Dit is de iPhone XS
De iPhone XS is Apple’s opvolger van de iPhone X, die in 2017 werd geïntroduceerd om het tienjarig jubileum van de iPhone te vieren. De smartphone komt in twee uitvoeringen: de iPhone XS en de grotere iPhone XS Max
De naam van de nieuwe iPhone leest wellicht wat verwarrend. XS staat echter niet voor ‘extra small’, maar voor 10s. Dat klinkt logischer. De opvolger van de iPhone 6 was ook de 6s, en de iPhone 4 en iPhone 5 kregen na een jaar ook een S-uitvoering.
Het ontwerp van de iPhone X is aangehouden, met een scherminkeping aan de voorzijde en minimale schermranden rondom om het formaat niet te erg uit de hand te laten lopen. De waterdichte behuizing is wederom van glas, wat het toestel wel snel vies en breekbaar maakt: de iPhone X ging al eerder de boeken in als de meest breekbare smartphone ooit. Een hoesje is dus wel aan te bevelen. De glazen behuizing zorgt er echter wel voor dat de iPhone XS draadloos oplaadbaar is. Een snellader ontbreekt echter nog altijd.
De iPhone Xs heeft hetzelfde scherm- en behuizingformaat als de iPhone X. Helaas is er in de behuizing geen koptelefoonpoort geplaatst, zelfs een adaptertje wordt niet meer in de doos meegleverd. Naast de gewone iPhone Xs heeft Apple ook de grotere iPhone Xs Max gepresenteerd. Deze smartphone is nog een slagje groter: het schermpaneel heeft een enorm diagonaal van 6,5 inch (16,5 cm) en een formaat van 15,8 x 7,7 x 0,8. De gewone iPhone XS heeft een beelddiagonaal van 5,8 inch (14,7 cm) en is 14,4 x 7,1 x 0,8 centimeter groot.
©PXimport
HDR
Het oledbeeldscherm in de iPhone XS en iPhone XS Max hebben een Full-HD resolutie van (respectievelijk) 2436x1125 en 2688x1242 en het zijn de eerste iPhones met HDR-ondersteuning, maar niet de eerste smartphones. Sony Xperia-smartphones zijn al een tijdje uitgerust met een HDR-beeldscherm, bijvoorbeeld op de Xperia XZ2.
Net als de goedkopere iPhone XR is de iPhone XS uitgerust met Apple’s A12 Bionic-chipset en 4GB ram. Hoe groot de accucapaciteit is heeft Apple vooralsnog niet laten weten. Deze was bij de iPhone X uit 2017 nog 2716 mAh. Qua opslagcapaciteit kun je kiezen tussen 64, 256 of 512GB.
Niet alleen heeft de iPhone XS een simkaartslot, ook zit er een e-sim-chip ingebouwd. Een soort ingebouwde simkaart die je zelf aan een provider koppelt. Daarmee is de iPhone XS in theorie dualsim, mits je naast je simkaartprovider een provider hebt die e-sim ondersteunt. Voor vakantiegangers of mensen die hun iPhone ook zakelijk gebruiken is dit een groot pluspunt.
©CIDimport
Dualcam
Hoewel iPhones bekend staan om z'n goede camera's, zijn ze wel voorbijgestreefd door Huawei en Samsung. De dualcam aan de achterkant heeft een kleine upgrade gekregen, qua lenzen en er is nu de mogelijkheid om scherpte aan te passen bij bokehfoto’s (foto’s gemaakt in de portretmodus). De dubbele camera bestaat uit twee 12 megapixellenzen: een telefotolens en een groothoeklens, zodat je gewone of ingezoomde foto’s maakt.
Beschikbaarheid
De iPhone XS en iPhone XS Max zijn in drie kleuren verkrijgbaar: grijs, zilver en goud. De iPhone XS kost 1159 euro voor de 64GB-uitvoering. De varianten met 256GB en 512GB kosten 1329 en 1559 euro. De grotere iPhone XS Max kost 1259 euro (64GB), 1429 euro (256GB) of 1659 euro (512GB). Vanaf 14 september kun je de iPhone XS pre-orderen, vanaf 21 september is de smartphone beschikbaar.