Elke smartphone zou het scherm van de Razer Phone 2 moeten hebben

© PXimport

Elke smartphone zou het scherm van de Razer Phone 2 moeten hebben

Geplaatst: 8 november 2018 - 04:45

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Joris Peterse

De Razer Phone 2 is een ‘gaming smartphone’. Of het concept toekomst heeft, daarvan ben ik nog niet echt overtuigd. Waarvan ik wel overtuigd ben is het beeldscherm van de Razer Phone 2, het is gek dat Razer een uitzondering is.

Op papier lijkt het scherm van de Razer Phone 2 niet zo bijzonder: een 5,7 inch LCD scherm met een hoge resolutie. Sterker nog. LCD-schermen hebben vaak een veel minder indrukwekkende weergave dan amoled- en oledschermen, en ook de dikke schermranden rondom het scherm van de Razer Phone 2 ogen ouderwets. Veel fabrikanten proberen vrijwel de gehele voorzijde van beeldscherm te voorzien, waarbij Samsung zelfs de schermranden laat afbuigen om de zijranden te minimaliseren. Niks van dat bij de Razer Phone 2! Het scherm heeft echter wel een verversingssnelheid (refresh rate) van 120 hertz. En dat maakt verschil!

Knullig is wel dat je de ververingssnelheid eerst in de instellingen van 90 hertz naar 120 hertz moet opvoeren. Wellicht omdat de hoogste verversingsversnelling meer van de accu eist.

Refresh rate

Een hoge verversingssnelheid houdt in dat de pixels van het beeldscherm sneller van kleur kunnen veranderen, ofwel verversen. In het geval van de Razer Phone 2 is het scherm in staat tot 120 keer per seconde te verversen. Andere smartphones beschikken steevast over een scherm met een refresh rate van 60 hertz.

Maar dat zijn specificaties. In praktijk zorgt een hogere verversingssnelheid van het scherm dat beelden een stuk vloeiender lopen. Dat verschil merk je bij alledaags gebruik: apps, animaties en overgangen en lopen vloeiender. Alleen bij veel video’s zul je niet zo snel verschil zien, omdat de meeste video’s in een lagere framerate worden opgenomen. Lezen en scrollen tegelijk kan echter zonder wazige teksten en vooral actiegames blijven een stuk duidelijker. Niet gek dus dat zo’n hoge verversingssnelheid eerst toegepast wordt op een smartphone gericht op gamers. Maar de Razer Phone 2 is niet de eerste smartphone met zo’n vloeiend lopend scherm.

In praktijk zorgt een hogere verversingssnelheid van het scherm dat beelden een stuk vloeiender lopen

-

Razer Phone

De eerste smartphone met een 120 hertz-beeldscherm was de eerste Razer Phone, die een jaar geleden geïntroduceerd werd. In mijn review destijds was ik over het toestel niet overtuigd, maar over het beeldscherm des te meer. Na het reviewen voelden de andere smartphones qua beeldscherm als een downgrade, zelfs met de luxe oled-schermpanelen die volgden. Mijn verwachting was dan ook dat andere smartphonemakers als Huawei, LG en Samsung Razer zouden volgen met een hoge verversingssnelheid in hun oledschermen. Maar helaas.

De tweede generatie iPad Pro beschikt ook over een 120Hz scherm.

© PXimport

iPad Pro

Razer is echter niet meer alleen. De iPad Pro, beschikt ook over een scherm met een gelijke verversingssnelheid. En aangezien veel fabrikanten meer geneigd zijn Apple’s keuzes te volgen dan die van Razer, lijkt het een kwestie van tijd tot andere fabrikanten hun smartphones en tablets gaan uitrusten met een beeldscherm met hoge verversingssnelheid.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten