ID.nl logo
LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele
© PXimport
Huis

LG V40 - Smartphone komt te laat ten tonele

Ooit een smartphone-merk van formaat, nu weet LG zijn smartphones maar lastig te slijten. Kan LG het tij keren met V40? Dat lees je in deze LG V40 Thinq review.

Wanneer je een smartphone zoekt, dan denk je niet meer zo snel aan het merk LG. Een paar jaar terug was dat wel anders. LG is grotendeels de markt uit geconcurreerd, maar heeft desondanks geen plannen om te stoppen met het maken van smartphones. Dat komt omdat de smartphones een vrij centrale rol spelen in het ecosysteem van LG’s domotica en televisies. Omdat LG een groot bedrijf is, van meerdere markten thuis, kunnen ze de verliezen op de smartphonemarkt permitteren. Misschien komt het je bekend voor: Sony zit ook in een vergelijkbare situatie.

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

Timing van de LG V40

LG probeert het tij te keren met de V40 Thinq . De smartphone begint echter al met een achterstand. Hoewel de smartphone in andere landen al in het najaar van 2018 is gepresenteerd is hij pas vanaf februari 2019 in Nederland verkrijgbaar. Vlak voordat Mobile World Congress plaatsvindt en veel concurrerende fabrikanten hun nieuwe smartphones presenteren. Waarom nu kiezen voor een dure topsmartphone van LG, en niet even wachten tot andere fabrikanten als Samsung, Nokia, Oppo en Huawei hun nieuwe smartphones uitbrengen? Ik kan de vraag niet beantwoorden.

LG moet dus veel uit de kast trekken om de V40 op te laten vallen en mensen te verleiden. Laten we beginnen met het positieve: de bouwkwaliteit is goed, de V40 is compleet, een drietal camera’s aan de achterzijde is opvallend en LG laat muziekliefhebbers niet in de kou staan door gewoon een koptelefoonpoort te plaatsen en de audiokwaliteit extra te benadrukken met een quad DAC.

LG laat muziekliefhebbers niet in de kou staan.

-

Onopvallend

Maar er valt ook wel wat op aan te merken. Allereerst: de smartphone is nu al niet opvallend genoeg. Aan de voorzijde is hij niet te onderscheiden van andere smartphones, door zijn (nagenoeg randloze) display met iPhone-achtige scherminkeping. Ook de glazen achterzijde is wat generiek, hoewel de pijn ietsje verzacht wordt door de gebruikte kleuren en de drie cameralenzen.

Ook de specificaties - en dus de prestaties - zijn dik in orde, maar eveneens onopvallend. De Snapdragon 845-processor kennen we al van andere smartphones, zoals de OnePlus 6 (en 6T), Xiaomi PocoPhone F1, Asus Zenfone 5Z en vele andere. Bovendien, de smartphones die ik net noemde zijn goedkoper dan de LG V40. Het werkgeheugen (6GB), uitbreidbare opslaggeheugen (128GB), accucapaciteit van 3300 mAh (die je tevens draadloos of snel oplaadt en een dag of twee meegaat), alles is naar verwachting.

©CIDimport

©CIDimport

Drie camera’s van de LG V40

Zelfs de marketing van LG rondom de V40 is voorspelbaar: alles wordt op de driedubbele camera aan de achterzijde en dubbele camera aan de voorzijde gezet. Net als de marketeers van vele andere smartphonefabrikanten alleen maar oog lijken te hebben voor de camera. Maar springt de camera er uit ten opzichte van bijvoorbeeld de Galaxy Note 9, iPhone Xs of Huawei Mate 20 Pro? Ja en nee.

Aan de achterzijde vinden we dus drie cameralenzen, die alle drie een ander focuspunt hebben. Daarmee heb je in feite een smartphone met drie zoomniveau’s: groothoek, macro en gewoon. Aan de voorzijde zitten ook twee camera’s, waar naast de gewone lens een groothoeklens is geplaats om meer (mensen) op de foto te krijgen. Dat is zeker fijn om te hebben. De lenzen aan de voor- en achterzijde werken tevens samen om een scherptediepte-effect te krijgen.

Naast de opties die de meerdere lenzen bieden, heb je als gebruiker veel mogelijkheden in de camera-app van LG, zoals dat bij de vorige LG-smartphones ook het geval is. Van RAW-fotografie, tot geavanceerde opties als witbalans en iso-waardes. Automatische object- en sceneherkenning, zoals Huawei en Samsung dat doen, vind je overigens niet zo geavanceerd terug op de LG V40.

Wat wel uniek is aan de LG V40 is de Triple Shot-functie, waarmee je met alle drie de lenzen tegelijkertijd een foto maakt en dus in een klap drie foto’s hebt met een ander afstandspunt. Volgens LG een geweldige functie en deze werkt ook prima. Maar om eerlijk te zijn. Ik ben gedurende de testperiode nog geen moment ervaren waarop de Triple Shot van pas is gekomen. Sterker nog: ik kan me geen enkele situatie indenken waarbij de Triple Shot iets toevoegt.

Foto’s maken met de LG V40

Tot zover de mogelijkheden van de drie camera’s. Maar hoe goed is de LG V40 in het maken van foto’s? Onder de juiste omstandigheden, met voldoende licht. Dan zijn de foto’s ontzettend gedetailleerd. Maar wanneer de lichtomstandigheden wat lastiger zijn, dan vallen de foto’s me wat tegen. Er treedt veel ruis en bewegingsonscherpte op wanneer er weinig licht voorhanden is – terwijl juist bij veel of tegenlicht de foto’s ronduit flets zijn. Ik heb echter het idee dat LG met een software-update wel het een en ander kan verbeteren, om het fletse effect uit foto’s weg te halen.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Verouderde Android

Met het woord update komen we bij het grootste mankement van de LG V40. Tot dusver is de LG V40 een prima smartphone, die echter nog niet echt uit te blinken. Maar op het punt van de software en de ondersteuning valt de V40 negatief op. Ondanks dat er een update aan zit te komen naar de laatste Androidversie (9.0, Pie), draait de smartphone nog op Android 8 (Oreo), dat in 2017 verscheen. Anno 2019 nog een smartphone uitbrengen met Android 8, is een misser. Een misser die LG zich niet kan veroorloven, want de reputatie als het aankomt op Android-updates is slecht. Het duurt vreselijk lang voordat updates eindelijk uitgerold worden, áls ze überhaupt komen. Ik vrees dus dat de V40 geen snelle of lange ondersteuning gaat krijgen.

Dat werpt een donkere schaduw over het feit dat LG zijn Android-skin wel heeft verbeterd. Er zijn minder overbodige en reclame-apps te vinden, alles werkt een stuk soepeler en ook lijkt de skin wat overzichtelijker geworden. Alleen het instellingenscherm is nog erg onoverzichtelijk. Ook heb je met LG’s Smartworld een volkomen overbodige applicatiewinkel die in februari nog kerstthema’s aanbiedt en installeerde uit het niets McAfee’s ouderlijk toezichts-app op het toestel. Ik had liever een installatie van een recente veiligheidspatch of Android-update gezien. Het heeft iets ironisch.

Anno 2019 nog een smartphone uitbrengen met Android 8, is een misser.

-

Oledscherm

Waar de marketeers van LG zonder zorgen hun pijlen op kunnen richten is het scherm van de LG V40. Zoals je van een moderne smartphone mag verwachten, zijn de randen rondom het scherm flinterdun gehouden, wat er fraai uit ziet. Tel daarbij de beeldverhouding van 19,5 bij 9 en de scherminkeping op en je hebt aan de LG V40 een smartphone met een enorm 6,4 inch scherm, dat nog net aan broekzakbestendig is.

De beeldkwaliteit is dik in orde, zoals je mag verwachten van LG, producent van vele oledschermen – ook die van concurrenten. De kleurweergave en helderheid zijn uitstekend. Op papier heeft het scherm een wat overdreven hoge resolutie van 3120 bij 1440. In praktijk is de resolutie gewoon fullscreen (2340 bij 1080 pixels). Deze resolutie is scherp zat en bovendien wat minder belastend voor de accu.

Conclusie: LG V40 Thinq kopen?

De LG V40 is een erg complete smartphone, met degelijke specs en prima accuduur, voor een acceptabele verkoopprijs van 750 euro. Fijn is dat LG als een van de weinige fabrikanten de muziekluisteraar niet in de kou laat staan. De software van de smartphone is een pijnpunt en de camera is kwalitatief niet heel indrukwekkend, maar de mogelijkheden van drie cameralenzen met verschillende focuspunten aan de achterzijde (en twee aan de voorzijde) bieden een enorme meerwaarde. Desondanks weet de LG V40 zich niet genoeg te onderscheiden en je hebt met de OnePlus 6 en de Galaxy Note 9 goedkopere en betere alternatieven. Bovendien presenteren veel fabrikanten, waaronder LG zelf, binnenkort een veel nieuwe smartphones. Het loont dus om te wachten: wellicht dat fabrikanten gewoonweg op korte termijn met een veel betere smartphone komen. Ook is het niet ondenkbaar dat de prijs van de LG V40 op korte termijn sterk daalt.

Goed
Conclusie

**Prijs** €749,- **Kleuren** Blauw, grijs **OS** Android 8.1 **Scherm** 6,4 inch oled (3120 x 1440) **Processor** 2,7 Ghz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.300 mAh **Camera** 12, 12 en 16 megapixel (achter), 8 en 5 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps, nfc **Formaat** 15,9 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 169 gram **Overig** usb-c, koptelefoonpoort **Website** [www.lg.com](https://www.lg.com/nl/smartphones/lg-V40-ThinQ)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit
  • Groothoekcamera
  • Audiokwaliteit
  • Verouderde Android
  • Onopvallend ontwerp
  • Prijs
▼ Volgende artikel
Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Scrol-proof Excel: zo zet je rijen en kolommen vast

Een Excel-tabel bevat soms ontzettend veel gegevens. In een tabel met veel rijen staan de koppen meestal in de bovenste rij. Wanneer je scrolt, verdwijnen die namen uit beeld en dat is niet handig. Ook bij een tabel met veel kolommen kun je ervoor zorgen dat de eerste kolommen altijd in beeld blijven.

In drie korte stappen vertellen we je hoe je in Excel gegevens kunt laten staan als je door je werkblad scrolt: • Rij blokkeren • Kolom blokkeren • Zowel rijen als kolommen vastzetten Handig om te weten: Problemen in Excel? Zo red je je rekenblad!

Stap 1: Rij blokkeren

De functie om rijen en kolommen te blokkeren, staat in het tabblad Beeld. Klik op de knop Blokkeren. Wil je de eerste rij blokkeren waarin de kolomkoppen staan, dan kies je de optie Bovenste rij blokkeren. Hierdoor zal de bovenste rij met de veldnamen tijdens het scrollen in beeld blijven. Wil je dit blokkeren uitzetten, dan klik je opnieuw op de knop Blokkeren en klik je op Titelblokkeren opheffen. Het is mogelijk dat je meerdere rijen boven een tabel wilt blokkeren, omdat daarin bijvoorbeeld een titel of een tekst staat. In dat geval moet je aangeven vanaf welke rij je de blokkering wilt activeren. Stel dat je de bovenste drie rijen wilt vastzetten, dan selecteer je rij vier. Een volledige rij selecteren doe je door op het nummer van de rij te klikken. Gebruik dan de optie Blokkeren / Titels blokkeren.

Zet de titels van de eerste rij vast.

Stap 2: Kolom blokkeren

Je kunt ook kolommen blokkeren. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als het blokkeren van rijen. Controleer even of er geen andere blokkeringen zijn ingesteld en gebruik eventueel de optie Titelblokkeren opheffen. Om de eerste kolom in beeld te houden, selecteer je eerst de letter van de kolom en dan kies je Blokkeren / Eerste kolom blokkeren. Wanneer je nu de tabel horizontaal verschuift met de scrolbalk zal de eerste kolom in beeld blijven. Wil je bijvoorbeeld de eerste drie kolommen blokkeren, dan klik je op kolom D om aan te geven dat je kolom A, B en C wilt vastzetten en weer gebruik je de optie Blokkeren / Titels blokkeren.

Nu zullen de eerste drie kolommen in beeld blijven.

Stap 3: Delen vastzetten

Het is ook mogelijk om tegelijkertijd kolommen en rijen te blokkeren. Hierdoor blijven de door jou geselecteerde rijen en kolommen altijd zichtbaar. Eerst moet je bepalen welke cel het snijpunt is van de kolommen en rijen die je wilt vastzetten. Wil je bijvoorbeeld zowel rij 1 als de kolommen A, B en C vastzetten, dan selecteer je cel D2 als snijpunt van deze selectie. Daarna kies je de functie Titels blokkeren via de knop Blokkeren.

Het snijpunt van de rijen en kolommen die we vast willen zetten, is cel D2.

Excel herbergt nog veel meer geheimen

In dit boek worden ze uit de doeken gedaan
▼ Volgende artikel
Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame X50 Ultra Complete – Tilt zichzelf (letterlijk) naar een hoger niveau

De Dreame X50 Ultra Complete mag dan misschien wel een van de duurste robotstofzuigers van dit moment zijn, het is ook meteen een van de beste. Dat komt door verschillende eigenschappen, waardoor vuil bijna geen kans meer heeft.

Fantastisch
Conclusie

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.

Plus- en minpunten
  • Intrekbare poten
  • Inschuifbare sensor
  • 20.000 Pa aan zuigkracht
  • Twee borstels
  • Uv-lamp in basisstation
  • Stiller dan ooit
  • Alles wat de X40 Ultra goed doet
  • De prijs
  • Warm dweilen alleen op schema

Je moet van goeden huize komen om de regerend kampioen van de troon te stoten. Sinds medio 2024 was dat wat ons betreft de Dreame X40 Ultra Complete – en alleen Dreame kan daarin zichzelf overtreffen. Niet alleen als het om de prijs-kwaliteitverhouding gaat, maar ook als we kijken naar het aantal functies en mogelijkheden. De Dreame X50 Ultra Complete heeft een adviesprijs van 1499 euro en is daarmee niet duurder dan zijn voorganger tijdens de introductie. Desondanks heeft de fabrikant flink wat nieuwe onderdelen toegevoegd.

In de basis is dit nog altijd een zeer krachtige en uitgebreide robotstofzuiger, die onder meer beschikt over een uitschuifbare borstel en dweil, waardoor plinten en hoeken veel beter meegepakt worden. Ook is er nog altijd een LiDAR-scanner aanwezig voor de navigatie, die op basis van kunstmatige intelligentie tot tweehonderd objecten in huis kan ontwijken. Binnen de app stel je no-go-zones en meer in – wat dat betreft wijkt de ervaring niet af ten opzichte van de voorganger. Maar dan komen we op wat er nieuw is ...

©Wesley Akkerman

Tilt zichzelf op

Voor de recensie willen we ons met name concentreren op de nieuwe elementen, omdat die de ervaring naar een hoger niveau tillen. Letterlijk. Want onderop de robotstofzuiger zitten twee, wat Dreame noemt, intrekbare poten. Die kunnen het systeem tot zes centimeter omhoog tillen, waardoor menig drempel geen obstakel meer vormt. Daar waar tot nu toe alle geteste robotstofzuigers hier in huis stoppen bij de badkamerdrempel, gaat de Dreame X50 Ultra Complete gewoon door.

Je hoeft hier niets voor te doen. Wanneer de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het tijd is om de poten in te zetten, dan doet hij dat uit zichzelf. Vervolgens neemt hij een kleine aanloopt en rijdt zo over de drempel heen. We zijn nog niet zo ver dat de robotstofzuiger de trap oploopt; dat is vooralsnog een futuristisch idee. Maar op deze manier komen we er wel. Drempels herkent het systeem met de slimme camera voorop, dus zorg ervoor dat die zicht houdt op de omgeving. Verder kunnen die poten in elk geval tot dertigduizend keer ingezet worden. Klinkt duurzaam.

©Wesley Akkerman

Uitschuiven en intrekken

Zoals bij veel andere robotstofzuigers, zeker in dit prijssegment, zit er een kleine toren op waar in dit geval een Direct Time of Flight-sensor inzit. Daarmee kan het systeem veel beter diepte inschatten en dus een goede route bepalen. Omdat de sensor uitsteekt, kan dat verhinderen dat de stofzuiger onder allerlei meubelstukken schoonmaakt. Nieuw in dit model is de intrekbare sensortoren, die in de behuizing verdwijnt op het moment dat de Dreame X50 Ultra Complete denkt dat het nodig is. Zo komt hij toch onder menig bank, stoel of kast.

Als je al deze eigenschappen bij elkaar optelt, dan kom je uit op een som die tevredenheid oplevert. Uitschuifbare dweil, uitschuifbaar borsteltje, intrekbare poten en een scanner die in de behuizing verdwijnt – Dreame doet er alles aan om het schoonmaken uit handen te nemen en eventuele moeilijkheden uit de weg te ruimen – moeilijkheden waar veel andere robotstofzuigers wel (letterlijk) tegenaan lopen. Deze Dreame kan die vrijwel overal bij, onder veel meer meubels door en zelfs over hogere drempels heen (mits er ruimte voor de robot is).

©Wesley Akkerman

Onzichtbare verbeteringen

Daarnaast zijn er onzichtbare verbeteringen, die vooral op specificatielijsten goed staan. Zo bedraagt de zuigkracht maar liefst liefst 20.000 Pa en kun je binnen de app kiezen uit een van de vijf reinigingsstanden, waardoor vuil tussen vezels van je tapijt of kleed geen kans meer maakt. Zo luidt althans de belofte, want op dat vlak kan het wat ons betreft altijd beter: we kwamen soms toch nog wat viezigheid tegen in het kleed. Verder is het systeem stiller dan ooit: niet alleen als het om het stofzuigen gaat, maar ook het rijden klinkt nu geruislozer.

Onderop zitten bovendien twee borstels die goed met elkaar samenwerken. De ene borstel doet voornamelijk het schoonmaakwerk, terwijl de andere haren en dergelijk ontwart. In de basis treffen we daarnaast twee uv-lampen aan die bacteriën verwijderen in zowel de moppen als de stofzak. Dat voorkomt nare geurtjes in huis. Dit nieuwe systeem zorgt er verder voor dat je de dweilpads niet handmatig hoeft te wassen, zoals dat bij de voorganger nog wel het geval was.

©Wesley Akkerman

Dreame X50 Ultra Complete kopen?

Een ander groot voordeel ten opzichte van de X40 Ultra Complete is dat de Dreame X50 Ultra Complete nu kan dweilen met warm water. Deze functionaliteit lijkt helaas alleen maar te werken wanneer je een schema instelt; ons is het op een andere manier nog niet gelukt aan de praat te krijgen. Dweilen op zich gaat ongeveer even goed als bij de X40 Ultra, met een minimum aan strepen. Verder navigeert de X50 Ultra complete moeiteloos door het huis (hij heeft geen enkele keer vastgezeten) en biedt de app ontzettend veel opties die je zelf kunt instellen.

Net zoals een paar maanden geleden bekronen we ook nu Dreame als de beste robotstofzuigermaker van dit moment. De Dreame X50 Ultra Complete lost veel problemen op waar robotstofzuigers in het algemeen vaak (letterlijk) tegenaan lopen en houdt je huis bovendien op-en-top schoon. Ondertussen kijken we uit naar modellen die kunnen traplopen of vuile sokken oppakken (hallo, Roborock), maar tot die tijd is dit het beste model dat je kunt aanschaffen. 1499 euro is weliswaar flink aan de prijs, maar dat is Dreame X50 Ultra Complete dan ook zeker waard.