Microsoft bemant helft van HTML5-werkgroep W3C

© CIDimport

Microsoft bemant helft van HTML5-werkgroep W3C

Smartphone & tablet

Geplaatst: 27 juli 2012 - 03:36

Aangepast: 16 november 2022 - 10:13

Jasper Bakker

Het W3C heeft zijn eigen werkgroep voor de stabiele html5-standaard nu gevuld met vier experts. Twee daarvan zijn Microsoft-mensen, één is van Apple en één is een niet-browser gebonden deskundige.

De standaardenorganisatie voor webstandaarden maakt werk van de eigen html5-standaarrd (hypertext markup language). Deze nog vast te leggen stabiele of 'bevroren' standaard van het W3C (World Wide Web Consortium) is niet te verwarren met de dynamische, 'levende' standaard voor html5 waar de oorspronkelijke werkgroep WHATWG mee doorgaat.

Benoemingen

De W3C-specificaties voor html5 moeten een duidelijk vastgelegde en daarmee makkelijker haalbare standaard opleveren. Voor de invulling hiervan zijn nu vier experts benoemd. Zij zijn gekozen uit een hele reeks aan aanmeldingen, meldt het W3C in een bericht op de mailinglijst.

De nieuwe opstellers van de ene html5-standaard zijn Microsoft-werknemers Travis Leithead en Erika Doyle Navara, Apple-werknemer Ted O'Connor, en de externe consultant Silvia Pfieffer. Laatstgenoemde is gespecialiseerd in html-video en heeft eigen bedrijven Ginger Technologies en Vquence.

'Vanwege hun kwalificaties'

Mede-voorzitter Paul Cotton van de HTML Working Group van het W3C stelt dat deze vier zijn aangewezen als htm5-editors na een evaluatie van alle aanmeldingen. Op basis van hun individuele kwalificaties, maar ook vanwege de combinatie daarvan, zijn zij gekozen, meldt Cotton op de mailinglijst. Hij is in dienst bij Microsoft en al jaren betrokken bij het W3C en de html-werkgroep daarvan om tot een stabiele html5-standaard te komen.

Naast de vier nu benoemde html5-editors komt er nog een technische editor, meldt Cotton in het bericht over de nieuwe werkgroepleden. Voor die vijfde positie wordt nog een geschikte kandidaat gezocht. De in het benoemingsbericht gelinkte vacature voor technical editor lijkt echter offline te zijn.

Rennen of stilstaan

Cotton is mede-voorzitter samen met IBM-werknemer Sam Ruby en Apple-werknemer Maciej Stachowiak. Deze drie hebben de vier nieuwe editors gekozen voor de html5-standaard van het W3C, wat een stabiele momentopname moet zijn van de zogeheten 'html next'-standaard die constant in ontwikkeling blijft.

De voorheen nog eenduidige html5-standaard viel onder W3C-veteraan Ian Hickson, die in dienst is bij Google. De werkgroep WHATWG (Web Hypertext Applications Technology Working Group) van Hickson slaat nu dus een eigen weg in, voor een constant in ontwikkeling zijnde standaard voor de universele taal voor webpagina's. Dit moet zowel nieuwe functies in rap tempo brengen, maar ook fouten snel repareren.

In 2014

Het W3C verwacht voor zijn stabiele html5-standaard in 2014 tot een 'recommended status' te kunnen komen. Die streefdatum is mede haalbaar door "aanzienlijke fondsen" van sponsors Microsoft, Adobe en Google, meldt de webstandaardenorganisatie in een blogbericht.

Dankzij die financiering kan het W3C extra personeel inzetten voor de ontwikkeling van html5. Dit betreft zowel het opstellen van de specificaties als het testen van interoperabiliteit op een breed bereik aan platformen en apparaten: uiteenlopend van verschilllende browsers op pc's en laptops tot smartphones, e-readers, set-top boxes voor tv's en meer.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000