OnePlus 7T review - Snelle verversing
Ieder half jaar verschijnt er een nieuwe OnePlus-smartphone. Deze OnePlus 7T volgt de OnePlus 7 op. Veel verandert er niet, hoewel de OnePlus 7T een beter scherm en betere camera heeft. Maar is het de moeite waard om een OnePlus 7T te kopen?
De OnePlus 7T volgt de OnePlus 7 op, die dit voorjaar verscheen. Hoewel de OnePlus 7 een prima smartphone is, viel hij een beetje in het niet. Niet alleen omdat er alternatieven op de markt verschenen die meer bieden voor minder geld, ook leidde OnePlus zelf de aandacht af met de OnePlus 7 Pro. Deze smartphone viel op, omdat het de eerste smartphone met een 90 hertz-amoledscherm is. Deze 90 hertz-verversingsnelheid zorgt ervoor dat beelden een stuk vloeiender lopen. Een ander pluspunt van de OnePlus 7 Pro ten opzichte van de OnePlus 7, zijn de drie camera’s aan de achterzijde, waarbij de hoofdsensor wordt bijgestaan door een groothoeklens en telelens. De OnePlus 7T, die een half jaar later de OnePlus 7 opvolgt, heeft deze opvallende eigenschappen ook.
©PXimport
90 hertz
Wellicht vraag je je af wat het voordeel is van een 90 hertz-scherm. Om de meerwaarde hiervan in te zien, zou je eigenlijk het toestel even moeten gebruiken. Bij video zul je weinig verschil merken, maar in overgangen, scrollen, games en algemeen gebruik loopt alles een stuk vloeiender. Tel daarbij op dat het 6,6 inch Full-HD scherm helder is en de krachtige hardware van de OnePlus 7T samen met de goed afgestelde Androidskin alles net nog even in een hogere versnelling laat lopen. In praktijk werkt dat heel prettig, een absolute meerwaarde. Hiermee lijkt OnePlus zijn tijd vooruit, andere smartphonefabrikanten moeten hier nog in mee.
Toch heb ik de 90 hertz-verversingssnelheid na een paar dagen alweer teruggeschroefd naar 60 hertz, wat de normale waarde is voor smartphoneschermen. Waarom? Zo’n hoge verversingssnelheid belast de accu heel erg zwaar en OnePlus heeft de blunder gemaakt om de accucapaciteit van de OnePlus 7T ongeveer gelijk te houden met zijn voorganger: 3.800 mAh. Dit is gewoonweg te laag, veel smartphones beschikken over een capaciteit ruim boven de 4.000 mAh. Een te kleine accu en een energievretend scherm resulteert in het feit dat ik op drukke dagen geen volledige dag met een opgeladen accu doe. Het is niet verwonderlijk dat in gebruik de procenten zienderoog omlaag gaan. Wanneer je het toestel wat vaker in standby laat staan kun je het mogelijk rekken tot maximaal anderhalve dag. Maar wanneer je in de instellingen de scherm-verversingssnelheid omlaag schroeft kun je daar zo enkele uren bij optellen.
Je zult dus helaas met de OnePlus 7T genoegen moeten nemen met een reguliere verversingssnelheid van 60 hertz of een zeer matige accuduur. Toch wel een flinke domper op dé feature die de OnePlus 7T onderscheidt van de massa - en zijn voorganger. Een doekje voor het bloeden is dat de accu die razendsnel oplaadt, dankzij de snellader.
©PXimport
Android 10 met Oxygen OS
Toch blijven er andere redenen over om voor OnePlus te kiezen. Zo is er altijd nog OxygenOS, de Android-skin die OnePlus over Android uitrolt. Zelfs voor mij, als oud-gebruiker, blijft het thuiskomen in OxygenOS. Niet alleen heb je als gebruiker enorm veel mogelijkheden ter configuratie, oogt alles geordend en heb je geen last van bloatware. Heerlijk. Bovendien is de OnePlus 7T de eerste smartphone die tijdens de release op Android 10 draait, wat best een prestatie is. Ze zijn hiermee sneller dan Google.
Ook de reputatie voor wat betreft de ondersteuning is goed. Updates worden redelijk snel uitgerold en de OnePlus smartphones krijgen relatief lang ondersteuning. Alleen Androidsmartphones van Google of met Android One scoren hier beter in. Maar het mag gezegd worden: OnePlus is een voorbeeld voor andere (met name Chinese) Androidfabrikanten, zoals Huawei, Xiaomi, Oppo en Samsung, die Android tot in de kleinste details aanpassen en bloatware als onnodige virusscanners toevoegen. Dit leidt tot instabiliteit, knullige fouten en slechte ondersteuning. Zaken waar je je bij OnePlus nooit zorgen om hoeft te maken.
Bouwkwaliteit
Een ander punt waarin OnePlus altijd positief mee opvalt is de bouwkwaliteit. Daar is met de OnePlus 7T niets aan veranderd. Sterker nog. Het toestel is eigenlijk niet te onderscheiden van zijn voorganger; een druppelvormige scherminkeping aan de voorkant, de fysieke vingerafdrukscanner heeft plaatsgemaakt voor een scanner onder het scherm (die acceptabel werkt, maar nog altijd niet sneller en nauwkeuriger is) en een glazen achterzijde. De OnePlus 7T is in twee kleuren verkrijgbaar: een zwartgrijze en een blauwe uitvoering die lichter afloopt. Beide varianten zien er bijzonder fraai uit, en het is toch zonde dat je hier beter een hoesje omheen moet doen. Niet alleen is glas breekbaar, ook de vernieuwde ronde camera-circkel aan de achterkant (die behoorlijk doet denken aan Motorola) steekt anders net even teveel uit zonder hoesje.
©PXimport
Specificaties
Met een OnePlus-smartphone weet je dat je topspecificaties krijgt en met deze OnePlus 7T niet anders. Maar in de paar maanden die er tussen de OnePlus 7 en release van de OnePlus 7T zit, is er niet zoveel veranderd. Bezitters van een OnePlus 7 hoeven dus niet het gevoel te hebben achter de feiten aan te lopen. De processor is marginaal sneller, en dat is het wel zo’n beetje. Verder is er nog steeds 8GB aan werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen dat je niet kunt uitbreiden.
Een premium-smartphone van Apple, Huawei en Samsung zal in dezelfde situatie een mooiere foto maken... en dat geeft niks.
-
Camera
Een OnePlus kies je niet als je de mooiste foto’s wilt schieten. Een premium-smartphone van Apple, Huawei en Samsung zal in dezelfde situatie een mooiere foto maken. De OnePlus 7T verandert daar niets aan, en dat geeft helemaal niks. De camera van de OnePlus 7T is namelijk wel erg veelzijdig. De toevoeging van een groothoeklens is heel aardig. De nachtmodus is dik in orde, en zorgt ervoor dat je nog een foto kunt maken in situaties waar je zelf vrijwel niks ziet. Onderscheidend is de Supermacro-modus, waarmee je met je camera van heel dichtbij alsnog enorm veel detail vastlegt. Een functie die ik zeker mis op andere smartphones! Want in praktijk komt het heel vaak voor dat je foto’s van dichtbij maakt en uiteindelijk maar moet uitsnijden, omdat de camera niet kan scherpstellen. Dankzij de Supermacro-modus heb je een verbazingwekkend scherpe foto, die je niet uit hoeft te snijden.
©PXimport
©PXimport
De hoofdlens is hetzelfde als die van de OnePlus 7, deze Sony IMX 586-sensor vind je overigens ook terug op smartphones van Xiaomi, Honor en Asus en is een uitstekende lens. Ook de telelens is hetzelfde gebleven als de OnePlus 7. OnePlus heeft de lenzen echter wel wat beter softwarematig af weten te stemmen (voor zowel de OnePlus 7, als de T-uitvoering). Zo is er bij weinig en moeilijk licht alsnog best veel vast te leggen. Voor wie overigens nóg mooiere foto’s wil, kan Gcam eens uitproberen. Het blijft echter gek dat het met een port van algemene Google software meer uit de camera te halen valt dan OnePlus zelf kan met hun eigen afstemming voor de specifieke camera’s.
De groothoeklens is een welkome aanvulling, je kunt een stuk meer vastleggen. Het maakt de OnePlus 7T, samen met de camera-opties, veelzijdig als het aankomt op fotografie mogelijkheden. In praktijk zul je echter alleen op de groothoekcamera terugvallen als je het echt niet anders kunt vastleggen, want vergeleken met de tele- en hoofdlens is de kwaliteit wel een stuk lager. Je legt minder detail vast en in moeilijke lichtomstandigheden is er veel minder op de foto’s zichtbaar.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Van links naar rechts: telelens, hoofdsensor en groothoeklens. Foto's gemaakt zonder nachtmodus. Je merkt dat de groothoeklens niet in staat is met weinig licht iets vast te leggen.
Never Settle
De OnePlus 7T is de beste smartphone die ik eigenlijk niet direct aanraad. Hoewel het zeker een goede smartphone en veilige keuze is, klopt er iets niet aan de pay-off. Geen waterdichtheid, geen goede accuduur, geen draadloos opladen, geen 3,5 mm jack, geen geheugenkaartslot, een slechts acceptabele camera, maar wel een premium-prijs. Het verbluffende design moet achter een hoesje, omdat het van glas is. Glazen behuizingen zijn kwetsbaar, maar maken wel draadloos opladen mogelijk: een functie die de OnePlus 7T niet biedt. Dat zijn net even teveel zaken waar je genoegen mee moet nemen bij de OnePlus 7T. Vooral voor een smartphonemerk dat maar Never Settle blijft roepen voelt dat tegenstrijdig. Overigens wordt de zelfoverschatting beschamender wanneer je het doosje van de smartphone openmaakt.
©PXimport
©PXimport
Ik kan er maar niet aan wennen dat er voor minder geld betere alternatieven zijn dan die OnePlus aanbiedt. De Xiaomi Mi 9T Pro heeft praktisch dezelfde specs en zelfs de hoofdcameralens is identiek. Hoewel de software op het toestel minder goed is, krijg je wel een koptelefoonpoort, pop-upcamera, geheugenkaartslot en veel betere accuduur bij de Xiaomi en betaal je bijna 150 euro minder.
Je moet met de OnePlus 7T met net teveel nadelen genoegen nemen.
-
Voor wie een betere camera zoekt kan terecht bij de Pixel 3A, die ook nog eens over betere software en snellere updates beschikt, met een veel lager prijskaartje van 400 euro. Het 90 hertz-scherm en de supersnelle werking van het toestel, dat de OnePlus 7T moet laten onderscheiden weegt hier niet tegenop. Hierdoor valt de OnePlus 7T wederom tussen wal en schip: je kunt beter krijgen voor minder geld. Terwijl dat juist het kunstje was dat OnePlus in zijn begindagen zo goed beheerste en vooral na de OnePlus 6 compleet liet vallen. Wat is er toch met het bedrijf aan de hand? Ondanks dat T-Mobile en Belsimpel sinds kort zelfs adverteren met de toestellen, lijkt de populariteit van het merk stil te zijn gevallen.
Toch zijn er zeker goede redenen om voor de OnePlus te kiezen, mits je ermee kunt leven dat je net even wat te diep in de buidel tast. Zoals ik al zei, het toestel is razendsnel en OxygenOS is heerlijk. Ben je bijvoorbeeld iemand die graag de zwaarste games speelt, dan hebben de snelheid en het vloeiende scherm grote meerwaarde - zolang je niet te veel op audio af gaat. Het design van het toestel is schitterend, met een mooi kleurverloop. Wanneer je een beetje zuinig met de OnePlus 7T omgaat heb je een toestel waar je rustig jaren mee kunt doen, dankzij de topspecificaties en het feit dat OnePlus zijn update-verantwoordelijkheid durft te nemen. Wellicht wordt hiermee zometeen een alleraardigst alternatief voor Huawei, dat geplaagd wordt door een komen handelsverbod.
Conclusie: OnePlus 7T kopen?
Op papier is de OnePlus 7T een kleine upgrade en opzichte van zijn voorganger. Het 90 hertz-beeldscherm laat het razendsnelle toestel nóg ietsje sneller voelen. De gebruikelijke OnePlus-pluspunten maken van de OnePlus 7T een veilige keuze: beeldkwaliteit, topspecificaties, OxygenOS, design en de software-ondersteuning. De camerafuncties zijn uitgebreider, een welkome aanvulling. Toch moet je met net even teveel zaken genoegen nemen en ligt de prijs te hoog, waardoor de OnePlus 7T niet de beste keus is en je voor minder geld beter kunt krijgen.
**Prijs** Vanaf € 599,- **\*** **Kleuren** Zwart, blauw **OS** Android 10 (OxygenOS) **Scherm** 6,6 inch amoled (2400 x 1080, 90 hertz) **Processor** 3,0 Ghz octacore (Snapdragon 855+) **RAM** 8GB **Opslag** 128GB **Batterij** 3.800 mAh **Camera** 48, 12, 16 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,1 x 7,4 x 0,8 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** vingerafdrukscanner achter scherm, usb-c, dualsim **Website** [www.oneplus.net](http://www.oneplus.net)
- Software en ondersteuning
- Design
- Mooi scherm met hoge verversingssnelheid
- Razendsnel
- Geen draadloos opladen
- Accuduur
- Geen 3,5 mm jack
- Prijs