‘Risicovol' BYOD herziet IT-business relatie

© CIDimport

‘Risicovol' BYOD herziet IT-business relatie

Smartphone & tablet

Geplaatst: 7 november 2012 - 11:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

Het oprukkende BYOD zet de toch al wankele relatie tussen IT en de business verder onder druk. Netwerkleverancier Cisco ziet het vooral als een kans.

Netwerkleverancier Cisco heeft vorig jaar slechts een begin gemaakt met het toelaten van 13.000 iPads voor werknemers onder een BYOD-programma. Als de apparaten eenvoudiger zijn aan te sluiten op beamers en de App Store betere productiteitssoftware gaat bieden, breekt het spektakel pas echt los, zegt senior VP Communication & Collaboration Sheila Jordan van de techgigant.

“Het staat in onze roadmap dat we op termijn pc’s en Macs zullen vervangen”, zegt Jordan. “Als de ontwikkeling van de iPad ervoor zorgt dat ze nog bedrijfsvriendelijker zullen worden, zullen ze voor een groot aantal werknemers de pc of Mac vervangen. Dat is nu nog niet het geval, maar op termijn zal het zeker het geval zijn.”

Jaar van de waarheid

Alle tekenen wijzen erop dat 2013 een belangrijk jaar voor BYOD gaat worden, vooral voor tablets en de zakelijke applicaties die op deze apparaten draaien. Er staat druk op IT-managers om met deze technologie om te kunnen gaan voordat het als een lawine de IT-afdeling overvalt en het voor bedrijfsdata gevaar oplevert. Onderdeel van het proces is het herzien van de relatie tussen IT en de business.

Gartner verwacht dat BYOD de voornaamste technologische trend voor 2013 wordt, waarbij mobiele apparatuur de pc voorbijstreven als belangrijkste tools om het web te benaderen. Vanuit securityperspectief bezien is BYOD enorm belangrijk. Gartner zegt dat persoonlijke apparatuur in 2014 dubbel zo vaak wordt geïnfecteerd als zakelijke devices.

IT-managers moeten nog veel doen om zich goed op BYOD voor te bereiden. Vraag het maar aan Cisco, die BYOD afgelopen 18 maanden een vlucht hebben zien nemen. Cisco ondersteunt momenteel 60.000 BYOD-smartphones naast 13.000 iPads. Het bedrijf werkt aan een eigen app-store, tools om apps te automatiseren en provisionen en een sociale tool om werknemers in de overgang naar BYOD te begeleiden.

Met andere woorden: Cisco heeft een uitgebreid stappenplan voor BYOD ontwikkeld, waarbij alles van de ontwikkeling van een BYOD-programma tot onderhandeling met leveranciers tot proactieve communicatie met werknemers meegenomen wordt.

BYOD of je wilt of niet

Als jij denkt dat de relatie tussen IT en de business in het verleden al lastig genoeg was, doet BYOD daar nog een schepje bovenop. Onderzoek wijst uit dat bedrijven zonder formeel BYOD-beleid al tijden opgescheept zitten met onbeheerde smartphones en tablets binnen hun bedrijfsnetwerken.

Complete bedrijfsafdelingen gaan hun eigen gang en ontwikkelen achter de rug van IT om hun eigen BYOD-apps. Leverancier van mobiele beheeroplossingen MobileIron haalt een verhaal over een IT-afdeling van een grote zorgaanbieder aan waarbij het management dacht dat er slechts drie niet-goedgekeurde mobiele apps in omloop waren, terwijl dat er in werkelijkheid meer dan zestig waren.

“Apps schieten als paddenstoelen uit de grond en de meeste gaan om met gevoelige data”, zegt Ojas Rege. Hij is VP strategie bij MobileIron.

Een issue waar businessgebruikers tegenaan hikken is het BYOD-beleid dat door de IT-afdeling wordt opgesteld. Werknemers moeten hun eigen apparatuur onder draconische regelementen stellen waar vaak de beruchte remote-wipe (waarbij het gehele toestel op afstand gewist wordt) onderdeel van uitmaakt. Ook het verbod op gebruik van diensten als iCloud schiet bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat. Hoewel diensten als iCloud en Dropbox ervoor zorgen dat werknemers hun persoonlijke data niet verliezen bij een remote-wipe, vrezen IT-managers dat businessgebruikers hiermee bedrijfsdata naar de publieke cloud uploaden.

iCloud als redmiddel

Toch kunnen diensten als iCloud op iPhones ook uitkomst bieden, zegt IT-mobiliteitsdirecteur Brett Belding van Cisco. Hij noemt het verliezen van een BYOD iPhone in een taxi door een medewerker als voorbeeld. Toen de IT-afdeling deze gebruiker kon tonen dat de persoonlijke data in iCloud opgeslagen stond, was het geen probleem om de iPhone op afstand geheel te wissen zodat ook de app voor internetbankieren niet langer gebruikt kon worden. De volgende dag werd de medewerker een nieuwe iPhone bezorgd.

“We zien een gang naar cloud en we zien de cloud belangrijker worden voor onze content. Remote-wipe is daarbij een voordeel, geen hindernis”, aldus Belding.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000