minimalist Phone kun je een aantal zaken regelen: je kunt apps verbergen (en daardoor ontoegankelijk maken) en specifieke apps flink beperken, zoals social media of games.

Zoals de naam al een beetje doet vermoeden, beschikt de app over een zeer minimalistische interface die er daadwerkelijk voor zorgt dat je je telefoon er minder graag bij pakt. Je kunt zelfs bepaalde apps in monochroom weergeven, waardoor ze nóg onaantrekkelijker worden. Tot slot kun je onbelangrijke notificaties permanent verbergen. Minimalist Phone doet er gevoelsmatig alles aan om te voorkomen dat je onnodig met je smartphone bezig bent. Let op: deze app is niet gratis en kost een paar euro per maand.

Download Minimalist Phone voor Android.

Een launcher in Android bepaalt hoe de software eruitziet. Als je zo’n app installeert, veranderen je thuisscherm, widgets en apps(overzicht).

Stay Free

Stay Free pakt het als schermtijd-tracker net even anders aan. Binnen Android en iOS zitten al uitgebreide functies met betrekking tot schermtijd, maar deze app gaat een stapje verder. De app drukt je aan de hand van confronterende gebruiksoverzichten met de neus op de feiten over je smartphonegebruik en kan na verloop van tijd meldingen sturen dat je te lang in een bepaalde app bezig bent.

Je kunt apps blokkeren en zelfs een slaapstand instellen: dan worden alle apps uitgeschakeld. Er is ook een vergrendelingsmodus die de instellingen alleen met een wachtwoord toegankelijk maakt. Kun je het niet laten om alsnog met je telefoon bezig te zijn of een instelling aan te passen waardoor dat weer mogelijk is? Laat iemand anders dan dat wachtwoord instellen, dan kom je ook niet meer in de verleiding.

Download Stay Free voor Android of iOS.

Watch on YouTube

Off the Grid

Off the Grid lijkt erg op Stay Free, maar biedt gelukkig ook wat unieke functies. Zo kan de app je telefoon gedurende een korte periode volledig vergrendelen, zodat je hem ook niet meer hoeft op te pakken om stiekem je socials te checken. Je kunt bovendien een tijdschema aanhouden. Wanneer Off the Grid wordt geactiveerd, worden andere apps op je telefoon als het ware gedeactiveerd en zijn daardoor ontoegankelijk.

Omdat het toch belangrijk is om gedurende je off-time bereikbaar te blijven, kun je contactpersonen instellen die jou wel kunnen bereiken, maar alleen als ze je bellen. Deze app kan zelfs automatisch berichten versturen, zodat iedereen weet dat je niet beschikbaar bent. Verder is de app lekker minimalistisch van opzet en zijn er geen ingewikkelde functies beschikbaar. Een prima app als startpunt, dus!

Download Off the Grid voor Android.

Ben je op zoek naar meer algemene instellingen voor je smartphone waarmee je het gebruik kunt beperken? Voordat je veel tijd besteedt aan apps die heel hulpvaardig zijn, kan het eerst verstandig zijn die instellingen na te lopen.

Forest

De app Forest wil je op geheel unieke wijze motiveren om minder met je smartphone bezig te zijn, namelijk middels gamification (zie kader hieronder). In de app plant je een zaadje dat groeit zolang je je telefoon niet gebruikt. Gebruik je je telefoon alsnog, dan zal het jonge boompje sterven, en dat is geen leuk gezicht. Bovendien geeft het je een gigantisch gevoel van voldoening op het moment dat je een compleet bos ziet staan van bomen die in feite je toewijding vertegenwoordigen. Hoe meer bomen er staan en hoe groter ze zijn, hoe meer je met jezelf of je omgeving bezig bent geweest. Dat is toch een fijn idee?

De app probeert je verder te belonen door nieuw boomsoorten te introduceren. Je kunt herinneringen instellen om je smartphone neer te leggen en middels uitgebreide statistieken zien hoe goed je je best hebt gedaan. Daarnaast is het mogelijk bomen op de echte aarde te planten. Daar moet je verdiende munten aan besteden; per persoon kun je tot vijf bomen door Forest laten planten.

Download Forest (eenmalig € 4,99) voor Android of iOS.

Met gamification kunnen software-ontwikkelaars spelmechanieken gebruiken om het gedrag van gebruikers te veranderen. Het is niet zo dat je ineens een spel speelt, maar je bent wel spelenderwijs aan het leren hoe sommige dingen ook anders kunnen.

One Sec

Open je weleens een app zonder daarover na te denken? En wist je dat je dat gedrag met een paar seconden gedwongen nadenken zou kunnen veranderen? De app One Sec kan je daarbij helpen. Als je een app opent terwijl One Sec actief is, duurt het een paar seconden langer voordat die app daadwerkelijk zichtbaar is. Gedurende die extra seconden ga je vanzelf een keer beseffen of het wel écht nodig is wat je op dat moment aan het doen bent.

Apps worden – door langer te moeten wachten – minder aantrekkelijk dan voorheen, en het dopamine-effect zwakt daardoor eveneens flink af. Het nadeel van One Sec is dat het gebruik ervan geld kost. Je kunt hem in combinatie met één app wel gratis gebruiken, maar wil je je gedrag met betrekking tot meerdere apps beperken, dan moet je upgraden naar One Sec Pro.

Download One Sec voor Android of iOS.

Flipd

Tot slot nemen we Flipd onder de loep. Dit is een productiviteits-app die zich met name richt op studenten, maar in principe kan worden gebruikt door iedereen die bepaalde doelen wil behalen. Met deze app kun je de meest storende apps op je telefoon vergrendelen, waardoor ze je ook niet meer kunnen storen. Middels een whitelist kun je ervoor zorgen dat bepaalde apps beschikbaar blijven – maar probeer daarin wel streng voor jezelf te zijn.

Vervolgens kun je aan de slag met verschillende doelen. Wil je meer lezen? Heb je moeite met studeren? Of wil je echt even dat klusje afmaken? Flipd kan daarbij helpen! De zachte, aantrekkelijke interface moedigt aan om door te gaan waar anderen zouden stoppen. Bovendien geeft de app inzicht in je productiviteit middels handige overzichten.

Download Flipd voor Android of iOS.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Waarom parfum niet bij iedereen hetzelfde ruikt
© Svitlana
Gezond leven

Waarom parfum niet bij iedereen hetzelfde ruikt

Heb je ooit gemerkt dat een parfum bij jou anders ruikt dan bij iemand anders? Dat komt door de unieke chemie van jouw huid. Factoren zoals huidtype, temperatuur en zuurgraad hebben allemaal invloed op hoe een geur zich ontwikkelt. In dit artikel lees je hoe dat precies zit.

In dit artikel lees je:

  • Wat je huidtype voor invloed heeft op parfum
  • Hoe je ervoor kunt zorgen dat je parfum zo lang mogelijk te ruiken blijft

Lees ook: Zo kies je een parfum dat echt bij je past

De huid speelt een grote rol in hoe parfum ruikt en hoe lang het blijft hangen. Parfum bestaat uit vluchtige moleculen die zich vermengen met je huid. Hoe die moleculen reageren, hangt af van de hoeveelheid olie, vocht en warmte die jouw huid afgeeft. Hieronder lees je hoe verschillende huidtypen invloed hebben.

1. Droge huid

Een droge huid heeft minder natuurlijke oliën, waardoor parfum sneller verdampt. Dit betekent dat geuren minder intens zijn en sneller vervliegen. Bovendien kan een droge huid ervoor zorgen dat bepaalde noten niet goed tot hun recht komen.

2. Vette huid

Een vette huid heeft meer talg, wat helpt om parfum beter vast te houden. Geuren kunnen hierdoor langer blijven hangen en soms zelfs sterker ruiken. Dit huidtype versterkt vaak warme, diepe basisnoten zoals vanille en muskus.

3. Normale huid

Op een normale huid, met een goede balans tussen vocht en olie, komt parfum het best tot zijn recht. Geuren ontwikkelen zich zoals bedoeld en blijven redelijk lang aanwezig zonder te overheersen.

Tips om parfum beter te laten hechten

Wat je huidtype ook is: er zijn allerlei manieren om ervoor te zorgen dat je parfum langer blijft hangen en zo goed mogelijk tot zijn recht komt. Hieronder hebben we zes tips voor je verzameld.

1. Hydrateer je huid

Een goed gehydrateerde huid houdt parfum beter vast. Gebruik een geurloze of bijpassende bodylotion voordat je parfum aanbrengt. Dit voorkomt dat de geur te snel vervliegt, vooral bij een droge huid.

2. Breng parfum aan op de juiste plekken

Warmte helpt om de geur van een parfum te verspreiden. Breng het aan op warme plekken zoals je polsen, hals, binnenkant van je ellebogen of achter je oren. Wrijf niet over de huid na het aanbrengen, want dat breekt de moleculen van het parfum af.

3. Kies een parfum dat bij je huidtype past

Bij een droge huid passen intensere geuren zoals houtsoorten of oriëntaalse tonen in de vorm van een eau de parfum, omdat deze langer blijven hangen. Heb je een vette huid? Kies dan voor lichtere geuren, zoals citrus- of aquatische parfums, die fris blijven en niet te zwaar aanvoelen.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

4. Werk in laagjes

Het combineren van verschillende producten uit dezelfde geurcollectie kan de intensiteit en houdbaarheid van je parfum versterken. Denk aan het gebruik van een douchegel, bodylotion en parfum uit dezelfde geurcollectie om de geur beter te laten hechten en langer te laten blijven hangen.

5. Spray op je kleding

Parfum blijft vaak langer hangen op stoffen dan op de huid. Spray een beetje parfum op je kleding (maar test eerst of het geen vlekken achterlaat). Dit kan vooral handig zijn als je een droge huid hebt (waarbij zoals je al kon lezen geuren wat sneller in sterkte afnemen).

6. Vermijd geuren die snel vervliegen

Bij een droge huid kun je beter geuren vermijden met alleen lichte topnoten, zoals citrus. Kies in plaats daarvan voor parfums met een rijke basis van hout, amber of vanille, die langer blijven hangen.

Een geur die past bij jouw huid

Het kiezen en dragen van parfum hangt dus sterk samen met je huidtype. Door je huid goed te verzorgen en slim om te gaan met waar en hoe je parfum aanbrengt, kun je ervoor zorgen dat je favoriete geur zo lang mogelijk en zo goed mogelijk blijft ruiken. Misschien moet je eerst wat experimenteren, maar dat is zeker de moeite waard om te doen!

▼ Volgende artikel
Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder
© Wesley Akkerman
Huis

Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Wanneer Google een nieuwe versie van Android uitbrengt, dan kun je rekenen op een sloot aan nieuwe mogelijkheden. Android 15 gaat niet de boeken in als een extreem uitgebreide upgrade, maar deze vier functies vinden we wel ontzettend waardevol.

Twee functies hebben we al eerder uitgelicht op ID.nl, dus daar wijden we minder over uit. Maar dit zijn de vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 bijzonder maken:

  1. Diefstalbeveiliging
  2. Scherpopname beperken
  3. De privéruimte
  4. De uitgebreide volumebediening

Het zijn leuke momenten om naar uit te kijken: upgrades voor een (mobiel) besturingssysteem. Of het nu om Windows, iOS of Android gaat, dat maakt niet uit. Voor dit artikel focussen we ons echter op vier nieuwe mogelijkheden die Android 15 aanbiedt. Dit zijn overigens unieke opties, waar bijvoorbeeld iOS (nog) niet over beschikt. Nu kopiëren Google en Apple elkaar ieder jaar, dus zal het een kwestie van tijd zijn voordat iOS aan de haal gaat met deze mogelijkheden. Maar de vier functies uit dit artikel maken Android 15 tot dusver bijzonder.

1- Diefstalbeveiliging van Android 15

Eén van de eerste opties die een notering verdient, is diefstalbeveiliging. Let op: dit is géén diefstalpreventie, want dat is vrijwel onmogelijk. Maar met deze optie is het mogelijk dat de smartphone zichzelf op slot gooit op het moment dat die onverwachte bewegingen registreert (zoals een spontane sprint over straat). Met dit soort onderdelen hoopt Google dieven te ontmoedigen: want wat heb je aan een telefoon die niet ontgrendelt? Hoe dan ook, als je hier meer over wilt lezen, dan kun je terecht in dit uitgebreide achtergrondartikel.

©Wesley Akkerman

2- Schermvideo beperken

Een andere mogelijkheid waar we extreem vrolijk van worden, is het kunnen beperken van schermvideo's. Dan hebben we het over een video die je maakt van je scherm, die je kunt delen met anderen. Voorheen nam je dan alles op dat je deed op je smartphone, maar met Android 15 kun je dat beperken tot alleen één app. Zo voorkom je dat er persoonlijke of gevoelige informatie bij anderen terechtkomt. Het mooie aan de optie is dat wanneer je naar het thuisscherm gaat of een andere app opent, de opname automatisch stopgezet wordt totdat je de app die je aan het filmen was, weer opent.

Stop jij je telefoon nog steeds los in je zak of tas?

Doe hem in een hoesje, dan blijft je toestel langer mooi

3- De privéruimte

Waar Android 15 zich onder meer mee onderscheidt is de privéruimte, of het privégedeelte. Dat er twee namen voor dezelfde functie bestaan is een beetje verwarrend; maar we komen allebei de termen tegen op onze Pixel-telefoons. De privéruimte is niet zomaar een afgebakend en afgesloten stukje Android, maar vormt echt een volledig andere omgeving binnen het systeem. Je zou dit het beste kunnen omschrijven als een tweede smartphone op je smartphone, omdat je er een ander account voor nodig hebt. Meer hierover lees je in ons achtergrondverhaal.

4- De uitgebreide volumebediening

Tot slot zijn we erg te spreken over de uitgebreide volumebediening binnen Android 15. Ja, soms kan het heel simpel zijn. Wanneer je de extra opties van het volumebeheer opent (druk op het pijltje omhoog of omlaag en daarna op de drie puntjes onder de slider) dan krijg je alle opties te zien die je nodig hebt. Met een enkele veegbeweging regel je het geluid voor media, je beltoon, het bellen zelf, de wekken en meldingen. Je hoeft daarvoor niet meer in de instellingen te duiken. Mocht je dat toch willen doen, dan tref je daar linksonder een snelkoppeling voor aan.