ID.nl logo
Huawei P20 - P20 in een dozijn
Huis

Huawei P20 - P20 in een dozijn

De Huawei P20-serie bestaat uit de budget P20 Lite, luxe P20 Pro en deze gewone Huawei P20. De Chinese smartphonemaker zet in op een luxe ontwerp en een goed presterende camera in samenwerking met cameramerk Leica. Maar Huawei laat hier en daar wat steekjes vallen.

De Huawei P20 kost zo’n 600 euro en is daarmee bijna 300 euro goedkoper dan Huawei’s absolute topmodel P20 Pro. De smartphone is tevens zo’n 300 euro duurder dat de P20 Lite budgetuitvoering. Beide toestellen heb ik onlangs uitgebreid besproken, de Lite uitvoering biedt een prima prijs-kwaliteitsverhouding. Ondanks dat de driedubbele (!) camera van de P20 Pro ronduit subliem is, was ik er over het algemeen niet dolenthousiast over: het toestel is veel te duur voor wat je ervoor terugkrijgt en het weglaten van de koptelefoonpoort maakt het toestel gewoonweg incompleet.

Uit beide reviews van de P20 Lite en P20 Pro bleek wel dat Huawei veel moeite heeft gedaan om de smartphones van fraaie schermen te voorzien. Het design van de twee toestellen oogt luxe, maar wel enorm afgekeken van de iPhone X door de scherminkeping en plaatsing van de camera’s aan de achterzijde. Dat vind ik overigens verwerpelijker bij de Pro-uitvoering, omdat je in die prijsklasse geen kopieerwerk kunt veroorloven. De Pro en Lite uitvoeringen toestellen hebben wel in gemeen dat de software ondermaats is, Huawei’s Emui-skin die over Android is uitgerold brengt instabiliteit, een rommelige interface, (spel)fouten en overbodige apps. Maar hoe zit het met de ‘gewone’ P20?

©PXimport

Alle indrukwekkende camerafuncties van de P20 Pro zijn juist aanwezig in de gewone P20

-

Gewone P20

Het ontwerp, een fraai scherm, een inkeping in het scherm: de P20 heeft beschikt hier natuurlijk ook over. Net als de P20 Pro zit de vingerafdrukscanner aan de voorzijde (onder het scherm) en ontbreekt de koptelefoonpoort - evenals enige zinnige argumentatie waarom. Net als de Lite-uitvoering van de P20 is er op de achterkant een dubbele camera, die overigens tot veel meer in staat is. Alle indrukwekkende camerafuncties van de P20 Pro zijn juist aanwezig in de gewone P20, zoals de nachtmodus, lichtschilderijen en herkenning van scenes en objecten.

De achterzijde van de P20 is van glas en trekt daardoor snel vingerafdrukken aan. Een hoesje is daarom wel aan te bevelen. Ergens ook wel zonde, want de P20 komt ook in kleurige uitvoeringen die er bijzonder mooi uitzien.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Helaas wordt niet iedere kleuruitvoering in Nederland uitgebracht.

LCD

De Huawei P20 is voorzien van een 5,8 inch scherm, omgerekend is dat een schermdiagonaal van 14,8 centimeter. Dankzij de inkeping in het scherm, dunne schermranden en een alternatieve beeldverhouding bestaat vrijwel de gehele voorkant van de smartphone uit beeldscherm én valt de netto grootte van het toestel best mee.

De beste schermpanelen heeft Huawei voor de P20 Pro gereserveerd, die zijn voorzien van een oled-scherm. De P20 moet het doen met een LCD-scherm, waar overigens niets mis mee is. Het full HD-scherm oogt helder, evenals de kleuren.

Specificaties

Naast het prima LCD-scherm zijn er in de slanke behuizing alleraardigste onderdelen geplaatst. Het toestel werkt erg vlot, dankzij de octacore-processor Huawei’s eigen makelij en 4GB aan werkgeheugen. Bovendien heb je erg veel ruimte voor apps, foto’s en video’s: 128 GB. Dit is overigens niet uitbreidbaar met een geheugenkaart, wel kun je een tweede simkaart plaatsen.

De accu in het toestel heeft een capaciteit van 3.400 mAh, dat is acceptabel. De accuduur is echter prima, een tweede dag op de accu moet bij gematigd gebruik haalbaar zijn. Deze lange accuduur komt ook door de Android-skin die Huawei gebruikt: Emui. Enerzijds is het positief dat de accu hierdoor langer meegaat, alleen gaat het ten koste van praktische zaken. Lopende processen worden afgekapt en je kunt hier niets aan veranderen. Sommige processen zoals een VPN of wachtwoordmanager worden daardoor afgekapt en moeten steeds handmatig opnieuw gestart worden. Ondanks dat de P20 de recentste versie van Android draait is de software dus een zorgenkindje, niet alleen vanwege de problemen die ik eerder aankaartte, ook is de reputatie van Huawei als het op updates aankomt belabberd.

©PXimport

Camera

De camera is een goed argument waarom je voor de P20 kunt kiezen. Alhoewel de P20 niet over een driedubbele camera beschikt zoals de Pro-uitvoering, zijn wel alle functies beschikbaar. Vooral de herkenning van objecten en scenes is waar Huawei stevig op inzet, en terecht ook, want de software in het toestel is opvallend goed in het herkennen van bijvoorbeeld dieren, landschappen, teksten, zonsondergangen, en veel meer. Na de herkenning past de camera de instellingen aan en wordt de foto alvast voor je bewerkt, zodat je zonder erbij na te hoeven denken een prachtige foto maakt. Soms komen foto’s wel wat overdreven voor de dag, kleuren worden soms iets teveel opgeblazen. In dat geval kun je in de camera met een simpel tikje de herkenning uitzetten om een ‘gewone’ foto te maken.

De dubbele camera van de Huawei P20 bestaat uit een 12 megapixellens en een van 20 megapixel. Hierdoor kun je twee keer optisch zoomen en is de smartphone in staat diepte met diepte te fotograferen in de portretmodus.

Foto’s komen erg goed voor de dag en ook wanneer de hoeveelheid licht afneemt, blijven de Huaweilenzen nog opvallend veel zien. Het enige dat je wel merkt is dat bij weinig licht objecten een beetje plastic lijken. Niet dat het nadelig is, want het is nog altijd veel beter dan de meeste camera’s die in dezelfde moeilijke lichtsituaties helemaal niets kunnen zien.

©PXimport

Prijs

De Huawei P20 valt niet heel erg op, en dat is zonde, want het is een prima smartphone. Allereerst omdat de Pro-versie de meeste aandacht trekt. De Huawei P20 kost zo’n 600 euro en valt daarmee ook een beetje weg. De Galaxy S9 is dusdanig in prijs gezakt dat deze slechts nog maar een paar tientjes duurder is. Voor dat geld krijg je een toestel met een beter scherm en betere software. De OnePlus 6 is juist ietsje goedkoper, en heeft een iets minder goede camera en scherm, maar de verschillen zijn klein en de software van de OnePlus is veel beter voor elkaar. Bovendien hebben de S9 en OnePlus 6 gewoon een koptelefoonpoort.

©PXimport

Conclusie

De Huawei P20 valt een beetje weg, omdat er voor ongeveer dezelfde prijs hele goede andere smartphones te krijgen zijn en de meeste aandacht wordt opgeëist door de Huawei P20 Pro. Dat is zonde, want de P20 is een prima keuze. Het scherm, de camera, accuduur en de bouwkwaliteit is allemaal keurig in orde. Daarentegen moet je wel rekening houden met het feit dat er op de software veel aan te merken valt en het ontbreken van een koptelefoonpoort (nog altijd) niet goed te praten valt.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 609,- **Kleuren** zwart, blauw, roze **OS Android** 8 (Oreo) **Scherm** 5,8 inch (2240x1080) **Processor** 2,4 GHz octacore (HiSilicon Kirin 970) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 3.400 mAh **Camera** 20 + 16 megapixel dualcam (achter), 24 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps **Formaat** 14,9 x 7,1 x 0,8 cm **Gewicht** 165 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, geen koptelefoonpoort **Website** [www.huawei.com](”https://consumer.huawei.com/nl/phones/p20/“)

Plus- en minpunten
  • Beeldscherm
  • Bouwkwaliteit
  • Camera
  • Geen koptelefoonpoort
  • Emui
▼ Volgende artikel
De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet
Mobiliteit

De allereerste elektrisch Suzuki e-Vitara: overtuigt nog niet

Suzuki zet met de e-Vitara zijn eerste stappen in het segment van elektrische SUV's. Deze compacte crossover, die medio 2025 beschikbaar komt, biedt een combinatie van een relatief lichte constructie en nieuwe technologieën. Maar kan Suzuki zijn concurrenten echt bijbenen? In dit artikel ontdek je alles over de e-Vitara, van batterijopties tot praktische details.

Dit artikel in het kort:

  • Suzuki betreedt de elektrische SUV-markt met de e-Vitara, die vanaf medio 2025 beschikbaar is.
  • De auto heeft een modern ontwerp met opvallende ledverlichting en een panoramisch display in het interieur.
  • De e-Vitara biedt twee batterijopties: 49 kWh en 61 kWh, met diverse aandrijflijnen, waaronder voorwielaandrijving en vierwielaandrijving.
  • De kofferruimte is kleiner dan gemiddeld, maar de achterbank is verschuifbaar voor meer ruimte.
  • De concurrentie is stevig, maar Suzuki mikt op een concurrerende prijs van rond de 35.000 euro.

Lees ook: De Kia EV9: is dit de nieuwe koning in het elektrische SUV-segment?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Suzuki floreert als fabrikant van lichtgewicht en betaalbare mobiliteit van goede kwaliteit. Toch voelt ook Suzuki de druk om snel en drastisch de algehele CO2-uitstoot te gaan verlagen. Irwin van InstaAutoVlog was onlangs in Milaan om kennis te maken met de nieuwe Suzuki e-Vitara. Een directe concurrent voor de Kia EV3, Skoda Elroq en Volvo EX30 die vanaf medio volgend jaar bij de dealer staat voor ongeveer 35.000 euro.

🚘Leestip: Prijsvergelijking Skoda Elroq, Kia EV3, Renault Scenic en Volvo EX30

©Suzuki

Stoer design

De Suzuki e-Vitara meet 4,27 meter in de lengte, is 1,80 meter breed en 1,63 meter hoog. Met een wielbasis van 2,70 meter en ver op de hoeken geplaatste wielen is de SUV een stoere verschijning. Opvallend is de ledverlichting, net als de wielen van 18 of 19 inch en de optionele two-tone kleurstelling. Nieuw en uniek voor de e-Vitara is de kleur Land Breeze Green Metallic. Hij is verder verkrijgbaar in zilver, wit, grijs, rood, blauw en zwart. 

©Matthew Leete

Interieur

Binnenin valt de zwevende middentunnel direct op, samen met het panoramische display dat het digitale instrumentarium en infotainmentsysteem combineert. Het stuurwiel is strak vormgegeven met een afgeplatte boven- en onderkant. Daarnaast zijn er handige features zoals een draadloze telefoonlader en een versnellingspook die lijkt op die van de Toyota BZ4X, wat geen toeval is: de elektrische e-Vitara zal ook als Toyota op de markt komen.

©Suzuki

Ruimte valt tegen

Op de tweede zitrij biedt de auto voldoende knie- en beenruimte, maar zeker in combinatie met een glazen dak schiet de hoofdruimte echt tekort. Ook zien we geen ventilatieroosters, al zijn er wel twee usb-c-aansluitingen en is de vloer vlak.

Voor extra bagage- of juist beenruimte is de achterbank in een verhouding van 60/40- te verschuiven en dat is nodig ook. De kofferruimte blijkt namelijk niet zijn sterkste punt. Officiële cijfers ontbreken nog, maar houd rekening met ongeveer 300 liter met de bank in de achterste stand. Met name de hoogte valt tegen, al is er na het wegnemen van een piepschuim bak wel extra ruimte beschikbaar. 

©Suzuki

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

De accu

De e-Vitara er met twee batterijpakketten en drie aandrijflijnen. Standaard zien we een 49kWh LFP-batterij en een 144 pk en 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. De range is niet bekend, al gaan er verhalen over 10-80 procent snellading in 50 minuten.

Een grotere batterij komt er ook: 61kWh, 174 pk en een elektromotor van 189 Nm sterke elektromotor op de voorwielen. Ook komt er de e-Vitara er met zogeheten AllGrip e-vierwielaandrijving. Die zorgt voor extra 63 pk elektromotor op de achteras. Het gecombineerde vermogen bedraagt dan 183 pk en 300 Nm. 

Meer weten over auto-jargon? Check: Van actieradius tot WLTP: dit is het EV-ABC

©Suzuki

Gewicht

Ondanks dat Suzuki een laag wagengewicht hoog in het vaandel heeft staan, ben ik op voorhand wel kritisch over het gewicht. Zo weegt de basisuitvoering volgens de eerste specificaties dik 1700 kilogram en dat is net zo veel als een ruimere Kia EV3. Die heeft dan ook nog eens een veel grotere batterij.

©SENEZ

Conclusie

Met een showroomlancering gepland voor medio 2025 is het te hopen dat het merk in de tussentijd meer specificaties lanceert die de e-Vitara een goede positie in de markt op kan leveren. Denk aan een laag energieverbruik en dus een concurrerende range, of wellicht betere oplaadtijden. Uiteraard zal dit samen met het prijskaartje het uiteindelijke potentieel beter in kaart moeten brengen.  

©Suzuki

Suzuki e-Vitara op beeld

Meer weten over de nieuwe Suzuki e-Vitara? Bekijk dan de onderstaande video.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis
Zekerheid & gemak

🚨 Black Friday Alert: de beste producten voor een slim huis

De mogelijkheden van een slim huis zijn eindeloos en maken je leven een stuk gemakkelijker én spannender. En het mooie is: tijdens Black Friday zijn er volop aanbiedingen waarmee je voordelig kunt beginnen met het slim maken van je huis. Deze producten moet je zeker in de gaten houden!

Stel je voor: je komt thuis na een lange dag werken en met één simpele spraakcommando floept de verlichting aan, gaat de verwarming een graadje hoger en begint je favoriete playlist te spelen. Dát is pas echt thuiskomen! Ontdek hoe je met een paar simpele aanpassingen je huis omtovert tot een waar tech-paradijs. Wij hebben de beste deals voor je slimme huis voor je op een rijtje gezet, dus lees snel verder!

De slimme deurbel

Met een slimme deurbel zie je op je smartphone wie er voor de deur staat. Handig én veilig, helemaal nu het buiten weer snel donker is. Ook als je veel online bestelt (hallo, Black Friday, Sinterklaas en Kerst!) kan een slimme deurbel uitkomst bieden. Ben je niet thuis, dan krijg je automatisch een melding op je smartphone dat er iemand voor de deur staat; de pakketjesbezorger bijvoorbeeld. Dan kun je de bezorger vragen om de pakjes bij de buren af te leveren, of achterom in de tuin.

Klik hier voor alle Black Friday deurbel-deals

Slimme verlichting voor je tuin

Een sfeervolle tuin maak je met slimme buitenlampen die je via een een app bedient. Ook een goed idee voor de veiligheid, want je kunt zelf tijdschema's instellen wanneer lampen in de tuin aangaan en een waarschuwing ontvangen op je telefoon als lampen door bewegingssensoren automatisch aan gaan. En dat is niet zo aantrekkelijk voor ongewenst bezoek.

Klik hier voor alle Black Friday buitenverlichting-deals

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Een open deur, maar wie vindt huishouden nou echt leuk? Precies! Wie slim is, laat vervelende klusjes door anderen uitvoeren. En dat kan: een robotstofzuiger neemt veel werk uit handen, en je hoeft er niet voor thuis te blijven. Sommige robotstofzuigers hebben zelfs een dweilfunctie. Dankzij een slim navigatiesysteem maakt hij je hele huis schoon terwijl jij lui achterover kunt leunen. Juist in de wintermaanden is zo’n huishoudhulp een uitkomst: je bent immers veel meer binnen in huis dan buiten. Een goed moment dus om zo’n robotstofzuiger aan te schaffen!

Klik hier voor alle Black Friday robotstofzuiger-deals

Slimme rookmelders

Met al dat koken en bakken tijdens de feestdagen wil je wel dat je tijdig wordt gewaarschuwd als het uit de hand dreigt te lopen. En ook gedurende de nacht wil je veilig zijn en snel gewekt worden bij brand. Een slimme rookmelder waarschuwt direct op je smartphone bij rookontwikkeling, maar laat uiteraard ook een luide sirene klinken, indien gewenst. Slim én veilig!

Klik hier voor alle Black Friday rookmelder-deals

Thermostaten die je warm houden

Is je huis te koud wanneer je opstaat en te warm wanneer je gaat slapen? Met een slimme thermostaat stook je voortaan op de perfecte temperatuur. Deze handige thermostaten regelen de verwarming volautomatisch op basis van jouw ritme of aan de hand van vooraf ingestelde tijdsperioden. Zo stook je energie-efficiënt voor een comfortabel en warm huis en verbruik je nooit meer te veel!

Klik hier voor de hotste Black Friday thermostaat-deals

Slimme gordijnen tegen lichtinval of kou

In de donkere dagen doe je wellicht iets eerder je gordijnen dicht, het houdt immers ook de warmte vast in huis. Heb je een groot huis met veel kamers, dan is misschien eens tijd om ook deze routine te automatiseren. Dat kan met het grote aanbod van systemen voor het automatisch sluiten en openen van al je gordijnen. Veel van deze systemen reageren ook op lichtinval van buiten en kunnen zichzelf automatisch sluiten op het moment dat het donker wordt. En 's-morgens gaan ze desgewenst ook automatisch weer voor je open. Handig!

Klik hier voor alle smart home-apparaten op Kieskeurig.nl