Zo optimaliseer je Android voor senioren

© Halfpoint

Zo optimaliseer je Android voor senioren

Geplaatst: 21 april 2024 - 12:02

Aangepast: 25 april 2024 - 09:46

Wesley Akkerman

Hoewel steeds meer senioren een smartphone op zak hebben, is niet elke generatie er hevig behendig mee als de generatie erna. Daarom kan het geen kwaad om de senioren een handje te helpen met het correct instellen van hun telefoon of tablet.

Misschien herken je dit wel: dat telefoontje van je ouders of grootouders, omdat ze een vraag hebben over hun smartphone. Dan moet je ze op afstand gaan uitleggen hoe iets werkt ... wat meestal nergens toe leidt. Je kunt hen, en ook jezelf, helpen door op voorhand bepaalde instellingen na te lopen, zodat ze op z’n minst kunnen vinden waar je het over hebt. De onderstaande opties helpen voornamelijk voor gebruikers die wat slechter zien, moeite hebben met het behouden van overzicht en niet precies weten hoe ze iemand moeten bellen.

Android overzichtelijker maken

De ene senior is de andere niet, dat begrijpen we. Daarom geven we algemene tips mee, die hopelijk kunnen helpen in het dagelijkse leven. Waar veel mensen weleens mee worstelen, is het behouden van overzicht op dat kleine schermpje. Gelukkig kun je in Android zelf andere launchers instellen (applicatiestarters). Enkele launchers die je uit de Google Play Store kunt downloaden, zijn SimpleLauncher, BigLauncher en Elder Launcher: UI for Seniors. Wat deze apps gemeen hebben is dat ze apps, teksten en contactpersonen groot in beeld brengen, zodat alles goed zichtbaar is.

Zo optimaliseer je Android voor senioren-S9KWrwmUSXWsbowr-1VyDg

Daarnaast kan het helpen de tekstgrootte aan te passen. Je gaat daarvoor naar Instellingen / Scherm / Weergavegrootte en tekst. Op deze pagina pas je met een schuifbalkje de grootte van de letters aan. Met het balkje eronder pas je de weergavegrootte aan, waardoor alles vergroot in beeld komt. Vergeet niet apart de letters van het toetsenbord groot te maken; in dit voorbeeld gebruiken we Gboard. Open een tekstveld, tik links op de vier puntjes en selecteer Formaat wijzigen. Vervolgens kun je het bord omhoog trekken en op het vinkje tikken.

Omdat het soms lastig is Android te bedienen met veegbewegingen, kunnen we die misschien beter uitschakelen. Vervolgens zorg je dat de vertrouwde navigatiebalk onderin zichtbaar is: je gaat daarvoor naar Instellingen / Scherm / Navigatiemodus / Navigatie met 3 knoppen. Tap nu op Terug om de instellingen op te slaan. Nu we hier toch zijn, is het ook nog de moeite waard om de instellingen onder het kopje Toegankelijkheid te checken. Daar vind je opties als Extra dimmen (fijn voor in de avond), Vergroting en verschillende voorlees- en ondertitelingsopties.

Zo optimaliseer je Android voor senioren-PHzPRJ9eTtu64MT5jFLfIg

Dagelijks gebruik

Het is handig snelkoppelingen aan te maken voor belangrijke contactpersonen. Als er dan wat is, kan de senior in kwestie direct iemand bellen. Ga naar het thuisscherm en houd hem even ingedrukt. Selecteer de optie Widgets / Contacten en kies de optie Direct bellen (1x1). Daarna selecteer je een contactpersoon en plaats je die op het thuisscherm. Op het moment dat je dan op het icoontje van dat persoon tikt, zal de Android-smartphone meteen een telefoongesprek starten. Dat scheelt heel wat handelingen.

Zo optimaliseer je Android voor senioren-IG0uJ4CGSZypIPM1o6zOvA

Om het gebruik verder te vergemakkelijken in het dagelijkse leven, is het slim om ongewenste of onnodige apps te verwijderen. Veel Android-smartphones worden standaard geleverd met apps waar niemand op zit te wachten. En sommige mensen hebben er zelf ook wel een handje van om van alles te downloaden. Misschien is het wel verstandig om eerst met de eigenaar van de telefoon te overleggen over het lukraak downloaden van apps en pas daarna eventueel samen overbodige apps te verwijderen. Dat regel je via Instellingen / Apps / Alle apps. Tik wat langer op een app tot je de optie Verwijderen ziet en tik erop om hem weg te halen.

Welke smartphone?

Verder speelt de keuze voor een smartphone ook een grote rol. Hebben de senioren in kwestie nog een bruikbare smartphone hebben, dan is er even niets aan te doen en kun je hopelijk wat problemen verzachten door de bovenstaande tips te volgen. Maar is het toevallig tijd voor een nieuw model, houd het dan vooral simpel. Zo doet de Samsung Galaxy A54 het vaak goed onder ouderen en ook de Pixel 7a nog steeds erg toegankelijk is. Als een groter scherm belangrijk is, dan is de Galaxy de betere optie.

Speciale senioren-smartphone

Eenvoudig met grote knoppen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten