ID.nl logo
Samsung Galaxy S10: smartphone wordt met de dag aantrekkelijker
© PXimport
Huis

Samsung Galaxy S10: smartphone wordt met de dag aantrekkelijker

Als je een nieuwe high-end Android-smartphone zoekt, kan je niet om de Samsung Galaxy S10 heen. Wat zijn de voor- en nadelen en is hij beter dan de concurrentie? We zoeken het uit in deze uitgebreide Samsung Galaxy S10 review.

Samsung Galaxy S10 review na prijsdaling

De Samsung Galaxy S-serie bestaat dit jaar voor het eerst uit drie toestellen. Naast de reguliere S10 en de grotere S10 Plus verkoopt Samsung ook de S10e. Dit model heeft een kleiner display en minder goede hardware, en is daarom goedkoper.

Over prijzen gesproken: alle drie de S10-varianten zijn na hun release op 8 maart flink in prijs gezakt. De adviesprijs van de S10e bedroeg 749 euro, maar op moment van publicatie haal je de smartphone voor minder dan 600 euro in huis. De reguliere S10 werd uitgebracht voor 899 en is nu te koop voor 760 euro. En de S10 Plus van liefst 999 euro wordt nu voor 880 euro verkocht. Dat zijn prijsdalingen tussen de twaalf en twintig procent in iets meer dan een maand.

Er is geen officiële verklaring voor de snel dalende prijzen. Over het algemeen betekent het dat een smartphone niet goed (genoeg) verkoopt, maar Samsung zegt tevreden te zijn met de verkoopcijfers. Hoe dan ook zijn lagere prijzen goed nieuws voor jou als consument, want je krijgt dezelfde smartphone voor minder geld. Houd dat in gedachten bij het lezen van de Galaxy S10 Plus-review van mijn collega Joris.

©PXimport

Ontwerp: pas op, glad

De Samsung Galaxy S10 heeft een strak en modern uiterlijk. De voorkant bestaat bijna helemaal uit scherm, met rechtsboven een gaatje voor de selfiecamera. De verticale schermranden zijn afgerond, een ontwerpkeuze die je al jaren terugziet op duurdere Samsung-toestellen. Op de achterkant vind je een driedubbele cameramodule, die iets dikker is dan de rest van de behuizing. De uitstulping is zo minimaal dat de smartphone niet wiebelt als hij met het scherm omhoog op tafel ligt. Daar heb je dus geen last van.

Misschien dat je het cameragaatje in het scherm storend vindt, maar ik was er snel aan gewend. Je kan wel discussiëren of deze oplossing beter is dan een traditionele scherminkeping (notch). Minder prettig is de plaatsing van de aan- en uitknop. Die zit op de rechterzijkant, bijna bovenaan. Als rechtshandige gebruiker met gemiddelde handen vind ik de knop té hoog geplaatst.

©PXimport

De S10 is een degelijke smartphone die vermoedelijk wel tegen een stootje kan. Toch is een hoesje geen overbodige luxe, helemaal omdat de glazen achterkant erg glad is. Het toestel glijdt vrij snel uit je hand(en), helemaal als je nattige vingers hebt. Daarnaast is het glas gevoelig voor vingerafdrukken en kwetsbaar voor val-en stootschade. Voordeel is dat de smartphone draadloos opladen ondersteunt - iets waar ik later dieper op inga. Fijn is dat de Galaxy S10 water- en stofbestendig is en een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting heeft. Deze bedrade audiopoort is niet meer standaard op duurdere smartphones.

©PXimport

Display met speciale vingerafdrukscanner

Het scherm van de Galaxy S10 meet 6,1 inch en dat is best groot, zeker in vergelijking met smartphones van een paar jaar geleden. Het is dan ook lastig om de telefoon met één hand te gebruiken. Toch is het toestel kleiner dan je wellicht denkt, wat komt door de minimale randen rond het scherm. Die maken een smartphone fysiek groter, maar de S10 heeft zeer smalle schermranden. De gebogen zijkanten geven het display een futuristisch uiterlijk en maken het vegen vanaf de schermranden prettiger. Nadelen zijn er ook: de randen reflecteren meer dan de rest van het scherm en je raakt vaker per ongeluk iets aan.

Net als de Huawei P30 Pro en OnePlus 7 heeft de Samsung Galaxy S10 een vingerafdrukscanner onder het scherm. Maar waar de eerste twee toestellen een optische scanner gebruiken, kiest Samsung voor een ultrasone scanner. Die moet nauwkeuriger en veiliger zijn. Door je vinger op de aangewezen plek op het display te leggen, ontgrendelt het toestel. De scanner heeft een duidelijke leercurve. Omdat het scherm voor het ontgrendelen uitstaat en de scanner in het display zit, voel en zie je niet waar je je vinger moet plaatsen. Na een paar dagen ging dit me aardig af en ben ik aardig positief over de scanner. Hij is rap en werkt bijna altijd. Ik vind 'm even goed als de scanner van de Huawei P30 Pro - die ik voor de S10 gebruikte. De hamvraag is of een vingerafdrukscanner onder het display een vooruitgang is ten opzichte van een 'normale' scanner, bijvoorbeeld op de achterkant van je toestel. Wat mij betreft niet, en dat heb ik het over gebruiksgemak, snelheid en accuraatheid.

©PXimport

Het display zelf is overigens fantastisch. Dat is geen verrassing: Dure Samsung-smartphones hebben steevast uitstekende schermen, die uit eigen fabriek komen. De S10 gebruikt een 6,1 inch oled-paneel met een haarscherpe qhd-resolutie. Het scherm heeft een erg goed contrast, kan erg fel en gedimd en toont hele mooie kleuren.

©PXimport

Hardware: het beste van het beste

Zoals je van een dure smartphone mag verwachten, heeft de Galaxy S10 een set indrukwekkende specificaties. Ze zijn identiek aan die van de S10 Plus. De krachtige Exynos-processor en 8GB werkgeheugen maken het toestel vliegensvlug. Ook alle populaire games draaien zonder problemen. Het opslaggeheugen is standaard 128GB groot, wat betekent dat je heel wat foto's, video's en apps kwijt kunt. Handig is dat je het geheugen kan vergroten met een micro-sd-kaartje.

De S10 biedt verder ondersteuning voor de nieuwste en snelste vorm van wifi, heeft bluetooth 5.0 en een nfc-chip voor bijvoorbeeld contactloos betalen. 5G-ondersteuning ontbreekt overigens. Samsung verkoopt in het buitenland een speciale S10 met 5G, maar die komt hier niet uit omdat Nederland pas op zijn vroegst in 2020 een 5G-netwerk krijgt.

©PXimport

Accuduur en opladen

De accu van de Galaxy S10 is niet verwijderbaar en heeft een capaciteit van 3400 mAh. Dat is gebruikelijk voor een high-end smartphone met dit schermformaat. De afgelopen weken kon ik zonder zorgen een lange dag vooruit en had ik 's avonds laat doorgaans nog tussen de 15 en 25 procent stroom over. Als je een zware gebruiker bent, bijvoorbeeld omdat je veel spelletjes speelt, kan de accu voor het slapengaan leegraken. Anderzijds: doe je het rustiger aan dan hoef je vermoedelijk pas na twee dagen een stekker te pakken. Al met al is de accuduur goed genoeg, al zijn er toestellen die het langer uithouden.

Het opladen kan op twee manieren. De meegeleverde stekker laadt de accu met 15W, wat betekent dat de batterij binnen twee uur volledig vol is. Dat is niet zo snel. Concurrerende toestellen van OnePlus en Huawei laden dankzij 30W- of zelfs 40W-opladers sneller op. Zelfs de Samsung Galaxy A50 en Motorola Moto G7 Plus, toestellen die minder dan 300 euro kosten, hebben opladers van 25W en 27W.

Je kan de Galaxy S10 ook draadloos opladen met een Qi-oplaadstation. Draadloos laden gaat met maximaal 12W en is vanwege de lagere snelheid vooral interessant als je geen haast hebt. Bijvoorbeeld omdat je toestel 's nachts op de draadloze lader ligt. Wil je snel wat stroom bijtanken, dan kan je beter de bekabelde oplader gebruiken. De S10 kan overigens ook draadloos andere apparatuur opladen. Leg je het toestel met de schermzijde naar beneden neer, dan kan je een ander Qi-geschikt product op de achterkant leggen. Je kan zo bijvoorbeeld een moderne elektrische tandenborstel, de nieuwe AirPods of een andere smartphone opladen met de stroom van de S10. Geinig, maar het laden duurt erg lang en er gaat veel energie verloren. Bovendien is het niet praktisch dat jij je S10 niet kan gebruiken. De kans is daarom groot dat je deze functie niet tot nauwelijks gaat gebruiken.

©PXimport

Drie camera's zijn goed, maar niet de beste

De Samsung Galaxy S10 en S10 Plus hebben dezelfde drie camera's achterop. Het gaat om een primaire 12 megapixel lens, een 16 megapixel groothoeklens en een 12 megapixel telefotocamera. Die laatste biedt 2x optische zoom en ontbreekt op de goedkopere Galaxy S10e. Is dat erg? Wat mij betreft niet. Met de optische zoom haal je een object dichterbij zonder in te boeten op kwaliteitsverlies. Leuk, en het werkt goed. Twee keer zoom is echter niet veel, dus het nut is beperkt. Het verschil met de Oppo Reno 10x Zoom (799 euro, 5x optische zoom) is groot, en Huawei's P30 Pro (999 euro) doet het nog beter. De telens van de S10 is een leuke extra, maar op de Note 10 hoop ik een geavanceerder zoomsysteem te zien.

Over de primaire camera ben ik enthousiaster. Die schiet bij voldoende licht hele fraaie plaatjes, met goede kleuren en een groot dynamisch bereik. Kortom: een hele degelijke camera. In het donker heeft hij het moeilijker, maar kan je - ook zonder flitser - nog steeds aardige kiekjes maken. Hij moet het wel afleggen tegen de duurdere Huawei P30 Pro, de smartphonecamera met de beste nachtmodus.

De portretmodus van de S10-camera werkt alleraardigst en je kan gebruikmaken van allerlei toffe extra's, waaronder filmen in ultra-slow-motion in een hoge videoresolutie.

Hieronder zie je drie foto's uit de primaire S10-camera, geschoten op de automatische stand.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De derde camera op de S10 (Plus) is een groothoeklens. Die zoomt als het ware uit naar 0.5 keer, waardoor je een groter deel van de omgeving kan vastleggen. Dit werkt naar behoren, al ontkom je soms niet aan een vissenkom-effect. Sommige objecten ogen schuinggerekt of bol. Desalniettemin is de groothoekcamera een fijne toevoeging die ik graag op alle smartphones zou zien.

Omdat een foto meer zegt dan duizend woorden, kan je hieronder de drie S10-groothoekfoto's bekijken. Deze zijn op de automatische stand geschoten direct na de reguliere foto, op exact dezelfde plaats.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Software en updates

Bij zijn release draaide de Galaxy S10 op Android 9.0 (Pie) met de OneUI-schil van Samsung. OneUI is de nieuwste versie van Samsungs eigen softwarelaag. De schil is volgens de fabrikant geoptimaliseerd voor grote smartphoneschermen en plaatst belangrijke knoppen en instellingen onderin het display. Tekst wordt meer boven gepositioneerd. Dat klopt, met drie screenshots ter illustratie. OneUI werkt prima en oogt fris, doordacht en modern. De software mag naar mijn mening nog wat rustiger, vooral qua kleurgebruik.

Jaren geleden installeerde Samsung tientallen eigen apps op zijn toestellen, tot frustratie van een deel van de gebruikers. Dat tijdperk ligt gelukkig achter ons: op de Galaxy S10 kan je bij het instellen zelf kiezen welke Samsung-apps je wel en niet wilt installeren.

Zelfs Samsungs matige digitale assistent Bixby is verbeterd. Je kan instellen dat een druk op de speciale Bixby-knop (op de linkerzijkant) je favoriete app opstart of een actie uitvoert. Bijvoorbeeld het aan- of uitzetten van wifi of bluetooth. Druk je twee keer op de knop dan start Bixby - daar ontkom je helaas niet aan. De digitale hulp is nog steeds rommelig en dom, en spreekt geen Nederlands. Het zou Samsung sieren om Bixby optioneel te maken, want Nederlandse consumenten zijn beter af met de Google Assistent.

Samsung garandeert software-ondersteuning tot februari 2021, oftewel twee jaar na de release van de S10. De fabrikant 'streeft ernaar' de smartphone in die periode elke maand een beveiligingsupdate te geven. De afgelopen jaren kregen dure Galaxy's twee tot drie grote Android-updates. Dit geldt vermoedelijk ook voor de S10-serie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Conclusie: Samsung Galaxy S10 kopen?

Een verrassing is het niet, maar de Samsung Galaxy S10 is een uitstekende smartphone. Het toestel heeft een fraai ontwerp, een fantastisch display en alle specificaties die je verwacht in een vlaggenschip. De OneUI-software werkt prima, de drie goede camera's geven je veel mogelijkheden en de accu houdt het zonder problemen een dag vol. Een tien is het echter niet. De batterij laadt namelijk vrij langzaam op, de Bixby-assistent blijft in de weg zitten en de nieuwe vingerafdrukscanner voelt niet als een verbetering. En de tijd dat Samsungs beste smartphone de beste camera had, ligt met de Huawei P30 Pro ook achter ons.

Bij de release had ik de Samsung Galaxy S10 niet van harte aangeraden, wat vooral komt omdat hij toen 899 euro kostte. Dat is erg geld voor een smartphone. Nu het toestel flink in prijs gezakt is, is hij ook een betere koop.

Spreekt de S10 je aan maar vind je hem te groot en/of te duur, dan kan je kijken naar de S10e. Die heeft een kleiner scherm en kost minder, maar bezuinigt ook op een paar specificaties. Als je een grotere S10 zoekt, kan je terecht bij de - duurdere - S10 Plus. Zo biedt Samsung voor ieder wat wils. Enkel wanneer je de beste smartphonecamera zoekt, kan je beter bij Huawei kijken.

Uitstekend
Conclusie

**Adviesprijs** € 899,- **Kleuren** Groen, zwart, wit, blauw **OS** Android 9.0 (One UI) **Scherm** 6,1 inch oled (3040 x 1440) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Samsung Exynos 9820) **RAM** 8GB **Opslag** 128GB of 512GB (uitbreidbaar) **Batterij** 3.400 mAh **Camera** 12, 12 en 16 megapixel (achter), 10 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,9 x 7 x 0,8 cm **Gewicht** 157 gram **Overig** Hartslagmeter, vingerafdrukscanner onder scherm, koptelefoonpoort **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-s10/)

Plus- en minpunten
  • Updatebeleid
  • Uitstekende hardware
  • Premium, moderne behuizing
  • Veel commerciële apps meegeleverd
  • Glazen achterkant is erg glad
  • Accu laadt relatief langzaam op
▼ Volgende artikel
Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft
© Wesley Akkerman
Huis

Dit is wat One UI 7 op de Samsung Galaxy S25 te bieden heeft

De Samsung Galaxy S25-lijn is de eerste smartphonereeks die beschikt over versie 7 van One UI, de Samsung-softwareschil die je aantreft op de Android-apparaten van het bedrijf. In dit artikel lees je wat je allemaal verwachten kunt van One UI 7.

One UI 7 heeft verschillende softwaremogelijkheden die niet altijd aan bod komen in een recensie, maar die wel heel handig kunnen zijn. We nemen je mee langs de belangrijkste wijzigingen aan het systeem en kijken onder meer naar: • Systeemaanpassingen • Now Bar en Now Brief • Het aanpasbare snelmenu • De overige AI-mogelijkheden

Lees ook: Review Samsung Galaxy S25 Ultra – Slimme AI of slimme marketing?

De rek is inmiddels wel uit de smartphoneontwikkeling. Fabrikanten kunnen nauwelijks nog innovatieve onderdelen toevoegen, omdat de slimme telefoon inmiddels zo goed als alles kan. Vooral op hardwaregebied valt er weinig nieuws meer te verwachten. Natuurlijk zullen we nog verbeteringen zien in camera's, processors en accu's, maar in grote lijnen is de smartphone uitontwikkeld. Daardoor zijn ze tegenwoordig net zo spannend als wasmachines: ze doen wat ze moeten doen.

Dat betekent echter niet dat er geen nieuwe functies worden ontwikkeld. Die zitten vooral in software. De Google Pixel 9-reeks zette die trend medio 2024 in met een verrassend snelle opvolger van de Pixel 8-serie. OnePlus, Asus en Samsung volgen die lijn en leggen de nadruk op software. One UI 7 is daar het beste voorbeeld van. Zonder die softwareschil had Samsung net zo goed een jaar aan smartphonelanceringen kunnen overslaan.

Systeemaanpassingen

Maar wat maakt One UI 7 dan zo bijzonder? We hebben de afgelopen weken de drie verschillende Samsung Galaxy S25-toestellen getest en zijn tot de onderstaande observaties gekomen. Zo is het onder meer mogelijk om een verticale applade in te stellen. Daarmee bedoelen we dat je al je apps in de applade kunt bekijken door omhoog en omlaag te vegen (in plaats van naar links en rechts). Dat regel je door de lade te openen, onderin op de drie puntjes te tikken en dan Sorteren > Alfabetische volgorde te selecteren.

Daarnaast valt op dat de animaties in One UI 7 veel soepeler zijn dan voorheen. Ze ogen en voelen gestroomlijnd, wat het hele systeem een verfijnde en samenhangende uitstraling geeft. In eerste instantie merk je dit misschien niet direct, maar na een paar uur gebruik valt de soepelheid steeds meer op. Ook de vernieuwde systeemiconen dragen bij aan de prettige bediening op de S25-modellen. One UI 7 voelt daardoor even modern als afgewerkt aan – en dat is een groot compliment.

©Wesley Akkerman

Hier zie je de menu-opties staan voor het opnieuw rangschrikken van de applade.

Now Bar en Now Brief

Ook biedt One UI 7 ruimte aan twee nieuwe onderdelen, de Now Bar en Now Brief. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, gebruik je ze allebei op andere momenten. De Now Bar is een soort zwevend eiland (waar hebben we dat eerder gehoord) onderaan het vergrendelde scherm van je Galaxy, waar je basale interface-elementen in aantreft – denk aan een opnameknop voor een geluidsopname of bijvoorbeeld wegwijzers van Google Maps. Zo kun je snel iets regelen zonder je smartphone te hoeven ontgrendelen..

Now Brief daarentegen is veel uitgebreider. Dit is een apart onderdeel binnen One UI 7 waar veel AI-opties moeten samenkomen. Now Brief biedt op drie momenten van de dag een overzicht aan van onder meer het weer, het verkeer, je agenda-afspraken en bijvoorbeeld een Spotify-afspeellijst. Het moet je helpen de dag voor te bereiden, door te komen en erop terug te kijken. Zie dit als een soort persoonlijke dag-overzicht dus. Daarmee kan de Samsung Galaxy S25 Ultra, en later ook andere Galaxy's, dienen als een persoonlijke assistent.

©Wesley Akkerman

Dit is het thuisscherm van de Galaxy S25. Rechts van het weerbericht zie je twee widgets staan: de bovenste is een snelkoppeling naar Now Brief.

Aanpasbaar snelmenu

Een ander onderdeel dat het vermelden waard is, is het snelmenu. Daarmee doelen we op het menu dat je van boven naar beneden trek. Daarin staan allerlei opties, bijvoorbeeld voor wifi, bluetooth en andere kernonderdelen. Daar kon je al langer allerlei dingen in wijzigen, zoals bijvoorbeeld de knoppenindeling. Maar in ONe UI 7 ziet het er wel anders uit. Als je de Samsung Galaxy S25 Ultra opstart, dan heeft Samsung dit snelmenu voor je in twee delen opgedeeld. In het kader van overzicht – maar dat beteken ook dat je moet weten aan welke kant je de boel naar beneden moet trekken. Links geeft meldingen, terwijl je vanaf rechts de instellingen bekijkt.

Vind je deze tweedeling niet prettig? Je kunt gelukkig ook alles weer heel makkelijk in één overzicht bij elkaar zetten (zonder dat je daar bijvoorbeeld een aparte app als Good Lock voor hoeft te downloaden). Wanneer je dit doet, dan krijg je met een enkele swipe toegang tot zowel de notificaties als de opties. Je stelt dit met een paar simpele stappen in. Trek je snelmenu vanaf rechts naar beneden en tik op het potloodicoon aan de rechterkant. Tik nu op Vensterinstellingen (links) en tik op het volgende scherm op Samen. Tik nu op Gereed om de keuze te bevestigen. Vanaf dat moment heb je (weer) één snelmenu.

©Wesley Akkerman

Dit is het aangepaste snelmenu, dat notificaties en instellingen samenvoegt.

Overige AI-mogelijkheden

Tot slot kijken we naar de overige AI-mogelijkheden van de Samsung Galaxy S25-serie. Zo is het onder meer mogelijk Google Gemini te gebruiken. Dat doe je door de powerknop kort in te drukken: de assistent komt dan vanzelf vanaf beneden omhoog. Op moderne Galaxy's biedt Gemini ondersteuning aan voor verschillende Samsung- en Google-apps, waardoor het mogelijk is die apps aan te spreken en dingen uit te laten voeren met een stemcommando. Soms kun je zodoende twee of drie apps in één keer iets voor je laten doen, met één commando.

Op moment van schrijven lijken de mogelijkheden al redelijk uitgebreid te zijn, maar eerlijk is eerlijk: schijn bedriegt. Momenteel werken alleen de genoemde apps met deze AI-functie. Datzelfde geldt overigens voor Now Brief, als we daar nog even kort op terugkomen. Alleen de echt grote namen binnen de Google Play Store zullen direct werken met dit soort diensten. In de toekomst wordt dat aanbod uitgebreid. Nederlandse apps, zoals die van de NS bijvoorbeeld, werken hier nog niet mee. Daardoor is de waarde van dit soort AI-opties nu nog twijfelachtig.

©Wesley Akkerman

Als je op de powerknop drukt, komt Google Gemini naar boven. Zo ziet dat eruit.

▼ Volgende artikel
Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht
© Gorilla
Huis

Wintersport voorbij? Zo houd je je skikleding fris en waterdicht

Na een week vol sneeuwpret, frisse berglucht en indrukwekkende pistes is je skikleding niet meer zo fris. Eenmaal thuis gekomen blijft de tas met vuile was liggen voor de wasmachine. Want hoe was je eigenlijk skikleding? Als je je kleding niet goed wast en opbergt, is de kans groot dat je volgend jaar niet zo warm en droog blijft tijdens de afdaling. Onze tips helpen je om je skikleding te wassen, drogen en veilig op te bergen voor volgend jaar.

Dit artikel in het kort: ⛷️ Wacht niet te lang met je skikleding wassen. ⛷️ Bereid de kleding voor op de wasbeurt. ⛷️ Was op lage temperaturen met weinig wasmiddel en geen wasverzachter. ⛷️ Impregneer de kleding. ⛷️ Droog de kleding in een geventileerde ruimte.

Lees ook: Dit wil je weten over de wasprogramma's van je wasmachine

Was snel na je weekje wintersport

Het op de juiste wijze je skikleding wassen is belangrijk: daardoor blijft de kwaliteit van de kleding goed. Ook blijft de kleding warm en waterdicht. Veel skikleding is gemaakt van kunststoffen, zoals polyamide en polyester. Deze stoffen zijn waterafstotend, sterk en licht. De kleding is van tevoren extra behandeld om ze waterdicht te maken, waardoor sneeuw of regen niet door de kleding komt. Was je de kleding verkeerd? Dan kan de beschermende functie verloren gaan. Je zweet en vuiligheid tasten de kleding namelijk aan. Laat je skikleding na wintersport dus niet te lang voor de wasmachine liggen.

Check voordat je gaat wassen altijd het wasetiket van de kleding. Dan weet je precies hoe het kledingstuk gewassen mag worden. Lees ook: Betekenis wassymbolen: wat zijn die wasvoorschriften?

©Lyudmila

Wasmiddel en voorbereiding

Gebruik weinig wasmiddel om je skikleding te wassen. En koop een speciaal wasmiddel voor sport- en outdoorkleding om zeker te weten dat het goed is of gebruik een fijnwasmiddel. Giet er geen wasverzachter bij, want dat is niet goed voor de kleding. Laat de kleding ook niet stomen en gebruik geen bleekmiddelen.

Bereid de kleding altijd eerst voor op de wasbeurt. Leeg alle zakken, sluit alle ritsen, knopen en klittenband om schade aan de stoffen te voorkomen. Zitten er vlekken op de kleding? Behandel deze eerst. Zorg dat de kleding binnenstebuiten de wasmachine in gaat. Ook belangrijk: doe de trommel niet te vol. Er moet voldoende ruimte zijn wil de kleding schoon worden.

Wassen met de wasmachine

Nu de kleding op de juiste wijze in de wasmachine zit, is het tijd om het juiste programma aan te zetten. Kies een programma met lage temperaturen, maximaal 30 °C. Hogere temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de waterdichte coating beschadigd raakt. Zit er een speciaal programma op je wasmachine voor outdoor kleding? Kies dan dit programma. Het programma heeft een laag toerental bij het centrifugeren. Doe naast je skikleding geen andere kleding in de wasmachine.

©Oriol Roca

Waterdicht maken van de skikleding

Heb je voor deze wintersportvakantie net nieuwe kleding gekocht? Dan is de kans groot dat deze gewoon waterdicht is gebleven na de wasbeurt. Als je kleding wat ouder is, kan het zijn dat deze niet meer zo waterdicht is als voorheen. Misschien heb je tijdens het skiën of snowboarden wel gemerkt dat er wat vocht doorheen kwam. Was dan de kleding nog een keer, maar nu met een impregneermiddel. Of spuit de kleding in met een speciale waterdicht-spray.

Drogen en opbergen

Als er op het waslabel staat dat de skikleding in de droger mag, dan kun je de kleding zo laten drogen. Anders hang je de kleding op, of leg je die ergens plat neer. Dit doe je in een ruimte waar er genoeg ventilatie is. Hang de kleding niet op in de zon. Drogen op een verwarming kun je beter ook niet doen.

Het wasetiket geeft ook aan of je de kleding mag strijken, mocht je de behoefte hebben om je skibroek te strijken. Je mag de kleding dan op een lage temperatuur strijken. Omdat je de skikleding een lange tijd waarschijnlijk niet meer gebruikt, is het verstandig om de kleding goed op te bergen. Hang de kleding op aan een haakje in de kast of vouw de kleding losjes op, zodat het op een plank kan liggen. Daardoor haal je je kleding volgend jaar weer fris uit de kast, direct klaar om van de pistes te zoeven.