Strips lezen op je smartphone of tablet met Yieha

We hebben het hier op MacWorld wel eens eerder gehad over het lezen van strips op je smartphone of tablet. Vaak gaat het dan toch over de Amerikaanse comics of Japanse manga. Hier zijn uitgebreide mogelijkheden voor, waarmee je zo'n beetje alles kunt lezen wat er ook gedrukt op de markt verschijnt. Met Europese strips was het ronduit slecht gesteld, maar die tijden zijn nu voorbij. Sinds enige tijd hebben we namelijk de mogelijkheid ook in het Nederlands strips te lezen, met de handige app Yieha.

Eindelijk Nederlandse strips lezen op je device

Natuurlijk waren er al wat mogelijkheden om Nederlandse en Europese stripboeken op je smartphone of tablet te lezen. We hebben het dan niet over de diverse reader-programma's, waarmee je eenvoudig al die cbr-bestanden die je uit nieuwsgroepen of torrents vandaan haalt kunt lezen. Meerdere uitgeverijen hebben al eens een halfslachtige poging gedaan om een strip-app te lezen. In eigenlijk alle gevallen was dit geen succes, om meerdere redenen: te hoge kosten, apps die niet soepel werken, te weinig aanbod…

Yieha brengt hier verandering in. Het is een app die is opgezet door de mensen van twee van de grootste stripuitgeverijen in België, te weten Standaard en Ballon Media. Je hebt hier dan ook gelijk een groot aanbod om uit te kiezen. Standaard is de uitgeverij van onder andere Suske en Wiske, terwijl Ballon Media dan weer de rechten heeft op strips als Rik Ringers, De Blauwbloezen en Robbedoes en Kwabbernoot.

Een behoorlijk aanbod aan strips

© PXimport

Dankzij de betrokken partijen kan je bij Yieha al meteen een behoorlijk aanbod aan strips lezen. Het gaat dan om zowel nieuwe stripboeken, die vaak net pas in de winkel liggen, als de echte klassiekers. Neem een serie als Suske en Wiske. Je downloadt snel de nieuwste delen van de serie, maar als je van mening bent dat de kwaliteit juist bij de oudere boeken te halen is, dan kun je deze ook downloaden. Dit geldt ook voor series als De Blauwbloezen, Blueberry, Guust Flater en meer. Elke week worden er nieuwe boeken in deze app geplaatst. Het gaat dan om de nieuwe boeken die door deze uitgeverijen zijn uitgebracht, maar ook om oudere delen. De indrukwekkende catalogus van deze twee bedrijven (waar onder andere Dupuis, Lombard en Dargaud onder vallen) wordt op deze manier steeds completer voor de fans van digitale strips.

Hoe kom je aan je strips op Yieha?

Helaas, er is slecht nieuws. Yieha is namelijk geen abonnementsdienst zoals bijvoorbeeld Marvel Unlimited dat wel is. Je zult dan ook elk boek apart moeten kopen. Je betaalt voor het gemiddelde boek uit de catalogus van Yieha 3,99 of 4,99. Dit klinkt als een flinke prijs, zeker als je weet dat je voor Marvel Unlimited een tientje per maand betaalt en dan tienduizenden strips gratis kunt lezen. Toch, als je de prijs bij Yieha vergelijkt met wat je in de winkel tegenwoordig voor een strip betaalt, dan valt het niet eens zo heel erg tegen. Strips die je bij Yieha koopt kun je lezen op je tablet, smartphone of computer. Je houdt deze strips dan altijd. Tenminste… Als we er voor het gemak dan maar even vanuit gaan dat Standaard en Ballon Media deze app ook in de toekomst blijven ondersteunen!

Vind je die prijs toch te hoog voor een nieuwe strip, dan heb je ook de mogelijkheid om een stripboek te huren. Je kunt het dan 48 uur lezen om te kijken of je het de moeite van het kopen waard vindt. Je kunt er dan nog voor kiezen om met bijbetaling het boek alsnog aan te schaffen en in je permanente collectie te plaatsen.

Helaas, er is slecht nieuws. Yieha is namelijk geen abonnementsdienst zoals bijvoorbeeld Marvel Unlimited dat wel is. Je zult dan ook elk boek apart moeten kopen.

-

Werkt strips lezen op Yieha een beetje?

Het lezen van strips op Yieha is niet revolutionair als je al eens eerder een stripboek hebt gelezen op je smartphone of tablet. Je krijgt bij het openen van het boek een pagina te zien op je scherm. Hier kun je op inzoomen, wat wel handig is als je bijvoorbeeld op je smartphone je strip aan het lezen bent. Puristen gaan dan roepen: “Ja maar, je moet toch je hele pagina kunnen zien om van je strips te kunnen genieten?” Laten we het er op houden dat dat de oude manier was. Deze manier vraagt wel enige gewenning, maar die treedt snel genoeg in. Het is helemaal niet zo onhandig om een stripboek op je draagbare device te lezen. Er zijn zelfs genoeg voordelen te noemen.

Je hoeft bijvoorbeeld geen verlichting te hebben als je 's avonds leest, je hoeft niet bang te zijn voor vette vingers op je strips of gekreukelde pagina's, en je kunt je hele stripcollectie bij je dragen zonder dat je jezelf een breuk hoeft te sjouwen.

© PXimport

Yieha, geen slecht begin

Yieha is een hele aardige app, waar we toch wel wat kanttekeningen bij hebben. Het idee dat je bijna 5 euro betaalt voor een digitaal bestand, waarvan het zomaar zou kunnen dat het niet meer van jou is als de betrokken partijen failliet zouden gaan, staat ons toch een beetje tegen. Daar komt bij dat het jammer is dat je in Yieha niet nog meer keuze hebt. Er zijn bijvoorbeeld genoeg Nederlandse uitgeverijen (Silvester, Don Lawrence, Dark Dragon, om er maar een aantal te noemen), waarvan we de strips toch ook wel digitaal zouden willen lezen. Hopelijk dan toch in de vorm van een model in de stijl van Marvel Unlimited. Maar goed, of zoiets ooit van de grond gaat komen is natuurlijk nog maar de vraag.

Tot die tijd is Yieha geen slecht begin. De strips zijn netjes gescand, het aanbod is divers en het werkt allemaal behoorlijk soepel. Als je het wil proberen kun je altijd eens beginnen met het huren van een paar boeken om te zien of het je bevalt.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000