Vingerafdrukscanner op het scherm van je smartphone is nog geen vooruitgang
Steeds meer smartphones verschijnen met een vingerafdrukscanner op het scherm aan de voorzijde. De techniek is indrukwekkend, daar scheppen fabrikanten graag over op. Maar het lijkt vorm boven functie.
De OnePlus 6T, die in het najaar van 2018 werd aangekondigd was de eerste smartphone met een vingerafdrukscanner op het scherm. Technisch gezien achter het scherm: een groen licht schijnt op je vinger die door een camerasensor wordt uitgelezen. Een indrukwekkende technologie, die ervoor zorgt dat de voorkant van de smartphone bijna volledig gebruikt kan worden voor het beeldscherm, zonder dat de vingerafdrukscanner aan de achterzijde geplaatst hoeft te worden. Hoewel het een persoonlijke voorkeur is, lijken de meeste mensen een vingerafdrukscanner aan de voorzijde van de smartphone te verkiezen. Het is niet gek dat smartphonemakers als OnePlus, Oppo, Huawei, HMD (Nokia) en Samsung in een race terecht leken te komen om zo snel mogelijk een smartphone met deze techniek te presenten.
Eerste smartphone met in-screen fingerprintscanner
Pete Lau van OnePlus, die de presentatie van de OnePlus 6T-smartphone verzorgde, vertelde: “Eigenlijk was de techniek al beschikbaar om hem een jaar eerder in de OnePlus 5T te plaatsen. Onze ervaringen met de vingerafdrukscanner waren echter nog niet goed genoeg, waarna we hem hebben verbeterd. Met de OnePlus 6T is de techniek klaar.”
Tijdens het reviewen was mijn ervaring helaas het tegenovergestelde. De vingerafdrukscanner was een flinke stap achteruit als het aankomt op nauwkeurigheid, snelheid en veiligheid. Ontgrendelen via de vingerafdrukscanner achter het scherm werkte vaker niet dan wel. Het herkennen van de vingerafdruk duurde ook merkbaar langer wanneer hij het herkende. Bovendien waren de ervaringen hoogst inconsistent.
In-screen vingerafdrukscanners zijn nog altijd geen vooruitgang ten opzichte van de traditionele vingerafdrukscanner
-
Andere smartphones
Pete Lau lijkt er dus naast te zitten. De vingerafdrukscanner, was nog niet klaar voor het grote publiek. Maar ondanks dat OnePlus de eerste smartphonemaker was met zo’n vingerafdrukscanner, waren de ervaringen met andere smartphones niet anders. De Huawei Mate 20 Pro, die in dezelfde maand verscheen als de OnePlus 6T bezorgde me vergelijkbare ervaringen. De Samsung Galaxy S10+, die ik onlangs testte, was wat nauwkeuriger. Maar nog steeds verre van optimaal.
©PXimport
Het maakte hierbij niet uit of mijn handen droog, vochtig of juist vet zijn. Ook merkte ik weinig verschil als ik mezelf in een omgeving bevond met veel of juist weinig licht (die sensor is immers een camera-oog).
De slechtste ervaring tot nu toe kwam van de Nokia 9. Niet alleen liet de nauwkeurigheid te wensen over. Ook de plaatsing midden in het scherm, op het vijf-getal van pincode-invoer, is hoogst ongelukkig.
De eerste indruk van de Huawei P30 Pro, die ik momenteel review lijkt eindelijk in de buurt te komen van de ervaring van een traditionele vingerafdrukscanner.
Geen vooruitgang
Daar zit de kern van het probleem. Hoewel er dankzij Huawei en Samsung een merkbare verbetering komt in de vingerafdrukscanners achter het scherm, is het nog altijd geen vooruitgang ten opzichte van de traditionele vingerafdrukscanner die zich achterop de smartphone, onder het scherm of in de aan-uitknop aan de zijkant van de smartphone bevindt. Laat je daarom nog niet afleiden door deze indrukwekkende techniek van vingerafdrukscanners op het scherm. Het gaat nog wel even duren voordat deze een ervaring bieden die gelijkligt met die van een traditionele vingerafdrukscanner. Probeer daarom zo’n scanner eerst uit bij een fysieke winkel voordat je de smartphone koopt. Het kan een hoop ergernis voorkomen, maar vergeet je vingerafdruk daarna natuurlijk niet uit het toestel te verwijderen.
©PXimport