Google One: welk abonnement past het beste bij jou?

© PXimport

Google One: welk abonnement past het beste bij jou?

Geplaatst: 5 januari 2022 - 09:01

Aangepast: 14 december 2022 - 10:09

Randolf Bouwma

Wil je meer cloudopslagruimte voor je Google Drive, dan kun je een Google One- abonnement overwegen. Er zijn alleen verschillende opties om uit te kiezen, oplopend in prijs. Soms zitten daar extra voordelen achter, zoals een VPN. Is zo'n lidmaatschap nuttig en zo ja, welke kies je dan?

Wanneer je een Google-account aanmaakt, dan krijg je daarbij 15 GB gratis opslagruimte in Google Drive. Op zich een riante hoeveelheid, waar je vele jaren mee vooruit kunt. Tot je ineens bericht van Google krijgt: Je hebt bijna geen opslagruimte meer voor je Gmail-account. Dat heeft verschillende redenen.

Zo tellen alle bijlages die je ooit hebt ontvangen of verzonden in Gmail mee. Daarnaast nemen foto's en video's veel ruimte in beslag, die al dan niet automatisch naar Google Foto's zijn geüpload. Plus natuurlijk de back-ups van bestanden en documenten die je in Drive bewaard. Onderneem je geen actie en tik je de Drive-limiet echt aan, dan kun je ook geen mailtjes meer ontvangen.

Eerder bespraken we al hoe je Google Drive-opslagruimte vrijmaken kunt. Door de grootste boosdoeners qua bestandsformaat te verwijderen, krijg je weer wat ademruimte. Of je neemt dus een abonnement op Google One, wat helemaal niet duur hoeft te zijn. 

Bij ieder abonnement heb je de keuze om maandelijks of jaarlijks te betalen. Ga je voor een jaarabonnement, dan ben je voor dezelfde periode in totaal iets goedkoper uit.

© PXimport

Wat kost Google One?

De prijzen zien er als volgt uit: 

Alle abonnementen bieden de volgende extra's aan:

Hulp van Google-experts

Dit houdt in dat je in de Google One-app kunt chatten met medewerkers van Google, of ze een mailtje kunt sturen met vragen over je Google-account. Gewoon in het Nederlands. Fijn dat de optie er is, maar je loopt er vermoedelijk de deur niet plat. 

Deel met tot wel 5 anderen

De opslagruimte in Drive is te delen met maximaal vijf vrienden of familieleden. Goed om te weten is dat het geen gezamenlijke cloudopslag betreft, je ziet elkaars bestanden dus niet. Om mensen uit te nodigen, maak je in de Google One-app een zogeheten gezinsgroep aan en volg je de verdere instructies. Zij hebben zelf ook een (gratis) Google-account nodig.

Extra ledenvoordelen

Stel je hier niet teveel bij voor, maar sporadisch wil Google nog wel eens kortingen aanbieden op bijvoorbeeld hotelovernachtingen, of je Play-tegoed aanvullen zodat je daarvan Android-apps kunt kopen in de Play Store. Ook zitten een aantal exclusieve bewerkingsfuncties voor Google Foto's hierachter verscholen. Aardig, maar niet de hoofdreden voor een abonnement.

Google One VPN

© PXimport

Pas vanaf het Premium-abonnement krijg je ook toegang tot Googles eigen VPN-dienst, Google One VPN. Zo'n VPN-verbinding versleutelt je internetverkeer zodat je ware identiteit verborgen blijft voor de sites die je bezoekt. Maar in tegenstelling tot de meeste VPN's, werkt de VPN van Google alleen op je smartphone. Er is geen versie voor Windows, bijvoorbeeld.

Ook is de VPN niet geschikt voor het omzeilen van regioblokkades. Veel mensen gebruiken een VPN om het buitenlandse Netflix-aanbod mee te streamen, maar met Google One VPN werkt dit niet. Het is puur bedoeld om je verbinding extra te  beveiligen en je IP-adres te verhullen. 

Google One-app

Alles komt samen in de Google One-app, die overigens ook te installeren is zonder Google One-lidmaatschap. De app geeft je een overzicht van beschikbare opslagruimte en laat je upgraden naar een betaald abonnement. 

Heb je dat eenmaal gedaan, dan krijg je toegang tot de Voordelen- en Support-menu's. Heb je een Premium-abonnement, dan wordt ook de VPN-functie ontgrendeld. 

© CIDimport

© CIDimport

Google One opzeggen

Opvallend genoeg is er in dezelfde app geen gemakkelijke manier om je lidmaatschap stop te zetten. Dat werkt weer net even op een andere manier. Op je smartphone vind je de optie in de Play Store terug. 

Open de downloadwinkel, tik op je profielfoto en kies Betalingen en abonnementen. Onder Abonnementen zie je Google One staan. Kies die optie, gevolgd door Abonnement opzeggen.

Google One opzeggen kan ook via de browser op je pc. Ga naar de Google One-site en log daarop in voor zover dat dat nog niet gedaan had. Klink links op Instell. en je ziet de optie Lidmaatschap opzeggen staan. De rest spreekt voor zich!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000