Review: Huawei Mate 8

© CIDimport

Review: Huawei Mate 8

Geplaatst: 9 maart 2016 - 12:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:25

Redactie ID.nl

De Mate van Huawei gaat inmiddels alweer wat jaartjes mee. Met de Mate 8 is het Chinese bedrijf toegekomen aan de derde generatie. Als u bekend bent met het uiterlijk van de Mate 7 uit 2014, dan zal de Mate 8 u bekend voorkomen. Huawei heeft namelijk vastgehouden aan het aluminium ontwerp. De afwerking is uitstekend en het ziet er allemaal net weer wat strakker uit dan de vorige generatie.

Van vierkant naar rond

Huawei was met de Mate 7 de tweede fabrikant, na Apple, die een goed werkende vingerafdruklezer in een smartphone wist te bouwen. Daarmee stak het Samsung de loef af: dat was weliswaar eerder met de lezer op de Galaxy S5, maar die werkte niet bepaald vlekkeloos. Op de eveneens door Huawei gemaakte Nexus 6P was de vierkante lezer van de Mate 7 vervangen door een rond exemplaar. Diezelfde lezer zit ook op de Mate 8. Hij werkt nog altijd uitstekend en zit nog altijd onder de camera op de achterkant. Zeker bij een toestel met een schermdiagonaal van ruim 15 centimeter (6 inch) is die plaatsing handig, omdat uw wijsvinger er automatisch bij in de buurt is op het moment dat u het toestel oppakt. Een nadeel is dat de lezer niet bereikbaar is als het toestel plat op zijn rug ligt. Dan is een tot vingerafdruklezer omgetoverde thuisknop handiger.

Vernieuwend

Huawei heeft een dochteronderneming die chips maakt voor gebruik in mobiele apparaten, HiSilicon genaamd. Dit betekent dat het bedrijf relatief snel toegang heeft tot nieuwe technologieën en niet hoeft te wachten tot bijvoorbeeld Qualcomm de tijd rijp acht om processors te leveren. De Kirin 950-processor die in de Mate 8 zit heeft dan ook een nieuw soort rekenkernen aan boord. Die zijn weer een stukje sneller en efficiënter dan de generatie van vorig jaar. Belangrijk is verder dat ze veel minder energie verbruiken/warmte produceren dan met name de kernen die in de high-end Snapdragon 810 van vorig jaar zat. Qua grafische rekenkracht blijven Kirin-chips altijd wat achter bij de concurrentie; dat is ook het geval bij de 950. In de praktijk heeft hij overigens voldoende rekenkracht om ook de zwaardere Android-spellen goed te kunnen spelen. Het toestel beschikt verder over 3 gigabyte werkgeheugen en een via micro-sd uitbreidbare opslagcapaciteit van 32 gigabyte.

Hetzelfde

Naast vernieuwing is er bij de Mate 8 ook sprake van zaken die hetzelfde zijn gebleven. Allereerst is er het paneel. Dat heeft nog altijd een resolutie van 1920x1080, waar de rest van de Android-markt inmiddels 2560x1440 pixels heeft omarmd. Met full hd is uitstekend te werken op dit toestel, maar op dit formaat is het verschil met 2560x1440 wel te zien. De kwaliteit van het scherm is verder overigens goed, met een goede maximale helderheid en dito contrast. Het tweede dat grotendeels hetzelfde is gebleven is de Emotion UI-schil over Android die Huawei heeft ontwikkeld. Het is een vrij ingrijpende en zware schil, iets wat we liever niet zien. Gelukkig is het gros van de hinderlijke meldingen die in eerdere versies zaten er inmiddels uit.

Upgrade voor camera

Zoals alle fabrikanten tegenwoordig legt ook Huawei veel nadruk op de camera. Die is dan ook voorzien van een upgrade. De hoofdcamera heeft een sensorresolutie van 16 megapixel, terwijl de ‘selfie-camera’ aan de voorkant over 8 miljoen pixels beschikt. Met beide camera’s zijn uitstekende foto’s te schieten.

Conclusie

Zeer interessante grote smartphone, die op vrijwel alle vlakken overtuigt. De resolutie van het scherm had hoger gemogen, maar de relatief lage prijs maakt veel goed.

Pluspunten:

Uitstekende bouwkwaliteit, goede camera, snelle processor, goede prijs.

Minpunten:

Schermresolutie blijft wat achter, schil over Android vrij zwaar.

Adviesprijs: € 599,–

Voor meer informatie: consumer.huawei.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten